Så här rengör du din campingspis och brännare: 16 tips som fungerar

Camp spis med vinäger, ammoniak, tvål och bakpulver i bakgrunden

En varm måltid gör underverk för kroppen efter en lång dag utomhus. Att ha en spis redo att elda upp och laga den måltiden är avgörande för att alla ska vara nöjda. Så att veta hur man rengör en campingspis och brännare är avgörande för att njuta av din tid ute i naturen.

Så, hur rengör du din campingspis och brännare? Med dessa 16 tips kan du hålla din spis och brännare rena:

 1. Töm bränslet från din kamin innan du rengör den.
 2. Använd bakpulver och vinäger för att rengöra ditt rostfria stål.
 3. Polera din rostfria brännare eller spis med olivolja.
 4. Håll det enkelt med målad plast eller metall.
 5. Förvara din spis ordentligt för att hålla den ren även under lågsäsong.
 6. Använd en gammal stålborste eller tandborste för att skrubba brännarna.
 7. Konsekvens är nyckeln med rattar och knappar.
 8. Blötlägg det påkakade grillfettet.
 9. Ta din spis till biltvätt.
 10. Torka din spis upp och ner.
 11. Ta bort rosten så fort du ser den.
 12. Hantera överkokningar omedelbart.
 13. Använd en bakpulverpasta för spishällar.
 14. Ånga hemma med din ugn.
 15. Om allt annat misslyckas bör ammoniak göra susen.
 16. Skippa spisen och använd lägerelden.

Hur du rengör din spis beror ganska mycket på vilken typ av spis, bränsle och matlagning du gör. Från en flerbrännare glamping spis till en ultralätt brännare, det finns flera sätt att rengöra dem alla. Det här inlägget tar en närmare titt på dessa 16 sätt att rengöra din campingspis och brännare.

Töm bränslet från din spis innan du rengör den

Alla campingkaminer måste vara ordentligt tömda för att säkerställa lång livslängd och för säker rengöring. Innan du börjar rengöra, se till att din spis är avstängd och att du har dränerat gas, propan eller vätska från ledningen.

För att göra detta, vrid på vredet på propantanken eller annan bränsletank för att stoppa flödet. Slå sedan på spisen och tänd den för att bränna bort eventuellt kvarvarande bränsle i ledningen.

Vi rekommenderar att bränna av bränslet, men du kan också låta gasen rinna ut eller droppa flytande bränsle från ledningen. Om du använder en propankamin kommer du att höra gas strömma ut i upp till tio sekunder, men sedan ska det sluta. När bränslet inte längre finns i kaminen är det säkert att påbörja din djuprengöring.

Använd bakpulver och vinäger för att rengöra ditt rostfria stål

Rostfritt stål kan vara en knepig yta att rengöra, men när det görs på rätt sätt är det en av ytorna som håller längst. Det kan också vara vackert om det hålls gnistrande rent. Så börja med att torka av ditt rostfria stål med vit vinäger på en mikrofiberduk.

Torka eller gnugga i fibrernas riktning för att minska ränder och fläckar. Även om gnidningssprit och andra rengöringsmedel för rostfritt stål också skulle fungera, är vinäger det mest miljövänliga och lätta på plånboken.

För mer envisa fläckar, strö lite bakpulver på den tuffa platsen. Fortsätt sedan med att skrubba med vinägerduken. Den kemiska reaktionen mellan de två ämnena hjälper till att lossa även de mest klibbiga fläckarna. Men oroa dig inte, den kemiska reaktionen är ofarlig för oss.

Polera din rostfria brännare eller spis med olivolja

Olivolja är nyckelingrediensen för att enkelt rengöra ditt rostfria stål och hålla det fläckfritt. Börja med bara en liten bit på din trasa och torka av den på ditt rostfria stål, rikta in det med ådring.

Detta lager av olja bildar en tunn sköld mot fläckar och vatten utan att göra kaminen fet. Med detta lager av olivolja kan du städa upp mellan måltiderna mycket snabbare, vilket i sin tur gör djuprengöring av din spis och brännare mycket lättare.

Håll det enkelt med målad plast eller metall

När det kommer till kritan är det enkla ofta bäst när det kommer till städning. Målad plast och metall kräver enkel rengöring. Dessa ytor har specialbehandlats med värmebeständig färg, vilket gör det viktigt att inte använda slipande kemikalier som kan dra bort färgen.

  Får man plats med ett minikylskåp i en skåpbil?

Målade plast- och metallytor svarar bäst på varmt vatten och rengöringsmedel. Du vill ha en bra skursvamp, men undvik stålull eller något för nötande som skulle repa lacken. En vanlig disksvamp, disktrasa eller till och med en gammal T-shirt duger.

Campingspis i låda

Förvara din spis ordentligt för att hålla den ren under lågsäsong

Att rengöra saker när du tar ut dem efter att ha stått i förvaring ett tag borde inte vara stressande. Om det förvaras på rätt sätt behöver du inte rengöra något som kommer ut ur förvaringen alls.

Ett av de enklaste sätten att förvara din kamin på rätt sätt är att lämna tillbaka den i originalförpackningen. Även om det kan ta lite mer plats än på andra sätt, är det säkert från stötar, repor och damm.

