Rooster Tails för bas: Vilken är den bästa storleken och färgen?

En av de mest populära öringfisket beten är den gamla goda Rooster Tail spinner. De flesta håller sig till de klassiska beten när det kommer till basfiske, men i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida Rooster Tails fungerar bra för att fånga bas eller inte.

Rooster Tails är ett av de mer effektiva beten som borde finnas i din basfiskeredskapslåda på grund av dess enkelhet. Anledningen till att Rooster Tails är bra för basfiske är att du snabbt kan täcka mycket vatten, den övergripande tekniken blir inte lättare och du kan fånga i stort sett alla typer av fiskar i vattnet.

Det viktigaste jag gillar med dessa beten är att du kan ha en eller två av dem i din redskapslåda och du kommer att kunna fånga något under i stort sett alla förhållanden. Som sagt, det finns vissa färger och storlekar som verkar fungera bäst när det gäller att fånga fisk. Vi kommer att prata om alla detaljer nedan.

Tuppsvansstorlek för bas

Tuppsvans

När det gäller basfiske finns det egentligen ingen specifik storlek som fungerar bättre 100 % av gångerna. Jag har fångat ett antal bas på en massa olika storlekar. Allt mellan 1/4 oz och 1/16 oz har resulterat i att fisk landat i båten.

Med det sagt, min personliga favorit Rooster Tail-storlek för bas måste vara 1/8 oz. Det verkar vara den perfekta balansen mellan antal och storlek och bör resultera i en produktiv dag på vattnet.

Normalt kommer de mindre storlekarna att fånga mer fisk medan de större storlekarna kommer att fånga större fiskar. Det är inte alltid fallet men det är oftare än inte. En 1/8 oz spinner bör ge dig en bra mängd action och några bra storlek fisk.

Om du är snävare på en budget eller inte vill ha en massa redskap kvar, skulle jag förmodligen gå med en 1/16 oz Rooster Tail. Anledningen är att du kommer att kunna använda dem för att fånga bas, öring, crappie, bluegill och allt annat som finns i dina vatten.

Tuppsvansfärg för bas

Tuppsvans

Precis som med storleken har jag kunnat fånga bas på en massa olika färger. Jag tror inte att det finns en specifik färg som garanterar att du fångar mer fisk. Olika områden kommer att ha olika matkällor och det kommer att påverka bettet. För mig har vissa färger varit lite mer konsekventa över hela linjen.

  Är det säkert att fiska under rödvatten?

För att komma igång kommer jag att rekommendera att du skaffar två olika Rooster Tails.

Den första kommer att bli chartreuse för smutsigt vatten och molniga dagar. Anledningen till att du vill ha en sådan här färg är att chartreuse är ljus och kommer att sticka ut när sikten inte är så bra. Bas har inte den bästa synen och att ha något som sticker ut borde hjälpa dig att landa mer fisk. Jag gillar Copper Glitter Chartreuse (på Amazon).

Det andra kommer att bli vit för klart vatten och ljusa dagar. Anledningen till att du skulle vilja gå med vitt är att vattnet är klart och du vill se till att ditt lock är så naturligt som möjligt. Under dessa förhållanden gillar jag alltid att välja något som ser ut som det de redan äter. Äter de shad, languster eller bluegill? Välj något som ser ut så om du kan. Jag gillar Silver Shad (på Amazon).

Anledningen till att jag rekommenderar att du skaffar en chartreuse och en vitfärgad spinner är att du kommer att kunna fiska i alla vattenförhållanden. Dessa färger kanske inte fungerar bäst 100 % av gångerna men de borde fungera i de flesta fall. Ibland vill de ha ljusa färger och ibland föredrar de saker som ser mer naturligt ut.

Kugghjulet

När det kommer till utrustningen du vill använda skulle jag rekommendera att du använder något du redan är bekväm med. Det är verkligen inte så viktigt men det viktigaste du vill försäkra dig om är att du faktiskt kan kasta Rooster Tail.

