ROCK SPRINGS RUN AT KELLY PARK – Apopka, FL

Av: Nancy Ferri

Bara 40 km norr om Orlando ligger Kelly Park och fantastiska Rock Springs. För att rädda denna naturpärla köpte Dr. Howard Kelly 200 tunnland mark på 1920-talet och delade det till Orange County 1927. Orange County har sedan dess ökat parkens storlek till totalt 325 tunnland.

Kelly Park erbjuder en vacker camping med träd och flera vandringsleder värda att utforska. Snorkling, simning och tubing är tillåtet i parken. Rock Springs Run tar sig fram till Wekivafloden från dess källa med samma namn, som strömmar ut 26 000 liter klart 68-graders källvatten varje minut.

Florida blir inte torr på magiska platser att paddla kajak på. Rock Spring Run är en som kan vara en hemlighet för många, men vi är på väg att släppa den här paddlingen ur väskan.

Sjösättning

Det finns två enastående lanseringsområden för att komma åt Rock Springs Run. Orange Countys Camp Joy, som ligger intill Kelly Park, hyr inte kajaker, kanoter eller tillhandahåller skyttelservice, men du är välkommen att sjösätta din egen vattenskoter härifrån. Observera att det finns en portage på några hundra fot för att komma åt vattnet. Ring Kelly Park för att ange datum och tid för din ankomst till Camp Joy så att en ranger kan träffa dig där. Lanseringsavgiften är $5. Camp Joy är öppet till 17:30 så du är fri att parkera din bil där också.

Kings Landing, på vägen från Camp Joy, är en privatägd outfitter. De hyr kajaker, kanoter och erbjuder transferservice. Du behöver inte göra bokningar i förväg, men helgerna kan bli hektiska så det rekommenderas att anlända tidigt. Att sjösätta din egen privata kajak eller kanot är också möjligt för en lanseringsavgift på 10 USD.

Transferservice tillhandahålls när du hyr av dem, men om du inte kan träna din egen transfer, kommer Kings Landing att ordna att hämta dig och ditt fartyg i slutet av körningen mot en extra avgift.

Om du paddlar med vänner, planera att släppa ditt fartyg vid Kings Landing och ta ett fordon antingen till Wekiva State Park eller Wekiva Island som kommer att vara slutet på din löptur.

Om du inte hyr från Kings Landing måste bilar parkeras utanför deras port längs vardera sidan av vägen. Det är en återvändsgränd, och parkering här är i allmänhet alltid säker.

  Hur man fångar Kokanee under isfiske

Paddlingsalternativ

Rock Springs Run erbjuder ett par alternativ för ditt paddeläventyr. Du kanske vill paddla dess 8,5 miles direkt nedströms, men om du inte är infödd, lägger du till ytterligare 2 miles tar dig genom Emerald Cut som du inte får missa.

Emerald Cut är en en mil uppströms paddla genom kristallklart vatten som kommer från, vid denna tidpunkt, närliggande Rock Springs. Vissa kanske väljer att bara göra denna del och tar så mycket tid som behövs för att njuta av och utforska deras 2 mil upp och tillbaka äventyr. Om Rock Springs är lättillgängligt för dig, finns det tid att paddla den 8,5 mil nedströms delen en annan dag.

Andra kan välja att gå ut i en timme eller två, paddla runt och komma tillbaka till där de parkerade, och på så sätt slippa behovet av en skyttel.

Vilket du än väljer kommer du garanterat att få en uppskattning för denna speciella vårlöpning och behovet av att bevara den.

Emerald Cut

Uppkallad så för sitt frodiga subtropiska lövverk och smaragdgröna klara vatten, det är en upplevelse du inte vill missa. Emerald Cut är till höger (uppströms) när du lämnar Kings Landings lansering. Kopparna i Rock Springs i Kelly Park ger spänningen av en spännande paddel i kristallklart vatten. Denna paddel på en mil uppströms (med sin ström på 3 till 5 mph) tar dig genom en fridfullhet och skönhet oöverträffad av många andra vårlöpar som Florida har att erbjuda.

När du når den icke framkomliga, låga bron, som betecknar den egentliga Kelly Park, har du vågat dig så långt det är tillåtet. Vid det här laget flyttar du ditt fartyg åt sidan, hoppar ut, sträcker på benen, plaskar lite i vattnet och njuter av landskapet. När du återvänder nedströms paddlar du, har du tid att verkligen ta in Emerald Cuts lockelse.

Paddla kajak på denna pärla värt att spara — Rock Springs Run

Var beredd på att vara i vördnad. Från antingen uppskjutningsområdet, Kings Landing eller Camp Joy, gör denna 8,5 mil nedströms paddel dig angelägen om att göra denna resa igen.

