Så här roterar du dina Rollerblade-hjul: Steg-för-steg med bilder

Jag köpte nyligen ett par inlines (Rollerblades) och bestämde mig för att jag skulle ägna en timme åt varje träning och verkligen ge sporten en chans.

Hjulen mina skridskor kom med nöts RIKTIGT snabbt.

Anledningarna till att detta överdrivna slitage skedde så snabbt är många, men jag var tvungen att lära mig att rotera mina skridskor. Jag tänkte gå igenom processen och visa hur man gör.

Den här instruktionsartikeln handlar om roterande inlines med 4 hjul. Rotationsmönstret är annorlunda för skridskor med 5+ hjul men koncepten är liknande.

Dessutom, om du byter ut dina hjul, är borttagningsprocessen densamma.

(som en notering … du kommer att märka att jag var tvungen att vända bilderna eftersom jag inte gick i exakt samma ordning som den här artikeln. Detta borde inte påverka dig)

Vad du kommer att behöva

Samla in följande material:

  • Dina skridskor. Rikta in dem som du skulle göra om du körde dem
  • Två insexnyckel (en för varje sida av hjulet du tar bort) som passar dina skridskors axlar. Dina skridskor borde ha kommit med dessa. Om du inte har dessa insexnycklar (sexnycklar) kan de enkelt köpas i järnaffären.
  • Lagerrengöringssats (tillval)
  • Ca 30-60 minuter (bra tid att lyssna på musik eller en ljudbok om du frågar mig)
  • Två papperstallrikar: Du vill ha koll på vilken skridsko ett hjul kommer ifrån. Märk dina papperstallrikar med ett L och ett R (för vänster och höger), och håll dina hjul åtskilda från varandra på dessa plattor så att du inte tappar koll på vilket hjul som kom från vilken skridsko.
  • Lär dig hur du tar bort och sätter fast ett skridskohjul – Jag visar dig hur i slutet av rotationsstegen. Klicka här för att hoppa till det avsnittet för att lära dig hur man tar bort och fäster ett skridskohjul (om du inte redan vet hur man gör det) och komma tillbaka till toppen för att faktiskt göra rotationen.

Rotationsdiagram

Detta diagram är en bild på mina skridskor före rotation.

rotationsdiagram-av-fyra-hjul-inline-skridskor-1:a-hjul-på-vänster-skridsko-med-3:e-hjul-på-höger-skridsko-och-2:a-hjul-på-vänster-skridsko-med- 4:e-hjulet-på-höger-skridsko-och-3:e-hjulet-på-vänster-skridsko-med-1:a-hjulet-på-höger-skridsko-och-4:e-hjulet-på-vänster-skridsko-med-2:a- hjul-av-höger-skridsko

Om bilden är förvirrande, här är en tabell med hur rotationen kommer att fungera:

  Bästa knutarna för att knyta ihop två rep (video- och bildtutorials)
Vänster skridsko Höger skridsko
Hjul 1 Hjul 3
Hjul 2 Hjul 4
Hjul 3 Hjul 1
Hjul 4 Hjul 2
4-hjuliga inline skate rotationsmönster

Tips: Ta en bild på dina skridskohjul innan du sätter igång och notera märkningen på dina skridskor så att du kan hålla koll på vilken riktning dina hjul pekade

Om du tittar noga på bilden ovan är alla hjulen mörkfärgade utan grafik. Hjulen har dock grafik på utsidan av skridskon.

Om du noterar grafiken på dina hjul kan du använda detta som ett sätt att veta vilken riktning du ska rikta in dina hjul.

Byt ut vänster skridskohjul 1 och höger skridskohjul 3

Använd din insexnyckel, ta bort det första hjulet på vänster skridsko (hjulet närmast skridskonens tå) och upprepa processen på det tredje hjulet på höger skridsko:

Så här kommer det att se ut när du tar bort de två hjulen:

1:a hjulet-på-vänster-skridsko-och-3:e-hjulet-på-höger-skridsko-borttaget

Med båda hjulen lossade kan du valfritt följa med Den här delen för att rengöra och smörja lagren innan du sätter tillbaka hjulen. Om du bara vill rotera hjulen kan du hoppa över det avsnittet.

