Regelbundet underhåll krävs för vattenskotrar (enkelt underhåll)

När du väl skaffar en vattenskoter kan du undra vilket underhåll den behöver och hur ofta. Varje vattenskoterägare behöver veta hur man ser till att din vattenskoter lever ett långt och hälsosamt liv.

Innan du påbörjar underhållsprocessen för din vattenskoter, läs igenom DIN ägarmanual för specifika saker som din vattenskoter behöver för att fungera.

Oljebyte

Ett oljebyte behövs minst en gång om året. Om du tillbringar mer än 50 timmar om året på att åka din vattenskoter, kan du behöva byta den oftare. Fråga din tillverkare om deras åsikt om hur ofta du bör byta olja.

Efter ditt första oljebyte (efter ett års körning) säger vissa att du bara behöver ett oljebyte var 100:e timme. Olja blir förorenad med fukt och kol så det är en bra idé att hålla ett öga på hur länge du har åkt (i timmar) sedan ditt senaste oljebyte.

Sea-Doo SPARK kan köras i 100 timmar innan ditt första oljebyte. Alla andra modeller är 50 timmar.

Batteri

Batteriet i en vattenskoter kommer förmodligen att behöva bytas ut vart tredje till femte år. Ju högre hästkrafter din vattenskoter har, desto oftare behöver du byta batteri. När du vinterställer din vattenskoter bör du dra ut batteriet och ladda det hela vintern. Så länge du håller den laddad när du inte använder den bör den hålla i bra 3-5 år.

Tändstift

Tändstiften behöver bytas ungefär en gång om året. Återigen, om du har en äldre vattenskoter som är en 2-takts vattenskoter, kommer den att behöva bytas oftare än om du har en 4-takts. Vissa personer med 2-taktsmotorer föreslår att de byts var 20:e timme eller var 4:e eller 5:e tur. Det är en smart idé att ha lite extra ombord ifall du får en dud och inte kan starta din vattenskoter. De kostar bara $2 styck så det är inte för dyrt att vara förberedd när det kommer till tändstift.

Spola ut vätskor

Töm och byt ut all vätska som finns kvar i din vattenskoter i slutet av din vattenskotersäsong. Se till att du tömmer och byter ut bränsle, motorolja och oljefilter. Jetskidor med tvåtaktsmotorer kräver sannolikt en förblandning av bränsle OCH olja placerad i samma tank. Vattenskotern med fyrtaktsmotor kommer vanligtvis att ha separata tankar för bränsle och olja.

Hur du vinterförbereder din vattenskoter

 1. Få din vattenskoter placerad i dräneringsläge. Se till att framsidan är högre upp än den bakre så att du kan tömma den ordentligt. Placera den försiktigt på din släpvagn.
 2. Slå på vattenskotern och flytta gasreglaget fram och tillbaka i snabba korta skurar. För att förhindra överhettning, överskrid inte denna process i mer än 30 sekunder. Fortsätt tills allt vatten är slut.
 3. Blanda RV frostskyddsmedel med vatten för att förhindra att vätskor fryser inuti din vattenskoter. Blanda en gallon (3,8 L) RV frostskyddsmedel med en gallon (3,8 L) vatten i en 5-liters hink.
 4. Anslut en slang eller vattenpump till ditt spolutlopp med den andra änden inuti vatten/frostskyddslösningen. När hela blandningen har gått genom motorn stäng av den.
 5. Fyll upp en hink med varmt vatten och lite bilsäker tvål. Torka av hela exteriören med fokus på botten av vattenskotern där slem och alger brukar byggas upp.
 6. Skölj din vattenskoter väl och låt sedan vattenskotern lufttorka helt. Om du vill kan du också ta ut lite vax med hög glans för att polera och glänsa.
 7. Lägg till en flaska bränslestabilisator till din bensintank enligt instruktionerna på etiketten. Detta kommer att hjälpa till att förhindra föroreningar och rester från att byggas upp.
 8. Fyll på din bensintank med PREMIUM-gas. Detta kommer att förhindra kondens som täcker insidan av din bensintank.
 9. Spraya smörjmedel som WD40 på roterande delar av din vattenskoter. Dessa inkluderar styrmunstycket, back- och bromsmekanismerna och motorn tillsammans med elektriska komponenter.
 10. Koppla bort den negativa polen på batteriet och koppla sedan bort den positiva. Ta ut hela batteriet och ladda det medan din vattenskoter förvaras. Se till att batteriet laddas på en plats där temperaturen inte sjunker under fryspunkten.
 11. Det bästa stället att förvara din vattenskoter är på en släpvagn i ett garage på avstånd från brandfarliga ämnen. Det är en smart idé att ta bort däcken från släpet du håller din vattenskoter på för att förhindra att den rör sig.
 12. Det sista steget är att täcka din vattenskoter. Använd ett riktigt vattenskoterskydd eller en presenning. Om du förvarar den i ett skjul eller utanför där gnagare finns, se till att din vattenskoter är täckt extra gånger. Glöm inte att plugga till avgasutlopp och luftintag med trasor.
  11 smarta sätt att få fisklukt från dina händer

