Så här får jag ett fantastiskt vattentryck i min stuga

Om du är som jag tycker du om att ha bra vattentryck. Du kanske tar det för givet, men efter att ha bott på en plats där vattentrycket var riktigt lågt har jag kommit att inse värdet av bra vattentryck.

Det finns egentligen bara två praktiska sätt att trycksätta vatten i din stuga. Du kan antingen pumpa upp vattnet till tryck, eller så kan du höja vattenkällan och låta gravitationen ge trycket. Faktum är att dessa två metoder är de som används i hem över hela världen för att ge bra vattentryck till invånarna.

Att du kan duscha på andra våningen i ditt hem beror på vattentrycket som tillhandahålls antingen av staden eller länet där du bor, eller på en pump du har på vattensystemet hemma hos dig. Låt oss prata om hur du kan använda dessa metoder i din stuga oavsett om det är utanför nätet eller inte.

Pumpa vatten för att få bra vattentryck för din stuga

De flesta stugor och hus som får vatten från en brunn använder en pump för att få sitt vattentryck. Eftersom vattnet kommer djupt ner i marken krävs det pumpning bara för att få vattnet ur marken och upp till din stuga. Men att få vatten till din stuga räcker inte.

För att vatten ska flöda krävs energi. Något måste driva vattnet för att det ska gå från en plats till en annan. Föreställ dig en vattenpöl på marken. Om det inte finns en stig till en lägre höjd, kommer vattnet bara att sitta där tills det avdunstar.

På samma sätt, bara för att du kan få vatten till din stuga från en brunn eller en källa betyder det inte att du verkligen kommer att kunna använda det. Du kan installera all VVS du vill men när du öppnar en kran i ditt kök händer ingenting.

Vad en pump gör är att tillföra energi till vattnet. Det är bara en anordning som trycker och drar vatten. Och när det trycker på vattnet, slutar det med att det ökar trycket på vattnet.

Så att installera ett system med en pump är ett sätt att få vattentrycket i din stuga. Som sagt, dessa system kräver mer än bara en pump. Du kommer att ha några backventiler som låter vattnet rinna åt ena hållet men inte åt det andra. Du behöver också en trycktank. Vad tanken gör är att du kan lagra vatten vid ett visst tryck.

  Var man fäster en bobber på en fiskelina

Utan en trycktank skulle man kunna använda pumpen för att få upp vatten till det tryck man vill, men så fort man började använda den skulle trycket sjunka ett gäng. För att kunna använda vatten med konstant tryck i mer än några sekunder behöver du en trycktank.

Vad jag menar är att pump- och trycktanksystem är lite mer komplicerade än vad den typiska gör-det-själv-maskinen är redo för. Om du inte är bekant med dessa system eller har gjort en massa efterforskningar, är det bäst att ha den här typen av system installerat av en professionell. Men eftersom du behöver ett proffs för att gräva din brunn åt dig, kan du lika gärna låta dem installera hela systemet.

Hur man använder elevation för att få bra vattentryck för din stuga

Det andra alternativet för att få bra vattentryck i din stuga är att använda höjden för att hjälpa dig.

Du vet att bäckar och floder alla flyter nedströms tills de antingen avdunstar eller så småningom når en låg punkt där de bildar en sjö eller går med i havet. Höjd är en form av energi. Ju mer nedförsbacke som vattnet måste färdas, desto mer tryck tillförs vattnet.

Vad det betyder är att du kan få ett bra vattentryck för din stuga genom att ha vattenförvaring på en höjd som är högre än din stuga.

Det är faktiskt så många städer upprätthåller vattentrycket för sina invånare.

Du har säkert märkt att många städer har ett vattentorn. Du kanske trodde att detta bara var för att lagra extra vatten. Men om så vore fallet skulle vi nog inte sätta upp dem i höga torn. Vi skulle bara ha stora vattentankar på marken, eller till och med under marken.

Vi lagrar vatten högt eftersom det tillåter staden att ha ett konstant vattentryck. Faktum är att 100 fots höjd ger vatten lite över 40 psi tryck vid utloppet. Vad det betyder är att om du lagrar vatten på en höjd 100 fot över den punkt där du ska använda det, kommer vattnet att komma ut med cirka 40 psi eller pund per kvadrattum. Det är faktiskt riktigt bra vattentryck för en stuga att ha och skulle ge dig ett bra vattenflöde.

  Behöver jag verkligen en kompass när jag är på ryggsäck eller dagsvandring?