Om du redan har kastat ut lådan är det okej. Ta en 2 gallon Ziploc-påse och placera värmaren inuti. Om din spis inte får plats där, slå in den i en soppåse och knyt den ordentligt. Att förvara den i en soppåse förhindrar spindlar och möss från att göra sina bon i den.

Använd en gammal stålborste eller tandborste för att skrubba brännarna

Var uppmärksam på platsen på din spis där lågan kommer från. Dessa är brännarna och de är hjärtat och själen i din lägereld. De ska ha ett stort antal olika hål där bränslet kommer ut för att brinna. Det är så viktigt att alla dessa är klara för en jämn och säker låga.

Följ dessa steg för att rengöra din campingspisbrännare:

 • Skruva loss brännarna från basen.
 • Skrubba brännarhålen med varmt vatten och diskmedel.
 • Du kan använda ett gem eller säkerhetsnål för att plocka ut rester som fastnat i hålen.
 • Skölj brännaren noggrant med varmt vatten.
 • Låt det lufttorka i fyra till sex timmar.

Det är viktigt att låta brännarna torka helt innan du försöker tända dem igen, annars kanske de inte tänds på grund av fukten i dem. Om de inte kommer på, släpper du ut den brandfarliga gasen i ditt område, vilket kan vara farligt i stora mängder.

Konsekvens är nyckeln med rattar och knappar

Urtavlor kan vara några av de svåraste sakerna att hålla rent. Det bästa sättet att hålla dessa rena är att ge dem en snabb avtorkning under tillagningen. Även om det låter kul, ibland när vi ger oss ut på vår nästa stora vandring, har vi helt enkelt inte tid.

För en djupare rengöring fälls de flesta knoppar av direkt när du försiktigt drar dem bort från spisen. Använd en tandborste för att rengöra insidan av knappen och använd lämplig rengöringsmedel för att rengöra utrymmet de täckte. Rengör dagligen om du använder din spis mycket. Rena knoppar ger dig också mest kontroll över din låga och värmeeffekt.

Blötlägg det pågräddade grillfettet

Om din campingspis är mer av ett minikök kan du ha en grill på den. Förhoppningsvis har det rostats många spett över så att det kan bli ett rejält lager på lägerelden.

Medan många människor tycker om att bränna överflödig mat på grillen, kanske det inte är ett alternativ om du försöker spara bränsle på ett äventyr. Istället måste du få på dig din skurmojo, tillsammans med en stålborste och varmt tvålvatten.

Att skrubba grillen är ungefär det enda alternativet för envisa, inbakade fläckar. Men om du har ett tillräckligt stort badkar kan du blötlägga det i varmt vatten för att lossa lite av smutsen.

Ta din spis till biltvätt

Högtryckstvätt är spektakulärt för din uteplats, sidospår och campingspis. Om kaminen är kakad med lager av gammal mat, fett, och vem vet vad mer, kan det vara dags att ta fram en högtryckstvätt.

  Simning kontra löpning: Vilken sport bränner fler kalorier?

Om du inte har en högtryckstvätt, packa värmaren i skåpbilen och ta den till den lokala biltvätten. Biltvättar har ofta högtrycksslangar, och de kan vara precis vad du behöver för att få bort pistolen från spisen med några snabba sprayer. Naturligtvis, om du redan är där kan du lika gärna städa upp din skåpbil inifrån och ut.

Torka din spis upp och ner

Lufttorkning är den mest ekonomiska metoden för torkning och den är också den bästa för din spiss livslängd. För att säkerställa att kaminen torkar ordentligt, ta bort så många bitar från din kamin som möjligt. Att göra detta kan kräva att du kopplar bort slangen, skruvar loss brännarna och allt annat du kan ta bort utan alltför mycket krångel.

Ju mer luftflöde den har, desto bättre kommer den att torka. Så, vänd upp och ner på allt för att se till att vattnet rinner ut och inte pölar någonstans inuti. Om vatten tillåts samlas kommer det att interagera med metallen och luften, vilket orsakar rost. Rost är det sista du vill ha, för det tär på din spis.

Campingspis med städmaterial i bakgrunden

Ta bort rost så fort du ser det

Rost är som en dålig parasit. Det kan spridas snabbt och förstöra allt i dess väg. Om du ser rost på din spis eller brännare, åtgärda det omedelbart.

Ta en grillsten eller stålull och skrubba bort rosten. Du kan också använda vått eller torrt sandpapper för att skrubba om du har ett till hands. Tänk på att ju varmare rosten är, desto lättare lossnar den. Så det här är en bra sak att göra efter att du har lagat klart och elementen fortfarande är varma. Skrubba och skrapa bort det tills du inte längre ser någon rost. Om ens en liten bit av det finns kvar, kommer det att fortsätta att äta upp metallen.

När du har tagit bort all rost, se tips nummer tre och se till att din metall har en skyddande oljebeläggning för att hålla luft och vatten borta från ytan.

