Ska jag gå med en eller två käppar?

Trekkingstavar är ett utmärkt sätt att öka din stabilitet på leden, ta bort belastningen från ryggen och minska risken för skador. Även om det inte är nödvändigt, kan vandringsstavar göra stor skillnad på långa vandringar. Det leder till ett mycket viktigt beslut för dig att fatta. Ska du bära en eller två vandringsstavar?

Använd två vandringsstavar när du gör långa vandringar genom teknisk stenig terräng, hala stigar, korsar floder etc. Den extra stabiliteten minskar risken för fall, halkar och skador. Du kan spara lite vikt samtidigt som du behåller de flesta fördelarna med ett spö, men det minskar stabiliteten i svår terräng.

Om du väljer en eller två vandringsstavar beror på dina personliga preferenser. Att bli bekväm med två stavar kan vara utmanande, men jag tycker att den extra stabiliteten och jämna viktfördelningen är värt det.

Du kan fortfarande få de flesta fördelarna med att använda ett spö, men det blir inte perfekt. Allt beror på dina personliga preferenser och om du är villig att bära den extra vikten av ett extra spö. I resten av det här inlägget kommer jag att diskutera några fördelar med att använda en vandringsstav istället för två.

Ska jag använda en käpp eller två?

Det finns inget entydigt svar på frågan om du ska vandra med en eller två vandringsstavar. Det beror på dina personliga preferenser och vandringsstil.

Vissa människor tycker att två vandringsstavar ger mer stabilitet och stöd, särskilt i ojämn terräng. Andra föredrar att använda bara en stång, eftersom de tycker att det är lättare och lättare att bära.

Det finns en inlärningskurva för att använda två käppar. Att vänja sig vid den asymmetriska gången kan vara utmanande, men den extra stabiliteten och stressen på dina leder är värt det.

Om du inte är säker på vilket alternativ som är rätt för dig, prova olika vandringar. Prova både en och två stolpar i olika terräng och se vad som känns bäst för dig. Det finns inget fel svar – i slutändan är det det som fungerar bäst för dig och hjälper dig att få ut det mesta av din promenad!

Fördelar med att använda två vandringsstavar:

 1. Mer stabilitet i ojämn terräng
 2. Hjälper till att fördela vikten jämnare
 3. Det gör att du kan täcka mer mark snabbare
  Vad kan jag göra med gammalt Coleman-bränsle?

Fördelar med att använda en vandringsstav:

 1. Lättare att bära och packa en enda sticka.
 2. Generellt lättare att bära en stång. Detta är bra för korta promenader när du är osäker på terrängen.
 3. Kan användas till annat (som att sätta upp en presenning) även om du inte vill använda dina stolpar.

Vilket alternativ passar dig?

Så vilket är rätt val för dig? Om du precis har börjat kan en vandringsstav vara ett bra alternativ. Du kan alltid lägga till en andra senare om du upptäcker att du behöver den.

En vandringsstav är mer än tillräckligt stöd för korta promenader på välskötta stigar. Att ta med en andra stolpe är trevligt, men inte helt nödvändigt.

Om du täcker mycket terräng eller vandrar i särskilt oländig terräng kan två vandringsstavar vara ditt bästa val. Jag föredrar också två vandringsstavar när jag bär en tung ryggsäck eller vandrar upp och ner för stora kullar.

Att sprida din packvikt över hela kroppen och den minskade påverkan på dina leder kommer att göra en enorm skillnad på långa promenader. I slutändan är det upp till dig att bestämma vad som fungerar bäst för dina individuella behov.

Oavsett om du väljer att använda en eller två vandringsstavar, se till att öva på dem innan du tar med dem på en vandring. På så sätt kan du vänja dig vid känslan av stavarna och hur de kan hjälpa dig att hålla balansen i ojämn terräng.

Hur man använder två vandringsstavar

Hur man vandrar med två vandringsstavar.

Om du bestämmer dig för att använda två vandringsstavar finns det några saker att tänka på.

 1. Se till att stolparna är lika långa: Se först till att båda pinnarna är lika långa. Detta kommer att bidra till att säkerställa att de ger samma nivå av stöd.
 2. För att justera stolparna: På ett plant underlag vill du hålla stolparna kortare i 90° vinkel mot marken. När man går i uppförsbacke vill man korta stavarna och vid nedförsbackar vill man förlänga stavarna igen.
 3. Använd dina armband: Se sedan till att använda armbanden. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att stavarna flyttar sig bort från dig om du tappar greppet och hjälper dig att flytta din packning/kroppsvikt till stavarna.
 4. Lägg armarna i: När du använder två vandringsstavar är det viktigt att hålla armarna nära kroppen. Detta hjälper dig att hålla balansen och förhindra att pinnarna trasslar ihop sig.
 5. Rör dig asymmetriskt: Det betyder att när en arm är framåt ska den andra vara bakåt. Detta hjälper till att fördela din vikt jämnare och gör det lättare att gå under långa perioder.
  Hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Jag kommer att utveckla några av dessa ämnen nedan. De kan också appliceras på att använda en enda käpp, så jag ska diskutera hur man använder en enda käpp först.

