Så här rengör du din campingsäng utan att skada den

Osäker på hur du städar din campingsäng? Vi kan hjälpa dig att göra det rätt, utan att skada det!

Att rengöra din campingsäng är enklare än det kan verka. Beroende på vilket material den är gjord med kan du använda ett skonsamt tvättmedel, diskmedel eller tygrengöringsmedel för att få jobbet gjort. Se bara till att du undviker ingredienser som blekmedel eller ammoniak, som kan vara för grovt på vissa spjälsängsmaterial.

Även om det inte behöver vara en svår process att städa din campingsäng, är det värt att veta vad du ska använda på de olika materialen en campingsäng består av. Fortsätt så får du reda på hur du bäst rengör alla de mest populära materialen för campingsäng, inklusive ramarna!

Vilka material används för att göra campingsängar?

Merparten av tiden är campingsängar gjorda av canvas, nylon eller polyester. Då och då kan du hitta en spjälsäng som är gjord av ett annat material eller en kombination av material. Men de flesta barnsängar faller under dessa tre kategorier ganska snyggt.

Dock att veta Vad att städa dina barnsängar med är bara halva striden, att veta hur att rengöra campingsängen du väljer effektivt är också viktigt.

Så här rengör du överdraget på din spjälsäng

Campingsängar tillverkas ofta med de tre materialen som anges ovan. Beroende på vilken typ av spjälsäng du använder kan du upptäcka att det finns några olika alternativ för att få den ren. I de flesta fall är det viktigaste att se till att det tvättmedel du använder är mild.

Vad i hela friden är ett milt rengöringsmedel?

Diskmedel anses vara en ”mild” tvättmedel – du kan lägga till några droppar tvättmedel i en kopp vatten och använda det för att tvätta din spjälsäng.

Även starkare tvättmedel, som det du använder i din tvätt, kan fungera bra, men var mer försiktig – börja med de mildare tvättmedlen först (diskmedel), och se till att späda ut din tvättmedel. Tvätttvål kan också vara tuffare för händerna så använd handskar för att skydda händerna.

Var väldigt försiktig med rengöringsprodukter med blekmedel eller ammoniak, de kan missfärga tyget, och ännu viktigare, de kan försvaga tyget och göra att det slits sönder i förtid.

Som med alla satsningar på att rengöra ett material är du inte säker på hur det kommer att reagera, hitta alltid en icke-iögonfallande plats först och testa din tvål för att se till att du inte missfärgar eller skadar ditt tyg.

Babysängar i polyester

Polyestersängar kräver vanligtvis bara lite varmt vatten och ett milt rengöringsmedel för effektiv rengöring. Milda rengöringsmedel inkluderar inte intensiva rengöringsmedel som blekmedel, och det är i allmänhet ett klokt val att späda även ett milt rengöringsmedel innan du börjar använda det på din spjälsäng.

Tanken är att vara så skonsam som möjligt mot spjälsängens material samtidigt som man tar bort all smuts eller bakterier som kan finnas på det. När du har rengjort klart den, se till att ge spjälsängen gott om tid att torka så att det inte hamnar i att det växer mögel när du har placerat den i förvaring.

  Hur du vinterförbereder din husbil

Nylonsängar

Ungefär som polyestersängar är det viktigt att vara försiktig när du rengör nylonsängar. En av de bästa sakerna att undvika att använda på din nylonsäng är blekmedel. Istället, använd ett skonsamt diskmedel (diskmedel) utspätt med tillräckligt med vatten för att det inte ska ha för stor effekt på spjälsängen.

Utöver det vill du använda något ganska mjukt att rengöra den med. Du kan använda något som en skonsam borste medan du skurar spjälsängen. I vissa fall kan du kanske tvätta nylonöverdrag i tvättmaskinen, men du måste vara extra försiktig och se till att maskinen är inställd på ömtålig.

En delikat klädväskatill exempel den här kan du hitta på Amazon, används för att lägga alla typer av tyg som är känsliga och kan skadas av en tvättmaskin.

