Ska jag flyga fisk när det regnar?

Väderprognosen kallade på en klar, solig dag idag, men när du vaknar är det definitivt allt annat än klart och soligt. Det regnar! Du hade planerat att flugfiska, men nu är du inte så säker på om du borde. Är flugfiske i regn värt det?

Att flyga fiske i regn är verkligen värt det. Regn ger ett slags kamouflage på vattenytan, som kan locka ut öring och andra fiskar från sina vanliga platser. Dessutom kommer färre sportfiskare att vara på vattnet. Lätt till måttligt regn är bäst för flugfiske; undvika åskväder.

Den här guiden till flugfiske i regn kommer att vara proppfull av information så att du kan få ut det mesta av de regniga dagarna. Vi kommer att prata mer om de olika typerna av regn, och vilka som är mest gynnsamma för flugfiske. Vi kommer också att dela med oss ​​av tips för att lyckas med flugfiske på regniga dagar, så fortsätt läsa!

Kan du flugfiska i regnet?

Regn på prognosen behöver inte vara världens undergång om du planerat att ge dig ut på flugfiske. Som vi berörde i introt kan flugfiske i regn vara fördelaktigt av två anledningar.

För det första kan du vara säker på att endast de mest hardcore sportfiskarna kommer att finnas bland dig. Med färre sportfiskare ute totalt sett är konkurrensen mindre hård. Det finns mer fisk för alla att fånga, vilket innebär en fylligare kylare!

För det andra kan regnets stadiga pipande mönster på vattenytan invagga vissa fiskar till en falsk känsla av självbelåtenhet. Det gäller särskilt öring, en favorit bland de flesta flugfiskefiskare.

Naturligtvis måste vi notera att inte allt regn är detsamma. Beroende på vilken typ av regn som faller kommer din lycka när flugfisket antingen är fantastisk eller inte så bra. Låt oss prata mer om det nu.

Lätt duggregn

Ett lätt duggregn kan vara tillräckligt för att förstöra dina picknickplaner eller dina ambitioner att besöka nöjesparken, men det här är fint väder för flugfiske.

Duggregnet gör dig inte genomblöt på fem minuter, och ljudet av det lätta regnet som slår mot vattnet kan vara något lugnande.

Ett lätt duggregn, särskilt ett som är av och på, påverkar inte hur fiskar agerar så mycket. Därför bör du inte ändra dina flugfisketekniker. Ta bara med en regnjacka.

  Vilken typ av snö behöver du för att göra en snögubbe?

Stadigt, måttligt regn

När regnet är konsekvent och tyngre, kommer fisken nu inte att agera som de gör i klart väder. Vattennivåerna i dammen eller floden kommer att öka. Som vi redan har berört, kommer nederbörden att föra fisk från sina vanliga platser.

Om golvet är smuts eller sand kan förhållandena i vattnet bli grumliga. Detta kommer att få fisk att gå till stockar och stenar, så börja där först när du flugfiskar.

Mycket regn

När du väl hamnar i skyfall är flugfiske fortfarande lönsamt men inte lika önskvärt. Regnet kommer att få vattennivåerna att stiga avsevärt. Det redan grumliga vattnet kommer att bli lerigare eller sandigare, vilket gör dem ännu mer ogenomskinliga.

Att använda maskar eller nymfer kan vara effektivt om fisken fortfarande biter i detta väder.

Åska

Vad händer om regnet ger åska och blixtar vid horisonten? Det är inte säkert att vara ute och fiska i ett åskväder oavsett hur många fiskar som biter.

Blixten slår ner det högsta föremålet i området. Om du är isolerad, till exempel på din fiskebåt, är du det högsta föremålet. Få din båt till land omedelbart och gå hem tills stormarna passerar.

Kommer du att fånga mer fisk i regnet?

Även om du har rätt redskap på (mer om detta kommer), kommer du fortfarande att bli blöt när du flugfiskar i regn. För dina problem, är det troligare att du fångar mer fisk än du skulle göra när du flugfiske i torrare förhållanden?

Du kanske, men inte av den anledningen du kanske tror.

Du kan fånga mer fisk, särskilt öring, i regnet eftersom den här fisken gillar två saker: lågt ljus och svala temperaturer.

Lufttemperatur och vattentemperatur är inte samma sak, det är sant, men när luften är sval är det bara en tidsfråga innan vattnet svalnar i natura.

Detta beror på att temperaturen under jorden också är svalare, vilket sänker temperaturen på vattnet.

Öring föredrar vattentemperaturer mellan 34 och 67 grader Fahrenheit. Regnet kan vara precis grejen för att minska vattentemperaturerna så mycket att öringen börjar bita.

