Ska jag ha två par strumpor på mig när jag vandrar? Eller är det meningslöst?

Kan det göra dig mer bekväm att gå om du tar på dig ett andra par strumpor?

Att bära två par strumpor när du vandrar kan hjälpa till att förhindra blåsor, kontrollera lukter, hålla dina fötter varma och hjälpa till att transportera bort fukt från dina fötter. Å andra sidan kan det vara för tight att bära strumpor två gånger, göra fötterna för varma eller inte passa i dina vandringskängor eller kängor.

Om du funderar på att bära två par strumpor på ditt nästa vandringsäventyr istället för bara ett, kan det hjälpa att veta vilka fördelar du kan få av att göra det. Det kan också bli fall för vissa vandrare. Alla skor är inte gjorda för att passa till exempel två par strumpor.

Fortsätt genom den här artikeln så ska jag kasta lite ljus över det om du ska ha två par strumpor eller inte på dina vandringsäventyr.

Jag drar ner den yttre strumpan för att avslöja den inre strumpan
Min egen fot med två par strumpor

Största anledningen att bära två par strumpor

Den största anledningen till att vandrare kanske vill bära två par strumpor är att förhindra blåsor. Även om det kanske inte är den första anledningen du tänker på, är det en fördel som dina fötter verkligen kommer att uppskatta. Blåsor börjar när din huden skaver mot dina skor eller strumpor för länge. Ju mer denna friktion uppstår, desto mer irriterad blir din hud. Det tar inte lång tid för det att gå från lite rodnad till ett öppet sår.

Blåsor utvecklas för att skydda såret från ytterligare skador. Även om de är tänkta att vara till hjälp, är de inte bekväma – särskilt när du fortfarande vandrar.

I vissa fall till och med strumpor av högre kvalitet kan bidra till blåsor om de paras ihop med fel skor, bli blöt eller helt enkelt inte vara det rätta materialet för vägen. På grund av detta kommer vissa vandrare att välja att bära ett mindre, tunnare par strumpor under sina vanliga vandringsstrumpor. Att lägga till ytterligare ett lager hjälper till att skydda dina fötter från skav och blåsor.

Den mest populära typen av strumpa som används som sockliner är Injinji-strumpor (se på REIeller här hos Amazon). De är speciellt designade för att minska friktionen eftersom de är tåstrumpor, så att dina tår inte får chansen att gnugga sig mot varandra.

injinji-tå-strumpa-på-trägolv
Injinji strumpor är den överlägset mest populära socklinern. (se på REIeller här på Amazon)

Andra typer av innersulor inkluderar alla typer av släta, tunna strumpor – vissa människor bär till och med supermjuka sidenstrumpor som innersula, medan andra väljer tunn ull.

silkesliner-på-REI
Silkesstrumpa på REI

Min bror använder neoprenstrumpor och de har hjälpt honom enormt med hans blåsproblem. Ofta används dessa strumpor i kombination med andra för att hålla huden torr och skyddad. Om du är nyfiken på hur användbara neoprenstrumpor kan vara under dina vandringsresor, kolla in vår artikel om fördelarna med neoprenstrumpor här.

Hur många människor bär två par strumpor när de går?

Medan den överlägset främsta anledningen till att människor bär två par strumpor var för att förhindra blåsor, var andra skäl värme eller extra kudde.

Jag var nyfiken på hur många som faktiskt bar två par strumpor när jag vandrade, så jag bestämde mig för att skapa en gemenskap av vandrare och fick 141 svar. Det verkar som att de flesta väljer att bära två par strumpor när de vandrar:

cirkeldiagram-med-53%-av-vandrarna-bär-två-par-strumpor-och-46%-av-vandrarna-som-bara-en-och-1%-inte-bär
53% av vandrare bär två par strumpor, 46% av vandrare bär en och 1% inte bär några!
141 vandrare totalt

Det absolut vanligaste svaret från de flesta som bär ett par strumpor säger att de bär dem Jävligt coola strumpor och du behöver inte bära mer. Andra populära märken var Smartwool och Wright Dual Layer strumpor från andra enparsbärare

Den vanligaste kombinationen för bärare av två par strumpor var Injinji tåstrumpor med Darn Tough. Det andra paret strumpor var oftast Darn Tough, Smartwool eller en annan ullstrumpa.

Andra skäl att bära två par strumpor

Om du lider av heta fläckar och blåsor när du vandrar, kan förmågan att undvika det problemet vara mer än tillräckligt för att försöka lägga till ett andra par strumpor. Men de som inte är alltför oroliga för blåsor kan dra nytta av några av dessa andra skäl att bära två par strumpor.

  Finns det en Kelley Blue Book eller NADA för campare?

Varmare fötter

Den mest uppenbara anledningen till att ta på sig ett andra par strumpor är att hålla fötterna varma. Om du är någon som gillar att vandra i kallare väder – eller till och med snö – kan dina fötter bli lite kyliga under ditt äventyr. Precis som med alla andra delar av din kropp, det är bara vettigt att du tänker lägga till ett extra lager för att behålla din avgiftinte varmt.

