Så tvättar du dina skor i ett handfat (skovård)

Skor är viktiga. De är inte bara ett modestatement utan erbjuder fysiskt stöd till våra kroppar och påverkar därför vår livskvalitet också. Även om förespråkare för en barfota livsstil helt och hållet inte håller med, finns det många hälsofördelar med att bära skor. Av denna anledning är deras underhåll lika viktigt.

Trots allt, även om dina skor är gjorda för att gå och det är precis vad de gör, är de inte oförstörbara. Faktum är att om du ofta är ute och går, kommer de att bli mottagliga för förtida bortskaffande – och av en mycket god anledning också.

Därför kan du vara intresserad av att lära dig mer om skovård. I så fall har du tur! I den här artikeln kommer vi att diskutera vikten av skounderhåll och hur man rengör dem manuellt. Så ta av dig skorna, luta dig tillbaka och slappna av för vi är på väg att dyka in direkt!

Varför är skounderhåll viktigt?

Kanske har du inte tänkt så mycket på dina skor på senare tid, eller alls, för den delen. Eftersom vi lever i en värld som plågas av snabbt mode, tenderar vi att utforma våra preferenser genom att följa de senaste trenderna. Tyvärr innebär detta ofta att vi tar saker för givet – och skor är knappast toppen av isberget.

För att understryka vikten av skounderhåll i ditt dagliga liv, här är en lista med framhävda fördelar. Förhoppningsvis kommer det att hjälpa dig att få en bättre förståelse för hur invecklade dina fiffiga fötter är.

1. Minska patogener i ditt hushåll

Sulorna på dina skor har sannolikt många veck. Och vilken bättre plats för all smuts, damm och smuts att bekvämt häcka i! Ytorna som dina skor kommer i kontakt med dagligen är trots allt allt annat än desinficerade och rena.

Av denna anledning är det klokt att minimera hälsoriskerna som kommer med orena skor. Även om enbart vatten eller en dörrmatta inte kommer att skära det, kommer att rengöra dina skor noggrant hjälpa till att ta bort de ackumulerade patogenerna.

2. Begränsa exponeringen för gifter i ditt hushåll

Som om patogener inte är problematiska i sig själva, är skor också benägna att ta upp gifter. Eftersom deras kemiska egenskaper kan vara skadliga är det viktigt att förhindra eventuella hälsoproblem som kan uppstå.

Se även  Hur ser mögel ut på en madrass?

För detta ändamål kommer rengöring av dina skor att begränsa exponeringen av dina hushållsmedlemmar för gifter. Dessutom är det särskilt viktigt att göra det så snart som möjligt om du har barn eller husdjur.

3. Få ut det mesta av din tid

Att inte behöva ta av sig skorna efter att du kommit hem är bekvämt, eller hur? Bortsett från de patogener och toxiner som vi tidigare har nämnt, påverkar dina skors tillstånd även ditt golv. När allt kommer omkring är smutsiga skor lika med smutsiga golv.

Därför är det mycket enklare och snabbare att rengöra dina skor än varje våning i ditt hushåll. Dessutom skulle du göra klokt i att investera den extra tiden i mer engagerande aktiviteter ändå.

4. Förebygga fotinfektioner

Generellt sett tillbringar du förmodligen en stor del av dagen med dina skor. Ju längre de stannar på dina fötter, desto mer sannolikt är dina fötter att svettas. I kombination med den ökade temperaturen på insidan av dina skor kan detta skapa problem.

Med andra ord, genom att djuprengöra dina skor säkerställer du att du inte utvecklar en fotinfektion med tiden. I slutändan är det lättare att desinficera dina skor än att bekämpa svampinfektioner.

5. Lägga till ett rent utseende och skors livslängd

Erkänn det – du gillar att se skarp ut, och vi pratar inte bara om formella tillfällen! Ett par rena skor kommer att räcka långt, oavsett plats eller tid.

På samma sätt kommer rutinmässigt skounderhåll att förlänga deras livslängd i stort. På så sätt sparar du dig besväret att behöva köpa nya skor ofta. Dessutom kommer din plånbok att tacka dig också.

Omfamna konsten att tvätta dina skor för hand

Med allt detta i åtanke kanske du undrar om du bara ska låta din tvättmaskin göra allt det smutsiga skorengöringsarbetet i ditt ställe. Och till det säger vi – nej.

Tänk på det en sekund. Oavsett vilka material som används i tillverkningsprocessen klarar inte dina skor ofta maskintvätt. Och även om de kunde, skulle du fortfarande inte få de bästa resultaten. Ännu bättre, hur många par skor tror du att du skulle behöva äga för den upplevda fördelen med en rutinmässig maskintvätt?

Istället bör du fokusera dina ansträngningar på det manuella tillvägagångssättet. När det kommer till att rengöra dina skor för hand har du många olika alternativ att välja mellan. Det vill säga, det finns dussintals på dussintals olika skovårdsprodukter på marknaden. Även om vi inte kan berätta vilka du ska välja eftersom det är en individuell fråga, kan vi erbjuda en allmän syn på hur du rengör dina skor manuellt.

