Ska du skaffa en Dirt Bike, ATV eller UTV till din hytt?

När du är i stugan är chansen stor att du vill ha ett bra fordon att ta sig runt. Men ibland är en bil helt enkelt inte praktisk att ta sig överallt du vill åka.

Vad händer om vägarna till din stuga är gjorda av smuts? Eller tänk om området runt din stuga har få vägar men mycket område att utforska? Du kommer att vilja ha ett terrängfordon för att ta dig runt. Men vad ska man skaffa? Det finns massor av alternativ. Men det första beslutet handlar om dirtbikes, ATV (eller fyrhjulingar) och UTV (eller sida vid sida).

För de flesta är det bästa sättet att ta sig runt i stugan, oavsett om du åker helt terräng eller bara kör uppför den asfalterade gatan, med en ATV. Ditt svar kommer dock att bero på några saker som vi kommer att täcka mer ingående i den här artikeln.

Hur kuperat är området?

Ju plattare marken är runt din stuga, desto mindre spelar det roll vilket alternativ du väljer.

Om underlaget är riktigt ojämnt och det finns massor av ganska branta backar, så är terränghjulingar faktiskt inte det bästa valet. Åtminstone inte för att ta sig runt i området. Om du inte ska hålla dig till vägarna, oavsett om de är asfalterade eller inte, kan en ATV faktiskt vara ganska farlig.

För inte så länge sedan tippade en familjemedlem till mig på en ATV för att hon försökte köra på en för brant backe. ATV:n tippade och böjde rattstången. Men vad som var värre var det brutna revbenet och hjärnskakningen som ryttaren fick.

När du åker ATV på kullar runt din stuga måste du komma ihåg att köra så rakt upp och ner för backarna som möjligt. Att åka med ATV:n lutad åt ena eller andra sidan är riktigt farligt och kan leda till att ATV:n tippar eller rullar.

UTV har samma problem. Skillnaden är att UTV:er har en rullbur, så så länge du håller dina armar och ben inne i fordonet kommer tippning inte att skada dig eller fordonet lika mycket som om du satt på en ATV.

För att ta sig runt i kuperade områden är smutscyklar faktiskt det bästa alternativet. Även om du kan tippa i sidled eller bakåt på en smutscykel, är det mycket lättare att hantera och hålla dig upprätt om du vet vad du gör. Det krävs bara lite övning för att få kläm på att stå upp och luta sig framåt när man åker uppför branta backar på en smutscykel. Med bra teknik kan en dirtbike säkert åka uppför backar ingen ATV skulle våga åka uppför. Och eftersom dirtbikes bara har två hjul kan du lättare köra vänster och höger över en sluttning, inte bara rakt upp och ner.

Så om du letar efter ett fordon för att ta dig runt i din stuga och det är ett ganska kuperat område, rekommenderar jag faktiskt dirtbikes framför ATV och UTV. Naturligtvis kommer dina slutgiltiga beslut att bero på mer än bara hur kuperat området är. Tänk på följande.

  Skeeter Bass Boat Kostnader: Vad är priset på varje modell?

Hur skogsbevuxen är området?

Är området runt din stuga kraftigt trädbevuxet? Om så är fallet är en UTV förmodligen det sämsta av dessa alternativ.

UTV:er är mindre manövrerbara än ATV:er och Dirt Bikes. De tenderar att vara lite större än ATV i genomsnitt också. Mellan terränghjulingar och UTV:er är terränghjulingar lättare att manövrera vilket gör dem bättre för att köra runt i skogen.

Av de tre är dirtbikes klart de mest manövrerbara. Du kan snabbt starta och stanna och beroende på vår skicklighetsnivå och storleken på smutscykeln kan du svänga väldigt skarpt. Som jag sa i avsnittet om kullar, har du också mer flexibilitet att cykla med dirtbike över kullar snarare än att bara upp och ner, vilket ger dig mycket mer flexibilitet och manövrerbarhet i ett skogs- och kuperat område.