100 fot är inte genomförbart för alla. Faktum är att det inte ens är möjligt att höja din vattenförsörjning för många människor. Men om din stuga råkar vara i ett kuperat område och en del av din fastighet ligger en bit uppåt från din stuga, kan du faktiskt använda höjd för att hjälpa dig få ett bra vattentryck.

Så här kan du få det att fungera. Antingen har du grävt din brunn på den höga höjden, eller så pumpas vattnet från brunnen uppför till en lagringstank på den högre höjden. För året-runt-användning skulle denna tank behöva värmas upp eller begravas under frostdjupet.

Nu ersätter denna lagringstank trycktanken du skulle ha behövt med brunnen. Det är inte nödvändigtvis billigare att installera, men det kan vara mer tillförlitligt för att ge stort vattentryck än en trycktank. Dessutom kräver trycktankar mer underhåll än grundläggande lagringstankar. I slutändan är det ett enklare system att äga och underhålla och det kommer sannolikt att ge bättre vattentryck mer tillförlitligt än en trycktank.

Kaskadvattenförråd

Vi har pratat om fullskaliga brunnsystem för hytter. Men vad händer om du är i ett tidigt skede av att bygga, eller om du har en stuga som verkligen inte är ansluten till nätet utan brunn? Hur kan du få vattentrycket?

Om du har någon höjd rekommenderar jag att du använder den.

Beroende på hur du får vatten till din stuga kan du behöva pumpa vattnet uppför till en ackumulatortank. Oavsett om du hämtar vatten från en bäck eller källa på din fastighet, eller om du drar det i vattentankar, kommer du att vilja pumpa upp det till din vattentank i uppförsbacke.

Du kan använda en 1/2 hk vattenöverföringspump som den här på Amazon. Faktum är att detta är en riktigt bra liten pump som kommer att överföra vatten till din uppförsbacke tank riktigt snabbt för priset. Om du har ett sätt att gå uppför kan du behöva byta mer än en gång. Vad vi gör är att vi faktiskt har 4 vattentankar, var och en placerad cirka 50 fot längre uppför.

Sedan kan vi fylla den första tanken från bäcken. När den är full pumpar vi vatten från den upp till den andra tanken och så vidare. När den översta tanken är fylld går vi tillbaka och gör samma process igen tills alla tankar är fulla. Det ger oss massor av vattenlagring och gör det snabbare att fylla på topptanken när det behövs.

  Bästa vandringskängor för dåliga höfter

För att lära dig mer om vilken typ av vattentankar vi använder och var man kan få dem billigt kan du läsa min artikel om dem här.

Säker vattenhantering

Om du ska använda något av detta vatten för dricksvatten är det viktigt att du hanterar det på ett säkert sätt.

Att rinna dricksvatten genom en vanlig trädgårdsslang är inte säkert. Du borde faktiskt skaffa en slang som är gjord för att överföra dricksvatten som den här på Amazon. Den är 50 fot lång och ungefär det bästa priset jag sett på en sådan här slang.

När du lagrar vatten finns det några viktiga överväganden för att hålla nere algerna. När vattnet utsätts för solljus växer alger. För att förhindra att det händer rekommenderar jag att du täcker dina tankar med något ogenomskinligt, alltså något som släpper igenom så lite solljus som möjligt. Jag rekommenderar också att du behandlar ditt vatten, åtminstone ibland, med klorblekmedel.

Jag skrev faktiskt allt om hur du säkert behandlar ditt vatten med blekmedel i min artikel om vattentankar. Det kan du hitta här.

Om du ska dricka vatten från en bäck eller källa på din fastighet rekommenderar jag också att du filtrerar det. Jag skulle filtrera det vid en punkt efter dina vattentankar för att eliminera alla alger, sediment och till och med klor från vattnet. På så sätt får du färskvatten. Mitt favoritfilter för dricksvatten är Berkey that du kan komma hit på Amazon. Det är inte som ditt vanliga kannafilter. Den här kan säkert filtrera sjövatten och är riktigt bekväm för dricksvatten.

Det är bäst att anlita ett proffs

Om du ska installera en brunn och antingen en höghöjdscistern eller vattentank eller en trycktank i din stuga, är den bästa vägen framåt att prata med proffsen. Få ut någon till din fastighet som kan bedöma läget och ge dig rekommendationer om vilka alternativ som är bäst för dig.

Men om din stuga är enklare och inte är vattendragen, så är ett gör-det-själv-höjningssystem som det jag beskrev ovan extremt enkelt att installera och kan fungera utmärkt för dig.