Ska du rengöra dina fiskebeten?

Att fiska med bete är ett fantastiskt sätt att spara pengar samtidigt som du ökar chanserna att fånga en stor fisk till nästa fiskyngel. Att hitta ett fiskedrag är dock ännu bättre, men oftast är de väldigt smutsiga och har tappat sin lyster.

Ska du rengöra dina fiskebeten? Det är inte nödvändigt att rengöra ett fiskedrag; Faktum är att många fiskare skulle säga att de inte gör det eftersom det kommer att ta bort doften på beten som fiskarna älskar. Men att rengöra ett bete kan återställa den ursprungliga färgen, strukturen och rörelsen som hjälper till att fånga stora fiskar.

I den här artikeln ska vi undersöka för- och nackdelarna med att rengöra dina fiskebeten, hur det påverkar beten och några varningar och försiktighetsåtgärder när du gör det.

Fördelar med att rengöra dina fiskedrag

Fiskaren kastar ut ständigt och hämtar beten vilket gör att det simmar eller producerar knäppningar som fisken inte kan ignorera. Men lera, rost eller valfritt antal material kan klänga fast vid beten, vilket gör att det förlorar sin förmåga att dra fisk till kroken. Detta är en anledning till att det är fördelaktigt att rengöra ditt bete eftersom det gör att beten kan återfå sin förmåga att fungera korrekt.

Ett fiskebete fungerar som ett konstgjort bete för fiskare som är designade för att locka fisk. Det finns olika typer av beten, men de använder alla samma grundläggande egenskaper, inklusive:

 • Rörelse
 • Vibration
 • Blixt
 • Färg

Att veta hur rengöring av ett bete gynnar fiskaren och hjälper till att fånga fisk är avgörande för att välja den rengöringsmetod som ska användas. Nedan kommer vi att undersöka de fyra egenskaperna och hur rengöring av ett bete förbättrar var och en.

Rörelse

Beten fungerar bäst när de behåller sin rörelse i vattnet. Om de blir igensatta av lera eller rostiga kan de inte locka till sig fisk som de en gång gjorde. Rengöring av beten kan hjälpa till att återföra rörelsen till beten, vilket möjliggör ännu bättre fiske och förlänger betens livslängd.

  Fiskekajak vs vanlig kajak (och vilken är bäst för fiske)

Vibration

Vibrerande beten gjorda av plast eller metall ger en hög, hård vibration när de rullas in genom vattnet. Vissa beten har inbyggda ljudkammare fyllda med skott som orsakar skramlande ljud.

Om ett vibrerande bete har blivit extremt rostigt kan det inte vara effektivt eftersom vattnet inte kommer att röra sig över det eller genom ljudkammaren för att sänka eller till och med eliminera ljuden det gör.

Blixt

Blixten som lockbetet gör i vattnet är avgörande om man ska locka till sig och fånga largemouth bas. Många gånger använder fiskare illaluktande bete som gammalt kött för att lägga till en doft till beten för att locka till sig stora fiskar.

Men om kroken och beten blir smutsiga av det ruttnande köttet, leran och blodet från fisken, kan beten inte fungera bra och kommer inte att blixtra i vattnet som det ska.

Färg

Debatten handlar om huruvida färgen på ett lockbete spelar roll för fiskar eftersom de lever under vattnet och vattnet sprider ljuset och tvättar bort de flesta färgerna sett underifrån. Men många fiskare svär vid tanken att betens färg spelar roll.

Vad händer då när ett fiskedrag tappar färgen?

Vissa skulle svara att det gör en mindre skillnad, men andra skulle hävda att det gör en enorm skillnad om de kan fånga de stora fiskarna.

Nackdelarna med att rengöra ett fiskedrag

Det finns väldigt få nackdelar med att rengöra ett fiskedrag, men de är viktiga att tänka på.

Vissa fiskare anser att ett fiskebete bör lämnas ifred tills det blir totalt ineffektivt, för om du rengör beten tar du bort de lukter som fisken tycker om.

