Ska du springa barfota på ett löpband?

Du var trött på att löpbanden var fulla varje gång du gick till gymmet, så du bestämde dig för att köpa ett hemmalöpband. Skor var alltid ett krav på ditt gym, men nu när du kan träna hur du vill, kan du släppa skorna och springa på ett löpband barfota? Är det en smart och hälsosam idé att göra det?

Barfotalöpning på ett löpband kan vara ett bra sätt att få lite motion, även om det inte förbereder dig för barfotalöpning utomhus. Du måste också vara medveten om att löpbanden kan bli varma och att löpytan kan vara obekväm eftersom den är platt och orubblig.

Om detta är din första introduktion till barfotalöpning rekommenderar vi dig starkt att fortsätta läsa. I den här artikeln kommer vi att prata mer om vad barfotalöpning är och varför det är en bra idé. Vi kommer sedan att diskutera hur barfotalöpning fungerar på ett löpband, inklusive mer information om ovanstående nackdelar.

Vad är barfotalöpning?

När man springer är det naturligt att ta på sig ett par skor, eller hur? Du vill inte skrapa fötterna på betongen, för att inte tala om att bära skor förväntas av dig när du är offentligt.

Åtminstone var det. En annan form av löpning är på frammarsch som kallas naturlig eller barfotalöpning. Som det namnet säger dig, är en barfota löpning en utan skor, strumpor eller något. Dina fötter är fria och obehindrade.

Om det låter som för mycket för dig, har vissa barfotalöpare börjat bära så kallade barfotaskor eller minimalistiska skor under sina löpningar. Denna stil av skor har en mycket tunn sula så att du kan känna marken som om du inte har några skor på dig men ändå njuta av skyddet som täcker dina fötter.

Så var kom barfotalöpningen ifrån? Tja, på de gamla grekernas dagar gjordes de flesta aktiviteter på den tiden barfota eller i mycket tunna mockasiner. Ett sådant populärt exempel är Pheidippides, som genomförde världens första maratonlopp på cirka 36 timmar utan någon form av riktiga skor.

Andra nyare idrottare har också populariserat barfotalöpning. Etiopiens Abebe Bikila deltog 1969 i ett OS-maraton utan skor eftersom inga var tillgängliga i hans storlek. Han gjorde det ganska bra också! Shivnath Singh, en distanslöpare från Indien, sprang under hela 1970-talet utan skor, bara tejp på fötterna. Även under 2010 års New York City Marathon var antalet barfotalöpare vanligare.

I vissa delar av världen som Latinamerika och Afrika är barfotalöpning vanligt, men det är inte riktigt fallet i USA, åtminstone när detta skrivs. Som sagt, bland sekten av löpare som gör det, är de väldigt passionerade för den här formen av löpning.

Är barfotalöpning fördelaktigt?

Varför springa barfota i första hand, frågar du dig? Finns det någon fördel med att göra det framför att bära skor? Egentligen kan det mycket väl finnas, till exempel följande förmåner.

Förbättrar ditt arbetsminne

Ditt arbetsminne är den del av din kognition som gör att du kan behålla information på en begränsad basis. Du använder ditt arbetsminne hela tiden i de beteendeval du gör och de beslut du väljer.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Kalifornien?

En studie från 2016 publicerad i Vetenskapsnyheter från University of North Florida rapporterade att barfotalöpning förbättrar ditt arbetsminne mer jämfört med att springa med skor på. För att komma till den slutsatsen bedömde forskarna mer än 70 löpare som var 18 till 44 år gamla. Alla deltagare sprang i 16 minuter med valfria skor eller inga alls.

Barfotalöparna hade en 16-procentig ökning av arbetsminnet.

Varför har barfotalöpare mer arbetsminne? Enligt forskarna beror det på den proprioception och taktila upplevelser som barfotalöpning kräver av dig.

Kan tillåta dig att utöka din löpekonomi

Alla löpare har en så kallad löpekonomi, eller hur de använder sitt syre när de är på banan. Det handlar mer än om din uthållighet och energinivåer, utan om biomekanik och fysiologi också. Utan att bli för teknisk då, dikterar din löpekonomi dina prestationsförmåga. Ju bättre ekonomi desto mer kan du springa.

