Ska jag dricka kaffe innan jag springer?

Usch. Ditt larm slår och solen har inte ens kommit upp än. Det är meningen att du ska springa i morse, men du sov dåligt natten innan. Kanske får du energi med lite kaffe innan löpningen. Är detta en bra idé?

Ja, du kan dricka kaffe innan en löprunda om du är sugen på energi. Koffeinet i kaffe kan öka din fysiska prestationsförmåga. Det rekommenderas att du dricker kaffe en timme före löpturen och inte får i dig mer än fem milligram. Kaffe efter körning är också fördelaktigt för att påskynda din återhämtning.

I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om att dricka kaffe innan en löprunda, inklusive vad du kan uppleva när du springer och hur mycket kaffe som är lämpligt. Se till att fortsätta läsa!

Ska du dricka kaffe innan du springer?

Man börjar de flesta morgnar med kaffe. När allt kommer omkring, vem gör inte det? Men de där morgnarna när du springer kan du sluka en proteinsmoothie istället för din vanliga cup o’ joe. Du oroar dig för den fruktade koffeinkraschen.

Även om koffeinkraschen kommer att inträffa så småningom, visar massor av forskning där ute att koffeinet i kaffe kan öka din löpprestation snarare än att hindra den.

Enligt Scientific American, stimulerar koffein ditt centrala nervsystem. Detta kan minska mängden smärta som din kropp uppfattar när den är under påverkan av koffein. Vidare känner du inte att du anstränger dig fysiskt lika mycket som du gör. Din takt av trötthet minskar också.

Mentalt kommer du att känna dig skarpare och mer fokuserad. Scientific American-artikeln nämner att din kropp till och med kan börja bränna fett för energi efter att ha konsumerat koffein. Detta är inte bara användbart ur ett viktminskningsperspektiv, utan att bränna fett kan ta längre tid att tömma din energi.

Sammantaget känner du dig som en löpande superstjärna efter att ha tagit din morgonkopp kaffe.

Som sagt, när du dricker ditt kaffe kan göra skillnaden mellan att känna dig fantastisk och kanske fortfarande känna dig lite trög när du väl är på löpspåret. Enligt en studie publicerad i tidskriften Medicin och vetenskap inom sport och träning från 2014 är den idealiska tiden att konsumera koffein 45 minuter till en timme innan du börjar springa.

Även om effekterna av koffein kan verka nästan omedelbara ibland, behöver stimulanten tid för att komma till ditt blodomlopp. Genom att vänta med att köra 45 minuter efter kaffekonsumtionen kommer du att skörda mest nytta av koffein.

Se till att du inte väntar längre än en timme. Om du gör det kommer din kropp redan att börja bearbeta koffeinet och det blir mindre potent.

  Hur man styr en kanot (En nybörjarguide)

Känn förresten inte att du är begränsad till att bara dricka kaffe för att få din dos koffein, för det är du inte! Du kan fortfarande njuta av din morgonsmoothie innan du kör genom att vispa kaffe i den. Koffeinhaltiga produkter från tandkräm till kaffesmör kommer också att ge dig det där rycket utan att behöva smutta på en kopp o’ joe.

Hur mycket kaffe är lämpligt att dricka innan en löprunda?

Förutom tidpunkten för när du dricker ditt kaffe spelar mängden också roll. Om du konsumerar för lite kommer du inte att känna de kognitiva och fysiska effekterna av koffein. Det får dig att tro att det är värdelöst att dricka kaffe innan en löprunda när det är precis tvärtom.

För mycket kaffe kan dock leda till en mängd olika biverkningar som inte bidrar till löpning. Du kan uppleva hjärtklappning, som görs desto läskigare när ditt hjärta redan rasar av fysisk aktivitet.

Din ångest kan öka, vilket minskar din förmåga att fokusera och pressa dig själv ytterligare. Du kan också känna dig yr, då är löpning en dålig idé.

Vilken är den perfekta mängden koffein för att känna sig pigg utan yrsel? Du behöver inte mycket, bara tre till fem milligram koffein.

För jämförelses skull innehåller en kopp kaffe med sex vätska 75 milligram koffein och en kopp med åtta vätska har 95 milligram. Även åtta vätska te har 26 milligram koffein.

En studie från 2014 från Sportmedicin bekräftar att allt du behöver för att springa bra är fem milligram koffein. Forskarna konstaterar följande: ”Låga koffeindoser (1) förändrar inte de perifera hela kroppens reaktioner på träning; (2) förbättra vaksamhet, vakenhet och humör och kognitiva processer under och efter träning; och (3) är förknippade med få, om några, biverkningar.”

Kan du dricka kaffe på tom mage?

I morse försov du dig. Man brukar gärna äta frukost innan man springer, men det finns bara ingen tid. Du kan dock snabbt sluka ner kaffe på vägen till leden. Är det lämpligt att dricka kaffe på fastande mage eller ska man vänta tills man har något att äta?

Det beror på personen. Om du är en vanlig kaffedrickare, utan mat i magen, kan du må bra efter att ha druckit din morgonkopp kaffe eller till och med efter en andra kopp (även om vi inte skulle rekommendera att du dricker mer än så!).

  Flyger varmluftsballonger bättre i kallt eller varmt väder?

För dem som är mindre frekventa kaffedrickare eller de utan en mycket hög koffeintolerans, kanske du märker att du är nervös och din mage känns hemsk om du dricker kaffe på fastande mage. Du kan också utveckla huvudvärk och du måste kissa oftare.

