Side-Sleepers och Mummy Bags: Lär dig att inte lida

Mumieväskor är designade för att passa bättre för att mer effektivt lagra din kroppsvärme. De är också kända obekväma och för vissa sidosovare är de inte ett alternativ. Vad kan göras?

De flesta sidosövare kan med framgång använda en mumieväska. Från våra uppgifter sover 63,75 % av campare som sover på sidan med en mumieväska när de campar. Men många sa att de behövde annan utrustning inklusive en kudde, ett bra liggunderlag och/eller till och med en överdimensionerad mumieväska.

Med det sagt sa 36,25 % av de som identifierade sig som sidosövare att de inte kan sova med en mumieväska. Finns det någon speciell hemlighet som gör det möjligt att sova med en mumieväska utan att hata livet? Jag ska gå in på några tips för att göra sidosovandet mer uthärdligt samt några alternativ till mumieväskor som sidosovarna använder.

Kan du sova på sidan i en mammaväska?

Av personlig erfarenhet vet jag det det går definitivt att sova i en mumieväska. Jag är en ryggsovare på min säng, men när jag campar rullar jag runt från sida till sida som en roly-poly bugg (förutom inte i en boll?).

Jag ville dock inte sluta där. Jag inser att vi människor är väldigt olika varandra och så jag bestämde mig för att fråga sidosövare i ett campingsamhälle om de använder en mumieväska.

Av 80 svar var de flesta av svaren ja (63,75 %), med 36,25 % nej. Men många av nejen var väldigt passionerade. Lyckligtvis lärde jag mig massor av tips som folk använder för att göra sidosömn uthärdlig i en mumieväska.

Så, sammanfattningsvis, om du inte har provat det tidigare som en sidosövare, du har 2 av 3 chans att du klarar dig när du sover i en mammaväska. Jag skulle definitivt prova bakgårdscamping med din mammaväska för att prova det innan du provar det några hundra mil hemifrån i vildmarken.

Tips för att göra sidosömn mer uthärdlig i en mammaväska

Det finns faktiskt några väldigt viktigt förberedelsesteg att ta om du är en sidosovare. Dessa kommer sannolikt att stämma för vilken sovlösning du än använder, men det är särskilt sant för mammaväskor.

Välj ett liggunderlag som absorberar dina sidosovande tryckpunkter

Detta är förmodligen det viktigaste att ha när du sover på sidan medan du campar. När du sover på rygg är din kropp väl fördelad, men när du ligger på sidan har din höft en riktigt stark tryckpunkt som kan vara väldigt obekväm.

Jag har provat att sova med de där blå skumkuddarna som du kan hitta på Walmart för $10-$20, och de isolerar dig definitivt från marken men dina höfter kommer inte ihåg att du vänligt använde dem.

En sovsäck med tillräcklig kudde gör det mycket roligare att sova på sidan när du campar.

  Hur långa är husbilar?

Det betyder inte att du behöver en tjock skummadrass, du kan faktiskt använda ett ultralätt liggunderlag, men det måste vara speciellt utformat för det.

Till exempel, OutdoorsmanLab (Amazon) gör ett ultralätt flerkammar liggunderlag som är designat för att minska dina tryckpunkter, och jag kan säga att det fungerar! Luftkamrarna fungerar som små kuddar och sover du på sidan samverkar kamrarna för att stödja dina höfter och knän.

Jag och min fru använder OutdoorsmanLab såväl som Klymit Static V (Amazon) som faktiskt har en liknande design. De är de mest bekväma liggunderlag jag någonsin haft och skulle rekommendera dem.

Välj ett liggunderlag som är tillräckligt brett för att stödja viss blandning

Jag skulle kunna klumpa ihop detta i föregående avsnitt men jag tycker att det är värt att nämna. Ju bredare liggunderlag du har, desto bättre upplevelse av sidosömn – för som sidosovare kommer du förmodligen att byta sida under natten.

