Ska en kompass innehålla en bubbla?

Bubblor i din kompass kan verkligen göra dig galen. Det verkar som en bubbla har bildats i varje kompass jag någonsin har köpt. Varför verkar varje kompass ha en bubbla och har bubblan ett verkligt syfte?

Ska en kompass ha en bubbla? En kompass bör inte ha en luftbubbla under normala driftsförhållanden. Bubblor bildas när kompassen utsätts för höga höjder och kalla väderförhållanden. Små bubblor ska inte påverka kompassens funktion, men det finns sätt att ta bort luftbubblor.

Bli inte frestad att krossa din kompass och slänga den i papperskorgen bara för att den har några bubblor i sig. Läs vidare för att ta reda på hur du tar bort luftbubblor från din kompass.

Varför finns det en luftbubbla i min kompass?

De flesta moderna orienteringskompasser använder någon form av vätska för att minska nålvibrationer. Det hjälper verkligen att öka noggrannheten, men små bubblor kommer att bildas så småningom.

Även de bästa kompasserna på marknaden från företag som t.ex Brunton, SUUNTOOch Silva, kommer så småningom att utveckla bubblor. Brunton-kompassen på bilden ovan kostade cirka 75 USD och jag har alltid haft bubbelproblem. De går bort, men de kommer alltid tillbaka.

Så varför finns det en bubbla i min kompass? Med varje vätska kommer du så småningom att behöva ta itu med bubblor. De bildas på höjd och när den omgivande temperaturen sjunker avsevärt. I båda fallen minskar vätskevolymen snabbare än vad plast-/glaskompasskapseln kan dra ihop sig, så en liten luftbubbla bildas för att fylla mellanrummet.

Utvecklar alla kompasser luftbubblor?

De flesta vätskefyllda kompasser kommer att utveckla bubblor, men vissa kommer att vara bättre än andra. Billiga kompasser kan utveckla bubblor även vid normala temperaturer. Huruvida bubblan försvinner eller inte beror på vätskan i kompassen.

  Är lagring av ved en brandrisk?

Billiga kompasser är oftast fyllda med vatten som fryser och expanderar och skadar huset. Dyrare kompasser är vanligtvis fyllda med någon form av lätt olja som fotogen, etylalkohol, terpentin, mineralolja eller lampolja.

Bubblor kan vara bra

Bubblor kan se irriterande ut, men de kan faktiskt vara bra. Kompasser är designade för att skapa bubblor i extrema väderförhållanden. De fungerar som en luftkudde och buffrar glaskapseln när oljan expanderar vid högre temperaturer. Du vill inte att fodralet går sönder när det blir varmt och oljan expanderar.

När en bubbla väl börjar blir den bara större

En liten bubbla kommer inte att orsaka noggrannhetsproblem i din kompass, men en liten bubbla kommer så småningom att bli större. Försök att inte ignorera små luftbubblor länge. De flesta bubblor bör försvinna vid normala sommartemperaturer. I slutet av den här artikeln förklarar jag hur man tar bort luftbubblor.

Större bubblor kan vara en läcka

Du har förmodligen en läckande kapsel om en luftbubbla är större än 1/4 tum i diameter. Detta är vanligtvis resultatet av någon form av stötskada som spricker kapseln. Billiga kompasser kräver vanligtvis byte, men dyrare modeller kan ibland repareras. Kontrollera garantin på din kompass för att se om de erbjuder gratis reparationer.

Det finns vanligtvis ett problem med kompassens bas eller hölje som kan göra att olja läcker ut. Din kompasss noggrannhet kommer att påverkas, så försök att få den reparerad eller köp en ny kompass. Om du inte är säker på om kompassen läcker, lägg den på en pappershandduk för att se om någon vätska läcker ut.

  Varför väser trä när det brinner? Varför väser ved?

Påverkar en luftbubbla kompassnoggrannheten?

Oroa dig inte! En liten bubbla i din kompass bör inte påverka dess noggrannhet. Nästan varje kompass kommer så småningom att utveckla en liten bubbla, men dessa orsakar sällan problem med kompassnoggrannheten. Endast mycket dyra kompasser tål höga höjder och kalla väderförhållanden.

Du kommer inte att hamna i problem förrän flera bubblor bildas eller bubblan blir för stor. Större bubblor kan påverka nålens rörelse i dessa fall. När bubblan väl blir för stor måste du försöka få ut den eller plocka upp en ny kompass.

Kompasser fungerar sällan i mycket kallt väder

De flesta flytande orienteringskompasser är utformade för att fungera vid temperaturer över 0 grader Celsius (32 grader Fahrenheit). Du behöver en kompass som inte innehåller vätska i kalla väderförhållanden. De är oftast väldigt dyra så man måste vara seriös.

Hur man får ut luftbubblor ur en kompass

En liten luftbubbla borde inte vara några större problem, men du bör ändå försöka bli av med dem. Det kan vara svårt att få bort stora bubblor när de väl bildats. Bubblor försvinner vanligtvis när kompassen förs tillbaka till havsnivå eller rumstemperatur. Du behöver extra värme om det inte fungerar.

Försök att placera din kompass på en varm, solig plats, till exempel på fönsterbrädan eller verandan. Du vill att vätskan ska värmas upp, expandera och återgå till sin normala volym. Placera kompassen i din jacka/byxficka när du är på resande fot och låt den värmas upp med din kroppsvärme.

Under normala arbetsförhållanden, om du inte kan ta bort luftbubblan, kommer de flesta tillverkare att ersätta den utan några frågor under garantiperioden.

  Har Nalgene-flaskor ftalater?