Så om området runt din stuga är ganska trädbevuxet, skulle jag rekommendera att du skaffar en smutscykel eller en ATV.

Hur erfaren är du på 2 hjul?

Dirtbikes kräver en lägsta hastighet för att hålla sig upprätt utan att sätta ner en fot. Så det är inte lika lätt att ta det långsamt om man hamnar på en otrygg plats.

Dirtbikes kräver också en högre nivå av balans att använda än en ATV eller UTV. Så om du inte har så mycket erfarenhet på två hjul kan jag inte rekommendera att du cyklar runt genom skogen.

Om du tror att en dirtbike kommer att vara det bästa alternativet för dig och din stuga, så rekommenderar jag starkt att du tränar på att köra på grusvägar först. Se sedan om du kan hitta ett område där du kan åka på stigar, som du kommer att göra i skogen, men utan alla träd. Beroende på var du bor kan det vara lätt att hitta eller inte. Men du bör försöka få lite erfarenhet av att åka på backar och stigar i öppen miljö innan du försöker åka runt i skogen.

Om du inte känner dig lika bekväm med att åka på två hjul, kan en ATV eller UTV vara det bästa valet. Men anta inte bara att det är säkrare eftersom det känns säkrare att köra på 4 hjul. Många människor skadas när de kör på fyra hjul. Jag tror att en av de främsta anledningarna till det är nivån av säkerhet som människor känner. Människor känner sig säkrare på ett fyrhjuligt fordon som inte verkar vilja tippa och som ger dem en falsk trygghet. Så folk tenderar att vara mindre försiktiga.

Färre människor bär hjälmar och säkerhetsutrustning när de åker ATV och UTV. Varje gång du sätter dig på ett av dessa fordon för att åka runt bör du bära hjälm. Att använda en ATV för att ploga snö från din uppfart kanske inte kräver en hjälm eftersom du arbetar på plan mark och i så låga hastigheter, men det är bättre att vara säker än ledsen.

Dessutom, när människor är på fyra hjul, tror de inte att de kommer att tippa. Nåväl, låt mig berätta. Jag har tippat en ATV i en plan hage när jag var yngre för att jag åkte för fort och svängde för skarpt. Det var en rolig åktur men kunde ha varit riktigt dödlig.

  Vilka är väskorna på korgen på en luftballong?

Människor skadas också mer på ATV och UTV eftersom de antar att de kan köra dem utan någon riktig träning eller träning. Människor har vanligtvis inte samma missuppfattning om smutscyklar eftersom de, för någon som aldrig har kört en, känner sig farliga och skrämmande.

Min poäng här är att ATV:er och UTV:er inte nödvändigtvis är säkrare att åka runt i din stuga än en smutscykel. Som sagt, innan du cyklar runt i skogen, få lite instruktioner från någon som vet vad de gör. Det, och träna på att rida under säkrare omständigheter. Faktum är att exakt samma sak kan och bör sägas för ATV:er och UTV:er. Träna på plan mark och öppna ytor med några måttliga kullar innan du börjar rida genom skogsklädda kullar.

Behöver du att ditt fordon också ska vara en arbetshäst?

I kabinen används terrängfordon ofta till mycket mer än att bara ta sig fram. De kan också användas för arbete.

Ibland behöver du dra några verktyg eller utrustning till en annan plats på din fastighet. Ibland behöver man ploga bort snön från en lång uppfart vid stugan. Kanske använder du ditt fordon för att dra en släpharvskratta för att städa upp marken i din stuga. Det här är alla saker du inte kan göra med en smutscykel.

Som sagt, inte alla ATV och UTV är bra för detta heller. Så beslutet om exakt vad du ska köpa kommer att bli mer specifikt när du tänker på de potentiella användningsområdena för ditt fordon i din stuga.

Många UTV:er har faktiskt mer lastutrymme än ATV:er. Så för att bära runt verktyg är UTV-apparater ett bra val. Eftersom de är lite större är UTV ofta också mer kraftfulla.