Att byta sida, en enkel uppgift är normalt lite mer komplicerad när du är i en mammaväska. Du är sammandragen så att du inte lätt kan blanda på plats.

Lösningen? Tja, det är inte en perfekt lösning, men en bredare liggunderlag gör det lättare att hålla liggunderlaget under dig.

Använd en kudde eller kuddersättning

Du vet säkert som sidosövare att en kudde är oerhört viktig för att sova bekvämt, och kanske till och med sova överhuvudtaget.

Detta förändras inte magiskt när du campar, tyvärr. Eftersom din nacke har ytterligare att falla när du sover på sidan behöver du något som stödjer huvudet.

En campingkudde är expertdesignad för uppgiften att vara liten och effektiv för camping.

Om du inte är säker på om du behöver en speciell campingkudde tar jag upp den frågan här. Jag går också igenom några sätt du kan göra din egen provisoriska kudde utan att behöva ta med en specialiserad campingkudde samt prata om ultralätta kuddalternativ.

Du burk gör en kudde av det du har, det krävs lite kreativitet och kuddfinling för att få något som är bekvämt.

Rulla med påsen

Detta är ett intressant tips som jag lärde mig från campinggemenskapen – många rekommenderade att lära sig rulla med väskan.

Detta är vettigt – mumiepåsar är skurna för att passa en människokropp, och så om du ligger i sidled i en mumieväska kommer påsen att vara väldigt tight åt det ena sättet och lösare på ett annat sätt – vilket inte är en bekväm sömn.

Istället för att rulla inuti sovsäcken medan sovsäcken ligger platt, prova att rulla med sovsäcken så att passformen förblir densamma oavsett vilken position du befinner dig i.

Jag hade inte tänkt på det men det här är precis vad jag gör när jag sover i en mammaväska.

  Kan du sova i sidled i en sprinterbil?

Använd en överdimensionerad mumieväska eller ett rymligt snitt

Så, jag sa precis tipset att rulla med din mammaväska, men det här är inte vad alla gör.

Mummipåsar är per definition sammandragande – de är avsedda att sitta tätt så att mumieväskan effektivt kan fånga din kroppsvärme. Det betyder dock inte att du måste hitta en mumieväska som sitter tight.

Faktum är att fem tillfrågade specifikt sa att de hittade en mumieväska som var överdimensionerad som gav dem gott om plats. Vissa sa till och med att mumiepåsarna var så överdimensionerade att de kunde rulla i väskan utan att rulla med väskan och hålla sig bekväma!

Det finns en avvägning mellan komfort och värme i det här fallet – om du sover i en rymlig sovsäck kommer värmen inte att fångas upp lika effektivt, vilket kan fungera helt bra i svala väderförhållanden men kan vara dåligt i kalla väderförhållanden. Backyard camping testet är ett bra test för att se till att din väska kan stödja dig i det rådande vädret.

Använd endast en mammaväska när det är kallt

Mammaväskor kan sova varmt – speciellt om du campar på sommaren eller våren. Det är möjligt att mumiesnittet kan vara överdrivet för just din campingsäsong!

Av denna anledning kan du faktiskt använda en billigare rektangulär sovsäck under sommarmånaderna eller om du är på bilcamping och kan ta med ytterligare filtar.

Om du däremot backpackar och behöver så mycket isolering med så liten vikt som möjligt är en mumieväska ett bra alternativ. Du kan alltid packa upp eller delvis packa upp mumieväskan.

Kort sagt, om det är kallt ute kommer din kropp att vilja vara täckt så mycket som möjligt och du kan ha mycket lättare att stå ut med förträngningen av en mumieväska.

Side Sleeping och Fodralet till det vandrande liggunderlaget

En av de mest plågsamma verkligheterna för en sidosövare är att liggunderlaget tenderar att migrera när du rullar fram och tillbaka. Det finns inget som att vakna upp mitt i ett mörkt tält förvirrad, kall och värkande för att du ramlade av ditt liggunderlag (eller mer troligt, ditt liggunderlag bestämde sig för att få lite frisk luft).

