Så här fixar du chips i laminatbänkskivor: den enda guiden du behöver

Att fixa små spån i laminatbänkskivor är enkelt och kräver få förnödenheter, så det är något även nybörjare som gör-det-själv kan tackla med lätthet. Du bör dock ha åtminstone viss erfarenhet av att arbeta med verktyg innan du påbörjar detta projekt så att du förstår de grundläggande teknikerna som krävs för att använda ditt material på ett säkert sätt.

Så här fixar du en bänkskiva i laminat med flisor:

 1. Rengör det omgivande området med aceton.
 2. Lägg en liten mängd laminatfyllmedel på en spackel.
 3. Applicera filler på det skadade området.
 4. Låt produkten torka i 15 till 20 minuter.
 5. Ta bort överflödigt fyllmedel från bänkskivan.
 6. Applicera fyllmedlet igen om det krymper.

I den här artikeln visar vi dig hur du fixar en bänkskiva i laminat med sönderslag. Det bästa är att den här fixen inte kräver några speciella färdigheter eller kunskaper – det är något även nybörjare gör det enkelt att ta itu med. Så om du letar efter ett enkelt sätt att få ditt kök att se helt nytt ut igen, läs vidare!

Följ alla tillverkarens instruktioner noggrant

Framför allt annat är det viktigt att följa alla tillverkarens instruktioner noggrant när du tar dig an ett gör-det-själv-projekt. Instruktioner är vanligtvis listade på förpackningen. Hur du behöver använda en viss produkt kan variera beroende på tillverkaren, så det är viktigt att läsa noggrant!

Några grundläggande tips för säkerhet inkluderar:

 • Bär alltid säkerhetsutrustning när du använder någon reparationsprodukt.
 • Efter applicering, låt eventuell vätska torka ordentligt innan du använder bänkskivan.
 • Använd inte laminatreparationsprodukter i direkt solljus eller andra varma förhållanden.

Om du aldrig har använt en specifik produkt tidigare, gör en del efterforskningar först om hur du bäst kan använda detta material för din säkerhet och andra runt dig.

Samla ditt material

Innan du börjar arbeta på dina bänkskivor, se till att du har allt material du behöver för detta projekt. Här är vad du behöver:

 • Ett laminatfyllmedel
 • Aceton
 • En spackel
 • Bättringsfärg som matchar färgen på dina bänkskivor
 • Finkornigt sandpapper
 • Klart tätningsmedel
Se även  Kommer Washi Tape att fästa på väggar, plast, trä och 12 till

1. Rengör det omgivande området med aceton

När du reparerar laminatbänkskivor, börja med att rengöra ytan och omgivande områden med aceton. Ta på dig dina skyddshandskar och skyddsglasögon innan du rör vid något som har aceton på (aceton kan lösa upp plast, och att röra ren aceton med din bara hud är riskabelt).

Använd aceton, nagellackborttagningsmedel eller isopropylalkohol för att rengöra runt det flisade området. När området är rent, låt det torka i en timme eller så. Omgivningen måste vara helt torr innan du kan gå vidare till nästa steg.

Överväg att bära skyddsglasögon när du arbetar. Vissa typer av laminatbänkskivor kan innehålla små glaspartiklar i sin hartsblandning, och dessa partiklar kan bli luftburna under slipning och utgöra en fara om någon skulle komma i ögonen.

2. Lägg en liten mängd laminatfyllmedel på en spackel

Laminatfyllmedel eller -pasta finns i de flesta järn- och heminredningsbutiker. Dessa produkter säljs också på Amazon, såsom Fix-A-Chip reparationssats. Detta kit reparerar allt från spån, sprickor och fläckar till brännhål och mer.

Välj ett laminatfyllmedel eller -pasta som matchar din Formica-disk. Applicera den sedan på kanten av en spackel i rostfritt stål. Detta kommer att förhindra att överflödig produkt kommer in på diskens oskadade områden, vilket i sin tur kommer att minimera den sanering som krävs i slutet av jobbet.

Om du behöver mer information, läs vår artikel om bästa reparationssatser för laminatbänkskivor.

3. Applicera filler på det skadade området

När du applicerar fyllmedlet på det skadade området på din bänkskiva, se till att belägga det noggrant så att det inte finns några dippar eller fördjupningar kvar i bänkskivan. Ett andra lager kan behövas för att fylla i skadan ordentligt.