  Att välja den idealiska husbilslängden för att passa campingplatser

Visst, om du bara kan paddla på helgen, kommer du att upptäcka att andra kanske har samma idé. Planerar att komma dit tidigt. Själv skulle jag hellre spara min kajakpaddling till mitten av oktober till början av maj när solen är lite mer förlåtande och insekterna mindre glupande. Om du kan fly 9 till 5 och paddla på en vardag, kommer det att vara värt det att spela hooky.

Centrala Floridas naturliga lata flod har en trevlig och behaglig ström, vilket ger dig gott om tid att navigera i alla vändningar, svängar eller nedsänkta stockar du kan hitta längs vägen.

Lite smalare under de första milen kan du stöta på några nedfällda träd som lämnats av Floridas kraftiga regnstormar eller orkaner. Parken gör ett bra jobb med att hålla uppenbara onavigeringsbara träd kapade, men bara till passagepunkten, och håller Moder Natur ansvarig här. När Run öppnar sig blir vattnet en tefläckad tanninfärg och djupa vattenfickor noteras.

Vattennivåerna och utseendet på denna kör kommer snabbt att ändras igen. När du paddlar närmare 7-milspunkten får Run ett vridet, grunt, återigen kristallklart utseende som tar dig genom höga gräs, hyacinter och vattenväxter. Detta område är ofta tillräckligt ytligt som en punkt för att komma ut och sträcka ut benen igen.

Innan du vet ordet av kommer du till där Rock Springs Run möter Wekivafloden. Det kommer att vara uppenbart; nästan som en återvändsgränd. Du står kvar med ett beslut att paddla till vänster eller höger. Svaret på det beslutet beror på var du parkerade din bil eller var din shuttle kommer att hämta.

Paddling till höger tar dig till Wekiva Springs State Park – en härlig, välkänd delstatspark med en campingplats och en stor källa där folk leker i det svala vattnet under sommarens hetta. Parken hyr kanoter/kajaker vid sitt sjösättningsområde och detta kan användas som en uttagsplats.

Paddla till vänster och din avhämtningsplats blir Wekiva Island. Detta är den plats som Kings Landing använder för sin transferservice. Om du har lyckats träna din egen transfer kan antingen Wekiva Island eller delstatsparken användas. Båda platserna ligger bara en kort paddling bort när du kommer till punkten där Rock Springs Run förenar sig med Wekiva River.

  Behöver jag Bug Spray när jag backpackar?

Vilda djur och växter

Som med alla Florida-vatten kommer du definitivt att se en alligator eller två eller tre. Det finns inga monster som lurar i Rock Springs Run, men vi kan säga att de ser friska ut. Oroa dig inte, håll avstånd så håller de sitt.

Sköldpaddor, utter, tvättbjörnar och vitsvanshjortar kan ses när de paddlar antingen Emerald Cut eller Rock Springs Run.

Det här är Florida Black Bears livsmiljö, men efter att ha slagit läger och/eller paddlat denna löptur flera gånger, tror jag att björnen är smart nog att stanna kvar i skogen. Om du campar, var smart och lämna aldrig mat ute eller i ditt tält.

Ett brett utbud av fåglar är givet i Florida. Ugglor, hökar, fiskgjuse, örnar och gamar är vanliga. Vattenfåglar kommer att följa dig längs din vandring och skrika om de bestämmer dig för att störa dem.

Campingmöjligheter

Fyra primitiva lägerplatser finns tillgängliga för paddlare och det är verkligen fantastiskt att ha möjligheten att campa här och göra denna Run till en 2-dagars resa. Big Buck, Otter Camp, Indian Mound eller Buffalo Tram är endast tillgängliga med kanot eller kajak och kan reserveras antingen genom att ringa till Wekiva Springs State Park eller Rock Springs Run State Reserve. Respektera naturen och den ensamhet den ger, packa in den, packa ut den krävs.

Lämnar dig med den lätta, fridfulla känslan

Att göra en resa nerför Rock Springs Run erbjuder inte bara en syn för ömma ögon, utan en frid, uppskattning och tacksamhet för en väl tillbringad dag. Slappna av, sakta ner och njut verkligen av din tid på denna anmärkningsvärda självpaddlade kryssning.

Rock Springs Run, även om det inte längre är en hemlighet, är en jag har paddlat under de senaste 40 åren. Den lever upp till sin hype och, tur för var och en av oss, har den egentligen inte förändrats mycket alls. När du besöker Central Florida, njut av dess tjusning året runt och otroliga skönhet som kommer att lämna dig med ett minne värt att spara.