Så här målar du din möbel svart: en steg-för-steg-guide

Att måla möbler svarta är ett utmärkt sätt att modernisera trötta och gamla möbler. Det är också ett perfekt alternativ om du precis har köpt en möbel i rå trä och vill förvandla den till en modern möbel.

Det kan vara en tidskrävande och komplex process, men du kommer sannolikt att bli nöjd med resultatet när du har slutfört projektet.

1. Bestäm vilken look du vill ha

Även om svart färg inte finns i ett brett spektrum av nyanser, kommer den typ av färg du väljer att påverka resultatet.

Innan du påbörjar ditt möbelmålningsprojekt måste du fundera på vilket utseende du vill uppnå.

Vill du ha ett naturligt och rustikt slutresultat, eller skulle dina möbler målas i en enfärgad och blank färg?

Solid svart

Om du vill att dina möbler ska ha en blank, enfärgad svart färg är det bäst att välja en satinfärg av god kvalitet.

Satinfärg finns i ett begränsat utbud av svarta nyanser, så du kan välja om du vill ha en djupsvart finish (som kol eller onyx) eller en mildare effekt med kaviarfärgad färg.

Du kan också använda sprayfärg för att uppnå samma utseende. Sprayfärg torkar vanligtvis mycket snabbt, men det är inte lätt att uppnå en jämn finish med denna metod om du inte använder en professionell färgspruta.

Krita stil

En utmärkt fördel med att välja färg i kritstil till dina möbler är att den är perfekt att skriva på med krita. När du tröttnar på dina kritritningar eller att skriva på dina möbler kan du helt enkelt torka bort det med en mjuk trasa och börja om.

Denna typ av färg är idealisk om du målar ett barns möbel eftersom det introducerar ett element av kul.

Svart fläck

Svart fläckfärg är oljebaserad, tunn och ger dina möbler ett lite skirt utseende när de är torra.

Många husägare tycker att färgad färg (inklusive svart) kan se för tung och tjock ut på möbler, och svart bets är ett vackert alternativ. Denna typ av färg gör att möbelns naturliga träfibrer syns, vilket ger den ett rustikt utseende.

Eftersom den är oljebaserad måste du rengöra din borste omedelbart och eventuella spill med mineralsprit.

2. Köp din målningsutrustning

Nu när du vet vilken typ av utseende du är ute efter kan du köpa din färg och utrustning.

Nedan följer en lista över viktiga saker när du målar dina möbler svarta:

  • Valfri färg: Oavsett om du behöver svart kritfärg, satinfärg eller färgfläck, så finns färg allmänt tillgänglig i byggvaruhus, online eller stora butiker.
  • Färgapplikatorer. Foam rollers är bra för att måla stora ytor, medan mindre, vinklade penslar är idealiska för springor och hörn. Högkvalitativa borstar har mjukare borst, vilket gör appliceringen av färgen smidig och jämn. Undvik billiga målarpenslar eftersom borsten tenderar att falla ut och kan bäddas in i den våta färgen.
  • Dammskydd: Detta kommer att skydda det underliggande golvet från färgspill. Du kan också använda en tidning som ett kostnadseffektivt alternativ.
  • Primer: Välj en grundfärg som passar möbeln du målar (t.ex. trägrundfärg).
  • Topplack: Detta förseglar färgen, vilket gör den mer hållbar och mer motståndskraftig mot flisning. Ett topplack bör inte användas med kalkfärg eftersom det kommer att förstöra dess funktionalitet och matta utseende.
  • Mineralsprit: Detta för att hjälpa till att ta bort oavsiktligt färgspill eller fläckar.
  • Färgbricka: För bekväm applicering, dekantera din färg i färgbrickan. Du kan återanvända färgbrickan för ett framtida projekt.
  • Sandpapper och/eller en elektrisk slipmaskin: Detta för att förbereda en slät yta för efterföljande färgskikt.
Se även  Hur mycket väger soffor? (+ Epic Spreadsheet)

Ovanstående målarvaror är allmänt tillgängliga i stora lådor och byggvaruhus.

3. Rengör möblerna som ska målas

Att rengöra dina möbler innan du målar är ett viktigt steg, speciellt om möblerna som ska målas inte är nya.

När du städar skapar du en fräsch duk för målning, och det är mer sannolikt att du märker eventuella skador som måste åtgärdas innan du målar.