Dessutom skulle jag verkligen försöka att inte använda något känsligt tyg i en toppmatad tvättmaskin. De agitator är känt för att vara hårdare mot kläder än en frontmatad tvättmaskin.

Canvas barnsängar

Canvas barnsängar är känd för att vara ganska hållbar, men det är fortfarande värt din tid att vara försiktig när du rengör den. Naturligtvis vill du att en spjälsäng ska hålla ett bra tag om du ska investera i en.

Det som är värt att notera är att du har ett par fler rengöringsalternativ för canvas än vad du gör med andra material. Både diskmedel och tygrengöringsmedel kan användas på en spjälsäng i canvas. Se bara till att du inkluderar varmt vatten och skölj bort all tvål eller rengöringsmedel när du är klar. Vissa campare gillar också att använda specialiserade desinficeringsprodukter på sin spjälsäng.

Som en extra notering – se till att din canvas är helt, 100 % torr. Canvas kan behandlas med mögelskydd, men det är bäst att inte trycka på det. Canvas kan förstöras av mögel och därför är det mycket viktigt att låta den torka helt.

Så här rengör du din spjälsängsram

Vanligtvis är rengöring av spjälsängsramen enklare än att rengöra täckmaterialet. Många barnsängsramar är gjorda av aluminium eller liknande typer av metall. I de flesta fall behöver de egentligen bara en snabb avtorkning för att vara redo att förvaras eller användas igen.

När det är dags att rengöra ramen och stolparna, Lysolservetter är ett fantastiskt val. Som sagt, du kan också bara använda tvättmedlet eller tvålen du använde för att rengöra tyget. Så länge du torkar av ramen väl efter, bör det inte orsaka några problem för din spjälsäng att tvättas och sköljas.

Dessutom lovar inte en aluminiumram att all medföljande hårdvara är aluminium också. Bara för säkerhets skull, se till att torka av det du städar.

Tips för att förhindra en smutsig spjälsäng

Det bästa sättet att hålla din spjälsäng ren är att förhindra att den blir för smutsig från början. Naturligtvis finns det bara så mycket du kan göra för att hålla en campingsäng från att bli smutsig. Den kommer fortfarande att behöva rengöras då och då, men du kommer åtminstone att kunna undvika att förvandla den där rengöringssessionen till en intensiv skrubbning.

  Täcker min bilförsäkring min resesläp

Skydda den från väder: Ta av dig skorna!

Vi kan inte alltid veta säkert vad vädret kommer att göra när vi campar. Visst, vi kan vanligtvis få en hyfsad övergripande idé från en ansedd väderprognos, men det kommer inte alltid att vara helt korrekt. Det kan mycket väl komma en del regn eller vind som inte förutspåtts.

Det vädret kan också vara ganska hårt på din spjälsäng. Både regn och blåst är några av de större bidragsgivarna till slitage. Därför är det en bra idé att försöka hålla din spjälsäng så skyddad som möjligt. Att använda det i ett tält är ett bra sätt att göra detta. Se bara till att sparka av dig de där skorna innan du går in i ditt tält.

Annars kan du använda dig av presenningar och annan utrustning för att hålla så mycket av vädret borta som möjligt. Tarps är ett praktiskt verktyg som är värt att ha med sig av flera anledningar, så även om du inte behöver det för vädret är det säkert att det kommer till nytta. Ta en titt på vår artikel om anledningar till varför du behöver en presenning för camping för att lära dig mer!

Förvara din spjälsäng i ditt tält har några andra problem, men … du kan mycket enkelt skada golvet i ditt tält på det sättet … kolla in vår artikel här så att du kan lära dig hur du skyddar golvet i ditt tält när du använder en spjälsäng.

Håll dig ren: Dirty You = Dirty Cot

Vi vet alla att smuts händer när du campar. I viss utsträckning, det kommer att bli svårare att hålla dina campingmöbler rena. Det är dock värt att försöka åtminstone undvika att ta med all den smutsen i sängen.

