Så här kopplar du din resesläp till ditt hem.

När du går ut med din husbil eller husbil behöver du inte alltid göra en lång resa. Vissa människor föredrar att campa på sin egen uppfart eller ta sin husvagn till en väns hus.

En del av det roliga med att använda en husbil av alla slag är bekvämligheten i hemmet när du är borta från hemmet. Det betyder att du behöver el för att driva enheter. Detta gör att många campare undrar, ”Kan jag koppla in min resevagn till mitt hems ström?”

Så, kan du koppla din resevagn till ditt hem?

Du kan koppla din resesläp till ditt hem. Det finns flera metoder för att koppla ihop din resesläp hemma, men de flesta metoder har nackdelar och försiktighetsåtgärder att överväga. Till exempel, att använda en hundbensadapter från ett 110-volts, 20-amp-uttag är bara ok om du använder det absoluta minimum, såsom belysning och ett kylskåp. Användning av A/C kommer att kasta brytaren och kan utgöra en brandrisk.

Vi ger dig hela översikten, så läs all bra information nedan.

Ansluta en resevagn till ditt elsystem: vad du behöver veta

Även om det är möjligt att koppla din resevagn till ditt hems elsystem måste vissa villkor uppfyllas.

 • Erforderliga eluttag

Det första man bör veta är att de flesta husbilar/släpvagnar kräver ett uttag på minst 30/50 amp och 15/20 amp. Om du inte har dessa kommer du inte att kunna använda ditt hem ordentligt för att driva din husbil.

 • Rekommenderad tid för strömförbrukning

När du ansluter din resesläp/husbil till ditt hems elsystem, vänligen förstå att det inte rekommenderas att göra det under en längre tid. Glöm inte att koppla ur om du inte behöver el. Det är bäst för dig att koppla upp din trailer endast för weekendresor. Även om tidsgränsen inte är specificerad bör du använda sunt förnuft.

 • Hur mycket ström du kan använda

Som en allmän regel bör du inte försöka driva alla enheter i din trailer om du använder ett hems elektriska system. Om du försöker, är chansen stor att du slår ut strömbrytaren. Beroende på vilken adapter du använder kanske du bara kan använda en sak åt gången.

Detta kan vara frustrerande om du använder din husbil på sommaren eller vintern eftersom du behöver värme/luftkonditionering. Om du arbetar hemma och har tagit med dig din bärbara dator, tänk på att laddning av din dator kan dra mycket ström. Dra ur nätsladden innan du använder andra enheter.

  Är det säkert att köra trail varje dag? Vad du behöver veta

Ansluta en släpvagn till ett hems elsystem: Så här gör du

Att koppla din släpvagn till ditt hems elsystem är inte så enkelt som att hitta ett uttag och använda det. Det finns vissa steg du måste vidta för att detta ska fungera smidigt.

 • Kolla din husbils manual

För att ta reda på exakt vad du behöver (t.ex. adaptrar) bör du konsultera din husbils bruksanvisning för att se vilket underhåll du behöver. Du behöver en 30amp eller 50amp service.

 • Kontrollera din kontrollbox

Därefter måste du veta strömstyrkan på eluttaget i ditt hem. Du kan vanligtvis göra detta genom att markera din kontrollruta. Den strömstyrka den levererar till just den kretsen ska anges.

 • Ta dina förnödenheter

När du har blivit medveten om både den husbilsförstärkare som behövs och ditt hems strömstyrka, behöver du tillbehör som gör att du kan ansluta din släpvagn till ditt hem på rätt sätt. Du behöver sladdar, kablar och adaptrar som uppfyller dessa specifikationer.

Om du inte vet vilka tillbehör du behöver för din specifika husvagn och hem, fråga alltid andra erfarna campare och även elektriker om du måste. Det är alltid bättre att ställa frågor när du är förvirrad. Om du inte gör det och du spelar kan resultatet bli farligt.

Adapterspetsar

 • Om du använder 30 ampere för din husbil behöver du en 30 ampere hane till 15 ampere honadapter.
 • Om du använder en 50 amp husbil behöver du en 50a hona till 30a hanadapter som kan anslutas till en 30a hane/15a honadapter.
 • Koppla in den

Först när du är säker på vad du behöver och har följt råden från experter på detta område kan du koppla din husvagn till ditt hem.

För mer information om exakt hur du gör detta säkert, klicka sedan på denna länk (se avsnittet ”Hur”.)

Är det möjligt att driva alla apparater när du använder ditt hems elsystem?

Det enda sättet att säkert använda mer ström är om din trailer använder 50 amp service och ditt hem kan tillhandahålla den 50 amp service. Med en perfekt 50-50 matchning kan du använda mer ström för flera enheter, men inte alla.

