Ska dina ledare vara starkare än din huvudlinje?

Om du har haft problem med att din linje bryts av kanske du funderar på att använda en tyngre linje som din ledare. I det här inlägget kommer jag att prata om huruvida du ska använda en stark eller lättare ledare jämfört med din huvudsakliga fiskelina.

I 90 % av fallen bör din ledarlina vara lättare än din huvudsakliga fiskelina. Den enda gången dina ledare borde vara starkare än din huvudlinje är när du använder monofilament eller fluorkolväte och fiskar vid stenar, broar och bryggor eller riktar in dig på fiskar med vassa tänder. Om du använder flätad lina bör ditt ledarmaterial vara lättare.

Uppenbarligen är detta inte hugget i sten till 100 % och du kommer fortfarande att kunna fånga fisk med en tyngre ledare. Detta är bara min personliga åsikt och det finns verkligen inget behov av det i de flesta fall. Fortsätt läsa så ska jag prata om varje typ av huvudfisklina och vilken ledare du ska använda.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Monofilament Mainline

monofilament fiskelina

Om du använder monofilament som din huvudsakliga fiskelina och fiskar runt stenar och bryggor eller så siktar du på fisk vassa tänder, du kommer förmodligen att vilja använda en tyngre ledare. Annars är det bättre att använda något lite lättare (eller ingen ledare alls).

Jag gillar att använda något lättare som min ledare eftersom det är svårare att se i vattnet. 20 lb mono är ganska tjockt och även den klara färgen kan ses av vissa fiskar. Vissa bryr sig inte men vissa fiskar har bättre syn än andra.

  Kan du använda WD-40 på en fiskerulle?

Att använda en tjockare ledare kommer uppenbarligen att vara svårare att bryta och det är därför du skulle vilja använda den runt föremål. Om du fiskar efter öring nära stenar och använder en lina på 4-6 lb, kommer det inte att hålla särskilt länge.

När det kommer till vilket ledarmaterial du ska använda kan du antingen gå med fluorkol eller monofilament. Om du använder mono som din huvudsakliga fiskelina så skulle du troligen vilja använda en monoledare. Det finns dock några få undantag.

Den första är när du fiskar i ultraklart vatten och fisken blir lätt skrämd. Fluorokarbon är svårare att se i vattnet jämfört med monofilament och det är därför du kanske vill använda fluor.

Nästa är när din monoledare inte håller emot nötning. Fluorocarbon är lite segare och håller normalt längre när det skaver mot stenar och bryggor.

I de flesta fall skulle jag nog bara använda monofilament som min ledare. Jag gillar att använda så lätt lina som jag kan komma undan med (för min ledare) och det är därför den normalt är lättare än min huvudsakliga fiskelina.

Fluorocarbon Mainline

fluorkarbonfiskelina

Om du ska fiska med fluorkarbon som din huvudsakliga fiskelina kommer du troligen att vilja använda en lättare ledare (eller ingen ledare alls). Återigen, det finns några få undantag men det här är vad jag gör i de flesta fall.

Precis som med monofilament, är den enda gången du vill använda en tyngre ledare när du fiskar runt stenar och bryggor eller riktar in sig på en fisk vassa tänder. Annars vill du använda något lättare (eller samma tjocklek).

  Hur man trollar skedar för öring och lax

Anledningen till att jag inte gillar att använda något tyngre är att det är lättare att se i vattnet. Du kan definitivt fånga fisk med något tyngre men det är vanligtvis ingen fördel.

När det kommer till vilket ledarmaterial du ska använda kommer du med största sannolikhet att använda fluorkarbon. Det skulle inte riktigt vara vettigt att använda en monofilamentledare och det skulle definitivt inte vara vettigt att använda en flätad ledare.

Om du vill att ditt bete ska hänga i vattnet kommer du förmodligen att använda mono eller fläta som din huvudsakliga fiskelina. Eftersom fluoro sjunker, finns det inget behov av att ha ett ledarmaterial som flyter. Det är bara min åsikt i alla fall.

Du skulle inte vilja använda fläta som din ledare eftersom det inte är klart och lätt att se i vattnet. Dessutom flyter den som monofilament så det är verkligen ingen fördel.

Flätad huvudlinje

flätad fiskelina

Om du ska använda flätad lina som din huvudsakliga fiskelina så finns det verkligen ingen anledning att använda en tyngre ledare. Braid är tunn jämfört med de andra linjerna och du bör använda en ledare med den, men det bör vara ett lättare lb-test.

Anledningen till att du inte behöver använda en tyngre ledare med fläta är att du normalt använder en tyngre fläta än du faktiskt behöver. Om du fiskar efter regnbåge kan du normalt använda 10 lb fläta. Att använda en 12-15 lb ledare är liksom ingen mening.

Om du fiskar efter bas och använder 20 lb fläta så finns det verkligen ingen anledning att använda en 25 lb ledare. Visst, du kan göra det och fortfarande fånga fisk, men det finns ingen fördel i mina ögon.

  Är superlim ok på fiskelina?

Anledningen till att du vill använda en ledare när du fiskar med fläta är att det är ganska lätt att se i vattnet. Det är inte klart som fluorkarbon och kan upptäckas av många fiskar. Det flyter också i vattnet (som mono) och du kanske vill använda fluorkol för att få ner ditt bete.

En annan anledning till att du kanske vill använda en ledare är att flätan inte har någon stretch. När du fiskar efter något som har en mjuk mun (som kokanee) så vill du använda monofilament eftersom det har en viss sträckning.

Jag använder fläta som min huvudsakliga fiskelina för det mesta och jag kommer vanligtvis att använda fluorkolväte som min ledare. Jag gillar den eftersom den är nötningsbeständig och är osynlig i vattnet. Om jag fiskar öring använder jag 10 lb fläta med en 6 lb ledare. Om jag fiskar efter bas, använder jag 20 lb fläta med en 12 lb ledare.

Den enda gången jag ska använda monofilament som min ledare är när jag fiskar kokanee. De har mjuka munnar och du behöver lite stretch för att beten inte ska slita ut. Du kan också använda en gummidämpare men monofilament fungerar vanligtvis.