Senko Worms: De 5 bästa sätten att rigga en Senko Worm

Senko-maskar är ett av mina favoritbeten att använda eftersom de kan fungera utmärkt i nästan alla situationer. De kommer att fånga alla typer av fiskar under nästan alla förhållanden och i det här inlägget kommer jag att visa dig de bästa sätten att rigga en Senko-mask.

Här är mina favoritsätt att rigga en Senko-mask:

  1. Viktlös.
  2. Drop shot.
  3. Galen rigg.
  4. Texas rigg.
  5. Split skott.

Riggen du använder beror helt på vad du vill att betet ska göra, hur fisken mår och området du fiskar. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för att lära dig hur du riggar var och en av dessa inställningar. Se våra favorit Senko-maskar här.

Viktlös

Om du någonsin har använt en Texas-rigg vet du redan hur du gör detta eftersom det är exakt samma sak men du tar av vikten. Det är ett bra sätt att fiska områden där hakar är vanliga eftersom kroken är begravd i masken.

Du vill använda den här riggen om du vill att masken sakta ska falla till botten. När du slänger den i vattnet kommer den sakta att glida ner och skapa en anständig mängd action. Det är bra för både öppet vatten och områden med täckning.

Hur sätter man upp en viktlös rigg?

Det första du vill göra är att använda en bred krok där kroken och ögat är i en rak linje. Sätt kroken i näsan på masken och skjut masken upp i kroken till ögat. Du kan använda en bit tung lina för att säkra masken om du vill (kolla videon).

  Bästa tiden att använda en Topwater Popper (och hur man använder den)

Hur man riggar en Senko Worm

Nästa sak du vill göra är att sätta kroken genom masken så att den sticker ut från toppen. Du kan sedan gräva ner spetsen på kroken i masken för att göra den ogräsfri. Din mask ska sitta på kroken i en rak linje.

Drop Shot

Detta är en fantastisk rigg om du fiskar klarare vatten och fisken inte biter särskilt mycket. Den använder en vikt men masken själv kommer att flyta en fot eller två över marken. Kroken är bara genom botten av masken så det ger den mer action.

Detta kommer att vara perfekt när fisken inte matar direkt på botten. De letar efter betesfisk istället för något som kryper längs botten och det är där du vill använda det här.

drop shot rig

Hur sätter du upp ett dropshot?

Det första du vill göra är att fästa din krok. Skjut kroken på din lina och lämna en 1-2 fot tag ände (som kommer att fästas på din vikt). Fäst kroken med din favoritknuta och knyt på din vikt.

Då vill du fästa masken. Sätt kroken genom botten av masken och ut toppen. Du kan rigga den ogräsfri som den viktlösa eller Texas-riggen om du fiskar i tung täckning, men för det mesta kan du bara använda en standardkrok.

Galna rigg

Ett annat sätt att rigga en Senko är att använda en galen rigg. Detta är det enklaste sättet att göra det och det fungerar riktigt bra om du är på djupare vatten. Handlingen är helt annorlunda än resten och ibland behöver man ändra på den för att få fisken att bita.

Med alla andra riggar kommer masken att glida ner till botten med bara svansen som rör sig. Med en knäpp rigg sätter du kroken genom mitten av masken så att den flyter ner och båda sidor av masken ska flytta runt. Det finns inga vikter så det faller långsamt.

  Hur man riggar & fiskar en tuppsvans efter öring, bas & crappie

Hur sätter man upp en galen rigg?

knäpp rigg

Allt du behöver göra för att rigga upp detta är att ta din krok och sätta den genom mitten av masken. Du kan använda en standardkrok men om du vill ha lite mer action kan du slänga på en viktad jigg. Jag gillar att använda en krok som har något slags ogrässkydd men om du är i öppet vatten borde du inte ha några problem.

Texas Rig

Nästa alternativ kommer att vara en Texas-rigg. Detta är exakt samma som den viktlösa riggen ovan men den enda skillnaden är att denna har en kulvikt ovanför kroken. Det kommer att falla snabbare och ge masken lite mer action.

Anledningen till att du skulle använda den här över viktlös är om du vill att masken ska stå upp på botten. Med en viktlös rigg kommer masken att vara ganska platt på marken men eftersom den här är mer topptung kommer den att stå upprätt på botten.

Allt du behöver göra för att ställa in detta är att lägga en kulvikt på din lina, fästa kroken och sedan fästa masken precis som vi gjorde med den viktlösa uppställningen.

Split Shot

Denna rigg är väldigt lik drop shot riggen men den största skillnaden är att vikten är över kroken (vikten är under kroken på ett drop shot). Jag tycker att den här är lättare att ställa in och det är därför jag använder den oftare.

Detta kommer att fungera riktigt bra på djupare vatten eftersom vikten kommer att sjunka snabbt och då får du masken att fladdra ner efter den. Allt handlar om att förändra handlingen och den här kommer att vara lite annorlunda än droppskottet.

  Hur mycket lina lägger du på en Baitcaster?

Hur sätter man upp ett splitshot?

Det första du vill göra är att fästa allt precis som du skulle göra på den viktlösa riggen. Fäst din mask så att den är i en rak linje och gräv ner spetsen på kroken så att du inte fastnar i ogräset. Sedan vill du fästa och säkra en vikt cirka 2 fot ovanför kroken. Vikten kommer att falla till botten först och sedan kommer masken sakta att följa efter.

Du kan dra den längs botten eller lyfta den upp och ner. Allt beror på vad fisken föredrar den dagen så prova några saker för att se vad som fungerar bäst. Om du vill se lite mer av vår favoritbasutrustning kan du Klicka här.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.