Recension: Är snabbtorkande resehanddukar bra?

Kvinnan hänger handdukar på armar och ben för att torka medan de campar

Snabbtorkande handdukar är en av de mest användbara campingvarorna att bära med sig. De är vanligtvis mycket mindre än vanliga handdukar, men de är perfekta för att torka upp svett, vatten och spill.

Så, är snabbtorkande resehanddukar bra? Absolut! Snabbtorkande handdukar är kompakta nog att lägga i en ryggsäck eller förvara i handskfacket i din bil. De är relativt prisvärda, håller länge och det finns många användningsområden för dessa handdukar.

I det här inlägget får du lära dig följande:

 • Olika användningsområden för snabbtorkande handdukar
 • Jämförelser mellan olika typer av handdukar
 • De bästa snabbtorkande handdukarna på marknaden
 • Oavsett om du ska köpa dem eller inte

Vad kan man använda en snabbtorkande handduk till?

snabbtorkande handdukar, även kallade mikrofiberdukar, bli en viktig del av camping, fitness och dagliga aktiviteter. Vissa är så små att du kan bära dem i fickan, medan andra är mycket större.

Här är fem skäl till varför du bör använda en snabbtorkande handduk:

De är bra för att torka bort svett. När du svettas är inget värre än att få det i ögonen. Använd dessa handdukar för att torka bort svett när du vill. Du kan till och med använda dem som en bandana för att hålla händerna fria.

Många snabbtorkande handdukar fungerar som handdukar. Snap handdukar är handdukar som kan kyla ner dig snabbt. För att svalka dig med en badhandduk, blötlägg den under vattenkranen, i en bäck eller i en sjö. Ta sedan tag i båda ändarna och dra snabbt för att knäppa handduken på plats. Luften som strömmar genom handduken kyler omedelbart ner den. Du kan nu använda trasan som en lågtemperaturinpackning för att undvika överhettning.

Använd aldrig en av dessa handdukar för att torka upp spill som orsakar fläckar, men de är perfekta för användning med vattenspill och kondens. Om du campar i en skåpbil, bil eller husbil bör mikrofiberdukar användas på alla fönster för att avlägsna fukt och förhindra mögel. Tillsammans med avfuktare är dessa handdukar ditt bästa verktyg.

Stora snabbtorkande handdukar kan användas för att torka av efter att ha gått till stranden eller hoppat in i duschen. De täta fibrerna dränerar omedelbart av vattnet och är torra inom några minuter. För det snabbaste resultatet, placera handdukar i solen eller framför en fläkt för att torka.

Till sist, om du har känslig hud som blir irriterad av vanliga handdukar är dessa snabbtorkande handdukar idealiska för dig. De är tillräckligt mjuka för att undvika mindre repor och de blir aldrig så torra att de känns sträva och repiga.

Skillnaden mellan vanliga handdukar och mikrofiberdukar

Den största skillnaden mellan vanliga handdukar och snabbtorkande (mikrofiber) handdukar är materialet de är gjorda av. Det finns också många för- och nackdelar att tänka på när man ska ta reda på vilken typ av handduk som är rätt för dig.

I nästa avsnitt kommer jag att diskutera för- och nackdelarna med var och en:

Fördelar med snabbtorkande handdukar

Snabbtorkande handdukar är gjorda av polyester, som är känt för att hålla värmen, transportera bort fukt och torka mycket snabbt. Syntetmaterialet är relativt billigt och finns i nästan alla sportbutiker. Du kan också köpa dem online i de flesta fall för att spara tid och pengar.

De absorberar fukten från en läcka mycket snabbt. Du kan placera en mikrofiberhandduk på en liten pöl och se den suga upp vattnet på några sekunder. Det är mycket snabbare än andra handdukar, inklusive pappershanddukar och servetter.

Snabbtorkande handdukar torkar väldigt snabbt, därav deras namn. Om du placerar dem i solen eller i ett ventilerat utrymme kommer de att torka upp på några minuter. Ring ut den för att släppa ut extra fukt innan du stänger av den.

  Blir tält stulna på campingplatser?

Mikrofiberhanddukar är tunna, så du kan komprimera dem mycket mer än traditionella bomullshanddukar. Förvara dem i en ryggsäck, handskfack, sidodörr, handväska eller till och med fickan. Det kan du absolut inte göra med en bomullshandduk.

