RV vs. Caravan: Vet du skillnaden?

En gråsvart husbil och en vit husbil

Att söka efter en husbil eller fritidsfordon kan vara lite förvirrande när det kommer till de olika termer som används. I en tid av internet har RV camping och RV living förändrats. Att bo i en husbil är inte bara för hippies längre. Camping handlar inte om att hyra en liten husbil och försöka tjäna pengar. Innan du kan ha kul måste du göra research, och det betyder att du förstår villkoren.

Husbil vs. Caravan: Vet du skillnaden? En husbil är ett motoriserat fordon som vanligtvis rymmer 2 till 4 personer. Campare kan ha ett litet kök och andra bekvämligheter. En husvagn är en icke-motoriserad släpvagn som kräver ett fordon för att dra den. Husvagnar har sängar, matplats och oftast någon form av badrum.

Terminologin när man köper eller hyr en typ av husbil kan vara förvirrande. Med så många olika fordonsklassificeringar kan det vara svårt att hitta rätt formulering när man söker på nätet. Jag ska försöka reda ut saker och ting lite för dig för att göra ditt liv och dina uppdrag lite lättare.

Husbil kontra husvagn, vad är skillnaden?

Att känna till de olika termerna kan göra en enorm skillnad i vad du letar efter och vad du får när du letar efter uppskattningar eller reparationer. Jag ska ge dig definitioner av vad varje husbilstyp är och hur man kan se skillnaden.

Även om vissa platser kan använda en variant av dessa termer, är det de allmänna termerna som används. Husbil eller fritidsfordon används för att beskriva de flesta av dessa kategorier, och bara att fråga om en husbil kan ge dig en förvirrad blick. Alla dessa termer representerar olika typer av fritidsfordon eller fordon som används för rekreation.

Att veta vad de olika termerna generellt betyder kan hjälpa dig att avgöra vad du letar efter, både i onlinesökningar och när du pratar med återförsäljare och verkstäder. Jag tänker inte gå in på saker som inspektioner och att få en väg laglig. Ändå kan många verkstäder eller återförsäljare hjälpa dig med den aspekten, om du bestämmer dig för att köpa en.

Jag ska gå igenom vad varje term generellt betyder och ge en kort förklaring av vad de är. Jag vill också diskutera några andra ord som du också kan stöta på.

Det finns flera termer som används för att beskriva olika typer av husbilar, även om de delas upp i några grundläggande termer:

 • Husbil – ett motordrivet fordon, vanligtvis lämpligt för 2 – 4 personer.
 • Husvagn eller husvagn – det här är en icke-motoriserad släpvagn som måste ha ett fordon för att dra den.
 • Husbil – en större version av en husbil, lämplig för max 10 personer.
 • Tält husbil trailer – icke-motoriserad dragkrok, mindre än en husvagn.

Husbil

En husbil är den minsta av de motoriserade husbilarna och räknas som en av husbilskategorierna. Mer exakt är en husbil även känd som en klass B husbil. Campare kan också vara en skåpbil som en person har byggt själv med en säng och bekvämligheter. Det finns även skåpbilsmontörer som kan förvandla en skåpbil till ett mini ”hem” på hjul.

Husbilar är de minsta och mest ekonomiska när det kommer till bränsleförbrukning. Denna mindre storlek betyder också att det finns mindre lagringsutrymme, så det är idealiskt för camping, men inte för långtidsboende.

Storleken kan vara en fördel när det kommer till parkering, tankning och manövrering. Storleken på en fullstor skåpbil kan du enkelt tanka på de flesta bensinstationer utan problem och till och med parkera på en vanlig parkering. Detta kan göra det enklare att fylla på för en campingtur eftersom du bara kan ta den till din lokala livsmedelsbutik för att fylla på.

Eftersom det hela är ett enda fordon innebär det inte heller att det är krångligt att reglera temperaturen inuti. Vanligtvis välisolerad, uppvärmning eller kylning kan vara så enkelt som att styra uppvärmningen eller luftkonditioneringen för att hålla saker varma eller svala efter behov. Men om du planerar att köpa en, måste du överväga motorunderhåll.

  Fleece vs. ull: Värme, skydd, vård och mer

I längden är nog en husbil inte optimal för de flesta och absolut inte för fler än ett par. Medan många har plats för upp till 4 personer att sova i, kan långtidsboende vara ett problem för alla som inte är minimalistiska. Du måste också vara beredd att ge upp lite integritet eftersom badrummet är så litet att du måste lämna rummet för att ändra dig.

Vi har också ett inlägg ”Vad är Van Camping?” som förklarar mer om detta ämne.

Husvagn

En husvagn kallas även husvagn. De är bogserade av fordon och är de mest populära begagnade husbilarna som finns på grund av bristen på motorunderhåll och den bekvämlighet de kan erbjuda. Ett bra sätt att tänka på en husvagn är att om du inte gillar den lokala årstiden kan du resa till en annan stat eller region i landet.