Det enda problemet med detta är att man också måste vara mycket uppmärksam på om sockorna blir blöta eller inte. Ibland i kallt väder fukt kan komma in från utsidan. Våta fötter och strumpor har inte lätt att hålla sig varma om du befinner dig i ett väldigt kallt, blött klimat. Om du märker att dina strumpor blir blöta och kalla när du är ute och går, se till att du stannar och tar på dig torra strumpor för att skydda dina fötter.

Att välja varmare material för dina strumpor, som tjock ull, kan också vara ett bra sätt att hålla dina fötter varma!

Fukttransporterande egenskaper

Med rätt kombination av strumpor kan du få ett par extra värme och fukttransporterande förmåga. Dessa fördelar kan komma väl till pass under kallare väder, transportera bort svett från dina fötter och hålla dem toasty under din vandring.

Om du vill prova att använda två par strumpor för detta ändamål är det viktigt att använda ullstrumpor av hög kvalitet. Ofta kommer vandrare att använda en tjockare ullstrumpa med ullfoder eller lätt strumpa som inre lager. Paret av ulllager hjälper till att dra svett ännu längre bort från dina fötter, vilket gör att det yttre lagret kan fånga svett och det inre lagret fokuserar på att lägga till värme.

För de som undrar, ull är ett toppval på grund av dess förmåga att transportera bort svett och reglera temperaturen. När svetten får stanna på huden blir huden så småningom kallare.

Förbättrad skopassform

I vissa fall är det till och med möjligt att bära två par strumpor stoppa eller begränsa slipningen som kommer från skor som inte sitter riktigt bra. Om du märker dina skor är lite för stora i vissa områden, men du inte vill lämna tillbaka dem, kanske du kan få mer komfort av att bära två par strumpor istället för ett.

En annan aspekt av detta är att prova strumpor av olika tjocklek. Vandrare älskar det ofta använd innersulor. I andra fall kan de använda ett par tunna strumpor som ett inre lager och några yllestrumpor för det yttre lagret. Beroende på dina skor kan du välja att välja tjockare alternativ.

Glöm inte att när det kommer till passformen på dina vandringskängor, det finns bara så mycket strumpor kan göra. Det är bäst om du kan komma åtminstone nära den passform du behöver innan du börjar göra justeringar med strumpor.

Ytterligare bekvämlighet

Strumpor är mjuka, sköna och varma. Å andra sidan kan promenader vara ganska tuffa på fötterna. Mellan passformen på dina skor och hindren på leden, kanske du hittar det dina fötter känns ganska nedslagna mot slutet av resan.

Ett extra lager strumpor kanske inte helt botar fotvärk, men det kan det lägg till lite mer dämpning mot att gå på hårda, steniga ytor. Mer dämpning kan också innebära att dina skor glider mindre, vilket ger dig mer grepp vart du än går.

Om du vill lägga till ytterligare ett par strumpor för enkelhetens skull, se till att du tänker på vilken typ av strumpor du väljer. Vissa strumpor kan vara bättre lämpade för kallare väder än andra. Att bära tjocka strumpor under de varmare månaderna kan faktiskt öka fotproblemen snarare än att göra dig mer bekväm. Välj tunnare strumpor om du är orolig för att dina fötter ska bli för varma.

  Så här kopplar du din resesläp till ditt hem.

Det kan också vara bra att åtminstone kolla strumpor när du tar en paus. Byt ut dem om de behöver bytas ut och ta hand om eventuella hot spots som kan starta på grund av friktion.

Finns det skäl att inte bära två par strumpor?

Vanligtvis väljer vandrare att inte bära två par strumpor pga ett par gör jobbet utmärkt. Vanligtvis har de hittat ett märke eller material som håller fötterna varma och bekväma utan att behöva gå dubbelt.

Ett märke som vandrare ofta svär vid Jävligt tufftskapa vandringsmöjligheter av hög kvalitet som t.ex Björnstad stil. Många vandrare som gillar dessa strumpor tycker att ett par är allt de behöver. För det är dessa strumpor tillverkade av merinoull gör de ett anständigt jobb med att reglera temperaturen. Märket erbjuder också olika vikter och tjocklekar, så att du kan anpassa dina strumpor för varje vandring du tar.

Jag blev imponerad av hur populär Jävligt tuffa strumpor var det. Av de jag frågade var Darn Tough det absolut bästa valet, följt av Smartwool.

I allmänhet kommer det förmodligen inte att skada att bära två par strumpor. Vissa vandrare känner helt enkelt inte att de behöver lägga till några fler. Viktigast av allt, yDu kommer att känna dig bekväm i vilket väder du än väljer att vandra. Glöm inte att packa extramaterial oavsett hur många par strumpor du väljer.

Men några personer säger att de försökte bära två par och upplevde mycket obehag (eftersom sockorna var för tighta) och några fick till och med fler blåsor.

