Rekommendationer för rapplängd du behöver veta

Så du funderar på att köpa ett nytt rep, men det finns så många alternativ, från diametern, statisk eller dynamisk, och längden! Hur vet du vad du ska köpa om du inte ens har varit på några av de rekommenderade rappellrutterna än. Följ med så ska jag dela med mig av mina rekommendationer om längd på rappellrep.

Det finns flera vanliga replängder på marknaden, allt från 60 meter till 90 meter, till och med upp till 180 meter. På senare tid har sportvägar krävt linor längre än 60 meter av säkerhetsskäl, och därefter har 70-metersrep blivit standard. Av den anledningen är mina rekommendationer för rappellrep 60-70 meter. Jag kan säga dig just nu, du kommer förmodligen inte att behöva det 180 meter långa repet. Det är cirka 600 fot. Såvida du inte är i ett intensivt räddningsuppdrag, eller är en mycket erfaren grottrappeller, kommer du förmodligen inte att behöva en rappell så länge. Som referens är rymdnålen i Seattle 605 fot hög.

Standardlängder för klätterrep

Standardlängder för klätterrep är 60 (cirka 200 fot) och 70 meter (cirka 230 fot). Som referens, och ett shout out till en av mina favoritplatser, är Coit Tower i San Francisco 210 fot högt. Golden Gate-bron står cirka 220 fot över vattnet. (Paus medan jag lägger till rappelling på Golden Gate-bron till min hinklista. Jag skulle kunna ta mig nerför mitt rep precis tillräckligt långt för att röra vid vattnet, och sedan gå upp igen. Vem är med mig?!) Jag skulle inte rekommendera att köpa ett rep kortare än 60 meter. Många av lederna i populära klätterområden är gjorda för 60-metersrep. Om ditt rep är för kort kommer du att ha svårt att ta dig hela vägen ner igen. Bokstavligen en hård landning. (Knyt alltid en stoppknut!)

Som jag sa ovan har sportvägar krävt linor längre än 60 meter av säkerhetsskäl. Av denna anledning håller 70-metersrepet på att bli standarden för sportklättring och rappellering. Det finns så proffs med att ha ett längre rep, förutom att det kan krävas på din nästa klättrings- och rappelleringsplats. För det första kan ett längre rep, som 70-meterslinan, förlänga repens livslängd. Ändarna av repet kan slitas snabbare än resten av repet genom konstant knutning. Klipp helt enkelt av ändarna och bränn änden med en tändare för att förhindra att änden fransar, och du kommer fortfarande att ha ett rep som uppfyller kraven för sportklättring.

  Är luftmadrasser bra för camping?

Mina bästa rekommendationer för rapplängd

Om jag skulle köpa ett rappellrep för första gången skulle jag köpa ett statiskt rep, 10,5 mm i diameter, med en längd på 70 meter. (Du kan läsa mer om detta här – Att välja rätt rapellrep.) Detta är ett mycket standardrep. Om du är osäker på längden på din rappel, kolla innan du går. Jag har nämnt lite varför jag skulle ta det 70 meter långa repet ovan (det blir det nya kravet på många klätterområden) och allt längre kommer att bli lite tungt att bära och kommer att kosta extra.

Varför, 10,5 mm, frågar du? Tja, låt mig gå lite utanför ämnet för en minut eftersom den här artikeln är tillägnad de bästa rekommendationerna för rappellrepslängd. För det första vill du inte ha något för litet. Du vill att ditt rep ska ha lite friktion med din rappelleringsenhet. Om du har för brett rep får du för mycket friktion och du kommer att ha svårt att få igenom repet genom enheten. Jag har funnit att 10,5 mm rep är det där glada mediet. 10,5 mm repen är extremt starka och du kommer att känna dig mycket säker på din förmåga att stödja dig.

Hur man knyter ihop rep för ökad längd

Så låt oss säga att du kommer till en ganska lång rappel och du vill ha tillräckligt med rep så att du kan hämta ditt rappellrep utan att behöva vandra tillbaka till toppen av din rappel för att hämta ditt rep. (Klicka för instruktioner om hur man hämtar ett rappellrep.) (Kontrollera alltid lokalt innan du går för att se till att du har tillräckligt med rep. Läs på din rutt innan du åker!) Detta händer ibland och du behöver ett rep längre än mina rekommendationer för rappellreplängden.

