Så här torkar du ditt tält: snabb och enkel guide till hur du torkar ditt tält

Det krävs antingen mycket regn eller lite kondens för att blötlägga insidan av ett tält. Att försumma torkningsprocessen är ett garanterat sätt att förstöra din campingutrustning. Du kommer att sluta med mögel, mögel och en outhärdlig stank som aldrig kommer att försvinna. Hur torkar man insidan av ett tält?

Du behöver bra ventilation och solljus för att torka ett tält. Allt som krävs är några timmars solljus och en sval bris för att torka det typiska tältet. På regniga dagar, sätt upp ditt tält i ett garage eller täckt uteplats och använd en fläkt för att förbättra ventilationen.

Oroa dig inte! Att torka ditt tält är inte svårt. Allt som krävs är tid och lite ventilation. Vänta på en solig dag och se till att ditt tält är helt torrt innan du lägger undan det igen. Fortsätt läsa för att lära dig några fler tips för att förhindra mögel och återuppliva ditt unkna gamla tält.

Hur man torkar ett tält snabbt

Är det ett stort problem att torka ditt tält? Att torka både utsidan och insidan av ditt tält är oerhört viktigt! Att packa ett blött tält leder snabbt till mögel och mögel. Att förhindra tillväxt av mögel/mögel är mycket lättare än att försöka bli av med den där otäcka mögellukten.

Säkert har du stött på både mögel och mögel tidigare. Om du någon gång har lämnat blöta kläder i en tvättmaskin kommer du att mötas av den obehagliga lukten av mögel. Det är lätt att tvätta kläderna, men att hantera ett mögeltäckt tält är mycket mer utmanande.

Så hur torkar man ett tält för att förhindra mögel och mögel? Att torka ett tält är ganska enkelt. Allt som krävs är bra ventilation och några timmars solljus. Följande tips bör peka dig i rätt riktning.

 • Det tar inte lång tid för ditt tält att torka om det utsätts för direkt solljus. Slå upp tältet utanför för att ge det gott om tid att torka. Öppna alla fönster och ge dig själv några timmar för att låta ditt tält torka på morgonen. Gör en god frukost, drick en kopp kaffe och låt solen göra sitt jobb i några timmar.
 • Om du inte kan torka ditt tält innan du går hem måste du sätta upp det när du kommer hem. Sätt upp ditt tält i trädgården och öppna alla fönster. Jag tycker om att lämna täcket av för att förbättra ventilationen (sprid ut det bredvid tältet). Lämna din tältuppställning på gården tills den är helt torr (detta bör inte ta mer än några timmar).
 • På regniga/molniga dagar kan du behöva sätta upp ditt tält inne. Sätt upp ditt tält i garaget eller vardagsrummet och rikta en fläkt inuti för lite ventilation. Att torka ett tält inomhus tar ett tag, så använd detta som en sista utväg.

Att torka ditt tält är inte så svårt. Jag ska gå in på mer i detalj nedan, men först måste jag förklara varför det är så viktigt att torka ditt tält. Scrolla ner för en detaljerad guide om hur du torkar ditt tält.

Förhindra mögel och mögeltillväxt

Det finns en enkel nyckel för att förhindra tillväxt av mögel och mögel. Se till att ditt tält är helt torrt innan du packar undan det. Det spelar ingen roll vad ditt tält är gjort av. Att förvara ditt tält vått kommer alltid att orsaka mögel och mögel.

Svampar kanske inte äter syntetiska material (nylon, polyester, etc.) direkt, men de kommer att växa på olja och smuts kvar på tältytan. Å andra sidan är canvastält särskilt känsliga för mögeltillväxt. Se till att ditt tält är helt torrt innan du packar undan det.

Mögel hatar solljus!

Mögel växer inte i solljus! Det spelar ingen roll hur blött ditt tält är. Att lämna ditt tält i solen kommer att döda mögelsporerna som orsakar mögel.

  Vad används D-ringar till på ryggsäckar?

Slå upp ditt tält utomhus och låt sol och vind torka ut det. Öppna alla fönster och låt solen göra allt. Det bör inte ta mer än 3-4 timmar att torka ditt tält i sommarsolen. Det kan ta en vecka att torka ett tält i garaget (även med en fläkt).

Hur lång tid tar det för mögel att växa?

Under idealiska förhållanden kan det ta mindre än 48 timmar för mögel att växa. Tänk på vad svampar behöver för att växa. Mögel växer gärna på mörka/fuktiga platser med väldigt lite ventilation. Bakluckan på din bil eller ett svagt upplyst garage är den perfekta platsen för mögel och mögel att växa.

Se till att ditt tält torkar snabbt och se till att det är helt torrt innan du packar undan det. Jag rekommenderar att du väntar några timmar på morgonen för att ditt tält ska torka eller ställer upp det på gården när du kommer hem. Du kan behöva sätta upp ditt tält i garaget/huset om vädret inte samarbetar.

