Riskockaren kokar över? Så här stoppar du det.

Vilken röra! Riskokaren har kokat över, och nu är din riskokare och bänkskivan täckta av en klibbig, stärkelsehaltig film. Det är irriterande och frustrerande men helt förebyggbart.

För att förhindra att din riskokare kokar över, se till att du använder rätt mängd vatten för den mängd ris du kokar. Om det inte löser problemet, se också till att du försköljer ditt ris tillräckligt. Du kan också prova att tillsätta olja eller använda en annan typ av ris.

Om du fortfarande har problem med att din riskokare kokar över är du inte ensam. Det är ett ganska vanligt problem. Fortsätt läsa för att lära dig hur du håller din riskokare från att koka över en gång för alla.

Hur man stoppar riskokaren från att koka över

Det finns flera olika saker du bör prova när du försöker hålla din riskokare från att koka över. Låt oss ta en snabb titt på dem nu innan vi går mer på djupet:

 1. Se till att du använder rätt mängd vatten och ris enligt riskokarens instruktioner. Om det fortfarande kokar över kan du prova att minska mängden vatten.
 2. Skölj ditt ris med kallt vatten tills riset blir klart.
 3. Tillsätt en matsked olivolja, kokosolja eller smör under tillagningen eller spraya toppen av riset med matlagningsspray.
 4. För små spill, placera en pappershandduk över hålet i riskokarens lock eller placera riskokaren på en plåt.
 5. Prova olika sorters ris.

Vilken som helst av dessa saker kan lösa eller minska problemet, låt oss titta närmare på hur du kan implementera var och en av dessa potentiella lösningar.

1. Justera mängden vatten i din riskokare

En av de mest troliga anledningarna till att din riskokare kokar över är att det finns för mycket vatten för mängden ris som kokas.

Men hur mycket vatten behöver du till ris? Det är inte så komplicerat som man kan tro. Att laga ris är inte som att baka. Du kommer att se alla möjliga svar online som rekommenderar ett visst förhållande beroende på vilken typ av ris du använder, men lite mer eller lite mindre kommer fortfarande att ge perfekt ätbart ris.

Din riskokare borde ha kommit med en manual som rekommenderar en viss mängd vatten för varje ”kopp” ris du lägger i kokaren. Det är viktigt att notera att koppen som kommer med riskokare vanligtvis inte är en riktig kopp ris. Det är oftast mer som trekvarts kopp.

Se även  Hur smakar hälleflundra? Premium Ocean Eats

Vi rekommenderar att du följer anvisningarna som följer med din riskokare exakt och ser om det åtgärdar din koka över elände. Om det inte löser problemet bör du försöka justera mängden vatten.

Om du slängde instruktionerna för din riskokare, eller om du bara inte kan hitta dem, är det vanligtvis ganska enkelt att hitta en digital kopia av instruktionerna online. Jag skulle börja med att googla något sånt här:

[Brand name] [Model name] instruktioner för riskokaren.

Detta fungerar nästan alltid för mig när jag letar efter borttappade instruktioner för en köksapparat. Men om det inte fungerar kan du också prova följande:

 • Om du köpte den online, gå till butikswebbplatsen där du köpte riskokaren (t.ex. Amazon.com, Walmart.com, etc.), du kan ofta hitta instruktionerna sparade som en bilaga på produktsidan
 • Om det inte fungerar kan du titta på tillverkarens webbplats och antingen hitta instruktionerna där, eller begära en digital kopia via deras ”kontakta oss”-formulär eller e-postadress

Nu, här är några tips du kan prova när du minskar vattnet du tillsätter.

Så här kan du minska mängden vatten i din riskokare:

 • Minska mängden vatten med en halv kopp eller en hel kopp åt gången. Du behöver tillräckligt med vatten för att riset ska koka ordentligt, så minska inte för mycket.
 • Minska mängden vatten så att vattnet precis täcker riset. Detta är den absolut minsta mängd vatten du vill lägga i riskokaren. Det kanske inte kokar alla typer av ris ordentligt.
 • Minska mängden vatten så att när du vilar fingret på toppen av riset når vattnet din första knoge. (Detta är en beprövad traditionell metod, men den kanske inte fungerar om du har väldigt långa fingrar.)

2. Skölj ditt ris före tillagning

Att skölja ris är en viktig del för att göra det perfekta, fluffigaste och mest närande riset. Att skölja ris tar också bort stärkelse från riset, vilket är anledningen till att du får de där otäcka bubblorna att rinna ut ur öppningen i din riskokare.

