Ska jag använda min gamla fiskelina? När ska man byta ut det?

Fisklina är inte direkt billig, så när du köper en rulle av den vill du få den att hålla så länge du kan. Du har en gammal fiskelina som inte trasslade sönder senast du fiskade med den. Kan du återanvända den linjen? När ska du byta ut din fiskelina?

Om du har flätad fiskelina kan du återanvända den i flera år förutsatt att den är i gott skick. Fluorocarbon och speciellt monofilamentfisklinor kommer att slitas ner snabbare men är i allmänhet användbara i flera år också. Tumregeln är att byta ut din fiskelina en gång per år eller två.

Den här guiden för att återanvända linor kommer att berätta hur länge du kan förvänta dig att göra det per typ av lina samt vad som händer om du går för långt med samma gamla lina. Det kommer mycket bra information, så se till att du fortsätter läsa!

Kan du återanvända gammal fiskelina? När ska den bytas ut

Som vi slog fast i introt kan du återanvända din gamla fiskelina, åtminstone till en viss punkt. Låt oss gå igenom de fem mest populära typerna av fiskelinor och diskutera ”hållbarheten” för var och en så att du har en mer rimlig förväntning om hur länge din lina kan hålla.

Flätad fiskelina

Låt oss börja med flätad fiskelina. Som en av de äldsta typerna av linor är flätad lina fortfarande populär än i dag av flera anledningar.

Den flätade linan är mycket kraftfull, sträcker sig inte för mycket och dess knutstyrka är exceptionell. Vidare skär flätad fiskelina lätt men motstår vassa föremål och nötningsskador.

Det beror på konstruktionen av flätade fiskelinor. De högkvalitativa prylarna är oftast en blandning av Spectra och Dacron och kanske lite mikro-Dyneema också.

Dyneema och Spectra är båda typer av polyeten med ultrahög molekylvikt eller UHMWPE medan Dacron är polyetentereftalat eller PETE.

Med tiden, om din flätade fiskelina är färgad, kan dess nyans blekna. Detta är bara färgen som läcker ut men är inte en indikation på behovet av att byta ut linan. Du kan lätt få många år av den här typen av fiskelina, speciellt om din är kvalitetsgrejer.

Fluorocarbon fiskelina

Nästa typ av fiskelina är fluorkarbon, som har en hel tvättlista med fördelar. Det är precis tillräckligt smidigt, motstår skavsår, klarar av växlande väder, det är måttligt känsligt och det är inte alltför brytande.

Fluorkarbon är mindre töjbar än monofilament, eftersom linjen består av en polyvinylidenfluoridsträng.

Det är dock inte allt bra. Styvheten kan vara ett problem för sportfiskare om du inte vet vad du gör. Vidare är fluorkolväte känt för knutning och krinkling.

  Att välja rätt typ av förvaringsbehållare för din stuga

Fluorokarbonlina kan hålla uppemot sju år i vissa fall, så det är ett bra val utanför flätad fiskelina förutsatt att du inte har något emot dess brister.

Monofilament fiskelina

Därefter finns det monofilament fiskelina, som vissa sportfiskare kallar monolina.

Saken är enkelsträngad också, men den använder plast eller fiber. Den är svagare än flätad fiskelina – som är en kombination av material – och den är också upp till tre eller fyra gånger svagare än fluorkarbonfisklina.

Men eftersom monofilament är bland den billigaste typen av fiskelinor, är det också det mest tillgängliga för att hålla produktionskostnaderna rimliga.

Detta är dåliga nyheter för dig med tanke på att UV-ljus kan försvaga monofilamentlinjen och den är inte heller supernötningsbeständig. Du kanske får ett eller två år av din monolinje, även om du tar väl hand om den.

Flugfiskelina

Den fjärde typen av lina är flugfiskelina, som är tyngre än de flesta andra linor (detta är avsiktligt). Kärnan i flugfisklinan är antingen Dacron eller flätad nylon, så flugfisklinan delar många av samma egenskaper som flätlinan, inklusive hållbarhet.

Flugfiskelinans kärna är täckt av PVC för att ge linan förmågan att flyta. Införandet av tillsatser gör att linjen mer sannolikt att sjunka när du behöver det. Ja, den kan både flyta och sjunka beroende på hur du behöver använda den.

Flugfiskelinans livslängd mäts inte ens i år, utan snarare användningsområden. Om du har använt linan 100 gånger är det dags att byta ut den om den ser sliten och tunn ut. Behåll linjen för högst 250 användningar.

Tråd fiskelina

Slutligen finns det trådfiskelina, som är den minst vanliga typen av lina som sportfiskare använder.

Rekommenderas endast för snabba båtscenarier eller fiske i starka vattenströmmar, trådfiskelina är också bra för att rulla in tung fisk. Tråd fiskelina på din rulle kan hjälpa dig att fånga tonfisk och makrill speciellt.

Trådfisklina är verkligen gjord av tråd, vanligtvis metallegeringar, titan eller rostfritt stål. Tråden är täckt av plast för skydd. Den här typen av lina kan också hålla i flera år i taget eftersom den är tyngre.

Vad händer om du går för länge utan att byta ut din fiskelina?

Fisklina är som de där kinesiska resterna från två veckor sedan som fortfarande ligger i ditt kylskåp. Det kan säkert gå dåligt även om det inte går ut, i och för sig (även om de resterna definitivt är förfallna!).