Metod 1: Sätt upp ditt tält utanför (den bästa metoden)

Efter en lång campingtur är det sista du vill göra blöta redskap. Det är därför jag gillar att göra en lång morgon och försöka se till att mitt tält är helt torrt innan jag packar ihop det. Tyvärr är det inte alltid möjligt. Ibland måste man ta itu med ett blött tält när man kommer hem.

Att sätta upp ditt tält på din gårdsplan är den absolut mest effektiva torkmetoden. Ge tältet direkt solljus och försök förbättra ventilationen. Solljus och en lätt bris torkar ditt tält på nolltid.

 1. När du kommer hem, hitta en solig plats att slå upp ditt tält på. Det är bättre att sätta sitt tält i gräset, men en ramp fungerar också. Se bara till att du har ett askeblock eller annat tungt föremål för att förankra draglinorna. Du vill inte att ditt tält ska blåsa bort medan du är på jobbet.
 2. Sätt upp ditt tält som om du skulle campa. Den enda skillnaden är att du vill låta regnet flyga och sprida ut det, precis som du skulle göra om du torkade en presenning.
 3. Öppna alla fönster och dörrar för att förbättra ventilationen. En skön bris påskyndar torkningsprocessen.
 4. Nu är den perfekta tiden att ta bort all smuts, kontrollera tältet för läckor och spraya det med en vattenavvisande beläggning. Jag gillar att använda NIKWAX Soltvätt för tält och redskap att rengöra/vattentäta mitt tält och sedan spraya Nikwax solbeständig för att lägga till UV-skydd. Detta är ett avgörande steg om du planerar att använda samma tält i mer än ett eller två år.
 5. Det bör inte ta mer än några timmar för det typiska syntettältet att torka ut. Canvastält kan behöva stå några dagar för att torka helt.

En snabb notis

Direkt solljus och UV-strålar kommer att döda mögelsporer och påskynda torkningsprocessen, men du vill inte utsätta ett tält för direkt solljus för länge. När tältet är torrt är det dags att ta ner det. Solen skadar ett plasttält snabbare än mögel.

Metod 2: Torka ditt tält inomhus: garage eller hus

Att torka ditt tält inuti är inte optimalt, men ibland har du inget annat val. Vädret kanske inte samarbetar eller så har du inte en plats att torka tältet utomhus. Att torka ett tält i en liten lägenhet är inte optimalt, men det är möjligt.

Eftersom du inte har direkt solljus måste du ta saken i egna händer. Du måste använda fläktar för att påskynda torkningsprocessen.

 1. Förhoppningsvis har du ett garage eller ett tomt utrymme som är tillräckligt stort för att slå upp ditt tält. Det tar några dagar att torka ut ett tält, så hitta en plats som är ur vägen. Klinker och trägolv påskyndar också torkningsprocessen. Om du har ett tältfotspår, använd det för att hitta en idealisk plats.
 2. När du har hittat en plats ur vägen är det dags att slå upp tältet.
 3. Öppna alla dörrar/fönster och lämna flygduken utanför. Detta ökar mängden luftflöde som passerar genom tältet. Häng regnflugan över din duschstång eller drapera den över stolar. Förhoppningsvis har du några fläktar för att påskynda torkningsprocessen.
 4. Öppna dörren till ditt tält och sätt upp en fläkt för att blåsa igenom tältet och påskynda torkningsprocessen. Du vill ställa in den så att den blåser åt ena hållet och ut i den andra. Takfläktar, luftkonditioneringsapparater och avfuktare hjälper också till att påskynda torkningsprocessen. Om du inte har AC, öppna några fönster för att låta den yttre vinden blåsa igenom.
 5. När insidan av tältet är torrt, lägg duken ovanpå och fortsätt torkningsprocessen. Planera att ge ditt tält 2-3 dagar att torka helt. Ett helt blött tält kan ta mer än en vecka att torka.
  Kan björnar lukta genom plast?

Använd inte en rumsvärmare

Det kan vara frestande att använda en värmare för att torka dina saker, men det är extremt farligt. Syntettält är inte konstruerade för att tåla direkt värme.

Det finns verkligen ingen fördel med att använda en rumsvärmare. Det tar en evighet att torka ett så stort område och du riskerar att skada tältet. I bästa fall sparar du några timmar på att torka tältet. I värsta fall kommer du att smälta ett hål i tältet och eventuellt sätta eld på det.

Tänk på priset på ditt tält

Innan du sätter upp ditt tält inomhus, kanske du vill överväga priset på ditt tält. Att torka ett billigt Walmart-tält på 20 $ kanske inte är värt det. Jag hade ingenstans att torka ett tält när jag bodde i en studiolägenhet.

Mina bra tält var draperade över en tvättlina i vardagsrummet, men jag bytte så småningom till att köpa ett billigt tält när jag åkte på camping. Hitta en billig 2 personerstält på Amazon.

Jag har använt detta billiga Wakeman 2-personerstält på några musikfestivaler. Försök att bli så torr som möjligt innan du åker hem och begränsa dina förluster på riktigt blöta utflykter. Jag förlorar hellre 25-30 dollar än att ta itu med ett tält i en liten lägenhet.

