Så gör du: Tältcamping i 40 graders väder utan att bli kall

Camping i 40 graders väder kan vara en allvarlig utmaning. Du behöver inte ta itu med problemen i samband med minusgrader, men att hålla sig varm kan vara en allvarlig utmaning. Allt du gör blir lite svårare! Du kommer att bli kall och eländig om du inte har rätt sömnsystem och inte vet hur du ska lägga dig.

Hur campar du i 40 graders väder? Börja med att ta reda på ditt sömnsystem i kallt väder, arbeta med att förebygga kondens och lär dig hur du lager dina kläder för värme. Med rätt utrustning behöver du inte vara kall. Allt annat kommer att likna camping i varmare väder.

I resten av det här inlägget förklarar jag all utrustning du behöver för att campa i 40 graders väder. Den här guiden fokuserar helt på den utrustning du behöver. Så jag kommer inte in på några av de uppenbara sakerna som att göra upp en lägereld och äta i kallt väder om det är det du letar efter.

Camping i 40 graders väder utan att bli kall

De flesta kan campa i 40 graders väder. Du behöver bara köpa kallväder utrustning och ta reda på hur du lager för värme. Det finns ingen risk för snö eller iskallt vatten, så det borde likna camping i varmare väder när du väl vet hur du håller dig varm.

Förstår bara att det är stor skillnad mellan 40° på dagen och 40° på natten. Om temperaturen är 40° under dagen kommer den troligen att sjunka till 20° på natten. Se till att ditt sömnsystem är tillräckligt varmt för nattetid.

Att campa i 40 grader är inte idealiskt, men det är inte så illa. Det är tillräckligt kallt för att känna dig olycklig om du förstör ditt sovsystem och kläder, men tillräckligt varmt för att inte riskera hypotermi (såvida du inte är blöt). Du borde inte ha några problem med rätt kylväderutrustning.

Se till att packa extra lager av kläder för att kompensera för eventuella problem med ditt sovsystem. Det är också då du ska börja fokusera på lager, vilket jag kommer att förklara i detalj nedan.

Jag varnar dig bara för att detta är en lång guide. Så du kan klicka på länkarna i följande lista för att hoppa till de avsnitt du är intresserad av. Här hittar du allt du behöver för att campa i kallt väder.

 1. Alla 3-säsongstält fungerar eftersom du inte behöver oroa dig för snö. Se till att tältet har extra ventilation, så att du inte får kondensproblem.
 2. Välj en sovsäck som är 15 grader varmare än dina förväntade natttemperaturer (20° betyg). Du kan använda en sovsäcksfoder av hög kvalitet för att använda din varma väderpåse i kallt väder.
 3. Använd ett liggunderlag för kallt väder för att isolera din kropp från den kalla marken.
 4. Lär dig hur du lager för att hålla dig varm på 40 graders dagar/nätter. Du behöver ett snabbtorkande underlag, ett varmt isolerande lager och ett vattentätt ytterlager.\

1. Alla välventilerade 3-säsongstält fungerar i 40 graders väder

Vid 40 grader är det ingen risk för snö, så vilket 3-säsongstält som helst fungerar. Sörj bara för ventilation för att undvika kondens.

Nästan vilket tält som helst kommer att fungera, eftersom du inte behöver hantera snölaster. Din kroppsvärme kommer att orsaka allvarliga kondensproblem om du försöker hushålla med tältet. Gå med ett välventilerat 3-säsongstält i prisklassen $ 150 – $ 200. Tält lurar sina personbetyg, så köp ett tält som är en person högre än det avsedda användningsområdet (3 personer 2 personer tält).

  Vilken färg ljus förstör inte mörkerseende? Bevarar rött, grönt eller blått ljus mörkerseende?

Se till att ditt tält har välventilerade sidoväggar, eftersom kondens är ett stort problem i kallt väder. Vind/kyla tvingar dig att stänga fönster och dörrar, så det finns inte tillräckligt med ventilation i billiga tält. En tältduk håller vind och regn ute, så leta efter ett tält med stora sidoväggar.

Alps Mountaineering och REI-Coop erbjuder det bästa värdet i budgetprisklassen. De Alperna Mountaineering Chaos 3 Person tält (7 pund 5 oz) och 2 personers tält (5lb 12oz) är ett bra val. REI-Coops Transit 2-personerstält är ett annat alternativ om du är en ensamcampare.

När du väl kommer över prisklassen på $200 finns det en mängd olika alternativ. Dessa tält är vanligtvis 3-4 pund lättare om du försöker minska din bogservikt. Sikta på mindre än 5 pund för ett traditionellt solo-ryggsäckstält (lätt 3-4 lbs och ultralätt 1-2 lbs).