  Vad är "Jigging" i fiske?

Lite ljus är en annan fördel som kommer med regn. Solen skiner sällan när det regnar, så ljuset är precis tillräckligt svagt för att öringaktiviteten kan stiga.

Naturligtvis är svagt ljus inte exklusivt för regn. På molniga eller mulna dagar samt tidigt på morgonen och sent på dagen är öringen mer aktiv oavsett om det regnar.

Tips för flugfiske i regnet

Som avslutning vill vi dela med oss ​​av våra bästa flugfisketips för regnväder. Dessa tips hjälper dig att planera dina bästa fiskeexpeditioner för fler tuggor.

Gå ut innan det börjar regna

Det är en sak om det är ett plötsligt regnväder, men de flesta regnanfall brukar förutses. När du vet att regnet kommer, gå till din destination kanske en timme eller två innan regnet börjar.

Fiskar kan läsa förändringar i barometertrycket, även subtila tryckförändringar. De vet att vädret kommer ibland även innan vi människor gör det. Detta är runt den tid då fisken börjar förändra sitt beteende, som att söka skydd.

Om du kan komma till fiskarna innan barometertrycket börjar sjunka, kan du ha bättre tur att fånga dem.

Var anpassningsbar

Flugfiske i regnet kräver att du har en myriad av tekniker som du kan använda och byta ut efter behag.

När regnet börjar får du mycket fiskaktivitet under den första timmen. Sedan, om regnet fortsätter, istället för att äta på toppen, kommer fisken att gå djupare ner i vattnet för att mata.

Du kan använda några nymfer med pärlhuvud för att locka tillbaka fiskar närmare vattnet. Välj färgglada nymfer för att hjälpa dig att nå ditt mål. Åh, och se till att använda din höga stickteknik också.

Sedan, när regnet börjar avta eller slutar helt, är det dags att ändra inställning ännu en gång. Du kommer att ha bättre tur med att använda pärlhuvuden ulliga buggers eller pärlhuvudena kaniniglar.

Välj smarta fiskeplatser

Kom ihåg att fiskar inte vill vara ute i regnet heller. De kommer att bege sig till stenar och stockar för att söka skydd, men ibland är de kända för att samlas i fickor som kallas virvlar. Här är insekter som sköljs ner i vattnet från stormen lätt fiskmat.

Om du använder en fluga som är insektsliknande kan du förvirra en fisk och fånga den.

  Är fiske med WD-40 olagligt? Fungerar det ens?

Klä dig för vädret

Vi rekommenderar inte att du ger dig ut på flugfiske i regnet i redskap som inte är åtminstone vattentäta om inte vattentäta. Från topp till tå måste du skydda dig själv, annars kommer du att bli genomblöt i huden och eventuellt sluta med en förkylning eller influensa för dina besvär.

Investera i ett par bra Gore-Tex vattentäta byxor eller shorts, eller så kan du köpa en regndräkt för fiske. Kostymen innehåller byxor och en jacka. I svalt till kallt väder är det ingen dum idé att lägga upp med en vattentät fiskejacka också. Jackan ska ha huva.

Glöm inte dina händer! Vattentäta regnhandskar förhindrar domningar så att dina fingrar kan vara skickliga och smidiga. Ta dig tid att prova många olika par handskar tills du hittar en som är kompatibel med din fiskerulle.

Om du inte redan äger några, rekommenderar vi att du köper regnstövlar också. Försök inte att flugfiska i regnet med sneakers eller loafers. Du kommer inte att ha mycket dragkraft, och det blötande regnet kommer att förstöra dina skor!

Snabbhämtningar är bäst

En mer aggressiv teknik är lämplig när tiden inte är på din sida, till exempel precis innan regnet börjar när du försöker samla så mycket fisk du kan. Använd en snabb apport under denna tid och din kylare bör fyllas upp snabbare.

Lämna inte under stormen

Om inte stormen förväntas fortsätta till efter solnedgången rekommenderar vi att du väntar bort den. Vi skulle dubbelt föreslå detta om du missade den lukrativa flugfiskeperioden innan regnet började.

När stormen tar slut kommer fiskarna att bli väldigt aktiva igen som de gjorde innan regnet började. Denna period är värd att vänta på!

Slutgiltiga tankar

Regnet kan förstöra många planer, men dina flugfiskeäventyr behöver inte vara ett av dem. Fiskar blir mycket aktiva före och efter en storm, och under regnet kan du fånga mer fisk om du vet de rätta ställena att leta efter och de rätta teknikerna att använda. Vi hoppas att den här guiden hjälper dig att maximera din tid med flugfiske!