Så här tvättar du kläder i din stuga utan el

Livet i en stuga utanför nätet kan vara riktigt lugnt och njutbart. Men inte så mycket om att få dina kläder rena blir för mycket jobbigt.

Att få kläderna rena när du är utanför nätet kan vara mycket jobb. Som sagt, att vara utanför nätet betyder inte att man inte har tillgång till el. Om du kan generera tillräckligt med el från ditt solsystem eller din generator för att driva en traditionell tvättmaskin och torktumlare, så är du i bra form. Men speciellt torktumlare drar mycket ström, särskilt om de alla är elektriska. Och tvättmaskiner använder mycket vatten. Så om du har ont om antingen ström eller vatten, behöver du en annan lösning.

Den här artikeln går igenom några bra alternativ för hur du rengör och torkar dina kläder utan elektricitet samtidigt som du minimerar vattenförbrukningen. Jag har skrivit det på ett sätt så att du kan ta och använda de delar som gäller din situation. Så om du har en tvättmaskin men inte kan köra en torktumlare i din stuga, hoppa ner till avsnittet om vridning och torkning.

För att få din tvätt ren och torr behöver du i princip 6 saker. Låt oss prata om var och en och hur man får dem utanför nätet.

Vatten

Naturligtvis behöver du vatten för att tvätta dina kläder. Jag har skrivit flera artiklar om att få och lagra vatten på din stuga utanför nätet. Grejen med klädtvätt är att moderna tvättmaskiner använder mycket vatten.

Om du är på en brunn och har en stor septiktank, kanske du inte har något emot det. Bekvämligheten med en modern elektrisk tvätt är sådan att du hellre bara använder vattnet. Men om du tar med dig vatten till din stuga utanför nätet, eller pumpar ut det ur en bäck, kanske du vill spara på vattnet lite.

Metoderna för att tvätta kläder som vi kommer att diskutera här gör att du kan göra små laster och bara använda så mycket vatten som du har tillgängligt. Som sagt, några av de nyare tvättmaskinerna kan använda vatten riktigt effektivt och kommer att göra ett bra jobb med att få dina kläder rena. Men de kräver elektricitet för att fungera och beroende på din elkraftssituation kan det också vara något du behöver spara.

Rengöringsmedel

Precis som i alla tvättsituationer behöver du någon form av tvättmedel för att tvätta kläder. Såpbubblorna och vattnet fångar upp smuts, fett och andra saker från dina smutsiga kläder, så att det kan sköljas bort.

Skillnaden när du är utanför nätet är att det är särskilt viktigt att du använder ett rengöringsmedel som har minimal påverkan på miljön. Om du helt enkelt ska hälla ut ditt tvålvatten och sköljvatten, eller till och med om det går in i en septiktank, vill du använda ett rengöringsmedel som är biologiskt nedbrytbart.

  Kan timmerstugor ha källare?

jag rekomenderar Tide PurClean som finns på Amazon. Det är faktiskt ett växtbaserat tvättmedel som har minimal miljöpåverkan hela vägen från produktion till kassering. Jag gillar bara tanken på att använda något som är biobaserat om jag ska sätta tillbaka det i jorden efter att jag har använt det.

Agitation

Alla tvättmetoder du använder kommer att inkludera omrörning av vattnet och kläderna.

Omrörning av vattnet gör att bubblor bildas. Det är bubblorna i vattnet som faktiskt fångar upp smutsen och smutsen och tar bort det från dina kläder. När du rör om vattnet och kläderna kan tvättmedlet och vattnet göra sitt jobb.

Men det finns många olika sätt att göra agiteringen på. Här är några bra alternativ för att rengöra dina kläder.

Vattenfat och tvättbräda

Så tvättades kläder i århundraden.

Du får ett tvättställ och lägger en tvättbräda i den för att köra kläderna upp och ner. Fyll bassängen delvis med vatten och tillsätt diskmedel. Tvättbrädan ger dig något att skrubba kläderna mot.

Du kan faktiskt köpa tvättbrädor på Amazon.

Det här sättet att tvätta kläder fungerar riktigt bra, men det kräver mycket arbete. Det finns några andra alternativ listade härnäst som kan spara dig mycket ansträngning.

Kolven

Det billigaste sättet att tvätta kläder på (ja billigare än ett bra tvättställ och tvättbräda) är antagligen kolvmetoden. Du kan använda vilken hink som helst, till och med en billig 5-liters hink från en hemförbättringsbutik och en grundläggande toalettkolv.

Ett sätt att göra det är att bara använda en öppen hink eller tvättställ delvis fylld med vatten och diskmedel och bara kasta dina kläder med kolven. Den bättre metoden är att använda en 5-liters hink med lock. Skär ett hål i mitten av locket som är precis tillräckligt stort för att kolvhandtaget ska gå igenom. Fyll hinken halv till tre fjärdedelar full med kläder, vatten och tvättmedel. För sedan kolvhandtaget genom hålet i hinken med kolven på insidan av locket. Stäng locket ordentligt på hinken och kasta sedan iväg.

Detta ger en liten tvättmaskin som innehåller det mesta eller till och med allt vatten utan att stänka överallt.

Om du vill ha den bästa kolven för just denna användning, finns det faktiskt en kolv som är designad för att tvätta kläder. Kolla in den på Amazon genom att klicka här.

