Rooster Tails på vattenskoter och vattenskoter (vad det är och varför det finns där)

Du kanske undrar vad en tuppsvans på en vattenskoter (PWC) är. Jag har gjort forskningen och kan med tillförsikt berätta för dig inte bara vad det är, utan varför det finns på din PWC.

En tuppsvans är den smala vattenströmmen som skjuter upp ur ett litet rör på bakdäcket på Kawasaki Jet Skis och andra PWC. Den är till för att göra din vattenskoter synlig för andra båtägare som en säkerhetsåtgärd.

I en ivrig vattenskoteråkares värld är tuppsvansen ett ganska kontroversiellt ämne. Om du vill lära dig lite mer, finns mer information nedan.

Rooster Tail Ursprung

Yamaha släppte sin första Super Jet 1986, och sedan dess har de varit en av de främsta PWC-tillverkarna världen över. Även om deras PWC:er är extremt populära, är en av de minst älskade funktionerna tuppsvansen.

Nästan alla PWC-användare som du pratar med kommer att uttrycka en av dessa två vanliga åsikter.

Den ena sidan är den familjevänliga sidan, ”wow det är vackert”, ”Det gör en regnbåge”. Dessa människor är i allmänhet människorna som omfamnar säkerheten som tuppsvansen ger och samtidigt älskar de utseendet.

Den andra (och större) gruppen är de som är lite grövre runt kanterna, de gillar sina PWC snabbt och de uppskattar inte den irriterande sprayen som träffar dem i lägre hastigheter.

Tuppsvansen föraktas också av personerna som släpas bakom vattenskotern på en tub eller en wakeboard. Tuppsvansen sprejar rakt upp i luften och blöter den som dras bakom.

Jag kan helt se var alla kommer ifrån, personligen gillar jag utseendet, men när jag åker bakom en vattenskoter så uppskattar jag verkligen inte sprayen. Sammantaget överväger säkerhetsvärdet det potentiella irritationsmomentet. På en livlig sjö är faran verklig.

  Vad är skillnaden mellan camping och överlandning

Särskilt som en liten vattenskoter kan du lätt bli saknad. Att lämna roostertailen i takt kan sluta med att rädda ditt liv, eller åtminstone hålla dig från en otäck krasch.

Varför är den där?

Vattnet som matas in i tuppsvansen dras direkt från strålen. Jetplanen drar igenom vattnet, driver vattenskotern och kyler samtidigt ner vattenskotermotorn.

När vattenstrålen är på väg ut avleds en del av vattnet till ett rör som pekar vertikalt på däckets baksida. Detta orsakar ”tuppsvans”-effekten.

Anledningen till att de införlivar tuppsvansen är av säkerhetsskäl. På grund av den 10 fot spruta vatten i luften, kan människor som är nära eller långt borta se dig. Svansen skapar regnbågseffekten när ljuset reflekteras från vattendimman. Om det finns en annan vattenskoter eller båt som kommer nära dig, kommer de att kunna se vattnet skjuta upp och veta att de ska hålla sig borta från dig.

Detta är en stor säkerhetsåtgärd som Yamaha byggde in i sin PWC, men många konsumenter önskar att det fanns en omkopplare eller en ventil för att styra när och var den här funktionen ska användas.

Rooster Tail Säkerhetsåtgärder

Även om tuppsvansen kan skydda dig från fara, kan den även orsaka fara för andra ryttare om den inte används på rätt sätt och av rätt anledningar.

Det finns saker du INTE bör göra när du har en tuppsvans på baksidan av din vattenskoter.

  • Kryssa inte bredvid en annan båt eller PWC för att avsiktligt spraya människorna på dem med din tuppsvansström.
  • Om du drar en tub eller en vattenskida bakom dig, se till att repet är tillräckligt långt så att tuppens svansström inte sprejar i ansiktet på dem. Detta kan göra att de distraheras och faller av.
  • Det är viktigt att vara medveten om att din tuppsvansström kan vara försenad i luften och fortfarande kan träffa personer som kommer upp bakom dig.
  • Håll dig borta från andra båtägares vakna så att vattnet inte sprutar dem, och vice versa.
  Ska du ta av skyddet när du bogserar en vattenskoter?

Hur man tar bort tuppsvansen

På alla forum har jag sett huvudkonversationen kring tuppsvansfunktionen är ”Hur kan jag ta bort den?”

Tuppsvansen kan tas bort. De som använder sina PWC:er för att dra en tub eller skidåkare bakom kan överväga att ta bort sin tuppsvans på grund av att den sprejar dem du bogserar bakom. Du kan koppla tillbaka tuppsvansen om du bestämmer dig för att åka ensam på din vattenskoter.

Med det sagt, när du arbetar med någon typ av motor eller trycksatt system, är det bättre att du gör din läxa innan du börjar lossa bultar eller dra om slangar.

Här är de grundläggande stegen för att ta bort tuppsvansen:

  1. Hitta utgångshålet som vattnet sprutar ut ur. Den kommer att monteras på golvet.
  2. Ta bort slangklämman som ansluter slangen till anslutningen under golvet nära strålen. Gör detta med en stjärnskruvmejsel.
  3. Dra av slangen från kontakten med handen.

Hur man återansluter Rooster Tail

  1. Fäst slangen till anslutningen under golvet nära strålen. Använd din hand för att trycka på slangen på den.
  2. Använd en stjärnskruvmejsel och anslut slangklämman som ansluter slangen till anslutningen.
  3. När du har anslutit, stäng golvet och testa din vattenskoter för att se om den sprejar.

Denna information lämnades av itstillruns.com!

Lägga till en Rooster Tail till din PWC

Det finns sätt att skapa din egen tuppsvans, men dessa ”sätt” skulle vara mer av en redneck eller gör det själv-projekt, med några eftermarknadssatser tillgängliga.

Om du vill ha en tuppsvans rekommenderar jag att du köper en vattenskoter som redan har en.

  Hur mycket kostar modulära timmerhus?

Det finns ett munstycke du kan köpa som leder en liten mängd vatten från strålen till ett litet rör som skjuter upp det i luften. Detta Om du är bekant med ditt vattenskotermunstycke och hur det fungerar, kanske du kan dra av detta. Allt jag kommer att säga är lycka till.

Om du redan har en PWC som inte har en tuppsvans installerad, kan du alltid använda dina orangea neonflaggor och din visselpipa för att varna andra runt dig.