Om du upplever dessa biverkningar när du springer, rekommenderar vi att du avbryter dem. Drick inte kaffe i framtiden utan mat i systemet först. Ovanstående biverkningar bör inte uppstå, och om de gör det bör svårighetsgraden vara mindre.

Kommer du inte att torka ut dig genom att dricka kaffe innan en löprunda?

När du svettas under en löprunda förlorar din kropp elektrolyter som du måste återställa. Du är orolig för att ytterligare uttorka dig genom att dricka kaffe och sedan ta en löptur. Orsakar koffeinet i din cup o’ joe uttorkning?

Nej! Detta är en myt som vi gärna motbevisar. Journalen PLoS One gjorde 2014 en studie med 50 deltagare. Alla var män och vanliga kaffedrickare, som fick i sig upp till sex koppar kaffe dagligen.

Deltagarna deltog i två olika försök som varade tre dagar vardera. Försöken krävde att deltagarna drack fyra portioner kaffe, och varje portion var 200 milliliter. Ibland späddes kaffet ut med vatten och i andra fall innehöll det fyra milligram koffein.

Deltagarna var på en kontrollerad diet och ägnade sig åt viss fysisk aktivitet, även om det inte framgår av studien hur mycket.

Efter att ha granskat deltagarnas totala kroppsvikter och plasma PLoS One Forskare drog slutsatsen att deltagarna inte förlorade totalt kroppsvatten ”från början till slutet av försöket och inga skillnader mellan försöken.”

Eftersom deltagarna behöll sina respektive mängder kroppsvatten löpte de ingen risk för uttorkning. Det blir du inte heller!

Vad sägs om en Post-Run Coffee? Är det en bra idé?

Om du hellre vill spara den eftertraktade koppen kaffe för en belöning efter löpningen, är det ett alternativ. Du kan rent teoretiskt dricka en liten mängd kaffe innan löpningen och sedan dricka mer senare, men allt beror på din koffeintolerans.

Ännu en rapport från Medicin och vetenskap inom sport och träning, denna gång publicerad 2013, involverade en dubbelblind studie. Deltagarna var alla idrottare som sprang för ett 15-kilometerslopp. Några av deltagarna fick i sig placebo och de andra hade sex milligram eller kilogram av sin kroppsvikt i koffein.

Studien tyder på att intag av koffein kan förbättra din återhämtning efter fysisk aktivitet och kan till och med minska kroppsinflammation. Så varsågod, unna dig en kaffe efter löpturen!

Minskar dess effektivitet att dricka kaffe regelbundet före en löprunda?

Du har bestämt dig för att testa att dricka kaffe innan du springer och du är verkligen imponerad av resultatet. Du mår bra och du har till och med loggat snabbare varvtider. Du kan dock inte låta bli att oroa dig för att det som går upp kommer att krascha.

  Kan du surfa och fiska i regnet?

Blir det mindre effektivt att dricka kaffe regelbundet innan en löprunda? Enligt en rapport i Journal of Applied PhysiologyNej.

Studien involverade 40 deltagare, alla cyklister. De gick igenom tidsbestämda försök med upp till 30 minuters fysisk aktivitet åt gången. Några av deltagarna konsumerade bara vatten, andra fick i sig sex milligram koffein per kroppsmassa, och andra fick fortfarande koffeinplacebo.

De koffeinhaltiga deltagarna delades in i tre grupper baserat på deras kaffekonsumtion. Gruppen med låg koffein konsumerade inte mer än 101 milligram koffein dagligen. Den måttliga gruppen var begränsad till 183 milligram per dag och gruppen med hög koffein intog upp till 585 milligram koffein om dagen.

Forskarna ville se om gruppen som konsumerade mest koffein också upplevde de sämsta prestationssänkningarna och vice versa för gruppen med minst koffein.

Det var inte precis vad som hände. Som rapporten säger: ”Konsumenter med låg, måttlig och hög koffeinhalt visade liknande absoluta och relativa förbättringar i cykelprestanda efter ett akut tillskott av 6 mg/kg koffein. Prestationseffekterna av akut koffein påverkades inte av nivån på den vanliga kaffekonsumtionen, vilket tyder på att högt vanligt koffeinintag inte förnekar fördelarna med akut koffeintillskott.”

Där har du det. Du kan dricka kaffe till ditt hjärta och du bör fortfarande känna dess effekter under löpningen.

Slutgiltiga tankar

Att dricka kaffe innan en löprunda, helst med mat i systemet, kan göra dig mentalt fokuserad och fysiskt redo att ta dig an några av dina tuffaste löputmaningar hittills. Se till att du dricker ditt kaffe cirka 45 minuter före löpningen och konsumerar inte mer än fem milligram koffein för bästa resultat. Lycka till!

Relaterat innehåll

Du är alltid på jakt efter kaffemärken du ännu inte har utforskat, vilket är anledningen till att du blev glad när dina vänner rekommenderade dig två märken. Den ena är Caveman Coffee Co. och den andra är Bulletproof Coffee. Du planerar att prova båda, men mellan de två, vilket är det bästa valet?

Du kan inte dricka kaffe om inte med grädde och socker, men du har slut på den senare ingrediensen. Du sökte i ditt skafferi högt och lågt och allt du har runt är strösocker. Är socker verkligen socker eller kommer strösocker att ändra smaken på ditt kaffe?