Hur du avvinterar din vattenskoter

 1. Se till att batteriet som du har laddat är fulladdat innan du sätter tillbaka det i din vattenskoter. Om batteriet inte är helt laddat, skaffa ett nytt.
 2. Töm alla vätskor i din vattenskoter; bränslet och motoroljan. Fyll på med ny olja och bränsle.
 3. Smörj och täta sedan alla lager för att se till att allt förblir smord och hålls borta från salt, sand och smuts. Om din ratt är svår att vrida, smörj in den tills du lätt kan vrida den. Spraya WD-40 på hela din motor.
 4. Inspektera varje enskild tråd, kabel och bälte för att se om det finns några sprickor, slitage och revor eller löshet. Om det finns några som är skadade på något sätt, byt ut dem.
 5. Nya tändstift för vattenskoter bör installeras efter att du har avvintrat din vattenskoter. Dubbelkolla i din instruktionsbok att du får de rätta.
 6. Med vatten anslutet, sätt på motorn i cirka 5 minuter för att se till att allt fungerar korrekt.
 7. Tvätta din vattenskoter med varmt vatten och bilsäker tvål. Skölj av all tvål och se till att den lufttorkar.

Skadade delar att hålla utkik efter

Det är mycket viktigt att se till att du böjer dig ner och tittar under din vattenskoter ofta. Om det finns några hål eller glasfiber exponerade på bottenmåste du fixa dessa så att din vattenskoter inte får in något som kan skada den.

Kontrollera att din pumpen är klar och ren. Det ska inte finnas några stenar eller pinnar i den. Det är viktigt att även kontrollera slitringen så att pumphjulet inte skadas.

  Kajakpaddling i Spring State Park – Ocala, FL

Se till att din komprimering är där den ska vara. Titta upp exakt var specifikationerna ska vara för att se rätt kompression för din vattenskoter. Om den är lägre än 100 PSI eller om en cylinder är 150 PSI och den andra är 110 PSI så är din motor i dåligt skick och är döende. Det är viktigt att vara medveten om kompressionen. Vet att det är normalt att en cylinder är 5 PSI högre än den andra; en liten skillnad är inget problem.

Kontrollera lampor på mätaren och se till att alla fungerar när fordonet är påslaget.

Se till att trailern som du har till din vattenskoter är i toppform. Kontrollera specifikt skruvarna och svetsarna för att se till att de inte faller isär. Om du ser att det börjar rosta, byt ut skruvarna omedelbart.

När du startar din vattenskoter, notera hur lätt eller hur svårt det är att starta upp den. Är din batteri bli gammal? Se till att du inte blir strandsatt eftersom du riskerade att använda ditt gamla batteri. Håll det uppdaterat.

Hur dyrt är underhåll av en vattenskoter

Du måste inte bara betala för själva vattenskotern, utan även allt underhåll som följer med den. Här är några idéer om siffrorna du bör förvänta dig att betala fullt ut för din vattenskoter.