  11 perfekta slädeplatser nära Baltimore

Det finns några knutar du kan använda för att knyta ihop två rep, men jag gillar att använda den figur 8 böj.

 • Denna rappellknut används vanligtvis för att knyta två separata rep tillsammans på grund av dess överlägsna styrka och lätthet att lossa efter att ha blivit viktad.
 1. Skapa en lös figur 8-knut i ett av repen.
 2. För det andra repet genom svansen av den första siffran 8-knuten för att skapa en parallell knut i omvänd riktning.
 3. Klä knuten så att varje yttersta ögla sitter tätt runt det angränsande varvet.
 4. Backa upp med en halv dubbel fiskare på varje sida
 • Double Fisherman’s – Även känd som vinknuten. Denna rappellknut används vanligtvis för att sammanfoga nylonsnören till en ögla för att göra en kordelett (cordelette är en stor sele som använder tillbehörslina och skapas med hjälp av Double eller Triple Fisherman’s Knot). Double Fisherman’s knot kan också användas för att säkert sammanfoga två rep till en dubbelrepsrappel. Denna knut har testats som den bästa sammanfogningsknuten och används vanligen som en reservknut efter att du har tagit dig till din sele med hjälp av en genomföljande knut i figur 8.
 1. Linda svansänden av knuten runt repet och kommer tillbaka över sig själv.
 2. Linda bakänden runt igen för att skapa ett X.
 3. Passera bakänden genom öglorna och tryck upp knuten för att dra åt.
 4. Backa upp med en halv dubbel fiskare på varje sida.

Vi har en hel lista på måste kunna rappellknutar om du vill se fler alternativ.

Några sista tips om att repellera rep

När ska du kassera ditt rep

Oavsett hur länge ditt rep har använts, bör du alltid ta tillbaka ditt rep om.

 • Det har kommit i kontakt med kemikalier, särskilt syra.
 • Slidan har blivit skadad och kärnan är synlig.
 • Slidan har slitits och blivit sliten.
 • Skidan börjar glida.
 • Repet har blivit styvt, har fördjupningar, har hårda eller svaga fläckar.
 • Repet har varit utsatt för tunga belastningar och hårda fall.
 • Repet har blivit smutsigt och du kan inte längre tvätta det helt rent.
 • Repet har fått solskador, värmeskador eller har skadats av skavsår eller friktion.
 • Slutligen har den rekommenderade livslängden som anges i bruksanvisningen gått ut.
  Bass Boat vs Fishing Boat: Vad är skillnaden?

Det är viktigt att notera livslängden oavsett användning. Läs min artikel om hur du tar hand om ditt rep för att få ut det mesta av ditt reps liv.

Använd ett repskydd för att förlänga livslängden på ditt rappellrep. Ofta gnuggas rep upp mot grova stenar och kan slita ner slidan snabbt. Om du vet att du kommer att vara i ett område med grova stenar, gör investeringen i ett repskydd. Jag rekommenderar dem starkt för att skydda dina rep och få ut så mycket som möjligt av dem. Petzl Protec repskydd. Dess mycket hållbara PVC-plast med kardborreband för att göra det snabbt och enkelt att vira runt repet. Ditt rep kommer att tacka dig. Och du kommer att tacka dig själv för att du tar hand om dina rep.

Slutsats – Rekommendationer för rapprepslängd

Med så många variationer i val av rep kan det vara överväldigande att veta exakt vilket rep som är bäst för dig och speciellt vilken längd på rep du behöver. Om du är osäker, gå med 70-metersrepet. Det är alltid ett säkert kort och krävs av många sportklättrings- och rappellingsajter. De flesta rutter är upplagda för ett 70-meters rep. Kom ihåg att kontrollera rutterna innan du åker. Du kan vanligtvis hitta anslagstavlor eller guider online där människor beskriver sina rutter och hur lång varje rappel var. På många ställen kommer ännu mer obskyra rutter att ha något skrivet om vad som väntar under rappellen. Jag hoppas att du har funnit mina rekommendationer om längd på rappellrep till hjälp för dig.