Allt som sagt, det finns några riktigt kraftfulla ATV:er som är designade för hårt arbete. Om du ska ploga, dra och bogsera kommer du att behöva ett fordon som kan göra jobbet. Och det finns många ATV och UTV som kommer att klara uppgiften. Men du kommer inte hitta en smutscykel som kan göra vad dessa ATV:er och UTV:er kan.

Hur är din budget?

Budget, ofta det primära kriteriet för beslutsfattande. Hur mycket planerar du att spendera för ditt kabinfordon?

Jag spenderade lite tid på att undersöka priser för olika fordon och här är vad jag hittade.

Dirtbikes är den billigaste av de tre. Som det mesta kan du spendera ungefär hur mycket eller så lite du vill och skaffa en trailcykel. Faktum är att du kan plocka upp en Coleman CT200U på Amazon för mindre än $600. Det kan vara bra om du bara snurrar runt stigar vid stugan och aldrig planerar att åka över 24 miles per timme. En bra startmotorcykel i intervallet 150cc till 250cc kostar dock vanligtvis mellan $3 000 och $4 500 helt ny och naturligtvis mindre om du köper en som är ett par år gammal. Om du är intresserad av att skaffa en bra terrängcykel att komma igång med, skulle jag kolla in denna guide om Dirt Bike Planet.

  Är campingunderlägg ens värt det?

En bra ATV kommer att kosta dig lite mer än en smutscykel, men kanske inte så mycket som du förväntar dig. Om jag skulle köpa en ATV till min stuga skulle jag satsa på en bruksmodell. Den kommer att vara kraftfullare och ha mer lastutrymme än sportmodellerna. Och ungefär den enda anledningen till att jag föredrar att köpa en ATV framför en smutscykel till kabinen är på grund av dess användbara kapacitet. Om jag ville ha något bara för att ta mig runt, skulle en smutscykel vara mitt val. För en kvalitets ATV från en bra tillverkare som Honda eller Polaris kan du förvänta dig att spendera mer som 6 000 till 8 000 $. Naturligtvis kan du spendera mycket mer eller mycket mindre beroende på vad du letar efter. Och du kommer att spara en hel del genom att bli använd. Men det här numret ger dig en uppfattning om skillnaden mellan en ATV och en terrängcykel.

Nu är det här det blir intressant. För en jämförbar UTV tillverkad av samma tillverkare och med samma storlek motor och de jag undersökte för ATV-sektionen, fann jag att UTV kostar $2 000 till $4 000 mer än ATV! Det är rätt. Du får nästan exakt samma fordon i UTV-formuläret och du betalar runt $3 000 mer för det.

Så om kostnaden är din primära drivkraft, kan en smutscykel vara ditt bästa alternativ. Men om du behöver nytta och inte bara transport, så är en ATV ett mycket bättre val än en UTV baserat på enbart kostnad.

Din slutsats

Här är kort av det.

Om du letar efter ett billigt fordon som kan användas för arbete runt kabinen är en ATV det bästa alternativet. Även om kostnaden inte är din primära drivkraft, kommer en ATV i allmänhet att överträffa en UTV i skogsområden.

Om du är inställd på fyra hjul och verkligen gillar idén med en rullbur eftersom du planerar att ta ut det här fordonet och joyrida i höga hastigheter, då är en UTV ett bra val. Se bara till att när du välter, kämpar du mot den naturliga lusten att sticka ut en arm för att stärka dig. Håll dig bara inspänd och låt rullburen skydda dig.

Om du inte behöver nytta och är säker på två hjul är en smutscykel det bästa alternativet för att ta dig runt i kuperade, trädbevuxna eller till och med plana områden. Dirtbikes är väldigt roliga och ger dig inte samma falska känsla av säkerhet som ATV:er och UTV:er ofta gör.

Vad du än väljer, var bara smart. Åk inte utan ordentlig säkerhetsutrustning. Du måste ha på dig hjälm som minimum. Så var säker och njut av ditt terrängfordon i din stuga!