Så förvarar du din sovsäck på rätt sätt

När jag ska campa är det viktigt att min utrustning är i perfekt skick för resan. Vad många inte vet är att om du inte förvarar saker som din sovsäck på rätt sätt, kanske den inte fungerar så bra som den borde.

Så, hur ska sovsäckar förvaras?

Här är de viktigaste sakerna du behöver veta om att förvara din sovsäck.

 1. Se till att din sovsäck är ren och torr innan du lägger undan den.

 2. Välj ett rum som är torrt och lite fuktigt. Ett garage eller vind är en bra plats.

 3. Förvara din sovsäck liggande eller upphängd så rak som möjligt.

 4. Om du inte kan lägga ner din sovsäck, rulla ihop den, vik den inte. Vi rekommenderar inte denna typ av förvaring.

 5. Om du rullar din väska, försök att rulla den löst och inte i bärväskan.

Behöver du lite mer detaljerad information om skötseln av din sovsäck? Här är vad vi kommer att täcka för att hjälpa dig att sova gott.

Varför är det viktigt att ta hand om sin sovsäck?

Sovsäckar är lika viktiga för friluftsentusiaster som skydd. Det är såvida du inte verkligen tycker om att sova på hårda stenar och kliande gräs, och har en passion för att mysa med insekter och vilda djur.

Att förvara sovsäckar på rätt sätt, oavsett om de är hemma eller på resande fot, kommer att få dem att hålla lika länge som din passion för naturen!

Lägger du märke till platta fläckar när du lägger dig i din sovsäck? Kanske har den en snuskig lukt (som exakt vad din källare luktar hemma). Tyget kanske känns fett?

Det beror förmodligen på att det har plattats till av år av tunga föremål på det, fått lukten av sin omgivning (aka källaren) och förmodligen inte har tvättats på ett decennium.

Kanske tycker du att det är dags för en ny. Tja, i så fall, här är några skötseltips från friluftsexperter för att hålla dina sovsäckar som nya, även om 20 år!

Ja, att förvara våra sovutrustningar i skumma och fuktiga utrymmen som vindar, källare och garage är ett minne blott. Det är dags att vi behandlar våra sovsäckar som vi vårdar våra många minnesvärda nätter i dem.

Så här rengör du din sovsäck före förvaring

Det är en bra idé att tvätta din sovsäck då och då eftersom fukt, smuts, svett, olja och spill kan byggas upp.

Det första och viktigaste steget är att kontrollera påsens etikett för tillverkarens instruktioner. Både syntetfyllda och dunfyllda påsar kan tvättas, men det kan finnas lite olika rengöringsmetoder.

Torka och fräscha upp ordentligt efter varje användning, tvätta vid behov.

○ Hand Tvättråd:

 1. Ta bort sovsäcken ur förvaringspåsen och öppna den helt.
 2. Om det bara behöver en fläck av fläck, kombinera bara tvål och vatten som inte är tvättmedel till en pasta och skrubba försiktigt med en tandborste, svamp, trasa eller händerna.

Detta är den rekommenderade tvättmetoden och du bör handtvätta din sovsäck om möjligt.

 • Maskintvätt instruktioner

Om du ska tvätta den i tvättmaskinen, läs tillverkarens tvättråd noggrant och följ dessa instruktioner.

Vanligtvis vill du packa upp din sovsäck helt och hållet och tvätta den på ett skonsamt sätt med varmt eller kallt vatten. Du kan använda en minimal mängd tvål eller vilken produkt som helst som står på etiketten. Se till att använda en extra sköljcykel för att helt avlägsna allt tvättmedel.

  Varför är campingkylskåp så dyra?

När du har rengjort den vill du lägga den i en stor (ofta kommersiell) torktumlare. Genom att lägga några tennisbollar i den för att förvara väskan igen. Du kan behöva köra den genom ett antal cykler eftersom dun kan ta extremt lång tid att torka helt.

Att inte tvätta en sovsäck

 1. Tvätta aldrig i en toppmatad tvättmaskin. Detta kan riva och skada din sovsäck.
 2. ANVÄND INTE sköljmedel, blekmedel eller alternativa blekmedel eller metoder.
 3. Lämna INTE sovsäcken i direkt solljus. Detta kommer att skada tyget.
 4. Hur förvarar du din sovsäck?

Torka ur din sovsäck innan du lägger undan den

Det är lika viktigt att torka väskan efter användning, oavsett typ av fyllning. En mängd olika faktorer kan orsaka fukt i din sovsäck när du campar, inklusive nederbörd, dagg, svettning i sovsäcken och spill.

Överlåtna till sina egna enheter kan dessa fuktfickor förvandlas till mögel och mögel. Om mättnaden når detta stadium kan din väska vara permanent äventyrad.

