Sätt upp ditt tält (plats och riktning det ska vara vänt)

Var föredrar du att campa med tält? I skogen, på stranden eller i öknen? Om du ska till en etablerad och utvecklad camping kommer tältplatserna att ligga på plan mark och endast för tält. Ändå bör du överväga hur du vill möta ditt tält. Vill du att solen ska skina på ditt tält hela dagen? Föredrar du att slå upp ditt tält under en gran som kommer att tappa nålar och kottar på dig hela natten? Eller i en sandig sänka som kunde samla vatten?

I vilka riktningar ska mitt tält placeras?

Riktningen du vänder dig mot ditt tält beror på faktorer som klimat och läge. Många campare föredrar att slå upp sitt tält på öster, för det är där solen går upp. Om du campar i kallt eller regnigt väder ska du slå upp ditt tält från den riktning som vinden kommer ifrån.

Är du någon som överväger feng shui eller använder energikrafterna för att harmonisera dig med miljön när du sover? Om så är fallet, kanske du vill använda din Feng Shui-guide för att bestämma vilken riktning du ska vända dig mot ditt tält på en campingtur. Följ annars dessa förslag från erfarna campare och scouter som har erfarenhet av att slå upp tält hela sommaren och ibland även på vintern.

Var slår jag upp mitt tält

  • Välj en plan yta.

När du letar efter den optimala campingplatsen, leta efter plan mark, för var du slår upp ditt tält kan göra skillnaden mellan en god natt och att slänga och vända hela natten. Leta efter platta stenar och rötter som ligger på marken; du vill inte sova på stenar och rötter. När du har hittat den perfekta platsen, kratta bort alla pinnar, stenar eller trädgrenar som kan peta dig på natten. Du kan använda din fot för att rensa din egendom från skräp eller vara proaktiv och ta med en liten rake. Ett bra tips, kolla markens skick genom att lägga din sovsäck över området (innan du slår upp ditt tält), lägg dig ner och testa komforten. Om det känns rätt, sätt upp ditt tält.

  Low Impact Camping (vad är det, hur man gör det)

Om möjligt, slå inte upp tältet på en kulle. När du försöker sova på en kulle, oavsett om det är på toppen, botten eller i mitten, utgör alla dessa platser ett hot mot din säkerhet. Du kan rulla nerför backen och krascha in i ett träd eller en sten. Att vakna upp i ett hopfällbart tält är ingen positiv upplevelse.

Slå inte upp ditt tält på botten av en kulle. Det kan vara platt där, men det är ingen bra idé att slå läger i en dal längst ner på en kulle, även om den är skyddad från vind och sol. När det regnar vaknar du i en vattenpöl eller flyter iväg i en översvämning.

Det kan hända att det inte finns någon plan yta och att man får nöja sig med sluttande mark. Placera huvudet på den uppåtgående lutningen med fötterna pekande nedåt. Ligger du i sidled längs med sluttningen kommer du att rulla till ena sidan av tältet och bli blöt av kondens.

  • Tänk på solen.

Hitta ett område som är nära en skuggig plats. Ett tält i full sol kommer nästan att bli en bastu i slutet av dagen. Vissa tält kan skadas av solens skadliga strålar, så kontrollera ditt tälts skötselråd innan du slår upp ditt tält i direkt solljus.

  • Testa vindriktningen.

Vindexponering bör övervägas när du slår upp ett tält. En campingplats med ett naturligt vindskydd skulle vara idealiskt, och du kan hitta dessa platser. Placera i alla fall ditt tält så att dörren är vänd mot vinden. Att vända sig bort från vinden skyddar dig från starka vindbyar och förhindrar att ditt tält flaxar i vinden hela natten.

Åt vilket håll slår du upp ditt tält?

Många erfarna campare säger att riktning österut är den optimala riktningen för att slå upp ditt tält. Varför? Främst för att när soluppgången lyser på ditt tält så vaknar du upp och ser soluppgången. Vilken härlig idé och en som kan föreslås för första gången eller en ledig husbil.