Om du kan ta en dusch innan du lägger dig, är det ett klokt val. Annat, åtminstone byta kläder och kanske städa med en fuktig trasa lite på kvällarna kommer bara att hjälpa dig att inte behöva städa för mycket barnsäng mellan resorna. Dessutom kommer det att hjälpa din spjälsäng att hålla längre.

Att campa på en camping kan ofta innebära att duschar finns tillgängliga för dig att använda innan du lägger dig. Men om du backpackar eller bara campar ute i vildmarken kanske det inte är så enkelt. Vår artikel om hur du duschar vid vårdcamping kan hjälpa dig att hitta den perfekta lösningen. Ta en titt på det här!

Ät inte i sängen (eller i spjälsängen)

Du vill inte ha smulor eller dryckesspill i din säng hemma. Att undvika dem på din spjälsäng kan vara lika viktigt. Även om många barnsängar där ute är vattentäta till viss del, vill du verkligen inte att något klibbigt ska hamna över hela din spjälsäng.

  Hur man undviker fästingar vid camping

I slutändan är det bäst att försöka hålla mellanmålen och måltiderna utanför. Om du inte kan undvika smulor och spill helt och hållet, är det bara bättre att se till att dessa spill hamnar på marken snarare än i din spjälsäng eller tält. Tro mig, du kommer att uppskatta den extra ansträngningen när det är dags att rengöra din spjälsäng.

Dessutom… björnar. Behöver jag säga mer? Du kan lära dig mer om hur du skyddar dig mot björnar från vår artikel här.

Rengör din spjälsäng efter varje resa

Städa din spjälsäng mellan resorna säkerställer att det inte blir så mycket ansamling från din kropp som sover på den, liksom lägerelden och en mängd andra saker. Detta gäller både uppenbart skräp som smuts samt bakterier och mögel som kan utvecklas med tiden. När dessa saker väl börjar snöa kan det bli så mycket svårare att få din spjälsäng ren igen.

Å andra sidan, genom att ge den en snabb avtorkning efter varje resa kommer den att se orörd ut. Utöver det blir det mindre slitage att oroa sig för. Genom att hindra smuts och mögel från att byggas upp kommer din spjälsäng att hålla så länge som möjligt.

Smuts kommer in mellan fibrerna och skapar nötning. Så att ta bort smuts förlänger din spjälsängs livslängd.

Använd en Sealer

Det finns många barnsängar där ute som är designade för att vara vattentäta. Det gör dock inte alla. Oavsett om du vill göra en icke-vattentät spjälsäng mer hållbar eller öka hållbarheten hos en spjälsäng som påstår sig vara vattentät, är en sealer ett utmärkt alternativ.

Du kan vanligtvis hitta säljare som fungerar på campingsängar tillsammans med de som fungerar på tält i sportbutiker. Med detta extra skydd kommer din spjälsäng inte att få så mycket skada om det råkar bli regn på (eller sätts på av en person som regnar på) medan du är i vildmarken.

Campingsängen du använder behöver inte nödvändigtvis vara förseglad om du sover i ett vattentätt tält. Om du inte är säker på vilka typer av tält som är vattentäta, så finns det mycket du kan lära dig i vår artikel om ämnet. Kolla in det här!

Lagra det som ett proffs

Även om tiden du spenderar med att sova på din spjälsäng ofta kan vara svårare för den, vill du ändå ta den försiktighet som behövs för att säkerställa att den håller sig i gott skick även när den är i förvaring.

I huvudsak betyder det att se till att din spjälsäng är ren och torr är nyckeln. Om du lägger undan spjälsängen våt kommer du sannolikt att hamna tycker att det är mögligt när det är dags att campa. Det betyder också förvara spjälsängen på en torr plats. Om du vill att den ska vara i bra skick när du behöver den, måste du vara extra försiktig när du förvarar den.