Vet hur man hanterar kondens

De flesta tänker inte på kondens när de väljer sitt tält. Det kanske inte är ett problem i temperaturer på 60°+ när man kan öppna dörrar/fönster, men det är ett stort problem i kallt väder. Se till att det finns tillräcklig ventilation i ditt tält så att värmen kan komma ut.

Det låter som ett problem, men tält är inte designade för att hålla dig varm. Tält används för att hålla regn, vind och snö ute (håller inte värmen). Det är bara cirka 5° varmare i ett tält, så det mesta av värmen kommer från ditt sovsystem och dina kläder.

Kondens uppstår när varm luft kolliderar med kalla ytor eller när det är för mycket fukt i luften. Genom att öka ventilationen avlägsnas fukt och temperaturen i ditt tält ligger kvar närmare uteluften.

Att ta bort våta redskap hjälper till att minska kondens, men det finns inget sätt att helt avlägsna fukt i ett tält. Vi svettas konstant för att reglera kroppstemperaturen och släppa ut vattenånga med varje andetag vi tar.

Du behöver hitta ett tält med mycket ventilation så att fukten/värmen kan komma ut. Att öppna dina dörrar/fönster kommer att släppa in vind så att sidoväggarna behöver släppa ut vatten. Leta efter ett tält med nätsidor/tak för att förbättra ventilationen. Skylten håller vind och regn ute, så nätväggar är nästan alltid en bra sak.


2. Använd en 20 graders sovsäck på 40 graders nätter

Du kan inte använda en sovsäck för varmt väder i kylan. Det kommer att bli löjligt kallt! Temperaturavläsningarna är vilseledande, så ens en 40° sovsäck blir inte tillräckligt varm. Temperaturklassificeringar anger den lägsta temperatur du kan överleva utan att vara i fara. Du bör titta på komfortbetyget som är 12°-15° varmare än den annonserade temperaturen.

Köp en sovsäck med en temperaturklassning som är 15° kallare än förväntat nattlåg. Du kan köpa med en 30-40 graders väska om du använder en sovsäcksfoder, men du pratar om en prisskillnad på $20-$30, så det är inte värt det. Jag rekommenderar ändå att skaffa en sovsäcksfoder eftersom den skyddar din väska och gör att du kan använda en sovsäck i kallt väder (jag förklarar nedan).

  Typer av liggunderlagsventiler förklaras

Det spelar ingen roll om du väljer en sovsäck av dun eller syntet när det kommer till temperatur. Dunväskor är lättare och packar ner mindre, men två väskor med samma temperaturklassificering ger jämförbar värme.

Jag rekommenderar starkt att kolla in begagnade sovsäckar på eBay. De flesta köper en 20 graders väska och tror att de ska på en vintercamping, åker en eller två gånger och åker aldrig igen. Du kan få fantastiska erbjudanden på lätta 20° dunväskor för 1/3 av försäljningspriset.

Sovsäcksfoder ger värme till din sovsäck

Sovsäcksfoder tjänar två huvudsakliga syften. De skyddar din väska från svett, smuts, kroppsoljor etc., vilket gör att du kan gå längre mellan tvättarna, och de höjer även temperaturen i din sovsäck. En kvalitetsliner kan lägga till 25°+ till ditt bagages temperaturklassificering, men även billiga liners hjälper.

jag använder en Sea To Summit Thermolite sovsäcksfoder med alla mina väskor. Den lägger till 25° till min väskas temperaturklassificering och kan endast användas på sommaren (60°F eller varmare). Om du kombinerar den med en 40° sovsäck kan du använda samma utrustning från 30°F nätter till sommaren. Använd den bara på sommaren och kombinera den med sovsäcken vid kallare väder.

Även en billig sådan Coleman sovsäcksfoder lägger till 12° till en sovsäcks temperaturklassificering. Du kan verkligen inte slå priset och det ger din väska mycket mångsidighet. Dessutom kan du gå längre mellan tvättarna, vilket förlänger livslängden på din väska. Varje gång du tvättar en sovsäck blir isoleringen mindre effektiv.


3. Liggunderlag: Använd ett liggunderlag med ett R-värde på 4+

Liggunderlag R Värdebord

Du bör ha ett uppblåsbart eller självuppblåsbart liggunderlag med ett R-värde på 4+ på 40 graders nätter. Detta är den i särklass mest populära R-värdesintervallet för liggunderlag. Det finns minst 60-100 olika modeller att välja mellan. Så välj ett spår som passar din budget, kroppsstorlek och spårvikt.

Liggunderlag kan vara löjligt dyra när du väl börjar leta efter ultralätta och lätta modeller. Du kommer att spendera minst $80 och högst $200 om du behöver en ultralätt kudde. Så du betalar $100 för att raka 1/2 till 1 pund av din släpvikt.

