Ska jag köpa eller hyra en husbil?

Om att resa är något som har stått på din bucket list länge och du är vid den punkt där du vill ha en van-camper att ge dig ut på vägen med, har du valet att antingen köpa eller hyra en van-camper. Men vilket alternativ är egentligen bäst för dig?

Ska jag köpa eller hyra en husbil? Att köpa eller hyra en husbil har båda för- och nackdelar. Om du har som mål att campa på heltid, är det förmodligen det bästa valet att köpa en husbil. Men om du bara ska campa en gång eller en gång vartannat år så är uthyrning kanske det bästa alternativet för dig.

Det finns många olika faktorer att tänka på när man väljer att köpa eller hyra en husbil. Jag har gjort en del efterforskningar om detta och här är vad jag upptäckte.

Köpa eller hyra en husbil – vilket är det bästa alternativet?

Van camping ger ett unikt sätt att se landet. En av de fantastiska sakerna med en husbil är att du har en plats att sova oavsett var du går.

En annan bra funktion är att du kan laga mat direkt i din husbil, på en kamin utanför skåpbilen eller över en lägereld medan du parkerar på en campingplats. Möjligheten att laga några av dina måltider när du reser kommer att eliminera behovet av att äta på restauranger så ofta och minska dina måltidskostnader.

Van campers är små nog att du kan ta dem många platser dit de större husbilar inte kan gå, vilket är en annan stor aspekt.

Det finns många faktorer att tänka på när du väljer att köpa eller hyra en husbil, jag hoppas att följande inlägg hjälper dig att bestämma det bästa valet för just din situation.

Köper en Van Camper

Hur vet du om köp är ett bra alternativ för dig? Om du ska använda din husbil de flesta helger och på längre resor flera gånger om året, så är det med stor sannolikhet rätt väg att gå för dig att köpa en husbil.

Att köpa en husbil kommer att bli en stor kostnad, därför låt oss utforska några av fördelarna med att köpa en husbil för att hjälpa dig att begränsa saker och ting.

 • Du kommer att ha bekvämligheten att kunna gå direkt ut på din uppfart och sätta dig i din skåpbil och gå, inga hyresavtal, inga reservationer och inget krångel.
 • Att äga din egen husbil ger dig flexibiliteten att ändra resplaner mitt på resan utan att ha en specifik tid för att lämna in husbilen.
  Hur mycket väger campare? (21 exempel att överväga)

Som i alla situationer finns det också nackdelar, när du äger din husbil kommer du att ha återkommande kostnader och utgifter som du måste ta hänsyn till. Här är några av nackdelarna med att köpa en husbil:

 • Först och främst får du en månatlig betalning för ditt lån om du inte har kontanter till hands att köpa direkt.
 • Du kommer att ha kostnaden för försäkringen för din husbil.
 • Det kommer att finnas underhåll på en husbil såsom däck, oljebyten, rutinunderhåll och eventuella driftskostnader.
 • Du kommer också att ha licens- och inspektionsavgifter.
 • När du inte använder din husbil måste du hitta en plats att förvara den på.

Hyr Van Camper

Om du planerar att använda en husbil vid begränsade tillfällen kanske vägen för dig att gå är att hyra en husbil precis när du behöver en.

En faktor att tänka på, om du till slut hyr husbilen ett par gånger om året under långa perioder, kan de avgifter som du betalade i hyra göra en ganska stor handpenning när du köper en egen.

Här är några av fördelarna med att hyra en husbil istället för att köpa en:

 • Du kommer inte att få månatliga betalningar för husbilar.
 • Inga underhållskostnader för underhåll.
 • Du behöver inte hitta en plats att förvara din husbil under lågsäsong.
 • Inga försäkringskostnader.
 • De flesta uthyrningsföretag erbjuder vägassistans dygnet runt om du har problem, vilket kan hjälpa dig att vila så att du inte behöver oroa dig så mycket för haverier.
 • Genom att hyra en husbil kan du se om du verkligen vill köpa din egen husbil.

Låt oss nu titta på några av nackdelarna med att hyra en husbil för ditt nästa roadtripäventyr.


 • Du kommer att ha en specifik upphämtning och returtid och det innebär att du håller ett tätt schema på din resa.
 • Att hyra kan bli dyrt om du ska hyra flera gånger.
 • Uthyrningsföretaget som du hyr din husbil av kan ha ett begränsat antal mil som du kan resa och efter de tillåtna milen tillkommer extra avgifter för ytterligare mil som du kör.
  Vad är en tältplatta på en campingplats?