Använd en vandringsstav

Hur man vandrar med en vandringsstav

Att använda en käpp är ganska lätt. Följ alla justeringar och användningstips ovan, men du behöver inte gå asymmetriskt med stavarna.

Att lära sig gå bekvämt med två käppar kan vara en utmaning. Det kommer att ta ett tag för dig att lära dig hur du växlar dina stavar på rätt sätt när du går.

Så att byta tillbaka till en pol tar bort det mesta av inlärningskurvan. Du får de flesta av fördelarna med att använda vandringsstavar utan krångel.

Justera höjden på dina käppar

Trekkingstavar är ett utmärkt sätt att lägga till stabilitet och stöd vid vandring, men de är bara effektiva om de är rätt anpassade för din individuella längd. De flesta käppar har teleskopstavar (vissa är fasta) som kan förlängas eller dras in för olika höjder.

För att justera dina käppar, börja med att skjuta ut eller dra in handtaget tills det är i en bekväm höjd för dig. När handtaget är på plats, dra åt låsmekanismerna genom stolpen för att hålla det på plats.

Jag rekommenderar att justera längden på stången så att din armbåge bildar en 90-graders vinkel. Detta är vanligtvis mellan 41-45 tum (105-115 cm) för de flesta.

Om du fortfarande har problem med att justera dina vandringsstavar korrekt, tveka inte att fråga en säljare eller medvandrare om hjälp. Med lite träning blir du proffs på nolltid!

Hur man använder armband för vandringsstavar

Armband för vandringsstavar är en viktig utrustning. Handledsremmar ger extra stabilitet och komfort när du går. De hjälper också till att absorbera en del av stöten och fördela ryggsäckens vikt över din kropp.

För att använda handledsremmar för vandringsstavar, trä helt enkelt remmen genom öglan på handtaget på din vandringsstav och linda den runt handleden. Det finns ett rätt sätt och ett fel sätt att sätta dina handleder i bandet, så titta på videon ovan för att lära dig mer.

  Går Camp Fuel dåligt?

Vissa armband för vandringsstavar har en justerbar längd så att du kan anpassa passformen. Andra är one-size-fits-all. Det är inte mycket skillnad mellan de två stilarna, så välj den som passar din budget.

När du har dina armband på plats, se till att de är tillräckligt täta för att ge säkerhet, men inte så hårt åtdragna att de är obekväma. Du ska lätt kunna glida in och ut handen ur remmen, men den ska inte vara tillräckligt lös för att falla av.

Justera höjden på dina vandringsstavar när du går uppför

Trekkingstavar är ett utmärkt sätt att lägga till stabilitet och stöd vid vandring, men de är bara effektiva om de är rätt anpassade för din individuella längd. De flesta käppar har justerbara handtag som kan förlängas eller dras in för att passa olika höjder.

För att justera käpparna när du går uppför, börja med att skjuta ut eller dra in handtaget tills det är i en bekväm höjd för dig. När handtaget är på plats, dra åt låsmekanismen för att hålla den på plats.

Justera stavarna så att din armbåge bildar en 90-graders vinkel när du håller i handtaget, precis som när du går på ett plant underlag. Eftersom du kommer att vandra uppför, betyder det att du måste förkorta längden på stången för att rymma sluttningen.

Hur man använder vandringsstavar när man går utför

Använd motsatt tillvägagångssätt när du vandrar nedför. Du måste förlänga pinnarna något för att bilda 90°-vinkeln. Jag brukar gilla att öka vinkeln lite så stickorna blir längre, men det är upp till dig.

Detta är förmodligen en personlig sak, men längre stavar verkar hjälpa till att ta lite tyngd av mina knän. Det hjälper också till att ta bort stressen från mina vader vilket gör en enorm skillnad på långa promenader.

Oavsett om du väljer att använda en eller två vandringsstavar, se till att öva på dem innan du tar med dem på en vandring. På så sätt kan du vänja dig vid känslan av stavarna och hur de kan hjälpa dig att hålla balansen i ojämn terräng.