Se även  Kan du lägga gjutjärn i ugnen?

Det finns i princip två sätt att skölja ditt ris.

 • Kör vatten över riset: Häll den mängd ris du vill koka i en finmaskig sil och låt vattnet rinna över tills vattnet blir klart. Du tar bort mer stärkelse om du virvlar runt handen i riset så att kornen skaver mot varandra.
 • Lägg riset i en skål med vatten: Lägg riset i en skål och fyll skålen med vatten. Snurra runt riset med handen. Häll av och upprepa tills vattnet är klart.

Vi föredrar den andra metoden, liksom många vanliga riskokare, eftersom den verkar slösa mindre vatten och göra ett mer effektivt jobb med att ta bort stärkelse.

När stärkelsen försvinner är det mindre sannolikt att ditt vatten kokar upp och ut ur riskokaren! Bara detta steg löser många människors problem med risklagning, inklusive gummiris.

Det är också intressant att notera att sköljning av ris kan minska arseniknivåerna i riset enl. Scientific American.

3. Tillsätt olja eller smör till riset

Att lägga till olja eller smör till ris hjälper till att hålla riskornen från att klibba ihop, men det väger också ner en del av den skummande bubblande verkan som kan hända även med det bäst sköljda riset.

Vi rekommenderar följande fettkällor för ris, främst på grund av de smaker de ger:

 • Kokosolja: Detta är inte bara ett av de hälsosammare alternativen, utan det ger riset en antydan av kokossmak som passar bra med många asiatiskt inspirerade rätter.
 • Olivolja: Detta är ett annat hälsosamt alternativ, men det har en mer neutral smak jämfört med några av de andra alternativen.
 • Smör: Smörigt ris är jättegott, såklart. Om du redan tänker lägga smör på ditt ris, skulle detta vara ett bra alternativ.

Även om att krydda ris med sesamolja är ett bra sätt att förbereda ris, är det inte bäst att koka ris i sesamolja eftersom det tenderar att brännas lätt.

4. Skydda din disk för enkel rengöring

Om din riskokare fortfarande kokar över kan du vara mer proaktiv när det gäller att hantera röran. Så länge riset kommer ut kokt, så är överkokningen bara en olägenhet.

Här är några alternativ som kan fungera med din riskokare:

 • Placera ett bakplåtspapper under riskokaren för att hålla röran från dina bänkskivor. Du måste fortfarande rengöra plåten och riskokaren, men det gör städningen lite lättare. Detta är ett bra alternativ om du bara upplever att det kokar över ibland.
 • Lägg en pappershandduk över ventilen. Pappershandduken kommer inte att skapa en lufttät tätning, så din riskokare kommer fortfarande att kunna ventilera, men den kommer att fånga upp mycket av vattnet och stärkelsen när den kommer ut. Detta fungerar bara om din riskokare bara bubblar ut i små mängder.
Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Var försiktig med att placera din riskokare på en tjock handduk eller i något som inte ger en jämn yta eller stabilitet. De flesta riskokare fungerar bäst när kokaren står plant och du inte vill att den välter!

5. Prova en annan sorts ris

Om du redan har provat tips 1-4 ovan och det inte har hindrat din riskokare från att koka över, försök då att använda en annan sorts ris.

Hur ris tillagas och mängden stärkelse det innehåller varierar beroende på stil. Brunt ris tenderar till exempel att vara mer stärkelse än vitt ris. Det kommer att behöva tvättas mer noggrant. Klibbigt ris och kortkornigt ris tenderar också att vara tyngre på stärkelsen.

Så förgrena dig lite och prova något nytt. Långkornigt ris som jasminris passar till vilken måltid som helst, och det är mindre sannolikt att det kokar över på grund av stärkelse.

Om allt annat misslyckas…

Prova dessa fem metoder för att förhindra att din riskokare kokar över. Det är troligt att en av dem (eller några av dem i kombination) kommer att lösa problemet.

Men om din riskokare fortfarande kokar över regelbundet efter att ha provat alla ovanstående tips, bör du överväga att byta ut den.

Riskokare är i allmänhet ganska billiga, och om det orsakar dig mycket problem/stress, kan det vara värt det att köpa en ny.

Om du bestämmer dig för att köpa en ny, skulle det vara en bra idé att kontrollera recensionerna av den nya modellen du funderar på att köpa, för att se om överkokning är ett vanligt problem eller bara ett tillfälligt problem (vilket kan peka på användaren) fel).

Lämna en kommentar