Som du kan se har det både fördelar och nackdelar att köpa eller hyra en husbil och det finns inget rätt eller fel val. Det rätta valet för dig kommer att vara det som passar din familjs resplaner, budget och nödvändiga behov.

Andra inlägg av intresse

 • Maximera utrymmet i en husbil – 8 tips du behöver veta
 • Kan min bil stödja ett taktält?
 • Fantastiska ställen att campa på i Finger Lakes-regionen i New York

Hur mycket kostar det att köpa en husbil?

Att köpa en husbil är ett stort steg och du undrar förmodligen hur mycket det faktiskt kommer att kosta dig att köpa en. Jag har tittat på den här frågan och här är vad jag kom fram till.

Priserna kommer att variera beroende på år, märke och modell, vilken tid på året du funderar på att köpa, vilken del av landet du bor i och vilka rabatter och förmåner som finns på nya enheter.

Med alla ovanstående överväganden kan du förvänta dig att betala allt från $78 000 till $142 000 för att köpa en ny husbil.

Om du funderar på en begagnad husbil, förvänta dig att betala allt från $16 000 till $90 000. Du kan hitta några riktigt snygga, rena fordon med låg körsträcka som kommer att spara mycket pengar jämfört med nya och som fortfarande uppfyller dina behov.

Som du kan se är prisintervallet brett beroende på om du vill köpa en ny eller begagnad husbil, så se till att du gör dina läxor för att säkerställa att den husbil du väljer uppfyller din familjs krav.

Hur mycket kostar det att hyra en husbil?

Det finns ett brett utbud av alternativ för att hyra en husbil. Utöver hyrespriset finns depositioner och extra avgifter som du måste ta hänsyn till och dessa kommer att variera mellan uthyrningsföretag. Låt oss prata om några av dessa innan vi börjar med priserna.

Först kommer du att ha en insättning; detta startar vanligtvis runt $200 beroende på fordonets ålder och depositionen kommer att öka ju nyare fordonet är. Depositionen täcker eventuella skador som du gör på det hyrda fordonet, om du inte gör några skador medan du har hyrbilen får du tillbaka hela depositionen.

  Hur mycket vatten måste jag ta med när jag campar?

I händelse av att du oavsiktligt skadar fordonet kommer reparationskostnaderna att komma ur depositionen och du får återstoden tillbaka.

Du kommer att ha försäkringskostnader, städning eller förberedelseavgifter och vanligtvis tillkommer en extra avgift om du tar med dig ett husdjur. Gör dina läxor för att se till vilka extra avgifter du kommer att ha innan du hyr.

Här är några exempel på vad det kostar att hyra en husbil för olika tidsperioder och kom ihåg att hyrespriserna kommer att variera beroende på tid på året, ålder på husbilen, vilken del av landet du bor i och olika andra faktorer.

 • 2018 Winnebago Travato – $249 dagligen, $1 600 per vecka eller $6 000 per månad
 • 2014 Airstream Interstate – 234 USD dagligen, 1 474 USD per vecka eller 5 967 USD per månad
 • 2016 Ford Transit Passenger – 120 USD dagligen, 799 USD per vecka eller 2 999 USD per månad
 • 2013 Mercedes Benz Sprinter – $137 dagligen, $925 per vecka eller $2 800 per månad
 • Hymer Loft husbil 2019 – 200 USD dagligen, 1 099 USD per vecka eller 3 920 USD per månad
 • 2002 Pleasure-Way Excel – 115 USD dagligen, 735 USD per vecka eller 2 660 USD per månad
 • 1985 Volkswagen T3 Westfalia – 225 USD dagligen, 1 365 USD per vecka eller 4 900 USD per månad

När du hyr, gör din due diligence, varje uthyrningsföretag har lite olika priser och avgifter, så kontrollera flera källor innan du väljer. Att göra din forskning kan spara pengar och försämring i det långa loppet.

Jämför enheter med varandra för att se vilka bekvämligheter varje van-camper erbjuder så att du får de alternativ som du behöver för att göra din van-campingresa njutbar.

Relaterade frågor

Finns det platser där jag kan campa gratis över natten? Det finns många platser där du kan campa gratis, du kan övernatta vid lastbilsstopp, vissa rastplatser och många nationella och statliga parker kommer att ha boondocking platser tillgängliga. För att lära dig mer om boondocking besök vårt inlägg här.

Vilka resurser finns tillgängliga online för att hjälpa mig hitta campingplatser för skåpbilar?
Det finns flera webbplatser som hjälper dig att hitta campingplatser. Varje webbplats kommer att erbjuda något lite annorlunda, men här är några webbplatser att besöka: freecampsites.net, campendium.com eller boondockerswelcome.com.