Vissa sovsäckar har faktiskt en liggunderlagsinsats, som Big Agnes System Bags, ett exempel är Stor Agnes Lost Dog sovsäck (REI). Själva sovsäcken har en plats där du kan lägga ditt liggunderlag så att du kan få hur mycket isolering och dyna du vill.

En annan lösning är att faktiskt bara lägga ditt liggunderlag i din sovsäck. Jag provade detta och prata om hur det gick i mitt inlägg, här.

Side Sleeper Sovsäckar

Det här var det roligaste jag lärde mig när jag frågade samhället om sidosovning i mammaväska: Det finns några spektakulära alternativ till mammaväskor som fungerar för de 36,25 % av sidosovarna som inte vill sova i en mammaväska .

  Vilken temperatur är för varm för camping?

Nemo Spoon Disco Bag: A Side-Sleepers Dream?

Jag blev förvånad över att 9 olika personer alla rekommenderade Nemo Spoon sovsäckar. En av de mer populära modellerna är ”Disco”-väskan.

Nemo Discoväska (Amazon) är en mumielik påse förutom att den har en skedform. Istället för att sätta fötterna så nära varandra smalnar väskan ut så att du får mer plats.

Flera sidosövare rapporterade att de kan sova riktigt bra med en Nemo skedpåse.

När man läser deras specifikationer är Nemo-väskor designade med sidosleepers i åtanke, men är fortfarande skurna på ett sätt för att få så mycket värmelagringseffektivitet som möjligt. Det verkar vara ett fantastiskt alternativ för sidoslipare.

Alternativ till mammasovsäckar för sidosömmar

Om du vill undvika mammasovsäckar finns det andra alternativ:

Camping täcke

Ett annat alternativ som ökar i popularitet är att använda ett campingtäcke.

Ett campingtäcke liknar samma material och värme som en sovsäck förutom att täcket inte omger dig. Istället virar du täcket runt dig själv så mycket eller så lite du vill. Många campingtäcken levereras med en fotbox, som är en liten hölje för dina fötter så att du kan förankra täcket på plats med din egen kroppsvikt samt hålla dina fötter varma.

Om du behöver mycket utrymme medan du sover eller om du vill kunna justera passformen på dina filtar så mycket du vill, då ett campingtäcke är ett utmärkt alternativ.

Kom dock ihåg att eftersom campingtäcket har en öppen rygg är det designat för att användas med ett liggunderlag som kan isolera dig. Om du är i svalt eller kallt väder behöver du ett bra liggunderlag för att hålla dig varm. Detta gäller för alla sovsäckar också, men särskilt sant för ett campingtäcke.

Rektangulära väskor

Ett annat alternativ till att sova med en mumieväska är de goda gammaldags rektangulärt skurna påsarna. Du är omringad .. eller snarare .. rektangel ? med sovsäcksmaterialet, och du har massor utrymme att röra sig på.

Avvägningen är att rektangulära påsar inte lagrar din värme lika effektivt som mumiepåsar. Det betyder inte att det inte finns något du kan göra. Det finns sovsäckar som är klassade ner till 0 grader Fahrenheit eller till och med -40 Fahrenheit som är rektangulärt skurna. Avvägningen är vikten.

En rektangulär väska för kallt väder kommer att väga mer än sin mumiemotsvarighet. Till exempel Teton Sport +5F Tracker-väska väger 3,75 lbs (det här är väskan jag använder och jag har verkligen njutit av den), medan Teton Sports 0 graders väska det är rektangulärt snitt som väger över 7 lbs. (Amazon länkar)

Så om vikten inte är ett problem, gå med ett rektangulärt snitt. Du kan hitta billiga väskor som håller dig varm under sommarmånaderna utan problem.