Ryggsäcksfärdigheter: vad du behöver veta för en ryggsäcksresa

Backpacking är en otrolig övning och ett otroligt sätt att få kontakt med naturen. Men backpacking är inte direkt lätt, åtminstone inte utan lite fysisk träning och mentala förberedelser. Den mentala förberedelsen är vad den här artikeln handlar om – vad du behöver veta, eller veta hur du ska göra, innan du ger dig ut på en backpackerresa.

Den här listan över ryggsäcksfärdigheter är lång, men inte uttömmande. Som sagt, följande färdigheter är i stort sett allt du behöver veta för att njuta av din första ryggsäcksresa!

Index

Vandringsfärdigheter

Målning av en flicka som backpackar i ett blommigt fält

Håll dig hydrerad

Vikten av att hålla sig hydrerad kan sammanfattas enligt följande: gör det annars dör du. Några tips för att hålla dig hydrerad och full av elektrolyter:

 1. Drick minst det dubbla vad du brukar göra, för du blir törstigare än du anar.
 2. Ta med saltpinnar eller elektrolyttabletter, eftersom du behöver mer än rent vatten för att hålla dig hydrerad
 3. Ta med ett vattenfilterkit så att du inte behöver släpa runt allt vatten på en gång.
 4. Lär dig var de mest tillgängliga vattenkällorna finns innan du börjar vandra.

Banetikett och passningsregler

Att vara en trevlig person på stigen räcker långt. Du vill inte vara det den personen, vilket borde vara en bra dag för alla, vilket gör en dålig dag för alla utom dig. Att passera människor på stigen, eller korsa vägar med människor som går åt andra hållet, är viktiga ögonblick för att veta vad man ska göra. Här är några tips för korrekt spåretikett:

 1. Även om du tekniskt sett har företrädesrätt med mountainbikes, är det vanligtvis lättare för dig att bara kliva åt sidan; i praktiken kliver de flesta vandrare åt sidan varje gång.
 2. Hästar prioriteras varje gång
 3. Om du korsar andra vandrare har den som går uppför företräde.
 4. Det är trevligt att säga hej eller nicka med huvudet, men det är inget krav och det är vanligtvis inte oförskämt att inte säga hej.
 5. Spela inte musik från din telefon eller en högtalare; ingen på spåret kommer att bli glad av att höra din Spotify spellista på deras högtider.
 6. Om du inte vet att du är ganska avlägsen från andra, kan skrika och sjunga högt betraktas som oförskämt; Att prata/sjunga med tillräckligt hög volym går dock bra. Det handlar mer om att vara medveten om sin omgivning än en viss decibelnivå.

Ta säkra steg i tuff terräng

Vandringsskada nummer ett är den fruktade vridna/ stukade/brutna fotleden. Om du har haft dessa skador tidigare känner du alltför väl smärtan och frustrationen. Men genom att hålla ögonen på leden, ta säkra steg och se upp för hal terräng kan ni alla undvika dessa skador.

Det bästa sättet att träna benen för att gå är att ta en väldigt lätt promenad några gånger och sedan långsamt öka svårigheten.

Behandling av skador och blåsor

Oavsett hur försiktig du är, är det omöjligt att helt undvika skador; blåsor är också mycket vanliga. Att ha en första hjälpen-låda och blistertejp till hands räcker långt för att avsluta din vandring med en mindre skada eller att kunna gå hem säkert med en allvarligare skada.

Att vara oförberedd gör lindriga skador allvarliga och allvarliga skador kan vara livshotande. Några första hjälpen-kunskaper du bör känna till:

 1. Hur man lindar en fotled, knä och armbåge
 2. Hur man gör en skena för fingrar eller armar/ben om man har otur
 3. Hur man känner igen tecken på värmeslag, uttorkning och hjärnskakning.
 4. Hur man behandlar skärsår och insektsbett på leden

Undvik giftig murgröna

Det här är det sista du vill ta med dig hem. Känna till hur man känner igen Poison Ivy är viktigt, men de flesta möten med grejerna kan mildras med långa strumpor och byxor. Ingen vill bråka med giftmurgröna, så du måste veta hur du kan upptäcka det direkt eller hålla dina ben och vrister täckta.