Andra intressanta inlägg

 • Varför vi köpte en Yeti-kylare
 • 11 bästa alternativen för toaletter och duschar i husbilar
 • Från camping vs tältcamping: vilket är bättre för dig?

Eliminera överkokning omedelbart

Att laga mat över en kastrull med vatten eller soppa kan vara en av de största orsakerna till rost. Så även om det inte är roligt, är det nödvändigt att torka ut din spis ordentligt efter att den kokat över.

För att göra detta, se till att du skruvar av brännarna och använder en trasa eller handduk för att suga upp så mycket vatten som möjligt. Om du har tid, vänd den upp och ner för att torka. Ofta behöver du dock snabbt packa ihop och gå vidare efter en måltid. Om du kan, försök använda den över hög värme innan nästa måltid. Användning av spisen torkar ut eventuell överbliven fukt från föregående måltid.

Använd en bakpulverpasta för spishällar

Om brännarna på din campingspis har ett galler kan det bli ganska mycket mat, fett och vem vet vad mer man ska bygga på. Att skrubba med svamp och tvål är ett alternativ, men försök göra en pasta av bakpulver och vatten att applicera.

Efter att denna pasta har suttit i cirka tjugo minuter, kommer den att börja bryta ner den inbakade återstoden. Efter detta ska du kunna skrubba bort det med en svamp. Det här tricket är snabbt, enkelt och billigt.

Ångtvätt med ugnen hemma

Hur rengör din ugn sig själv hemma? Vissa använder hög värme för att baka bort resterna, medan andra använder ångrengöring.

  Vilken storlek motor för en pontonbåt? (Båtlängd, kraft, hastighet, etc)

Kontrollera din ugns rengöringsalternativ. Om du har ett alternativ för ångrengöring handlar det förmodligen om att placera en kopp vatten i botten av ugnen och sedan trycka på rengöringsknappen. Det kommer att värma och ånga allt inuti, och lossa smuts och smuts. Allt du behöver göra är att sätta in din spis så blir den också ren.

Så om du har en campingspis helt i metall med inbakad mat eller metallbrännare som har detta, kasta in dem i ugnen under denna cykel. Observera att du inte kan ha plastbitar eller gummislangar i ugnen då de smälter.

Om allt annat misslyckas bör ammoniak göra susen

Om din campingspis eller brännare har överlevt alla tricks i boken hittills, då är det dags att ta in ammoniaken. Som en hård och illaluktande kemikalie bör detta vara en sista utväg.

Häll en kvarts kopp ammoniak i en plastpåse med din feta spisbit. Smutsa runt det för att se till att allt är helt täckt av ammoniak, låt det sedan vila. Se till att den är utom räckhåll för barn och husdjur medan den blötläggs. Låt den sitta över natten i din diskbänk.

Nästa morgon, häll försiktigt ut ammoniaken och kör elementet ordentligt under vatten i diskhon. Du vill inte ha några spår av ammoniak kvar så att det inte förorenar dig eller maten.

Skippa spisen och använd lägerelden

Att använda lägerelden kan låta lustigt, men i tusentals år tillagades måltider över eld istället för spis. Ta en stekpinne och gör upp en eld. Stick sedan din korv på ett spett så har du en utsökt middag på nolltid.

Det bästa med detta är att om du har små att underhålla, kan de samla veden och skära pinnarna. Detta kommer att hålla dem sysselsatta tills de ska laga sin middag. Detta gör att din kamin kan ta ledigt en natt och den förblir ren ytterligare en dag. Dessutom behöver du inte bygga eller demontera köket om du bara stannar en natt.

Ett annat alternativ att använda när man lagar mat över en lägereld är att använda pajjärn, läs vårt pajjärnsinlägg här. Observera att innan du väljer tillagningsmetoden för lägereld, kontrollera lokala bestämmelser för att se om du kan ha en lägereld. Vet också hur man gör elda säkert och effektivt är viktigt.

Fördelar med att rengöra din campingspis och brännare

Att hålla din spis och brännare rena är ett av de bästa sätten att hålla dig och dina nära och kära säkra och friska när du campar. Hygien mellan måltiderna håller bakterierna på avståndså att du kan prestera på ditt bästa för vad varje dag har i beredskap. Oavsett om du bara njuter av en dag parkerad på stranden, eller om du har kört in i backcountryn, är det viktigt att undvika någon form av kontaminering.

Det kommer inte att förvåna dig att en ren kamin fungerar mycket bättre än en smutsig. En spis och brännare som är rena ger dig mer kontroll över lågan och värmen. Dessutom bör detta förbättra din bränsleeffektivitet, och sträcka dina pengar lite längre. Glöm inte att ta hand om dina verktyg, så tar de hand om dig.

Använd dessa tips och tricks för en livstid av skoj

Kom ihåg att konsistens är nyckeln vid rengöring. Om du kan lägga undan något varje gång du använder det, kommer du aldrig att bli överväldigad av ett rörigt utrymme. Detsamma gäller matlagning.

Om du kan torka av din kamin snabbt efter varje användning förlänger du kaminens livslängd. Ge den en djupare rengöring och ett lätt lager olja i slutet av varje åktur. På så sätt ska du kunna föra kaminen vidare i generationer.