Att välja rätt rengöringsprodukter är också viktigt. Om föremålet inte har någon synlig smuts alls räcker det med en enkel damning med en mjuk trasa, följt av en noggrann avtorkning med en trasa som har blötts i ljummet vatten.

Möbler som har synlig smuts och smuts kommer att behöva ett tuffare tillvägagångssätt. Med hjälp av en skursvamp, svamp eller trasa kan du rengöra smutsiga möbler med mineralsprit eller denaturerad sprit.

Det är viktigt att inte skada träet under rengöring, så välj den skonsammaste metoden för att ta bort smutsen.

Även om du inte målar hela ytan (till exempel kommer du inte att måla en lådas insida), se till att rengöra möblerna överallt. Eventuellt kvarvarande damm eller smuts kan hamna på den våta färgen och förstöra hela utseendet.

4. Reparera eventuella skador

Om du märkte några bucklor, sprickor eller skador när du rengjorde dina möbler, är det nu dags att reparera dem.

Dessa kan repareras med lite av träfyllmedelsom finns i de flesta byggvaruhus och stora lådor.

Mjuka upp träspackeln du behöver med en spackel i en plastbehållare och packa sedan in den i de skadade delarna med en kniv. Släta över den med samma kniv för att förhindra synliga stötar.

Träspackel torkar väldigt hårt, men du kan behöva slipa ner det så att det ligger i jämnhöjd med träet som ska målas.

5. Ta bort tillbehör och gångjärn

Innan du slipar ner dina möbler måste du ta bort alla tillbehör och gångjärn. Dessa kan inkludera alla prydnadsknoppar, handtag, dekorativa metallplattor och allt annat du inte vill ska målas svart.

Du kan ta bort dina möbeltillbehör med en skruvmejsel, men ibland är de fastlimmade.

Det är notoriskt svårt att ta bort gammal färg från möbeltillbehör och gångjärn genom att slipa ner dem. Om du behöver ta bort deras färg, blötlägg dem i vatten i 24 timmar. Färgen ska då bara lyfta av.

Kom ihåg att förvara tillbehören och gångjärnen på ett säkert ställe om du vill använda dem när biten har målats.

6. Slipa ner dina möbler

Att slipa ner dina möbler innan du applicerar färg är ett annat viktigt steg eftersom det hjälper färgen att fästa på ytan mer effektivt.

Se även  Hur smakar SPAM? Är det värt att prova?

Mängden slipning du behöver göra beror på vilken färg du ska använda. Vanlig färg (oavsett om den är vatten- eller oljebaserad) kräver bara lätt slipning tills ytan känns slät.

Om du använder svart färgbets blir slipningen mer intensiv eftersom du måste ta bort all gammal färg eller fläck så att den nya färgfläcken kan sjunka in i träet effektivt.

Du kan använda antingen en elektrisk slipmaskin eller slipa för hand med hjälp av slippapper. Elektriska slipmaskiner är förvånansvärt billiga och kan köpas i de flesta stora lådor och byggvaruhus.

Hur som helst kommer du att använda samma typ av sandpapper.

När du väljer sandpapper, kom ihåg att ju lägre siffra, desto grövre är det. 100 grit sandpapper (medium grit) är vanligtvis perfekt för att förbereda möbler för målning.

Du kan kolla in detta Fandeli 100 Grit Multipurpose Sandpapper. Den är högt rankad och fungerar på alla ytor, vilket kommer att vara perfekt för ditt projekt.

Det är bäst att slipa dina möbler utomhus eftersom slipning producerar mycket damm. Men om detta inte är möjligt, se till att placera en dammduk under möblerna och dammsuga området när du är klar.

När du slipar möbler ska din teknik vara skonsammare än du tror! Det bör inte ta dig mer än fem minuter att slipa ner ett nattduksbord. Kom ihåg att målet är att repa ytan lätt och ta bort eventuell kvarvarande glans.

Använd snabba och lätta rörelser och undvik att skura träet för grovt.

Efter att du har slipat dina möbler, torka försiktigt av dem med en fuktig trasa eller en babyservett för att ta bort resterna av damm.

7. Förbered din målningsyta

Du är nu nästan redo att börja måla dina möbler! Innan du sätter igång, förbered ditt målarområde för att undvika röra och andas in ohälsosamma färgångor.