  Fungerar husbilsvärmare på el? (Svar och förklaringar)

Det finns inte heller något säkert sätt för dig ensam att modifiera ditt hems elsystem för att tillhandahålla 50amp service. Du kommer att bränna ut din husbils elektriska system eller skada ditt hems ledningssystem. Du kan till och med sätta eld på ditt hus! Rådgör alltid med en elektriker innan du försöker detta.

I vissa fall måste en bostad anpassas på detta sätt och en elektriker kan avgöra om så drastiska åtgärder är nödvändiga och om det ens är möjligt för dig.

Tyvärr är det inte alltid möjligt att helt driva en husbil/släp med ett hems elsystem. Hem är helt enkelt inte utrustade för att utföra båda uppgifterna samtidigt.

Du upplever några av hemmets bekvämligheter, men med måtta.

Tips för att ansluta

När du arbetar med el måste du vara försiktig. Detta inkluderar att ansluta din släpvagn/husbil till ditt hems elsystem.

 • Var säker på dina förnödenheter

Som nämnts tidigare bör du alltid se till att du har rätt utrustning innan du kopplar på din resevagn till ditt hem. Fråga experterna om du inte är säker. Att använda rätt utrustning sparar dig frustrationen av extra riggning, sparar pengar och går oskadd. Att använda inkompatibel utrustning kan permanent skada din husbils elektriska system.

 • Anlita ett proffs

Om du fortfarande inte är säker nog att göra jobbet själv, kanske du kan anlita en elektriker för att göra det åt dig. De är experter inom sitt område och de vet exakt hur man kopplar upp en husbil/släp utan att skada något av systemen. Du betalar för deras tjänster, men det sparar pengar i längden eftersom du inte slösar energi eller skadar din egendom, vilket kostar betydligt mer att reparera.

 • Se till att enheterna är avstängda

Innan du ansluter din resesläp, se till att alla enheter i husbilen är avstängda, speciellt luftkonditioneringen. Om något stannar kvar kommer säkringen nästan säkert att gå. Även om det inte nödvändigtvis är farligt, är det svårt att få igång allting igen.

 • Gå inte överbord

Beroende på kraften du har att arbeta med har du bara tillräckligt för att driva vissa enheter samtidigt. Var uppmärksam på vad du använder, vad som är anslutet, etc. Om du går för långt och kör för många apparater på en gång, kommer du återigen att slå ut strömbrytaren i huset och kan spränga din husbils elsystem.

 • Bekräfta lagligheten
  Är det säkert att laga mat inne i ett tält?

Tro det eller ej, men det är inte alltid lagligt för dig att koppla din husbil eller husvagn till ett hus, speciellt ett som inte är ditt.

Om du planerar att använda någon annans hem för din resesläpvagns strömkälla, bör du veta att du inte är förbjuden enligt zonindelningslagar.

I tätorter kanske du inte ens kan parkera din släpvagn på någon annans uppfart, oavsett om du planerar att använda deras elsystem eller inte. Detta beror återigen på områdesbestämmelser. I vissa fall finns det helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för din trailer.

På landsbygden är lagarna ganska milda när det gäller lagligheten av att parkera på någon annans egendom och använda deras el. Se naturligtvis till att du har deras tillstånd först. När allt kommer omkring är elen du ska använda inte gratis.

Kort sagt, ja, du kan koppla din resesläp till ditt hem, men du måste göra det med stor försiktighet och omsorg. Tänk på vilka steg som måste vidtas, var säker på vad du gör och anlita någon att göra jobbet om du inte kan. Det är ingen skam att få hjälp!

När du väl har kopplat in din resesläp och har den kraft du behöver, överbelasta inte systemet genom att slå på allt på en gång. Inse att ibland är det bättre att inte koppla in alls (t.ex. vid extremt väder). Njut av vad din husbil/släp har att erbjuda, men gör en eller två saker åt gången. Var uppmärksam på vad som kräver mer kraft och anpassa dina förväntningar därefter.

Om du funderar på att ta din nästa husbilsresa till din egen uppfart eller till en väns hus, kan du göra det utan att göra det svårt, så länge du är säker och känner dina gränser. Nu kan du ta dig ut på vägen (eller inte) med självförtroende. Lyckliga spår!

Fler artiklar du kommer att älska

Kan jag ansluta en 50 A RV-kontakt till en 30 A RV-kontakt? (Tänk på detta)

Fungerar husbilsvärmare på el? (Svar och förklaringar)

Måste du alltid lämna ditt kylskåp i husbilen på? (När ska den stängas av)

Värmelister i en husbil (vad är det, hur fungerar det, är det värt det)