En annan åsikt? Sätt upp ditt tält så att dörren öppnas i väster. Vissa människor gillar att se soluppgången, men andra kanske vill stanna i sina sovsäckar tills solen är rakt över huvudet. Att slå upp ditt tält i väster gör att du kan sova i några extra minuter, eller i min sons fall, några timmar till. Expert campare ger råd i vilken riktning du ska slå upp ditt tält: ”Det är upp till dig.”

  Vad är skillnaden mellan grått vatten och svart vatten i en husbil?

Camping bredvid en vattenkälla.

Camping bredvid en vattenkälla, som en bäck, flod eller sjö, kan ge fantastisk utsikt från dörren till ditt tält. Det finns dock faror när man campar bredvid en vattenkälla. Tänk om det regnar och en översvämning sköljer bort din egendom? Under en spaningsresa spolades tält bort när scouter som inte lyssnade på scoutledaren slog upp sina tält alldeles intill en vacker å. Det regnar ofta i bergen, och de här killarna råkade bara fastna i en regnstorm. Floden steg några centimeter och två tält började flyta iväg. Fyra pojkar behövde räddas. Förhoppningsvis har de lärt sig sin läxa.

Campare och rangers rekommenderar att du slår upp ditt tält och slår upp ett läger minst 200 fot från en vattenkälla. Orsakerna är säkerhet och kontaminering. Säkerhet inkluderar också att ge utrymme för djur att gå till sina vattenkällor utan att kliva runt ditt tält.

Föroreningar innebär affärer i vattenkällan, för på natten när du går upp är det för mörkt för att gå för långt.

Säkra ett tält.

Camping i skogen är den ultimata rekreationen, och många utvecklade tältplatser är plana och designade för att slå upp tält. Platser i backcountry som inte har utvecklats kan ha jordar som är svåra att penetrera med tältstänger, eller så kan de ha jordar som är lerjordar och inte kan hålla stolpar. Markproblem händer hela tiden i backcountry-miljöer. Gör lite forskning om vilken typ av jord du kommer att stöta på i backcountryn så att du har rätt tältpinnar med dig.

Var medveten om din omgivning och följ reglerna för Lämna inga spår. Bästa metoder för att underhålla campingplatser inkluderar hur och var du ska slå upp ditt tält. Följ dessa guider:

  1. Hitta befintliga campingplatser i högtrafikerade områden. Gå inte in i skogen ensam och slå läger. En grupp campare i Yellowstone Park bestämde sig för att de visste var de skulle slå läger och inte etablerade campingplatser. De slog upp sitt tält i en grön dal med platt mark som såg perfekt ut för camping. På morgonen vaknade de av att en flock bufflar mumsade i gräset bara några centimeter från deras tält. De invaderade inte bara bufflarnas utfodringsplatser, utan det de gjorde var olagligt. Böterna för att campa där? Det var rejält.
  2. Du måste tälta minst 60 meter från sjöar och vattendrag.
  3. Håll din campingplats liten. Bo i områden där vegetationen är sparsam.
  Undertäcken kontra liggunderlag: vilka är bättre? För- och nackdelar med båda

Snöcamping

Snow camp är bra direkt efter en ny djup snöstorm. Undvik att välja en campingplats nära träd lastade med tung snölast. Dessa laster kan falla av under dagen i blåsiga eller varmare temperaturer och ditt tält kan falla offer för en snölast. Undvik skålar och backar som är utsatta för laviner. Håll dig på rampen från botten av skålen.

När du har hittat en lämplig plats att slå upp ditt tält på, använd dina skidor eller snöskor för att knacka på marken för att skapa en stadig yta. Vinterväderförhållandena varierar från plats till plats, så var försiktig. Köp ett vintertält för bra skydd mot snö och hård vind på utsatta platser. Om du campar i djup snö, se till att du har en snöstång.

Hur du sätter upp ditt tält är helt upp till dig. Men följ reglerna för att campa borta från vattenkällor, slå upp ditt tält på etablerade campingplatser eller på plan mark och undvik kullar eller botten av kullar. Njut av din campingupplevelse och kom ihåg att ”lämna inga spår”.

Fler artiklar du kommer att älska

Hur man rengör ett mögligt tält (förhindra tältmögel och mögelfläckar)

Se medelpriset för tält för 2 till 8 personer och 3 eller 4 säsonger här

Hur vattentäter man ett tält? Ta reda på det här

Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på