Så snart du kommer tillbaka från din resa, packa upp din väska helt. Hitta sedan en plats inomhus eller utomhus där du kan hänga den över en torkställning eller klädstreck. Om du är utomhus, se till att området är täckt så att extra fukt inte är ett problem och borta från direkt solljus.

Du vill låta din väska torka i åtta timmar och vända den halvvägs. En torktumlare kan användas, men rekommenderas vanligtvis inte om du inte tvättar din väska, vilket vi kommer att diskutera härnäst.

Hur förvarar du din sovsäck?

 1. Packa sovsäcken löst i en stor väska av bomull eller mesh som andas. Du kan också använda ett king size örngott.
 2. Förvara din sovsäck på en sval, torr plats borta från fukt och extrema temperaturer. Hitta en garderob med lite utrymme och rensa ett hörn för din sovsäck.
 3. Se till att du inte lägger något för tungt på sovsäcken, annars kan du få platta fläckar.

Varför bra förvaring är viktigt

Om du förvarar din sovsäck ordentligt så håller den mycket längre än du tror. Har du någonsin hamnat i en sovsäck och märkt att det finns platta fläckar som gör att du får ont på morgonen?

Eller så kanske det bara känns rent slemmigt för att någon bestämde sig för att det var en bra idé att sova i den efter att ha badat i sjön.

Hur det än är så kommer skötseln av din sovsäck att se till att du, eller den som använder den efteråt, får en god natts sömn.

Några av de främsta anledningarna till att det är så viktigt att ta hand om sin sovsäck är:

 1. Det förhindrar platta fläckar och främjar optimal luftning (ludd).
 2. Våta sovsäckar som lämnas otorkade och ihoprullade leder till mögel, mögel och insektsangrepp. Det rekommenderas för vanliga campare att tvätta sina sovsäckar med några års mellanrum, och inbitna backpackers att tvätta dem varje säsong.
 3. Det håller dem renare och håller längre så att du kan använda dem i många år framöver.

Hur du underhåller din sovsäck när du är på språng

Det är lika viktigt att hålla din sovsäck säker och sund på den öppna vägen.

Tro det eller ej, det finns massor av saker att inte göra när du reser med din sovsäck.

Först och främst bör du aldrig transportera din sovsäck i stöveln, särskilt inte med tältstänger och andra tunga, främmande föremål på. Det är också oklokt att sitta, stå eller sova på sin sovsäck våt eller täckt av smuts (för vem vill sova i en smutsig och fuktig sovsäck?).

  11 av de bästa campingplatserna i Yosemite National Park

Lyckligtvis finns det massor av saker du kan göra för att hålla din sovsäck ren och säker när du är på språng.

 1. Se till att din väska inte blir fuktig eller smutsig så gott du kan. Experter rekommenderar att du förvarar din sovsäck i en vattentät påse på ett avsett område när den inte används. Detta kan vara ett speciellt hörn av din sovplats eller i din bil (om du parkerade nära din campingplats).
 2. Lufttorka dagligen för att fräscha upp din väska. Detta kommer att bidra till att främja luftning, förhindra platta fläckar och eventuellt eliminera vissa lukter (som BO och gas på natten).
 3. Bär endast torra kläder när du använder sovsäcken. På så sätt förhindrar du att din väska blir fuktig och unken.
 4. Ät eller drick inte i din sovplats. Detta kommer att hålla din sovsäck borta från smulor och matrester (som också kan locka små nattdjur till ditt tält medan du sover) och otäcka fläckar som kan fläcka och lukta din sovsäck.
 5. Använd en sovsäcksfoder – Sovsäcksfoder har flera fördelar. De skyddar insidan av din sovsäck från smuts, svett, kroppsoljor och smuts. De har också den extra fördelen av extra isolering vilket innebär att det kan höja temperaturen i din sovsäck med upp till 15 grader!

Hur du förvarar din väska på leden

Som tidigare nämnts, när du campar brukar du packa din sovsäck i en mycket kompakt väska. Detta gör det lättare att bära runt och förvara.

Att rulla ihop sin sovsäck och sedan stoppa i den är inte särskilt bekvämt, eftersom det kan orsaka rynkor och platta fläckar. Det är bättre att dra ihop din sovsäck nästan helt, än att börja och stoppa ner botten i sovsäcken.

Försök att komprimera den jämnt så att luften pressas ut jämnt från toppen av påsen. Om påsen har en vattentät utsida kan luften strömma ut istället för att fångas i skalet genom att vända den ut och in innan den fylls.

Prylväskor kan komma med dragsko eller remmar för att komprimera din väska ännu mer. Dessutom kan de ha en vattentät utsida för att hålla väskan torr. Båda sakerna är väldigt användbara, men se till att du inte förvarar din sovsäck på det här sättet under lång tid.