Många fiskare tror också att att ändra färgen på beten är en katastrof för att hantera sin förmåga att fånga fisk.

  Hur man fiskar pärlor efter lax och öring

Rengöring av ett bete kan också ta bort en del av färgerna, och om det inte torkas ordentligt kommer det att rosta och bli en värdelös bit av plast och metall.

Fyra metoder för att rengöra ett fiskedrag

Det finns lika många favoritsätt att rengöra fiskebeten som det finns fiskare att göra det. Det finns dock vissa metoder som är mer populära än andra, inklusive dessa metoder som använder:

 • DW40
 • Ett magiskt suddgummi
 • En tandborste och vatten
 • Vinäger och salt

Nedan hittar du en djupare förklaring av några av de mest populära metoderna för att rengöra ett fiskedrag.

DW40

Att blötlägga rostiga beten i DW40 hjälper till att lossa och lyfta bort rosten som kan påverka betens verkan. Placera helt enkelt beten i en plastbehållare och spraya rikligt med DW40. Låt beten dra i upp till tolv timmar och torka sedan bort rosten.

Det är viktigt att komma ihåg att fiske med ett bete som är täckt med DW40 är olagligt. Det är därför viktigt att se till och torka av all DW40 från beten innan du använder den.

Använda en magisk radering

En Magic Eraser eller ett generiskt märke av denna typ av svamp och varmt vatten kommer att göra ett utmärkt jobb med att ta bort rost och annan smuts från ett fiskedrag. Lägg bara till lite avfettande diskmedel till svampen och skrubba.

Ett problem med att använda denna metod är att det kommer att göra beten matt. För att ersätta ett glansigt utseende på beten, applicera helt enkelt lite genomskinligt nagellack i ett lätt skikt.

Använda en tandborste och vatten

För att rengöra ett bete för att ersätta rörelsen det en gång hade, tvätta helt enkelt i varmt tvålvatten med diskmedel. Var noga med att skölja beten väl så att fisken inte kan lukta det när beten används.

Genom att använda en mjuk tandborste, lite babytvål och lite armbågsfett kan beten återställas till sin tidigare lyster och göras redo för ännu ett fiskeäventyr.

  De 5 bästa anti-dimma Dirt Bike Goggles

En föreslagen metod för att reparera ett bete som har tappat sin färg är att använda tvål och vatten för att ta bort eventuella rester från utsidan och sedan använda antingen färg eller permanent färgade markörer för att ersätta färgen och designa ditt eget bete.

Använd vinäger och salt

Vinäger och salt är två saker som de flesta kök har liggandes som är underbara för rengöring av fiskedrag.

Tillsätt först en del vinäger till två delar vatten och tillsätt salt till blandningen. Blötlägg sedan beten i lösningen i cirka tjugo timmar eller mer. Efter att ha tagit bort beten från lösningen, skölj det väl och torka av med en torr trasa.

Tips och försiktighetsåtgärder för rengöring av beten

Även om det finns många skäl att vilja rengöra fiskebeten, finns det några varningar som också bör beaktas när du väljer att göra det. Dessa tips inkluderar allt av följande:

 • Var försiktig med gamla beten som är målade. För att behålla den ursprungliga finishen och detaljer som ögon, använd en mild touch och mild tvål.
 • Vissa beten är tillverkade av metall eller aluminium och kan tvättas fint med en normal diskmaskinscykel med diskmaskintvål
 • När du använder beten av plastmaterial behöver du inte tvätta det innan du använder det igen. Rengör flugbetet genom att torka det efter varje användning
 • Se upp när du använder en svamp för att rengöra ett bete eftersom svampen kan trassla in sig med diskanten på beten

Uppenbarligen finns det olika metoder och olika varningar för varje rengöringsmetod. Men att rengöra ett bete kanske inte alls är nödvändigt. Om inte beten är så rostig och smutsig att den inte kan röra sig eller har blivit ineffektiv, lämna beten som den är och använd den igen, speciellt om den fångar fisk åt dig.