Reseplanering och packning

En akvarellmålning av bergskedjan Grand Teton

Hur man packar en ryggsäck

Att ladda ryggsäcken ordentligt är lättare sagt än gjort. Om du inte komprimerar din utrustning tillräckligt, kommer du att ha en irriterande tid att försöka packa. Om du inte känner till rätt ordning för att packa din ryggsäck, kommer vikten på din ryggsäck inte att vara välbalanserad och du kommer att vara mycket obekväm när du vandrar.

  Dödar skärvor av lufthorn björnar? Alternativ björnsäkerhet

Vi arbetar på en steg-för-steg-guide, men för tillfället kommer här en bra video:

Hur man sätter på sig en ryggsäck

När din väska är packad är det dags att lära sig att ta på den och fästa den. Du borde redan ha lärt dig om väskans passform när du köpte din ryggsäck, och det korrekta sättet att sätta på den går så här:

Hur väljer man en backpackerväg?

Om du backpackar för första gången bör du lämna Mount Whitney och andra svåra stigar ifred, åtminstone i början. Även om du är i bra fysisk form är de mentala utmaningarna med backpacking – och den där gigantiska ryggsäcken – skäl nog att ta det lugnt första gången.

Leta efter en stig du kan gå i 5-7 timmar om dagen; det kan vara mer än 12 timmars solljus, men det finns en gräns för hur många mil du kan vandra på en dag, och du vill definitivt inte vandra hela 12 timmar. 5-7 timmars promenad ger dig gott om tid att vandra, vila, äta, slå läger och njuta.

Den andra frågan är hur många kilometer som måste tillryggaläggas totalt och hur många per dag. När du väl blivit en genomgångsvandrare kan du tillryggalägga mer än 25 miles per dag, men nybörjare som backpackers bör sikta på 5-12 miles per dag, beroende på deras fysiska kondition och ledens svårighetsgrad. På en 3 nätters resa som motsvarar 15-36 mil, återigen beroende på person/resa.

Hur man får ett ryggsäckstillstånd

Åk inte på backpacker utan att först kontrollera om du behöver tillstånd och om du behöver ett. Olicensierade backpackers är (minst sagt) duschväskor. Det är inte bara oförskämt mot människorna du kanske stjäl en campingplats från, det kan vara skadligt för miljön om för många människor använder det samtidigt.

Även om landet inte är hotat av för mycket mänsklig aktivitet och det finns gott om campingplatser, är det osäkert att ryggsäcka utan tillstånd. Tillstånd låter rangers veta var du är; om du försvinner är tillståndet det första de letar efter när räddningarna börjar. Om du inte har ett tillstånd som anger dina in- och utresedatum och spåret du ska vara på, är du mycket svårare att hitta.

Grunderna i backpacking

Hur man lagar mat på banan

Jag håller det enkelt och äter rå/förkokt mat eller kokar vatten för uttorkade matpåsar i min Jetboil Flash. Andra människor blir helt råa/förkokta. Vissa människor går åt andra hållet och tar med sig gourmetmat och stekpannor.

En sak att komma ihåg när du planerar dina måltider: många nationalparker och skogar tillåter inte bränder i backcountryn, så du behöver inte steka marshmallows eller göra grillade ostar som på bilder!

Hur man håller sig ren

Rengör händer, ren mun, rengör där nere. Det är de tre viktigaste platserna att vara ren, eftersom bakterier i backcountryn är inget skämt. Om du inte är förberedd och vaksam på att hålla dig ren, kan du komma hem med en bakterieinfektion som förstör mycket för dig, inklusive din hemtoalett om du får dysenteri.

Ditt första hjälpen-kit kommer att komma till nytta om och om igen när du stöter på saker som giftmurgröna, rullade anklar, insektsbett eller allergiska reaktioner. Några andra saker att veta som faller inom kategorin renlighet/hälsa:

 • Hur man behandlar ett utslag av murgröna på leden.
 • Hur man behandlar skärsår och blåmärken
 • Vad man ska göra med badrumsavfall som använt toalettpapper (ibland måste man ”packa ihop det”)
 • Valfritt: Hur man upptäcker ätbara växter på stigen och undviker att äta fel bär och dö

Hur man handskas med björnar och andra vilda djur

Målning av en buffel som springer genom ett gult fält

Björnspray bör vara en del av din packlista, inte för att du behöver det hela tiden, utan för att det är det enda som kan rädda ditt liv i en på 20 miljoner chans att en björn attackerar dig. Björnspray kan också användas för att ta sig ur knepiga situationer med älgar och fjälllejon, så det är bara bra att ha.