Se till att du bär skyddshandskar när du slutför detta steg. Du bör också bära ögonskydd, såsom skyddsglasögon eller skyddsglasögon.

Se även  Hur högt är ett tvåvåningshus?

Applicera fyllmedlet genom att svepa i en riktning tills spånet eller fördjupningen är helt fylld. Ta bort överflödigt fyllmedel från den oskadade bänkskivan innan den börjar torka.

4. Låt produkten torka i 15 till 20 minuter

Du måste låta bänkskivan torka i minst 12-24 timmar innan du applicerar några bänkskivor, såsom färg eller lack.

Se till att applicera flera tunna lager av valfri beläggning, istället för att applicera allt i en tjock applicering. Detta hjälper till att förhindra blåsor och bubblor i finishen när den appliceras över torkat filler.

När du har applicerat fyllmedlet, låt det torka tillräckligt med tid innan du använder bänkskivan igen. Att lämna det över natten är vanligtvis tillräckligt länge för Formica produktermen andra typer av diskar kan kräva kortare torktid beroende på vad de är gjorda av.

Om du är osäker på hur länge du ska låta fyllmedlet torka, kolla laminattillverkarens webbplats för vägledning.

Om det fanns ett nagg eller en repa nära där chipet inträffade, kan du behöva applicera lite korrigeringsfärg över dem båda för att undvika några märkbara skillnader i färg mellan områden efter att ha avslutat detta projekt.

5. Ta bort överflödigt fyllmedel från bänkskivan

När fyllmedlet är torrt bör du kunna skrapa eller slipa överflödigt spackel. Återigen, närhelst du använder skrapnings- eller slipverktyg, se till att bära skyddsutrustning för att undvika att andas in damm från dessa material.

När du har applicerat produkten och låtit den torka är allt som återstår att göra att jämna ut eventuella exponerade kanter med finkornigt sandpapper. Sedan måste du applicera bättringsfärg på överexponerade områden så att det inte blir märkbara skillnader i färg mellan reparerade sektioner när de är klara.

Denna process bör återställa din bänkskiva i laminat med flisad laminat till sitt ursprungliga tillstånd och förhindra att ytterligare spån inträffar.

Se även  Kan du använda torrraderingsmarkörer på speglar?

6. Applicera fyllmedlet igen om det krymper

Om du märker att tillsatsmaterialet har krympt när det torkat kan du behöva applicera mer av det. Om det händer, börja med att rengöra området och gå igenom varje steg som nämns ovan tills produkten är torr.

När du har applicerat tillräckligt med ytterligare fyllmedel, låt området torka över natten igen så att produkten har tid att härda helt och sätta upp innan du fortsätter till nästa steg i denna process.

Om dina bänkskivor har en unik färg kan du måla över de flesta spackel med matchande färg. Till mina bänkskivor använder jag Giani Paint Kit. Satsen är en allt-i-ett färgsats med allt du behöver för att avsluta dina bänkskivor. Du måste dock hitta ett kit som har en färg som matchar dina bänkskivor.

När du har målat dina bänkskivor, avsluta med att applicera ett skikt av klart tätningsmedel över din bänkskiva för att slutföra processen. Ett tätningsmedel kommer vanligtvis att skydda dina bänkskivor mot repor och samtidigt ge dem ett fräscht nytt utseende.

Det är viktigt att applicera en skyddande beläggning över fillern eller bättringsfärgen. Annars kommer spackel och färg att slitas av snabbt och kan behöva göras om. Se till att läsa instruktionerna noggrant på alla produkter i förväg för att säkerställa en framgångsrik applikation.

Slutsats

Dina bänkskivor kommer att se bra ut som nya igen efter att du har följt dessa steg! Du kan också följa dessa steg för att fixa spån och repor på de flesta andra laminatytor runt ditt hem.

Med den här guiden behöver du inte oroa dig för kostnaden för att anlita en professionell för att hantera små skador på dina bänkskivor. Allt som krävs är några förnödenheter och några enkla steg, vilket innebär att även gör-det-själv-are kommer att kunna ta sig an denna uppgift med lätthet.

Lämna en kommentar