Den största fördelen med husvagnen är köket och badrummet som gör den väldigt lik ett hem. Om du till exempel har husdjur kan du ta med dem, betala lägre kostnader än att hyra de flesta lägenheter och flytta in utan förvarning när du känner för det. Att bo i en husbil kan vara bekvämare än att bo i ett traditionellt hem. Du kan till och med ha en liten tvättmaskin och torktumlare i din husbil tillsammans med andra bekvämligheter.

Förmodligen är en av de största nackdelarna med att bo i en husvagn bristen på utrymme. Om du överväger att det bara är för camping, är det bra, men långsiktigt boende innebär kompromisser. Lagringsutrymmet är begränsat, inte idealiskt om du är någon som gillar att köpa i bulk. Storleken kan också göra att bränslekostnaderna för att flytta den är högre än med en hopfällbar trailer.

Generellt sett, oavsett om du planerar att campa i några veckor eller bor i ett i några år, är en husbil i husvagnsstil en bra kompromiss. Att erbjuda en daglig varm dusch, en varm måltid på kvällen och en temperaturkontrollerad miljö gör det långsiktiga till ett hållbart alternativ och gör på kort sikt en riktig semester. Men de är inte för skogen och bakvägarna, mer som husbilsparker eller utvecklade platser.


Andra intressanta inlägg

 • Från camping vs tältcamping: vilket är bättre för dig?
 • Varför vi köpte en Yeti-kylare
 • Stölds husbilar? En guide för att förhindra stöld

Husbil

Grå husbil med svarta detaljer parkerad på parkeringsplats

En husbil i detta sammanhang skulle vara ett fritidsfordon av klass A och klass C. En husbil i klass A är störst och har oftast ”förlängbara sektioner”, dessa används för att lägga till mer utrymme vid parkering, men göra fordonet totalt sett smalare under transport. Utdragbara sektioner är 1 till 3 sektioner av väggarna som rör sig utåt, vilket kan bidra till att ge mer inre utrymme när de parkeras.

Dessa kan till och med tillhandahålla ett extra rum, till exempel ett sovrum, som inte är tillgängligt när du kör. Även om det extra utrymmet som de utdragbara sektionerna ger är en klar bonus när det kommer till en husbil av klass A, kan den extra kostnaden avskräcka vissa människor. Detta kan vara en betydande nackdel med Klass A husbilen.

Klass C husbilen liknar i konstruktionen en klass A husbil, men är vanligtvis på den mindre sidan. En klass C skulle i storlek vara närmare klass B eller husbil än en klass A och kan vara en kompromiss för dem som har en snävare budget. Även om den är mindre, kan en bil dras bakom den för sightseeingturer. Detta kan också göra påfyllning lättare.

Även om klass A och C båda har infällbara alternativ, erbjuder de också mer utrymme inuti än en husbil, vilket kan göra långtidsboendet bekvämare. När du försöker välja mellan en A- och C-klass, måste du överväga saker som hur många personer du behöver, om husdjur är inblandade, långsiktiga och kortsiktiga och budget.

  För kallt för en hund när du campar?

Husbil trailer

En husbil är just det, en släpvagn som du campar i. En husbil erbjuder vanligtvis tillräckligt med plats för 2 till 4 personer att sova i, en husbil kanske inte erbjuder saker som en toalett eller ett kök. Ofta är ett lätt nyttofordon allt du behöver för att dra en husbil. De sägs också vara bland de billigaste att köpa oavsett om du köper begagnat från en privatperson eller en återförsäljare och även om du köper en helt ny.

En husbil erbjuder vanligtvis inte mycket i form av bekvämligheter eller temperaturkontroll. Termen ”pop up” kan användas med hänvisning till vissa husbilsvagnar när de fälls ner för resor och dyka upp för användning. På grund av sin lilla storlek kan en husbilsvagn lätt transporteras och parkeras.

Ett trailertält är ett bra val om du planerar att campa i ett område med milt väder, men de är inte ett bra val för områden med extrema temperaturer. Det är inte möjligt att försöka värma eller kyla någon av dessa på grund av deras konstruktion eftersom många popup-fönster har canvasväggar. Detta gör dem billigare att bygga och sälja, men inte det bästa valet för långvarig eller tung användning.

Hur man bestämmer sig – RV Shopping

Det avsedda syftet med husbilen du tittar på kan göra stor skillnad i hur mycket utrymme du behöver, därav vilken typ av husbil du bör överväga att köpa. Här är några saker att tänka på:

 • Vad har du för budget?
 • Hur många personer behöver du?
 • Tar du husdjur?
 • Kommer du att använda den på lång eller kort sikt?
 • Ska man köpa eller hyra?
 • Klimatet eller miljön där du kommer att bo eller campa.

Genom att noggrant överväga svaret på var och en av dessa frågor eller ämnen kan det hjälpa dig att bestämma vilken typ av husbil du letar efter och vilka alternativ du kommer att ha.

Frågorna är inte i någon specifik ordning av betydelse eftersom varje område är lika giltigt och alla kommer att spela en viktig roll i ditt slutliga beslut.

Vad har du för budget?

Budget kan vara den viktigaste faktorn innan du fortsätter med din shopping eller research. Oavsett om du har en budget på $2 000 eller $200 000, kommer det att göra stor skillnad på var du ska börja din sökning och om ett köp eller en hyra ens är en möjlighet.