Tillbaka 2013, den University of New Hampshire Inquiry Journal publicerade ett stycke om löpekonomi bland barfotalöpare. Artikeln beskrev en studie från 2012 som involverade cirka 30 löpare som deltog i ett 5K-lopp, vilket är 3,11 miles. Intressant nog sprang deltagarna på ett löpband, först i en uppåtgående vinkel, sedan en nedåtgående.

Studien nämner att barfotalöparna använde mindre syre när de sprang på samma löpbandshastigheter och grader som löparna med skor. Utöver det noterar forskarna också att löparna bättre kunde ta sin metaboliska energi och göra den till mekanisk energi, vilket krävs för att förbättra din löpekonomi.

Mindre hälslagande så möjligt lägre risk för skador

Det främsta överklagandet med barfotalöpning är att att tappa skorna förändrar grunderna för hur du springer. När du bär skor, särskilt sådana av dålig kvalitet, är tron ​​att du gör mer hälen.

När du hälen slår betyder det att din häl är den första delen av din fot som kommer i kontakt med marken när du springer. Du kan också få kontakt med framsidan av din fot, som är frontlöpning, eller mitten av foten, aka mellanfotslöpning.

För att mer naturligt uppnå den ställning som behövs för att springa i första hand med mitten av foten, kan löpning barfota hjälpa. När du springer på det här sättet kan du ha en lägre risk för skador.

En sådan studie om detta ämne kommer från British Journal of Sports Medicineunder 2016. Forskarna hade mer än 200 deltagare, upp till 94 som bar skor och 107 som sprang barfota. Så här hade studien att säga: ”Statistiskt sett färre totala, diagnostiserade, muskuloskeletala skador/löpare noterades i barfotagruppen.”

Som sagt, studien gör det till en poäng att nämna att de löpare som bar skor inte hade fler skador än barfota löpare. De barfotalöpare som skadades hade mestadels plantar yta och vadskador medan löpare med skor var mer benägna att skada sina höfter och knän.

Detta säger oss att skador kan påverka löpare oavsett om du har skor på dig eller inte, bara olika typer av skador.

  Behöver jag vinterförbereda min ATV?

Minskad kontakttid

I löpning är kontakttid hur mycket tid din fot spenderar på marken när du tar ett kliv. Ju långsammare du går när du springer, desto mer kontakttid brukar du ha och vice versa. Så ofta du kan vill du minska din kontakttid så att du kan öka din hastighet och prestera bättre.

Kan springa utan skor verkligen göra det? Det kan vara så!

En 2014-publikation av Journal of Sports Science & Medicine studerade löpares kontakttid när de hade skor på sig kontra att gå barfota. Alla deltagare var män och i 20-årsåldern. Forskarna, efter att ha identifierat löparnas fotstötsmönster, sa att barfotalöparna hade snabbare steg, vilket betyder att deras kontakttid var lägre än löparna som bar skor.

Ska du springa barfota på ett löpband?

Nu när du vet betydligt mer om barfotalöpning, låt oss gå tillbaka till vår huvudfråga. Ska man springa barfota på ett löpband? Det kan man, men juryn är blandad.

De som är förespråkare för denna löpstil föreslår att innan du går på spåret utan skor bör du träna på ett löpband. Ändå avråder NordicTrack, en löpbandstillverkare, aktiviteten, vilket är talande.

I vår forskning kunde vi inte ta reda på varför NordicTrack inte vill att dess användare ska springa på sina löpband utan skor. I deras eget inlägg om att springa barfota rekommenderar företaget att du använder barfotaskor när de är på löpbandet. Om vi ​​var tvungna att gissa varför de föreslår att du avstår från skolös löpning helt och hållet, är det förmodligen för att du kan skada dig själv om du gör det.

Så var lämnar det dig? Tja, om du planerat att springa barfota någon gång, kommer du så småningom att gå på ett riktigt löparspår utan skor. Åtminstone genom att springa på ett löpband hemma när du är barfota är det lättare att stanna upp och unna dig is eller värme om du känner dig öm.