De material och märken du bär kan spela en roll nästan var som helst när det kommer till slipning på din kropp. Om du är orolig för skavproblem på andra områden än dina fötter, kolla in vår artikel om hur du förebygger och behandlar skav nästan var som helst.

Andra skäl att inte bära två par strumpor

Alla vandrare har inte redan en stark preferens för ett visst märke av strumpor. Om du inte har hittat några strumpor som håller dina fötter tillräckligt bekväma, kan det verka tilltalande att prova ett andra par strumpor. Som sagt, se till att du gör det ha dessa möjliga nackdelar i åtanke. I vissa fall är det kanske inte så bekvämt att dubbla strumpor som det verkar.

Värme

Som var som helst på din kropp, för många lager på dina fötter kan göra dem obehagligt varma. Den värmen kan också leda till svettningar. Att bära flera lager strumpor kan komma i vägen för ett enda pars förmåga att transportera bort den fukten.

Istället svett kan fastna i det inre lagret. Den fukten kan göra dig mer obekväm. Det kan också bidra till skav, blåsor, lukt och tillväxt av bakterier. Varma, fuktiga områden är en utmärkt plats för bakterie- och svampproblem att utvecklas.

Om du bestämmer dig för att bära två par strumpor, se till att kontrollera dina fötter här och där. Byt strumpor om du behöver så att fukt inte är ett problem. På så sätt kan du stoppa eventuella problem innan de blir för illa.

Obehag

I vissa fall, lägga till ett extra par strumpor till din outfit kan till och med orsaka obehag. Som jag nämnde tidigare kan två par strumpor komma väl till pass om dina vandringskängor eller kängor kanske är lite för rymliga.

  Vilken tid på dygnet är rådjur mest aktiva

Men om dina skor passar bättre, det kanske bara inte finns plats för två par strumpor. Dina fötter kan kännas trånga eller för svettiga, eller så kan du börja uppleva friktion som inte fanns där tidigare.

Det är på grund av dessa möjligheter som du bör vara särskilt uppmärksam på dina fötter om du försöker gå en promenad iförd två par strumpor. Var uppmärksam på hur dina fötter känns. Är de bekväma? Känns de varma eller svettiga? Märker du friktion?

Strumpor är inte tänkta att vara säckiga, utan snarare för att vara formsydda och pressa ihop fötterna lite. Att ta på sig två lager med åtsittande strumpor kan kännas väldigt tajt och obekvämt beroende på strumpans passform.

Om du tycker att två par strumpor är för obekväma kan det vara värt att bära bara ett par kvalitetsstrumpor istället.

Hur många par strumpor ska jag ta med mig när jag vandrar?

Svaret på detta kan variera från ett enda extra par upp till tre par strumpor totalt. Backpackers gillar ofta att ta med sig tre par strumpor så att de har två att växla mellan under dagen och ett bekvämt, renare par att ha på sig på natten.

Som sagt, antalet extra par strumpor du tar med kan bero på några saker. Tänk på följande när du försöker bestämma hur många extra par strumpor du ska ta med:

  • Hur lång är promenaden? Förutsatt att vädret inte är för blött och din vandringsresa endast är för en dag, kanske du inte ens behöver ta med extra strumpor. Som sagt, minst ett extra par är alltid en bra idé – för säkerhets skull. Om du råkar sjunka ner foten i ett träsk eller en flod, måste du gå med den våta foten resten av dagen.
  • Vad blir det för väder? Kallt väder kan kräva fler par extra strumpor. Du kan också bara få kalla tår som behöver ett extra lager för att vara bekväma.
  • Hur kommer miljön att se ut? Kommer du att gå genom vattnet någon gång? Det kan vara ett bra tillfälle att ha extra strumpor till hands så att du kan byta till våta.
  • Vad tar du för skor? Föredrar du vandringskängor eller kängor? Vissa typer av skor är mer benägna att utsättas för regn eller andra former av fukt. Medan andra kanske inte gör ett bra jobb med att släppa ut fukt. Båda kan påverka hur många extra strumpor du behöver ta med. (se vår artikel om vandringskängor om du är nyfiken på vad skillnaden är)
  • Försöker du hålla vikten till ett minimum? Backpackers försöker ofta hålla sin packning så lätt som möjligt, så de kanske inte vill packa mer än vad de absolut behöver för leden.
  • Planerar du att bära ett eller två par strumpor? Att bära två par strumpor på en gång kan innebära att du blir smutsig i två par strumpor istället för ett. Det betyder också att båda paren måste ändras. Du kan behöva ta med två extra par för varje dubbelpar du blir smutsig i den här situationen.
  • Har du något emot illaluktande strumpor? Strumpor som är mycket använda tenderar att absorbera mer lukt. Det är helt upp till varje vandrare om de föredrar att hålla lukten till ett minimum, eller inte har något emot att låta den byggas upp lite tills de har en chans att bli ren.

Om du fortfarande inte är säker på hur många par strumpor du ska packa på din nästa vandrings- eller ryggsäckstur, läs vår artikel om ämnet här. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur många par strumpor som ska packas och hur du får ut det mesta av dem på din resa.