Om du använder din sovsäck när du campar, gör ditt bästa för att hålla den torr. Drick inte vätska eller ät mat i din sovsäck för att undvika spill. Ta dessutom på dig torra kläder innan du lägger dig i väskan.

Att hålla det torrt när du campar minskar risken för att behöva torka eller tvätta det under en längre tid när du kommer hem.

Förebyggande av insekter under lagring

Buggar är i allmänhet en skräck. Men hur skrämmande skulle det vara om de faktiskt bäddade in sig i din sovsäck?

Vägglöss, kackerlackor, spindlar, fästingar, kvalster… Fibrer och tyger är en optimal plats för dessa fula små irritationsmoment att göra sitt hem och verkligen förstöra hela din campingresa.

Jag menar, verkligen, vem kan sova med insekter som kryper över allt?

Lyckligtvis har vissa experter kommit på några ganska innovativa metoder för att hålla dessa dolda monster på avstånd under din vildmarksupplevelse. Dessa metoder kan inte bara hjälpa till att förebygga buggar när du campar, utan du kan också använda dessa metoder i vardagen!

  Mat och dofter som lockar björnar (information för att hålla dig säker)

Här är några av expertens godkända och testade metoder för att hålla de läskiga djuren borta.

 1. Spraya bekämpningsmedel, använd insektstejp, strö kiselgur eller kombinera dem i en omkrets runt ditt tält. Kiselgur är också tillräckligt säker för att användas direkt på din sovsäck, och du kan till och med sätta insektstejp på omkretsen av insidan av ditt tält (eftersom du aldrig kan vara för försiktig med insekter).
 1. Om kemikalier inte är din stil, kan du också göra en enkel, naturlig spray genom att kombinera 2 koppar vatten och 2-5 droppar av en av dessa eteriska oljor; kanel, tea tree, lavendel, pepparmynta, kryddnejlika och eukalyptus. Dessa eteriska oljor har visat sig stöta bort insekter också, om inte bättre, än de flesta bekämpningsmedel. Denna är också säker nog att använda på din sovsäck och runt tältet eftersom den är gjord av eteriska oljor och vatten.
 1. Använd en sovsäcksliner med InsectShield. InsectShield är faktiskt ett märke av insektsmedel som ofta används på kläder och lakan. Nyligen har den hittat in i det område den behöver mest: sovsäckar.
 2. Du kan också köpa nattkläder, kläder, sängkläder och en hel rad utrustning från deras hemsida. [ref. http://www.insectshield.com ].

De två mest kända sovsäcksfodral med InsectShield är märkta nedan:

 1. Sea to Summit Coolmax Adapter Liner med InsectShield
 2. Cocoon Silk Sovlakan med InsectShield

Hav till toppen [ref. http://www.seatosummitusa.com ] är ett företag som säljer högkvalitativ utrustning för alla typer av resenärer (därav namnet ’Sea to Summit’). Förutom deras många andra produkter har de introducerat ett Coolmax adapterfoder med InsectShield i sin produktlinje.

Denna liner är gjord av lätt nylon och känns mjuk mot huden. Det har också den extra fördelen som vi alla letar efter; insektsmedel.

Kokong [ref. http://www.cocoon.at ] är ett annat företag som säljer alla typer av kvalitetsutrustning för den ivrige och passionerade resenären. Denna sovsäcksfodral, tillsammans med InsectShield, är gjord av siden (de har också foder gjorda av bomull, egyptisk bomull och Coolmax-teknik).

Dessa sovsäckar är bra för att sova ensam eller med din sovsäck. Men om det var jag skulle jag kanske sova i det varje natt.

Även om det inte finns något ”rätt” sätt att förvara en sovsäck, finns det definitivt ett fel sätt, om du vill att den ska hålla, och det finns säkert riktlinjer att följa om du vill att den ska vara så länge som dina minnen.

Håll din sovsäck torr, förvara den i en sval, torr miljö borta från fukt och extrema temperaturer, placera inga tunga föremål ovanpå din stuvade sovsäck, packa den löst för att undvika platta fläckar och behandla insekter regelbundet (okej, kanske är detta sista valfritt, men det är definitivt något att tänka på och rekommenderas starkt…av mig)

En torr och dekomprimerad väska är en glad väska

Att förvara din sovsäck hemma ska se ut motsatsen till hur din sovsäck förvaras när du campar. Följ lagringsprocedurer för att bevara loftet och minska fukt. Förvara den sedan i ett välventilerat och temperaturkontrollerat utrymme så att det är redo för ditt nästa äventyr!

Om du gillar den här artikeln kommer du att älska den:

Hur man väljer en sovsäck

Varför du behöver en sovsäcksfoder

Är dunsovsäckar bättre än syntetmaterial?

Vad är en mammasovsäck?