Manuellt drivna tvättmaskiner

Om du vill ha något lite mer sofistikerat som kommer att utnyttja dina ansträngningar bättre, finns det några manuella tvättmaskiner. Var och en är lite olika. De flesta har en vev av något slag så att du kan snurra dina kläder med vatten och tvättmedel inuti. De fungerar i princip som en salladssnurra. Ett riktigt coolt alternativ som kommer att bli lite dyrare är Drumi från Yirego. Den använder en matpedal för att spinna. Det är bara det att Drumi är en ny produkt och är inte tillgänglig för köp riktigt än. De förväntas ha den tillgänglig våren 2018.

  Hur ofta ska du rotera dina husbilsdäck?

Här är några av mina favoritalternativ för manuella tvättmaskiner.

Undertvättningen – Tvättar en 5-lb last på några minuter. Den har en vev på sidan för att snurra dina kläder rena. Den har också en 3-års garanti så du kan vara säker på att den inte är gjord superbilligt. Du kan se aktuella priser på denna maskin här.

The Laundry POD – Den har ett roterande handtag ovanpå och fungerar precis som en salladssnurra. Du kan hitta den på Amazon genom att klicka här.

De Drumi– Jag är exalterad över att testa den här nu när den är tillgänglig. Du kan lära dig mer om det på Yirego hemsida.

Sköljning

När du har tvättat dina kläder, hur du än gör det, måste du skölja dem.

Att skölja kläder görs bäst genom att följa samma metod som du använder för att tvätta, bara utan tvättmedlet.

Om du använder ett vattenfat och tvättbräda, töm sedan ut tvålvattnet, fyll bassängen med vatten och rör om kläderna igen i det rena vattnet. Om du använder en kolv antingen med en hink eller i en öppen bassäng, töm bara ur tvålvattnet, fyll på med rent vatten och kasta iväg. På samma sätt, om du använder en av dessa manuella tvättmaskiner, töm den, fyll på med rent vatten och kör den i några minuter.

När du sköljer är det bättre att göra två sköljcykler med mindre vatten än att göra en sköljcykel med mycket vatten. Detta är särskilt användbart om du har ett tvättställ. Istället för att fylla den till toppen med sköljvatten, fyll den precis tillräckligt högt för att täcka kläderna. Rör om kläderna för att få ut tvålen. Töm sedan ur sköljvattnet och skölj en andra gång. Detta är det bästa sättet att få bort tvål, smuts, fett och smuts att skölja bort.

Vridning

Detta steg är valfritt, men det kommer att minska torktiden avsevärt.

Moderna tvättmaskiner snurrar dina kläder för att få ut mycket av vattnet. På så sätt, när du lägger dem i torktumlaren, är de redan ganska torra. Du har vanligtvis inte vatten som droppar från dem när du flyttar över dem. De är egentligen bara fuktiga.

I detta tillstånd tar det inte lång tid att torka ut dem, även på en klädstreck. Men om dina kläder fortfarande är fuktiga när du hänger upp dem kan det ta en hel dag att torka dem. Kanske mer om du bor i ett fuktigt klimat.

  Kan du zipline i regnet?

Därför rekommenderar jag att du vrider ur kläderna riktigt ordentligt innan du torkar. Du kan vrida dem manuellt men det kan vara riktigt tröttsamt. Plus att vrida upp dina kläder för att vrida ut dem kan sträcka ut dem. Om du tvättar för hand, föreslår jag att du skaffar en vridare som folk har använt i evigheter. Här är en bra på Amazon som är hållbara och gör jobbet riktigt bra.

Om du använder en av de manuella tvättmaskinerna jag listade ovan kan du kanske bara ta bort vattnet och sedan centrifugera dina kläder i tvättmaskinen utan vatten inuti. Bara det kan ta bort tillräckligt mycket av vattnet så att vridning kan kringgås.

Torkning

Nu när dina kläder är urvriden tvättade, sköljda och urvridade är du redo att torka dem.

Det enklaste sättet att torka ut kläder är att hänga upp dem.

Att använda en klädstreck och klädnypor är mest effektivt. Åtminstone när det är varmt ute. Om det är kallt, till och med iskallt, kommer dina kläder faktiskt fortfarande torka. Det verkar kontraintuitivt, men även om vattnet fryser, kommer vattnet eller isen faktiskt fortfarande att avdunsta. Det tar bara längre tid i kylan.

Det finns faktiskt tre saker som påverkar torkhastigheten för dina kläder. Temperaturen, luftrörelsen och luftfuktigheten. Vid högre temperaturer avdunstar vattnet snabbare. Likaså vid lägre luftfuktighet avdunstar vattnet snabbare. Och om det finns lite luftflöde kommer torktiden för dina kläder att gå ner mycket.

Av luftflödesskäl föredrar jag en klädstreck framför en torkställning. På ett torkställ har man massor av blöta kläder bredvid varandra, så det kommer att strömma mindre torr luft vid varje klädesplagg än om de träddes ut längs en klädstreck. Men om du behöver spara utrymme är ett torkställ ett bra alternativ.

Det är bäst att inte övertänka detta. Häng bara upp dina kläder, skydda dem från regn, så blir de torra. Påskynda torkningen genom att placera dem där de får bra luftflöde. Och om det är riktigt kallt ute kommer de fortfarande att torka, bara långsammare.

Om det är kallt ute och du vill påskynda torkningen, skaffa ett torkställ som den här på Amazon och ta in kläderna. Placera dem nära en värmekälla som din braskamin eller öppen spis. Var bara försiktig så att du inte kommer dem så nära att de tar eld.

Så du kan se att du faktiskt har många bra alternativ för att tvätta och torka dina kläder off-grid. Det tar bara lite mer arbete och tid än de moderna tvättmaskinerna och torktumlarna. Men det sparar mycket el och kan till och med spara vatten att använda dessa metoder. Och det är ofta knappa resurser i en situation utanför nätet.