Viktigt: Glöm inte att vända båda hjulen innan du fäster dem på den andra skridsko.

Vänd sedan på båda hjulen (viktigt!), och byt ut dem med den motsatta skridskohjulet. Sätt tillbaka hjulen helt.

1:a steget-avslutat
Observera att hjul 1 på vänster skridsko och hjul 3 på höger skridsko har hjul grafikINUTInu.

Jag gillar att sätta tillbaka hjulen när jag går eftersom det är lätt att få dina hjul förvirrade när du går.

Tips: Håll dina skridskor spetsiga som om du hade dem på dig med vänster skridsko till vänster och höger skridsko till höger så att du inte blir förvirrad

Byt ut vänster skridskohjul 3 och höger skridskohjul 1

Följ samma process, byt ut hjul 3 på vänster skridsko med hjul 1 på höger skridsko.

Det ska se ut så här när du är klar:

2:a steg-avslutat
Lägg märke till att hjul 1 och 3 på båda skridskorna har hjulgrafiken på insidan nu.

Jag använder hjulgrafiken på mina skridskor för att hålla reda på mina framsteg. Om dina hjul inte har grafik på dem, kan du alltid använda en Sharpie för att markera utsidan och insidan av sidoväggarna för att låta dig veta deras rotation.

  När ska jag slå på min husbilstankvärmare?

Alla hjul kommer inte att vara lika slitna som andra hjul, så det är viktigt att hålla reda på den ursprungliga riktningen på dina hjul.

Du är halvvägs.

Byt ut vänster skridskohjul 2 och höger skridskohjul 4

Byt nu hjul 2 på vänster skridsko med hjul 4 på höger skridsko.

När du är klar ska det se ut så här:

3:e steget är klart

Nästan där.

En anteckning om bromsen

Många skridskor (särskilt amatörskridskor) kommer med en broms fäst på ett av bakhjulen.

Du kan bli frestad att ta bort den, och faktiskt, när du väl lärt dig att stanna på inlines kan du enkelt klara dig utan den och den kommer att sluta vara i vägen. I alla fall, en sak att komma ihåg är att på grund av bromsen är axeln på bromshjulet något längre än de andra axlarna.

för lång-axel-broms-hjul
Lägg märke till hur axeln för bromshjulet är för lång och sticker ut med bromsen borttagen.

Om du vill ta bort bromsen måste du skaffa en annan axel från en skatebutik för att ersätta axeln eftersom den blir för lång och inte håller ditt bakhjul stabilt.

Byt ut vänster skridskohjul 4 och höger skridskohjul 2

Avsluta nu med att byta vänster skridskohjul 4 och höger skridskohjul 2.

När du är klar bör det se ut så här:

4:e steget avklarat
Lägg märke till att hjulets grafik nu är på insidan

Du är klar! Du har framgångsrikt roterat dina hjul!

Om du inte har tagit bort ett skridskohjul tidigare (eller satt tillbaka det), se följande avsnitt för att lära dig hur du gör det.

Hur man tar bort och byter ut ett skridskohjul

Jag ville göra en snabb omväg ifall du inte har tagit bort hjul och återmonterat hjul tidigare.

Ta bort

För att ta bort skridskohjulet måste du sätta två insexnyckel på båda sidor av skridskon. Du håller sedan en insexnyckel på plats medan du vrider den andra insexnyckeln moturs för att lossa axeln.

sexkantnycklar-utskjuter-från-bägge-sidor-av-hjulet
Håll en insexnyckel stilla i ena handen och vrid den andra insexnyckeln med den andra handen

Fortsätt att vrida moturs tills skruven som går in i axelhylsan kommer ut. Du kan använda sexkantsnycklarna för att trycka för att dra ut hylsan vid behov:

ta bort-axeln-från-hjulet
Ta bort axeln från min skridsko.

När axeln är fri kan du nu ta bort hjulet.