 • Försäkring: Vad du förväntas betala för försäkring på din vattenskoter beror på många olika faktorer. Ta hänsyn till din ålder, vilken hästkraft din maskin är, vilken typ av vattenskoter du har, hur många personer som kan åka på den, hur ofta du kommer att åka den, var du ska åka den, var ska du förvara den och många fler faktorer. Ett genomsnitt per år är cirka 300 dollar.
 • Servicekostnad: Det kommer att finnas vissa tjänster som du inte kan göra själv när det kommer till din vattenskoter. Motorer i vattenskoter är inte lika enkla som en motor i en gräsklippare, så om du inte har erfarenheten skulle jag rekommendera att ta den till någon som vet. Varje återförsäljare tar ut olika priser, vilket gör det svårt att fastställa en exakt kostnad för varje år. Det kommer att bli en anständig summa eftersom oljebyte, batteri, tändstift, vinterförvaring och allt annat kommer att vara en del av denna tjänst. Själva vinterförvaringen kostar cirka $500.
 • Första service: Detta kanske inte är det mest bekväma att göra, men det krävs med de flesta vattenskotrar att den första servicen görs vid 10 timmars körning. Den första tjänsten kan vara ett krångel, men det är den viktigaste tjänsten du någonsin kommer att få. Det finns en inkörningsperiod där du måste ta det skönt och lugnt på din vattenskoter de första 5 till 10 timmarna för att se till att allt är i bra skick. Denna första service ingår vanligtvis aldrig när du köper din vattenskoter från återförsäljaren bara så att du vet.
 • Hämtning och avlämning: Om du inte har en egen släpvagn måste du kontakta en återförsäljare eller verkstad som du kan betala för att hämta din vattenskoter och lämna vid sjön. Ju längre bort de måste resa för att få din vattenskoter kommer att resultera i en dyrare räkning.
 • Reparationer: Det rekommenderas att du köper en garanti med din vattenskoter så att när saker går sönder, tas de om hand efter att självrisken är betald. Det är sant att det finns färre problem förknippade med 4-taktaren på grund av den bättre konstruktionen. Däremot har både 4-taktaren och 2-taktaren problem. Om du vill hålla din vattenskoter i bra form med så lite skador som möjligt, skulle jag föreslå att du serva den varje år och skaffa en batteriladdare för solpaneler.
 • Slutlig budget: Bortsett från den månatliga betalningen för själva vattenskotern, kommer du att behöva minst ytterligare 100 USD i månaden. I ett exempel kan du spendera 1 200 USD extra per år, där hälften täcker försäkringen och det andra täcker tjänster och reparationer. Precis som en bil är ett stort ekonomiskt åtagande, är en vattenskoter detsamma. Det bästa du kan göra för att beräkna hur mycket en jetski kommer att kosta dig totalt varje år är att ringa en försäkringsagent och be om försäkringsofferter. Ring också din lokala återförsäljare och fråga om priserna de begär för sina specifika tjänster.
  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Atlanta, Georgia

Varför måste en jetski vinterklareras?

När du inte ska använda din vattenskoter under vintermånaderna är det VIKTIGT att ha den vinterklarerad. Om du inte har den ordentligt vinterklarerad riskerar du ännu dyrare reparationer än att vinterställa själv.

Din vattenskoter kanske aldrig kommer att kunna starta igen på grund av skadorna på motorn och pumparna. Det sista du vill är att behöva betala för motorreparationer som är dyrare än värdet på själva vattenskotern.

Du bör aldrig köra motorn i mer än 30 sekunder åt gången när den är uppe i vattnet.

Du måste tvätta och torka din vattenskoter korrekt, för om det finns något vatten inuti kan det lätt frysa och orsaka skador på din motor. Gammal gas inuti din tank kan äta bort och förstöra din tank. Kontaminering är en möjlighet och kan förstöra dina slangar, tank och mest skadligt för din motor. Att inte olja in dina metalldelar kommer att leda till korrodering. Spara dina pumplager genom att byta vattenskoterns pumpolja.

När batteriet inte tas ur din vattenskoter under förvaring, kommer batteriet att tömmas och du måste släppa $100-$200 på en ny nästa säsong. Om du bor på en plats där temperaturen ofta faller under fryspunkten, måste du tillsätta frostskyddsmedel till kylsystemet så att vattnet stannar ute. Använd inte vanligt frostskyddsmedel för bilar eftersom det är mycket skadligt för miljön. Använd ENDAST RV frostskyddsmedel.

Att underhålla vilken typ av leksak som helst kan visa sig vara ganska dyrt, men i det långa loppet, om du tar väl hand om den, kommer den att hålla mycket längre och spara dig köpet av en helt ny vattenskoter i flera år.