  Varför är Amtrak så dyrt? [Passenger Rail Prices, Investigated]

Du måste också veta hur du hanterar björnmöten så att du aldrig kommer till den punkt där du behöver björnspray. Ett lufthorn kan också varna björnar och andra djur om din närvaro långt innan de är i sikte. Jag tog med mig ett björnhorn på min sista ryggsäckstur och det hjälpte till att lugna min irrationella rädsla.

Hur man sätter upp läger

Det är viktigt att veta inte bara hur, utan också var du ska sätta upp ditt tält. Många backpackingleder har utsedda campingplatser utspridda längs dem, så backpackers kan campa säkert utan att skada miljön. De flesta av dessa campingplatser har tältdynor – delar av förberedd smuts – det är det enda stället du får slå upp ditt tält.

Du måste också veta var du förvarar din mat och dofter (tips: inte i ditt tält, om du inte verkligen vill skrämma en oskyldig, nyfiken björn). Hängande björnar är vanliga i vissa områden och på förbipasserande, men att använda en björnbuss är effektivare och krävs ofta i de flesta områden. Packa all din mat och doftföremål i björnlådan, placera den minst 200 fot från ditt tält, och du är klar.

Hur du packar din campingplats på morgonen

Att packa en campingplats är tekniskt sett inte en ”färdighet”, men du skulle bli förvånad över hur mycket svårare det är att packa ryggsäcken om ditt tält inte är ordentligt ihopfällt. Det här är egentligen inget att lära sig, utan något att tänka på – det finns ett rätt sätt och ett fel sätt att packa ett tält, sovsäck, liggunderlag och tältfotavtryck.

Brandsäkerhet

Om du befinner dig i ett område där lägereldar i inlandet är tillåtna, bör andan från Smokey the Bear alltid vara med dig. Låt inte din eld bli för stor, vet hur du väljer ved och hugga inte ner träd om du inte är säker på att det är tillåtet (på många ställen är det inte).

Se till att elden är släckt innan du går och lägger dig, även om du känner att det inte är nödvändigt. Allt som krävs är en vindpust och lite torrt gräs för att starta en skogsbrand från en nästan släckt lägereld. Och tänk på att personer som antänder eld, även av misstag, kan hållas ansvariga.

Backpacking Etik och lämna inga spår

Abstrakt målning av berg

Backpacking handlar inte bara om att veta hur man använder verktyg och utrustning; du behöver också veta hur du tar ansvar för dig själv, din(a) gångpartner(s) och miljön du befinner dig i. De flesta av dessa färdigheter kan sammanfattas i de 7 principerna för Lämna inga spår (ofta förkortat till LNT).

LNT är i grunden bara en uppsättning principer som vägleder lämpligt och ansvarsfullt beteende under en vandring eller ryggsäckstur. Att följa de 7 principerna kommer att säkerställa att du inte skadar andra människor, djur eller landskapet under din resa.

Men först är det några saker att komma ihåg:

Gå inte ensam utan att berätta för någon

Ensamvandring och backpacking är jättekul och vanligtvis säkert. Som sagt, det kan vara mycket farligt om du glömmer en sak: att dela din resplan med någon där hemma. Detta borde vara något du gör på varje backpackerresa oavsett om du är ensam eller inte. Men när du går solo är det mycket, mycket viktigare.

Lämna inte din promenadpartner bakom dig

Vissa människor springer snabbare än andra; vissa människor behöver mer vila än andra. Ibland är personen du backpackar med mycket snabbare eller mycket långsammare än dig, men det är viktigt att hålla ihop. Det kan vara frestande att gå framåt och slå läger tidigt, men det är inte värt att lämna någon eller stanna kvar!