Vad betyder det, exakt? Vi är glada att du frågade! Fisklinens material börjar sönderfalla eller brytas ner. Linan blir då spröd och blir mindre elastisk.

  Hur många solpaneler din stuga behöver: Komplett guide

Här är konsekvenserna av att fortsätta fiska med gammal lina.

Linjen kunde knäppa

Gammal, spröd lina plus en livlig fisk som drar på andra sidan är ett recept för brott.

Du känner hur fisken drar och drar och så plötsligt känner du inte fisken längre. Fisken har brutit din lina och har nu ätit ner det levande bete du än hade på kroken.

Om du byter ut den trasiga linan mot mer gammal lina så är det bara en tidsfråga innan samma sak händer igen.

Fler frekventa linjetrassel

Vissa typer av fiskelinor, som monofilament, har ett slags minne. Med andra ord, om du förvarar linjen skrynklig eller trång, kommer den att veta att den förblir i den formen även när den tas ur förvaringen.

Vad detta betyder för dig är en enorm huvudvärk. När du försöker spola monofilamentlinan på din rulle, kommer den att böja eller trassla vid varje tur. Du kommer att behöva lägga så mycket tid på att försöka räta ut linjen att du kommer att undra om det är värt det.

Minskad prestanda

Även om din gamla fiskelina inte har spruckit eller trasslat, betyder det ändå inte att det är en bra idé att använda den. Linjens spröda tillstånd gör den oförutsägbar. Bristen på stretch är också ett problem.

Även om du inte vill ha en fiskelina med för mycket stretch, måste linan ha lite flex för att hjälpa dig att röra dig med fisken och så småningom rulla in din fångst. När linan känns orörlig kommer du att kämpa för att fånga något.

Hur man får fiskelina att hålla längre

Som vi redan har konstaterat kan det vara kostsamt att byta ut fiskelinor. Om du inte är riktigt redo att bjuda adieu på din fiskelina ännu, här är några strategier som kan hjälpa dig att förlänga linans livslängd.

Förvara linjen borta från solljus

Även om din favorittyp av lina inte försämras av värme och UV-ljus, vill du inte att linan ska sitta ute i solljuset i veckor i sträck tills du vill använda den igen. Materialet kommer att börja brytas ner snabbare.

För att påskynda linjens nedbrytning måste du byta ut den ännu tidigare än vanligt, vilket är jobbigt. Förvara fiskelinan på en sval, mörk plats.

Behåll fiskelinans form

Detta går tillbaka till det vi pratade om tidigare. Det går bra att ha din fiskelina i din redskapslåda för en dag av fiske, men efter det vill du förvara den någonstans där linan inte trycks ner eller trångs på något sätt.

  New York Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Använd en Line Conditioner

Det stämmer, precis som du skulle konditionera ditt hår, kan du konditionera din fiskelina.

Gnid in produkten på linan (försiktigt så att du inte skär dig) före varje fisketur. En linbalsam är utformad för att minska frekvensen av trassel, stoppa linan från att bilda formminnen och skydda kärnmaterialen från solskador.

Fiska med den

Detta kan tyckas dumt, men vi måste nämna det ändå. Att lagra fiskelina är inte det bästa för det. Linan måste användas för att fungera som bäst, så gå ut och fiska med den!

Skölj fiskelinan efter användning

Det är inte bara UV och solljus som kan orsaka förödelse på din fiskelina, utan smuts och salt också. Innan du packar in den och kallar den en dag, använd en trädgårdsslang eller en annan sötvattenkälla för att rengöra din fiskelina varje gång du använder den.

Hur man ansvarsfullt gör sig av med gammal fiskelina

När din fiskelina har sett sin dag kan du bara slänga den i papperskorgen, eller hur? Fel!

Härvor av gamla fiskelinor som slängs i plastsoppåsar går till soptippar. Om deponin ligger i närheten av havet kan avfall från deponin driva ut i havet.

Din samling av trassliga fiskelinor kan haka fast på sjöfåglar, sköldpaddor, fiskar och andra oceaniska varelser. Djuren kan kvävas, och i vissa fall kan deras lemmar skäras av. De stackars varelserna kan till och med dö.

Fisklinan kan gå sönder snabbt när den används, men den sönderfaller inte helt under lång, lång tid, ibland uppåt 600 år!

Om du vill slänga en gammal fiskelina, vänligen hitta återvinningskärlet i din lokala sportbutik. Om din lokala butik inte har en sådan soptunna, ta då in din kö och fråga om personalen säkert kan göra sig av med den. För det mesta hjälper de mer än gärna!

Många sportfiskare klipper ner linan i mindre bitar så att även om återvinning innebär att linan hamnar på soptippar, kan djur som stöter på linan inte skadas allvarligt av den.

Slutgiltiga tankar

De flesta fiskelinor är bra i minst flera år, speciellt om det är en slitstark flätad fiskelina, fluorkarbonlina eller trådad fiskelina. Monofilamentlinje slits snabbt ner, särskilt från värme eller solexponering.

Om du är orolig för integriteten hos din fiskelina, byt ut den efter ett eller två år. Vänligen återvinn fiskelinan på rätt sätt istället för att slänga den i papperskorgen. Det kan hamna i havet, där fiskelinan allvarligt kan skada de varelser som kallar havet hem.