Se även  Vilken typ av dammsugare är bäst för att rengöra både mattor och mattor?

9 steg för att tvätta dina skor i ett handfat

Om du vill få dina skor en välbehövlig djuprengöring och fräscha upp dem samtidigt, borde följande steg hjälpa.

1. Gör dig redo för flera omgångar

Tänk på att du inte ska tvätta dina skor i en sittning. Om du siktar på bästa möjliga resultat måste vissa skodelar rengöras separat.

2. Välj din skorengöring

Innan du ger dig i kast, se till att du har din rengöringslösning redo. Du kan göra din egen skorengöring genom att blanda olika rengöringsmedel som köpts i butik eller välja en miljövänlig, gör-det-själv-noll-avfallsmetod istället.

Hur som helst, vilken typ av produkter du behöver beror på skicket på dina skor. Var därför inte rädd för att gå den extra milen om det behövs.

3. Förbered diskbänken

Fyll sedan diskbänken med varmt vatten. Häll den valfria skorengöringen i vattnet och rör om väl. Genom att göra det kommer du att skapa en tvålblandning. Det kommer att hjälpa tvålskum att penetrera både insidan och utsidan av skorna.

4. Ta hand om skosnörena

Gå först efter skosnörena. Om du inte visste så är de en av de smutsigaste skodelarna. Av denna anledning måste du förhindra ansamling av smuts, smuts och bakterier på dem.

Börja med att ta bort skosnörena och ta en borste. Blötlägg borsten i tvålblandningen och skrubba snören. Skölj dem sedan med vatten och låt dem lufttorka. Glöm inte att du måste vänta tills de är helt torkade innan du sätter tillbaka dem på plats.

5. Ta hand om innersulorna

Du bör ta itu med innersulorna härnäst. Ta bort dem och ta antingen en trasa eller en mjuk borste. Vad du än väljer att gå för, blötlägg det i tvålblandningen och skrubba inläggssulorna försiktigt.

När du är nöjd med deras renlighet, skölj dem med vatten och lufttorka dem. I linje med resten av processen måste du vänta tills de är helt torkade innan du använder dem nästa gång.

6. Flytta till skorna

Med skosnören och innersulorna borttagna bör du ha full tillgång till skornas tåbox. Ta en skoborste eller en tandborste och gör dig redo att ta bort eventuell torr smuts.

Se även  Hur man rengör en spegel utan ränder: Den bästa guiden till streckfritt glas

Du kan börja med att ta upp inredningen först. Titta på sidoväggen och tungan samtidigt som du ser till att inget skräp finns kvar inuti. Skrubba sedan utsidan av skorna för att ta bort eventuell kvarvarande smuts och smuts. Om det behövs, välj ett litet föremål som en tandpetare för att rengöra svåråtkomliga områden.

7. Blötlägg skorna

När du har borstat bort all torr smuts, blötlägg skorna i tvålblandningen. Låt dem ligga i diskhon någonstans mellan femton minuter och en halvtimme. Genom att göra det kommer du att tillåta tvålskum att göra sin magi och lossa den återstående smutsen.

Kom också ihåg att inte alla tyger kan blötläggas. Till exempel bör sammet, mocka och läder behandlas med försiktighet. Därför är det bättre att hantera sådana ömtåliga tyger med en fuktig trasa eller borste.

8. Borsta skorna

Ta en mjuk borste eller en trasa och skrubba försiktigt skornas in- och utsida. Försök att inte lämna några områden orörda och bli inte avskräckt av envisa fläckar. Borsta istället flera gånger tills du har tagit bort dem.

9. Skölj och lufttorka skorna

För det sista steget behöver du varmt vatten, en mjuk borste eller en trasa. Skölj ur tvålblandningen noggrant och lufttorka skorna. Om du föredrar snabba resultat, placera skorna upp och ner på ett dragigt område för att tömma ut fukten från skornas inre snabbare.

Du kanske också vill läsa: Hur du torkar dina skor snabbt: 4 skotorkningshack.

Skor stöder inte ensidig kärlek

Allt övervägt bör du nu vara redo att bekämpa alla smutsangripna utmaningar som dina skor kastar på dig. När allt kommer omkring, med diskbänken som din nyfunna allierade, kan ingenting stå mellan dig och ett par gnistrande rena skor!

Tänk också på att du bör behandla din diskbänk med omsorg. Försök därför att vidta några förebyggande åtgärder för att hålla den otäppt hela tiden, och kom ihåg att rengöra den efter att du tvättat dina skor.

I slutändan, behandla dina skor som du själv skulle vilja bli behandlad. Med andra ord – älska dina skor och de kommer att älska dig länge tillbaka!

Lämna en kommentar