Se upp för dessa faror när du springer barfota på ett löpband

Om du fortfarande vill fortsätta springa på ett löpband utan skor måste du vara medveten om de potentiella skadorna och andra biverkningar som kan uppstå. Läs detta avsnitt noggrant och bestäm sedan om du hellre joggar på ditt löpband med skor eller utan dem.

Löpband blir varma, vilket du inte märker förrän du springer utan skor

Ett löpband är en maskin. Bältet som snurrar hela tiden har interna mekanismer som får det att snurra runt. Liksom vilken maskin som helst som är påslagen, börjar löpbandet värmas upp när du använder det, speciellt om du kör det i hög hastighet.

Med skor på borde du inte riktigt märka detta, men när du väl är barfota inser du att löpbandsbältet kan bli ganska varmt! Vi pratar inte om att det är tillräckligt varmt för att bränna dina fötter, men det är definitivt toasty.

  Hur ofta ska jag rengöra min snöskoterkolhydrat?

En av de största fördelarna med barfotalöpning, även med barfotaskor, är att uppskatta känslan av marken under dina fötter. Det är betydligt mindre roligt att springa barfota om det som finns under fötterna är väldigt varmt!

Du kan vara mer benägen att drabbas av överbelastningsskador

Medan de flesta barfotalöpare rekommenderar ett löpband som ett sätt att träna barfotalöpning, är det inte alla som gör det. Tänk på hur du springer på ett löpband kontra ute i det fria. Det är en klar skillnad.

Ett löpband är alltid platt medan terrängen utomhus inte är det. Att löpa konstant på en plan yta, särskilt utan skor, kan öka dina chanser att utveckla en överbelastningsskada.

Dina fötter får ingen lättnad av att byta terräng på ett löpband

Skillnaderna i utomhusterräng är fördelaktiga på ett annat sätt, genom att förändringarna ger en viss lättnad för dina överansträngda fötter. Tänk på hur det känns att sjunka ner fötterna i lite smuts eller sand efter att du har sprungit på hård betong. Det är en trevlig upplevelse varje gång. Den lättnaden får du aldrig när du springer på ett löpband.

Vid terrängbyten kan vissa fot- och fotledsmuskler slappna av lite medan andra aktiveras. Dina muskler får inget andrum när du är på ett löpband heller, varför överbelastningsskador är vanliga.

Det täta löpbandsbältet kan påverka hur du springer

Löpbandsbälten är smala och tighta även om du har ett ganska stort löpband. Om du gillar att ha utrymme för tårna – något som barfotaentusiaster vanligtvis gör – kan du bli så distraherad av hur tårna är placerade när du springer barfota på ett löpband att du kan snubbla upp dig själv, bokstavligen i det här fallet.

Sättet du springer på kan förändras på grund av att löpbandsbältet är tätt. Om det inte är det som får dig, så kommer antagligen hur bältet rör sig. Löpbandsbälten roterar på ett sådant sätt att bältet kommer ner mot dig.

När du springer kör du vanligtvis på dig själv, men löpbandsrörelsen kan få dig att bromsa in. Nu driver du mer kraft, till och med hälslående, och skördar därmed få om några fördelar med att springa barfota.

Slutgiltiga tankar

Att springa barfota är ett växande fenomen i Nordamerika. De som älskar det uppskattar känslan av jorden under sina fötter. De kan vara på gång, eftersom barfota kan förbättra ditt arbetsminne, löpekonomi och kontakttid. Förutom att du eventuellt presterar bättre kan du också vara skyddad från vissa skador.

Men att springa på ett löpband när du är barfota är inte samma sak, så det rekommenderas inte lika starkt. Du kan göra det, men var medveten om att löpbandets täthet kan förändra ditt sätt att springa. Åh, och löpbanden blir också varmare, vilket kan göra löpningen obekväm.

Löpning är en fantastisk träningsform, så oavsett om du gör det med skor eller utan dem, ta dig tid, lyssna på din kropp och du kommer att springa långt på nolltid!