Arbeta om möjligt utomhus eller i ett välventilerat rum för att hjälpa färgångorna att komma ut. Du kan också använda en fläkt för att förbättra luftcirkulationen och öka färgens torkningshastighet.

Du bör också placera ett dammark eller någon gammal tidning under möblerna som ska målas för att förhindra oavsiktligt färgspill.

Se också till att du har en flaska mineralsprit och en trasa till hands om du skulle behöva städa upp färgspill.

8. Applicera en Primer Coat

Nu kan du applicera primerbeläggningen. Primer hjälper till att dölja eventuella brister och ger en jämn målningsyta.

Du bör välja en primerprodukt som passar dina möbler. De flesta möbler är gjorda av trä, och i det här fallet skulle du välja en trägrundfärg.

Det är bäst att applicera två lätta lager istället för ett tjockt lager, vilket tar längre tid att torka.

Varje primerlager tar vanligtvis minst en timme att torka, men testa ett litet, oansenligt område för att se om det är torrt innan du går vidare till nästa steg.

9. Applicera färg

När ditt primerskikt har torkat helt kan du börja det mest spännande steget: måla dina möbler svarta!

Se även  Hur mycket elektricitet använder en Slow Cooker?

För att uppnå en jämn, enhetlig och snygg finish, se till att applicera din färg i tunna lager.

Detta är alltid mycket bättre än att applicera färre, tjockare lager. Tjocka färgskikt tar längre tid att torka och även om ytan kan verka torr, kan den underliggande färgen fortfarande vara våt. Dessutom kan tjocka färgskikt orsaka klumpar, och projektet kan verka oprofessionellt och stökigt.

Om du märker några färgbubblor, pölar eller klumpar, vänta tills lagret har torkat och slipa det försiktigt för att göra ytan enhetlig. Efter slipning, torka försiktigt av ytan med en mjuk trasa för att ta bort dammpartiklarna.

Beroende på vilken typ av färg som används, tar tunna färgskikt vanligtvis tre till fyra timmar att torka. Om färgen känns torr vid beröring efter denna tid är det säkert att applicera nästa lager.

När du applicerar den svarta färgen, börja med de större ytorna först och använd långa, kontinuerliga penseldrag i samma riktning som träfibrerna.

Sprickorna, hörnen och detaljerna kan målas senare.

10. Färgtillbehör och gångjärn

Medan du väntar på att möbelns sista färgskikt ska torka kan du måla de tillbehör och gångjärn som du tog bort tidigare.

Många människor lämnar mässingsgångjärn omålade eftersom de ger en utmärkt visuell kontrast efter en bra polering.

Istället för att använda de ursprungliga knopparna eller handtagen, kanske du vill byta ut dem mot moderna tillbehör, till exempel byråknappar i glas.

En annan idé är att måla dem i kontrasterande färger (som guld) för utmärkt, estetiskt tilltalande.

Hur som helst, om du målar dina tillbehör, använd en liten vinklad pensel för en professionell finish.

11. Applicera Topcoat

När din färg har torkat helt kan du applicera den topplack. Du behöver vanligtvis vänta minst 24 timmar efter att det sista färglagret har applicerats innan du målar på topplacket.

Precis som med färgskikten, applicera täckskiktet tunt och jämnt.

Topplacket kan ta 24 timmar till en vecka att torka, beroende på ingredienserna.

12. Fäst tillbehör och gångjärn

Efter att täckskiktet är helt torrt är det pricken över i:et att fästa tillbehören och gångjärnen.

Detta bör bara ta några minuter, och de flesta tillbehör och gångjärn kan sättas fast igen med en skruvmejsel med sina originalskruvar.

Innan du fäster dem, se till att de är 100 % torra, rena och polerade (om nödvändigt).

Om din möbel innehåller lådor kan du nu sätta in dem igen också.

Slutgiltiga tankar

Att måla möbler svart innebär många steg, men det är väl värt det i längden.

När du har bestämt dig för vilket utseende du vill ha kan du köpa din målarutrustning, rengöra möblerna, göra nödvändiga reparationer och ta bort tillbehör och gångjärn. Efter detta behöver du slipa ner möblerna och förbereda målningsområdet innan du applicerar primer coat.

Efter att primerbeläggningen har torkat helt kan du applicera tunna lager svart färg på möbler och tillbehör. Efter applicering av topplacket kan du återsätta tillbehören och gångjärnen. Du har nu en vacker, nymålad möbel!

Lämna en kommentar