Metod 3: Använd en klädstreck eller häng ditt tält i duschen

Du kan torka ett tält genom att drapera det över en klädstreck eller hänga det i duschen, men jag skulle inte rekommendera det. Det fungerar men det tar väldigt lång tid. Det är bättre att ta sig tid att sätta upp tältet utomhus eller hitta en plats i huset för att sätta upp tältet. Om det inte är ett alternativ, här är några tips för att bygga en provisorisk klädstreck.

 • Drapera paracord över ditt vardagsrum eller garage för att hänga upp tältet. Använd krokar i garagetaket eller drapera tältet över plankor.
 • Använd räcket längst upp i trappan eller drapera tältet över en lägenhetsbalkong. Se till att den är förankrad så att den inte blåser iväg i vinden.
 • Drapera tältet över stolar, pallar och bord. Installera en fläkt under tältet för att påskynda torkningen.
 • Häng tältet över en trädgren eller använd en riktig klädstreck
 • Mindre tält kan draperas över duschstången. Slå bara på badrumsavgaserna och rikta en fläkt mot tältet.

Ärligt talat, drapera ditt tält över föremål för att torka ut det fungerar knappast. Du behöver en fläkt och handdukar för att torka tältet så mycket som möjligt.

Sista utvägen: lägg ditt tält i torktumlaren

Personligen skulle jag inte rekommendera att torka ditt tält i torktumlaren. Denna metod kan fungera om du inte har något annat sätt att torka tältet, men det kommer förmodligen att förstöra tältet.

  Är tält vattentäta? Vi upptäckte!

Det finns verkligen inget sätt att skydda ett tält i torktumlaren. Plastbladen skadar snabbt ditt tält när det roterar och värmen kan förvränga ditt tält.

Att kasta ditt tält i torktumlaren kan användas som en sista utväg, men du bör vidta några grundläggande försiktighetsåtgärder. Lägg ditt tält i en fin klädväska (hitta dem här) för att ge lite skydd. Använd en Air-Dry eller Low heat-inställning för att torka tältet.

Räkna inte med att ditt tält håller särskilt länge om du kastar det i torktumlaren. Det förkortar livslängden på ditt tält avsevärt.

Använd inte en hårtork

En hårtork har inte tillräckligt med kraft för att torka ut ett tält. Det kan hjälpa lite, men du kommer förmodligen skada tältet. Du kommer att få tältet att skeva, sträcka sig och troligen skada sömmarna. Det är bättre att använda en boxfläkt och vänta på att tältet ska torka under loppet av några dagar.

Kan man torka insidan av ett tält?

Regn är inte den enda orsaken till fuktuppbyggnad i ditt tält. De flesta tält är vattentäta (i princip vattentäta) och släpper inte igenom vatten under ett typiskt skyfall. Det krävs mycket regn för att tränga igenom ytan på ett välskött tält. Så hur blir insidan av mitt tält blöt?

Efter en lång sval natt måste du också hantera kondens på insidan av dina tältväggar. Även lite fukt på insidan av ditt tält kan orsaka stora problem när du förvarar ditt tält. Så hur torkar man insidan av ett tält?

Oroa dig inte! Lite fukt är inte slutet på världen. Med bra ventilation och lite solljus blir ditt tält torrt på nolltid. Följ dessa enkla steg för att låta ditt tält torka innan du packar undan det.

 • Vänta några timmar innan du packar ditt tält på morgonen. Det bör inte ta mer än en timme eller två för morgondagg och kondens att torka. Om du har bråttom, sätt upp ditt tält så fort du kommer hem för att undvika mögel.
 • Öppna alla dörrar och fönster för att maximera ventilationen. Att hålla dina fönster öppna på natten kommer också att minska kondensbildning under natten.
 • Håll alla vätskor och våta föremål borta från ditt tält när du försöker torka ut det. Vatten avdunstar från din våta utrustning och fastnar på insidan av dina tältväggar. Häng dina blöta skor/kläder utomhus för att torka och bearbeta den återstående fukten när du kommer hem. Att torka ditt tält bör vara första prioritet. Du vill inte lämna fukt i ditt tält, för du måste låta det torka hemma.
 • Du kanske inte blir av med all vätska om du måste gå tidigt på morgonen eller om vädret inte samarbetar. Ställ undan ditt tält blött och torka det när du kommer hem. Sätt upp ditt tält i din trädgård eller garage så fort du kommer hem. Den måste vara helt torr innan du förvarar den igen.

Att hantera kondens

De flesta tält kommer från fabrik med en hållbar vattentät beläggning och klarar en typisk storm utan att läcka. Om ditt tält läcker när det regnar bör du spraya en vattenavvisande beläggning på utsidan (Camp Dry fungerar riktigt bra) och försegla alla sömmar med sömtätningsmedel (min favorit). Fukt i innertältet är vanligtvis ett resultat av kondens och otillräcklig ventilation.

Det finns några sätt att minska kondens i ditt tält. Du måste öka ventilationen under natten. Ta bort våta föremål för att minska fuktuppbyggnad på natten. Sätt upp ditt tält under träd, så det blir mindre temperaturskillnad mellan insidan och utsidan av tältet.