En budget avgör inte bara nytt eller begagnat, utan kan också hjälpa dig att avgöra om hyra är ett alternativ eller om köp är mer meningsfullt för din situation. Oavsett om du tittar på en husbil eller en husvagn kommer att veta vilken typ av pengar du har att göra med vara en stor del av det beslutet.

Även om din budget kan vara en stor faktor, kanske du tycker att din budget är för liten för att ha råd med ett köp. För alla som lever på en budget kan skattetid vara din vän när du handlar en husbil. Flera webbsajter erbjuder begagnade försäljningar för mindre än $5 000 för en anständig husbil.

Hur många personer behöver du för att få plats?

Spelar storleken någon roll? I det här fallet är storleken mycket viktig. Att försöka få plats med 6 personer i en husbil kanske inte är den mest optimala situationen, oavsett hur nära man är. Å andra sidan kan det bli för mycket utrymme att ha en klass A husbil för bara 2 personer och öka dina utgifter i onödan, inte bara inköpspriset.

Kommer du ha husdjur med dig?

Vit och brun hund i hundkorg

Långtidslevande kan innebära en annan uppsättning problem med djur. Även om ett fåtal hundar eller katter kanske inte verkar som om de tar mycket plats, kan till och med några hundar på 20 kg behöva mer utrymme än 2 extra personer.

Förutom träningsutrymme inomhus behöver ditt husdjur också en plats för mat och vatten. Och kanske till och med toalettartiklar, åtminstone när det gäller katter.

  Flisar dina skidor? Här är vad du ska göra

Om hundarna behöver sin(a) egna korg(ar), så är detta ytterligare en sak att tänka på. Här är en hundsäng från Bark Box så att din hund kan sova gott i husbilen.

Kommer du att använda det på lång eller kort sikt

Förmodligen en av de största frågorna när man överväger skillnaden mellan en husbil och en husvagn är om du kommer att använda den under lång eller kort sikt. Var och en har sina egna utmaningar och problem.

Långsiktigt – Långtidsboende i alla typer av husbilar kan vara en utmaning och inte något att ta lätt på. Begränsat utrymme innebär att försöka hitta plats för allt du behöver. Du behöver plats för mat, kläderna du behöver för klimatförändringarna och all rekreationsutrustning du vill ha med dig. Har du husdjur med dig finns det även plats för deras mat.

Även om det kan spara på räkningar i det långa loppet, betyder det också att om du har hundar så har de inte alltid ett inhägnat område, så detta är ett problem du måste åtgärda. Att campa med hundar betyder inte att låta dem springa och leka fritt. Det innebär också att du tränar dina husdjur. Från bantning till bilkörning kan det vara en anpassning för dem. Du måste också tänka på säsongsförändringar och de utmaningar de medför.

Kortsiktigt – Korttidsboende innebär att välja mellan att köpa eller hyra en husbil. Man måste tänka på hur många kroppar (människor och djur) som behöver boende. Dessutom, hur länge förväntar du dig att vara borta, var planerar du att vara och hur långt är det från ditt hem till dit du planerar att åka. Om någon är sjuk eller har särskilda behov kan det vara en bättre idé att stanna närmare hemmet.

Även om utrymmet inuti är ett övervägande att tänka på, även på kort sikt, är det inte lika bekymmersamt som det är långsiktigt. Om du bara planerar att campa i 2 veckor i en avlägsen park kan du behöva mindre utrymme eftersom alla tillbringar större delen av sin tid utomhus inklusive djuren. En husbilspark kan dock vara en annan historia eftersom ditt utomhusutrymme kan vara begränsat.

Ska du köpa eller hyra

Det här är en stor, men allt beror på om du tänker använda din husbil på kort eller lång sikt. Att köpa på lång sikt ger dig ungefär samma kostnader som en lägenhet, men med större frihet. Men om du bara räknar med att åka på camping i 2 veckor en gång om året kanske ett köp inte är det bästa alternativet för din situation, du kan behöva överväga att hyra.

Klimat eller miljö där du kommer att bo eller campa

Att veta var du planerar att bo eller semestra kan också vara en stor faktor för vad du planerar att få, oavsett om du hyr eller köper. Du vill inte använda en husbil, till exempel en pop-up, på en plats där det är mycket snö eller där vädret är allmänt dåligt (kraftigt regn eller hård vind) när du planerar att resa dit.

Om du planerar att resa till en plats där temperaturen är ganska jämn (varken för varmt eller för kallt) medan du är där, kan en husbil vara det perfekta lågkostnadsalternativet. Om du reser eller bor någonstans där temperaturen på något sätt kan ändras med mer än 20 grader, kan något mer omfattande vara det bästa alternativet.

sammanfattande

Som du kan se har både husbilar och husvagnar sina för- och nackdelar. Men med lite eftertanke och förberedelser kan du hitta det alternativ som bäst möter din familjs behov. Och var inte blyg när du besöker din lokala husbilshandlare, ställ alla dina frågor. De är ivriga att förse dig med information som hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut.