Servostyrning på UTV:er: är det värt extrakostnaden?

Ungefär hälften av alla UTV-apparater kommer från en fabrik med servostyrning, eller servostyrning, redan fabriksinstallerad. UTV är avsedda för att utforska, och ibland betyder det ojämn terräng. Därför låter servostyrning som en tillgång för din UTV, men är det värt det?

Är servostyrning värt det för din UTV? Servostyrning hjälper till att göra styrningen enklare. Utan servostyrning blir dina armar snabbt trötta när du kör i ojämn terräng, så att ha det är en stor fördel. Det kostar runt $500 till $1000 för att få servostyrning, och du kan faktiskt installera det själv.

Intresserad av att lära dig mer? Om du tittar på servostyrning och även funderar på att installera den själv, läs gärna vidare för svar.

Är servostyrning värt det?

I huvudsak, ja, servostyrning är mycket värt det. En UTV levereras med icke-EPS (elektronisk servostyrning) från fabrik. En modell som inte är utrustad med EPS fungerar bra för det mesta i normal terräng.

Ärligt talat men, du vill ha det. När du väl har det kommer du aldrig tillbaka. Den som säger att det inte är användbart har troligen aldrig kört en UTV med servostyrning.

Om din plan är att bara åka runt på smuts och inget svårt så behöver du absolut inte servostyrning. Varje förrädisk jord kommer utan tvekan att kräva servostyrning.

Servostyrning tar upp det mesta av ansträngningen som du skulle behöva lägga på att köra din UTV. Om du någonsin har kört något fordon utan servostyrning kommer du att förstå hur hårt du måste veva ett hjul för att svänga.

  Bästa vandringskängor för dåliga anklar

Låt mig säga dig, jag skulle hellre ha det tillagt grundläggande att hjälpa mig att styra genom hål, hjulspår, stenar, rötter etc. än att möta den utmaningen och riskera att dämpa njutningen på en resa. Att bli trött på en stig medan alla andra fortfarande är pigga är ingen rolig upplevelse.

Allt jag har sagt hittills handlar om nöjesturer, vilket är min främsta anledning till att ha en UTV. Men hur är det med de som använder UTV i arbetet och tillbringar många timmar bakom ratten?

Dessa fordon används mycket på gårdar. Efter timmar av fäktning, hökastning eller bara en lång dag, kommer du att vrida på det hjulet och önska att du hade servostyrning när dina armar brinner och skriker på dig.

Storviltsjakt samtidigt som servostyrning är en livsförändring när du ska dra runt ett rådjur du har fångat. Servostyrning är ett måste. Det är den enda vägen att gå om du gör något fysiskt stressande eller långa turer i din UTV.

Elektronisk VS. Hydraulisk: Vilken servostyrning är bättre?

De flesta kommer att säga att elektroniskt är bättre och det är för ditt moderna liv. Alla har sina egna åsikter i frågan. Vad du behöver göra är att sätta dig bakom ratten och prova båda själv för att se vad som fungerar för dig.

Elektronisk

Fördelar:

 • Bättre bränsleekonomi
 • Mindre underhåll
 • Enkel

I vår moderna tid är elektronisk servostyrning vägen att gå! Den bättre bränsleekonomin är ett stort grepp. Du har inget behov av vätska vilket gör ditt liv lite lättare. Att ha en vätska mindre att tänka på är bra. Att kalibrera ett elektriskt servostyrningssystem är också mycket lättare.

  Är vandringskängor nödvändiga?

Nackdelar:

 • Biltillverkarna har inte fått helt grepp om elektrisk servostyrning, ännu.
 • Dyrt att reparera
 • Misslyckanden händer oftare.

Även om elektrisk servostyrning är dyr att laga eller byta ut. Det är en nackdel med det elektriska systemet. Fel i systemet inträffar oftare än dess motsvarighet. Jag har inte hört talas om att detta händer ofta och jag har aldrig hört talas om att det händer i ett hydraulsystem.

Jag tycker att den klarar sig bra men vissa tycker att den inte klarar lika bra som hydraulisk. Det enda för att ta reda på vad som fungerar för dig är att sätta dig bakom ratten i en bil med en elektrisk servostyrning och se hur det känns för dig.

Hydraulisk

Fördelar:

 • Billigare
 • Tillverkare förstår hydraulik bättre
 • Generellt en bättre styrkänsla (objektiv)

Hydraulisk servostyrning var först kommersiellt tillgänglig i början av 1950-talet men var inte vanligt förekommande förrän senare på 1960-talet. Hydraulisk servostyrning förstås bättre av biltillverkarna och därför är den lite mer raffinerad. Många människor litar på hydrauliska system och de är billigare men folk går över till de nyare elektriska systemen.

Nackdelar:

 • Ett behov av vätska för att det ska fungera
 • Pumpen är alltid igång
 • Reducerad assistans när motorn går långsammare.

En av de saker som verkar vara besvärande nu när vi har elektroniska system är behovet av vätska för att hydrauliken ska fungera korrekt. Denna vätska måste bytas ut då och då. Hur skönt skulle det vara att inte behöva oroa sig för en annan vätska bland alla andra du har?

Dessa bebisar suger mycket kraft eftersom pumpen alltid är igång. Den tar sin kraft från motorn vilket tar ut din bränsleekonomi.

  Skyddar tält dig från björnar (statistik och tips)

Systemet fungerar inte lika bra när motorn inte snurrar lika fort eftersom kraften tas från motorn som sagt.

Kan jag installera det på egen hand?

Du kan installera en servostyrning på egen hand! Det finns massor av tutorials där ute för att visa dig hur du gör. Du kommer att behöva massor av verktyg och eventuellt en kompis hjälp. Fånga med en gammal vän. Få lite mat efteråt för att fira för det är inte lätt. Njut sedan av bytet av ditt arbete när sommaren rullar på.

Ett servostyrningssystem kommer att kosta dig allt från $500 till $1000. Du kommer att behöva några allmänna verktyg som du kan använda som bändare, skruvmejslar, skiftnycklar, etc.

Det finns olika märken och du kan gå med antingen elektriska eller hydrauliska system. Jag tänkte att jag skulle ge en video som visar hur man installerar en servostyrningssats.

Relaterade frågor:

Kan du lägga till servostyrning till en UTV? Du kan lägga till servostyrning till en UTV. Det kostar allt mellan $500 och $1000. Det är verkligen användbart för svårare terräng och tar en enorm belastning av dina händer.

Vad betyder EPS? EPS står för ”elektronisk servostyrning”. Det är relativt nytt på UTV/ATV-scenen så det är inte installerat i många terrängfordon just nu. Det är otroligt användbart att ha och det är värt de extra pengarna.