  Stinkande sovsäck även efter tvätt? Hur man fixar

Tips: Försök att hålla ärmarna på samma sida som de kom ut från. På dessa skridskor kom ärmarna ut på insidan av skridskorna

Byter ut

Innan du byter ut hjulet, om du tittar på lagret (den mittersta delen av hjulet), kommer du att märka att det förmodligen är fyllt med crud.

Du kan ta den här tiden för att rengöra och smörja dina lager, vilket innebär flera steg till. Klicka här för att hoppa till städsektionen för att lära dig lite mer samt lära dig om några resurser. Du kan åtminstone torka av lagret om du inte vill göra en djuprengöring.

borttaget-hjul-med-axel-och-skruv

När du (valfritt) har rengjort ditt lager är du redo att återmontera det. Innan du fortsätter vill jag att du tar en närmare titt på det fristående hjulet:

Lagermellanlägg

distans-mellan-parallell-lager-i-hjul
Lagerdistanserna mellan dessa lager är förskjutna

Skatehjul har vanligtvis två uppsättningar av lager parallella med varandra (SkateDeluxe har några utmärkta diagram här).

Ibland har lagren en mellanlägg mellan de två parallella lageruppsättningarna.

Varför tar jag upp detta?

När du sätter tillbaka dina skatehjul kanske du märker att din axelhylsa inte går igenom skatehjulet längre! Detta beror på att ibland distansen är lös mellan de två lagren (inte ett problem) och så att hylsan inte kan passera igenom.

När du sätter axeln genom hjulen, se till att distansen är inriktad på ett sådant sätt att axeln kan passera genom den (skaka bara runt hjulet tills det är i linje)

Återmontering av hjul

Nu när du vet om distansen kan du sätta in skruven i hylsan på båda sidor av hjulet och sedan skruva ihop dem med samma två insexnyckel. Håll i en insexnyckel medan du vrider på den andra medurs tills axeln sitter tätt.

Du ska inte använda massor av våld på det här. Gå bara tills hjulen sitter fast och det inte finns någon sidledsrörelse i axlarna.

återmonteringsaxel
Återmontering av hjulet

Rengöring och smörjning av dina lager

Medan du roterar dina hjul har du möjlighet att rengöra dina lager.

Det finns flera nivåer av renlighet – du kan gå hela vägen och ta bort all smuts och olja på lagren, eller så kan du bara torka av utsidan av lagren (inte själva metallkulorna) med en pappershandduk. Jag skulle åtminstone göra detta eftersom all smuts kan färdas runt och komma in i lagren och sakta ner dig.

smutsig-pappershandduk-från-rengöring-utsida-på-lagren

Om du vill djuprengöra och smörja dina lager kan du följa instruktionerna här om du vill ha en detaljerad steg-för-steg-process för att göra det:

Rengör skateboard & longboard lager KORREKT

Kolla på denna videon på Youtube.

Om du vill fokusera på att bara rotera dina hjul och inte vill oroa dig för att rengöra lagren ännu, går det också bra.

Du kan också helt enkelt smörja dina lager utan att rengöra dem. Om du har skridskoolja, bra, men symaskinsolja, eller hårklipparolja, eller någon annan lätt olja som inte har något rengöringsmedel kommer att fungera bra.

Hur vet jag om jag behöver rotera mina inlineshjul?

Kort svar, när dina hjul börjar smalna av. Kolla in den här bilden:

avsmalnande-hjul-med-linje-illustrerande-plat-kant-på-hjul
Jag använde mina för mjuka hjul för att åka skridskor utomhus, och det här är vad som hände.

Du kan se på bilden att det är nästan en platt linje som du kan rita från ena sidan av hjulet till den andra. Det är en ganska stark avsmalning och jag borde ha roterat lite tidigare. Det gjorde dock stor skillnad i känslan av mina skridskor och jag kunde blåsa nytt liv i dem.

Om du vill se mer detaljer om när du ska rotera dina skatehjul såväl som varför min inte varade särskilt länge och vad du ska göra för att dina skatehjul ska hålla längre, se till och kolla in min artikel, här som har mer detaljer om det ämnet.