Personligen tycker jag inte att det är värt de extra pengarna om du inte försöker falla in i ultralätta/lättviktsgemenskapen. När du väl går den vägen är det som att du är i en helt annan hobby (tyngdlyftning vs crossfit).

 • Budget gummibåtar (lätt): Stor Agnes isolerad luftkärna (4,5 R-värde) är den överlägset bästa budgetuppblåsbara kudden på marknaden. Den är rimligt prissatt, ultralätt och finns i breda och långa kroppsstilar.
 • Ultralätta gummibåtar: Thermarest NeoAir XLite (4,2 R-Value) är den lättaste 4+ R-Value liggmattan på marknaden. Det är dyrt, men det är det enda alternativet jag kan komma på som kostar mindre än £1.
 • Budget självuppblåsande: Det finns många billiga självuppblåsande kuddar i intervallet 4+ R-värde. Hav till toppläger (4,2 R-värde) och REI Coop Trail Break är prisvärda alternativ.
 • Ultralätt självuppblåsande: Thermarest TrailPro är en av få 4+ R-värde ultralätta självuppblåsande liggunderlag. Den vanliga versionen kommer in på 1 pund 13 oz, men de stora och breda kuddarna väger drygt 2 pund.
  Kan man frysa Nalgene vattenflaskor?

4. Kläder: hur man bär kläder i 40 graders väder

I 40 graders väder måste du börja räkna ut ditt lagersystem. Du bör bära ett ventilerande, fukttransporterande baslager, ett isolerande mellanlager och ett yttre lager för vind och regn. Jag förklarar mer nedan, men jag går också in på det i min ryggsäcks- och sovsäcksklädesguide.

Hur man bär kläder: camping i 40 graders väder

 • Baslager (underkläder lager): Välj ett varmt baslager som leder bort fukt från din kropp. Merinoull är det överlägset bästa alternativet, men syntetunderlag fungerar också.
 • Mellanskikt (isoleringsskikt): Mellanskiktet ger 90 % av värmen. Välj ett mellanlager av dun eller syntetmaterial. Den ska vara tillräckligt varm för att bäras ensam utan det yttre lagret. Jag brukar ha en lätt dunjacka i pufferstil.
 • Yttre lager (skallager): Det yttre skalskiktet tillför lite isolering, men dess huvudsakliga uppgift är att skydda dig från vind och regn. Se till att ditt yttre lager är vattentätt/vattenavvisande och andas. Jag föredrar en huva framför mitt yttre lager.
Baslager: varma lätta snabbtorkande tyger

Nyckeln till att hålla sig bekväm i kallt väder är att bära ett isolerande, fukttransporterande basskikt. Merinoullskjortor med långa ärmar och långkalsonger är det absolut bästa alternativet. De är varma och ull är det absolut bästa materialet för att motstå svett och vatten.

jag föredrar Smartwool baslagereftersom de är extremt hållbara (de är dyra). Merino.tech underkläderoch Meriull är billigare alternativ. Jag köper de flesta av mina baslager i merinoull på Goodwill så jag kan spara några kronor. Det finns alltid en handfull begagnade merinoulltröjor av hög kvalitet i intervallet $5-$10.

Mellanskikt: varmt isoleringsskikt behöver inte vara vattentätt

En fleecejacka är vanligtvis tillräckligt varm som ett isolerande mellanlager i 40° väder. Den enda gången du skulle få problem är i blåsigt väder. Du kan lägga på ditt yttersta lager, men du kanske vill gå med en dunjacka eller syntetjacka (jag tror att det heter det). De som snowboardåkare och skidåkare bär under sitt yttre skal.

Jag brukar ha en dunjacka med en lätt fleecejacka över. Dunjackan används för att blockera vind och fleecejackan är fukttålig för lätt regn. Syntetisk/dunisolering absorberar vatten snabbt, så var försiktig i regnet.

Ytterlager: vattentät/vindtät ytterjacka

Yttre skal ger lite värme, men det är inte deras huvudsakliga syfte. Det enda syftet med skalskikten är att hålla ditt isoleringsskikt torrt och att blockera vind. Du behöver vanligtvis inte bära din ytterjacka.

Den enda gången du behöver det är på blåsiga och regniga dagar. Alla medelviktiga vattentäta ytterskal fungerar på 40-50 gradersdagar. Se bara till att jackan har en huva, så att ditt isoleringsskikt inte tränger igenom när det regnar.

Jag bär en lätt, vattentät Columbia-jacka som jag har haft sedan jag var tonåring. Den är inte helt vattentät, men jag har aldrig haft några problem. Jag har en billig poncho med mig för säkerhets skull, men jag har bara behövt den ett fåtal gånger.