Så här målar du dina laminatmöbler så att de ser ut som trä

Laminatmöbler har blivit mycket populära av många anledningar. Det är hållbart, billigare och lättare att rengöra för barn eller husdjur runt huset. Den finns i olika färger, och du kan även måla laminat för att se ut som en trämöbel – men vilka steg behöver du följa för att få ditt laminat att se ut som trä?

Så här målar du dina laminatmöbler så att de ser ut som trä:

  1. Ta bort lådor, skåpdörrar och hårdvara.
  2. Slipa laminatmöbler först innan grundning.
  3. Se till att grundmåla laminatmöbler innan du målar.
  4. Applicera ett lager halvblank färg.
  5. Använd en rocker och blandad latexglasyr för att skapa en kornstruktur.
  6. Belägg ditt projekt med en polyuretanglasyr.

I den här artikeln kommer jag att visa dig hur man målar laminatmöbler för att se ut som trä. Allt material finns tillgängligt i din lokala järnaffär. Det finns inget behov av en mängd specialverktyg eller utrustning heller: bara några enkla föremål och hushållsartiklar duger.

1. Ta bort lådor, skåpdörrar och hårdvara

För att ta bort skåpdörrarna och hårdvaran från din möbel måste du ta bort skruvarna från gångjärnen och frontskivorna.

För att göra detta, använd en enkel skruvmejsel som passar den typ av skruv som används på dina möbler. Placera dessa delar åt sidan på ett säkert ställe där de inte trasslar ihop sig med alla andra borttagna bitar.

Om biten du arbetar med har lådor öppnar du dem så att de ligger platt ovanpå varandra utan att skrynkla eller fastna någonstans längs kanterna. Använd maskeringstejp för att tejpa över insidan av varje lådöppning så att de blir snygga och snygga.

2. Sanda laminatmöbler först före grundning

För att slipa dina laminatmöbler måste du börja med ett grovt sandpapper. Detta hjälper dig att bli av med rostfläckar eller repor som finns på ditt föremål.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

När du har gjort detta, se till att rengöra laminatytan noggrant och ta bort eventuellt damm och skräp.

För att förbereda för att måla dina laminatmöbler måste du först tejpa bort allt runt där du ska arbeta. Detta inkluderar tejpning av skåpen intill möbeln du ska måla och allt annat som kan kopplas ihop, till exempel bänkskivor eller väggar.

Dessa ytor måste täckas helt så att du inte råkar få färg på dem när du arbetar med de möbler du vill måla.

3. Se till att grundmåla laminatmöbler innan du målar

Innan du kan börja måla dina laminatmöbler måste du först grundmåla ytan. Grundning hjälper till att säkerställa en jämn finish så att det inte finns några områden där färgen inte fastnar eller lossnar efter torkning.

Du måste grunda alla ytor på din del innan du går vidare med några andra steg som att lägga till färgskikt eller applicera skyddande tätningsmedel.

Se till att använda en primer som är designad för laminat, som t.ex Rust-Oleum Universal Bonding Primer. Sprayprimers som denna ger dig en slät, jämn päls att arbeta på.

Om du behöver ”måla” på primern kan du använda en målarrulle för att enkelt applicera den innan du går vidare till att måla laminatmöbeln. För att använda en färgrulle, ladda upp den med tätningsmedel och rulla den över alla ytor i mjuka rörelser tills du har täckt varje tum av föremålet.

Du vill se till att inga områden missas eller hoppas över. Om du hoppar över områden kan de orsaka problem senare när du försöker lägga till färgskikt eller när du försöker applicera en skyddande finish som lack eller lack.

Se även  Kan du sätta en mikrovågsugn på ett kylskåp, i ett skåp och mer?

Det är också viktigt att inte ha bråttom vid grundning. Du måste ta dig tid så att du inte missar några platser! Om det behövs, arbeta med små sektioner åt gången eftersom det kan vara utmanande att täcka hela föremålet på en gång.

Efter att du har applicerat din primer, vänta tills allt torkat innan du går vidare med färgskikt.

4. Applicera ett lager halvblank färg

Att använda halvblank färg ger dig mer glans, men den blir inte lika glansig som högblank färg. Använd en färg som är färgen på en träunderton, som ek, valnöt eller till och med en enkel beige.

Se till att du ger färgen tillräckligt med tid att torka innan du använder maskeringstejp för att tejpa bort sömmarna på din dörr, där riktningen på träfibrerna vanligtvis ändras.

5. Använd en rocker och blandad latexglasyr för att skapa en kornstruktur

A trä ådring rocker verktyg kommer sannolikt att vara ett av få extra verktyg du behöver köpa. Det här verktyget hjälper dig att skapa en ådringseffekt på ditt laminatprojekt, vilket gör att det ser ut som äkta trä snarare än bara ett lager färg.

När din laminatbit är torr och sömmarna är avtejpade måste du blanda:

  • En del latexglasyr
  • En del mellantonad lackfärg
  • En del vatten

Detta ger dig en tunnare lösning som du kan applicera med en rocker.

Applicera en liten mängd av denna färgblandning på laminatmöbeln med en torr borste, följ den antagna fibrernas riktning. Vissa områden kommer att se mörkare ut än andra, men det kommer bara att förstärka träfibrernas effekt.

Se även  Hur man avgör om din möbel är gjord av laminat eller faner

Använd ett liknande förhållande, blanda upp en annan lösning med en mörkare färg istället för den mellanton du använde först.

Applicera ett ljust lager av den mörkare blandningen på laminatytan och med hjälp av vippverktyget, vagga det fram och tillbaka i en svepande rörelse i riktning mot den antagna ådring.

När du har slutfört denna process i en riktning av träfibrer, upprepa den för alla bitar som naturligt skulle gå i motsatt riktning. Låt laminatbiten torka innan du tejpar sömmarna och slutför processen i motsatt riktning.

För ett steg-för-steg om denna process, kan du hänvisa till denna YouTube-video från HGTV:

6. Bestryk ditt projekt med en polyuretanglasyr

När ditt projekt är klart och torrt, applicera en polyuretanglasyr. Glasyren kommer att ge en glans till ditt projekt och skydda det från spill.

Du bör applicera två lager polyuretanglasyr. Denna dubbla beläggning kommer att ge dina möbler ett optimalt skydd och hålla träet fräscht i många år framöver.

Slutsats

När det kommer till att hitta rätt möbel till ditt hem finns det många alternativ. Laminat är ett billigt och hållbart alternativ som enkelt kan torkas rent när barn eller husdjur kommer i kontakt med det.

Att måla laminatmöbler är en populär trend, men du behöver lite extra försiktighet innan du målar för att få utseendet av naturligt trä utan alla krångel. Genom att följa de sex stegen ovan får du ditt laminat att se ut som trä på nolltid platt!

Lämna en kommentar