Eftersom du ska använda ett lätt bete kommer du förmodligen att behöva använda en lätt spinnspö. Du kan kasta den med en baitcaster men majoriteten av människor kommer att ha svårt att få någon distans. Som sagt, du vill inte använda en ultralätt eller lättdriven stav för bas. Antingen ett medellätt eller medeldrivet spinnspö borde göra susen.

  Surffiske efter abborre: riggar, spön och rullar

Anledningen till att du inte skulle vilja använda ett superlätt spö är att du behöver lite ryggrad för att sätta kroken. Om ditt spö är för tunt kan du knäppa det på kroksatsen. Medium eller medium-light ger dig tillräckligt med kastavstånd och ryggrad för att sätta kroken.

När det kommer till din fiskelina du vill använda fläta som din huvudsakliga fiskelina. Det hjälper dig att få mer distans på dina gips och det blir mycket känsligare så att du kommer att kunna känna bettet direkt. Flätad lina är tunnare än fluor och mono och det låter dig ta på dig tyngre saker utan att offra avstånd.

Jag använder normalt 10-15 lb fläta på mina spinnstänger och jag använder vanligtvis Sufix 832 fläta. Det finns andra solida linjer där ute men jag har aldrig haft några problem med den här linjen och den har alltid framförts för mig.

Jag ska sedan fästa en 10-12 lb fluorkarbonledare direkt i änden av min fläta (Surgeon’s Knot). Normalt använder jag Seaguar Red Label. Jag gillar fluorkol eftersom det är osynligt i vattnet och nötningsbeständigheten är bättre än fläta och monofilament. Om du inte vet hur man spolar fläta på en snurrande rulle så här är en video:

När allt är klart är allt du behöver göra nu att fästa din Rooster Tail. Jag gillar att använda Improved Clinch Knot men vad du än är mest bekväm med. En sak som jag kommer att säga är att du bör ta bort twisten ur din linje då och då. Allt du behöver göra är att sätta spöet upp i luften, låta din Rooster Tail hänga ovanför vattnet och låta den hänga där i 5-10 sekunder.

Tekniken

Det som är bra med Rooster Tail är att det är ett så enkelt lockbete att fiska på. I stort sett alla kan fånga fisk med den men det finns några saker du måste ta reda på innan du börjar kasta ut linan.

Dammar och sjöar. Om du fiskar i en sjö eller damm där det inte finns mycket ström, behöver du bara kasta ut beten och börja rulla in. Så enkelt är det verkligen. Det du behöver ta reda på är var du ska kasta, hur djup fisken är och hur snabbt du behöver rulla in.

  Den kompletta Kokanee isfiskeguiden

Det första du måste ta reda på är där du ska casta. Du kommer förmodligen ha den bästa lyckan när du kastar nära stranden där det finns borsthögar, stenar, gräs och andra platser de kan gömma sig. Det är här de kommer att vara 90% av tiden.

Nästa sak är hur djupt fisken är. Simmar de nära ytan eller sitter de på botten? De kommer förmodligen att vara på botten när det är varmt ute och de kommer att vara nära ytan på morgonen och kvällarna.

Det sista är hur snabbt du borde rulla in. Om basen är nära ytan så vill du hålla spötspetsen uppåt och rulla in ganska snabbt för att hålla din spinner nära ytan. Om de är nära botten så vill du hålla spöets spets nedåt och rulla in långsammare.

Floder & bäckar. Hela processen här är ganska lik men det finns några justeringar du vill göra. Strömmen kommer att göra mycket av jobbet men du måste fortfarande se till att du håller linjen tät.

Återigen, du vill leta efter var fisken kan vara. Det kan vara borsthögar, stenar eller en virvel. Då vill du kastade sig förbi den punkten och låt din spinner sjunka ner nära botten. Du behöver bara rulla in långsamt nog för att hålla spänningen på din linje och strömmen kommer att ta din spinner förbi din målpunkt.

En sak jag gillar att göra är att sluta rulla in för en sekund när strömmen verkligen tar min spinner. Du kommer bara att kunna känna detta när din lina är stram, men att bara stanna i några sekunder kan vara riktigt effektivt för att utlösa det bettet.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.