De 7 reglerna lämnar inga spår

Nu är det dags för de 7 LNT-principerna:

  Vilka nationalparker finns på Pacific Crest Trail?

1. Planera framåt och förbered dig

Vi har redan täckt detta ganska utförligt, så vi sammanfattar här: ju mindre förberedd du är, desto värre blir din backpackerresa för dig och andra. Att planera en ryggsäcksresa kräver inte mycket lärande eller ens så mycket arbete; allt du egentligen behöver är ett åtagande att vara redo. Backpacking är säkert, men bara med ordentlig planering och förberedelser.

Du behöver åtminstone veta:

 • Vart ska du
 • Där du sover varje natt
 • Hur långt du går varje dag
 • Hur mycket mat du behöver
 • Där vattenkällorna finns
 • Hur vädret kommer att bli
 • Om din backpacking utrustning är lämplig för resan i åtanke

2. Res och campa på hållbara ytor

Inte alla delar av en nationalpark är lämpliga för människor att gå på eller sätta upp tält. Man ska faktiskt inte avvika för mycket från stigen. Även de tuffa miljöerna kan vara väldigt känsliga, och djuren som lever i dessa områden är beroende av att saker inte trampas eller krossas.

Vandra där du ska vandra, slå läger där du ska campa och var försiktig med varje steg du tar av leden. Att gå av leden är inte dåligt i sig, men det är ändå en bra idé att hålla sig på leden för det mesta.

Om du campar i en hängmatta istället för att använda ett tält på din resa, vill du också vara mycket försiktig med träden du vill hänga din hängmatta från. Det finns till och med några ställen där hängmattor är förbjudna eftersom användarna orsakade för mycket skada på träden!

3. Kassera avfall på rätt sätt

När du är osäker, packa upp den. Det är ungefär allt du behöver veta för den här.

Många områden kräver att du packar allt ditt skräp, inklusive använt toalettpapper. Eftersom det inte finns någon plats att slänga dessa saker på vägen, är det enda sättet att respektera miljön att ta det med dig. Är det lite smutsigt? Ja, men det är väldigt hygieniskt om du kommer förberedd med påsar för att hålla skräpet åtskilt från allt annat.

Ett annat alternativ är att gräva en ”katthål”, i huvudsak en plats där du kan använda toaletten och begrava det som finns där. Vissa backpackerleder har även groptoaletter där du tryggt kan göra ditt företag och inte oroa dig så mycket för packning.

Till sist, backpacking bidéer är mycket användbara i områden där toalettpapper inte kan spolas eller kasseras. Jag vet att många amerikaner inte är vana vid bidéer, men det finns en anledning till att de är så vanliga i andra delar av världen: de är fantastiska.

4. Lämna vad du tycker

Backpacking är inte en asätare och de enda souvenirerna du tar med dig hem kommer att köpas i presentbutiken. Det handlar inte bara om att undvika förbannelser som den som skulle följa människor som hämtar hem förstenad ved från den förstenade skogen. Det handlar också om att respektera miljön, djuren som lever där och människorna som ska använda leden efter dig.

5. Minimera effekten av lägerelden

Bränder är fantastiska och ibland nödvändiga för att överleva, men vi vet alla vilken potentiell skada en okontrollerad brand kan göra. Var uppmärksam på lägereldsreglerna, följ dem och håll alla bränder du får ha små, hanterbara och korta.

6. Respektera vilda djur

Djur värderas bäst i tysthet och på avstånd. Precis som folk hatar när dörr-till-dörr-försäljare och evangelister knackar på deras dörr, är inte vilda djur till för att umgås med backpackers.

7. Ta hänsyn till andra

Oavsett hur ensamma vi tror att vi är på en backpackerresa är vi aldrig för långt borta för att sluta ta hänsyn till andra. Det innebär att följa parkens regler, hålla ljudnivån på en lämplig nivå och bara komma ihåg att naturen är en gemensam upplevelse.

Obs: Alla bilder i den här artikeln skapades med hjälp av DALL-E 2, ett nytt program från Open.AI. Jag tycker att det är mycket bättre än stockfoton, åtminstone ibland – låt mig veta vad du tycker!