Snabbtorkande handdukar är designade för att förhindra mögel, bakterietillväxt och dålig lukt. Vi har alla fått ta itu med den obehagliga lukten av en gammal handduk, med mikrofiberhanddukar behöver du inte oroa dig. Om du tvättar den i tvättmaskinen behöver du inte torka den i torktumlaren.

Mikrofiberhanddukar i blå nyanser

Nackdelar med snabbtorkande handdukar

Även om de är mycket absorberande, har snabbtorkande handdukar inte tillräckligt med täthet för att hålla massor av fukt. De är designade för att torka upp våta fläckar, men de kan inte hantera en pöl som är för blöt för att några våtservetter ska kunna absorbera.

När du väl färgar en mikrofiberhandduk är det svårt att få bort missfärgningen. Polyester är ökänt för att lätt fläcka eftersom det är syntetiskt. Av denna anledning bör du inte använda din snabbtorkande handduk på färgade fläckar.

Eftersom de är gjorda av polyester, som vanligtvis är gjord av plast, kan dessa handdukar bli missformade om de får stå i solen för länge. Några dagar skadar inte, men du bör aldrig lämna en mikrofiberhandduk utomhus permanent. Det kommer att börja bli knaprigt och förlora sin uppsugningsförmåga.

Andra intressanta inlägg

 • 20 sätt att stöta bort insekter när du campar
 • Hur man förvandlar en transportbil till en husbil: Den ultimata guiden
 • Varför är campingbelysningen röd?

Fördelar med bomullshanddukar

Bomullshanddukar är mycket mer lättillgängliga än någon annan typ av handduk. Du kan köpa dem från nästan alla butiker, onlinebutiker och butikskedjan. De är också väldigt billiga då kvaliteten kan variera från handduk till handduk.

Det lösa bomullsgarnet gör dessa handdukar mycket mer absorberande för stora spill. Istället för att behöva använda en handfull snabbtorkande handdukar, är bomullshanddukar tillräckligt stora för att täcka spill av alla storlekar.

Om du färgar en bomullshandduk kan du använda blekmedel eller rengöringspennor för att ta bort missfärgningen. De flesta tvättmedel fungerar också om du snabbt slänger in handduken i tvättmaskinen. För bästa resultat, blötlägg handduken i vatten och skrubba innan du tvättar den.

Om du planerar att simma hela dagen kan bomullshanddukar hantera det ständiga behovet av mer uppsugningsförmåga. De drar också fukt från andra material (från baddräkter och skjortor) bättre än någon annan typ av handduk.

Bomullshanddukar håller fem till tio år, medan en mikrofiberhandduk bara håller två år i de flesta fall. Om du vill ha något som du inte behöver byta ut så ofta, så är bomullshanddukar definitivt det bättre valet. Men varför inte båda för olika tillfällen?

Nackdelar med bomullshanddukar

Bomullshanddukar förblir blötlagda under mycket lång tid. Om du har mättat fibrerna helt kan de hålla sig blöta i många timmar. Att vrida ut gör inte heller mycket för att påskynda torktiden.

Bomullshanddukar är mycket tyngre än mikrofiberhanddukar. På grund av mängden bomull som används väger de upp till fem gånger så mycket som en polyesterduk. Tillsätt vatten till mixen och det är ingen tvekan om att en bomullshandduk kan bli riktigt tung.

Storleken på bomullshanddukar är en annan nackdel. Till skillnad från deras motsvarigheter i mikrofiber kan du inte bära en bomullshandduk i fickan och de är för skrymmande för backpacking. Om du lägger en i ditt handskfack finns det inget utrymme för något annat.

Stack av blå badlakan

Bästa snabbtorkande handdukar

Om du har bestämt dig för att du vill köpa en snabbtorkande handduk måste du ta reda på vilket alternativ som är bäst. För att spara tid har vi satt ihop en lista över de bästa snabbtorkande handdukarna på marknaden.

  Varför fortsätter jag att snubbla brytare i min husbil?

Här är de i ingen speciell ordning:

OlimpiaFit snabbtorkande 3-pack

Om du fortfarande försöker bestämma vilken storlek du ska ha, varför inte köpa alla tre? Du kan kolla in detta 3-pack med snabbtorkande handdukar från OlympiaFit som kommer med 15″ x 15″, 15″ x 30″ och 30″ x 50″ handdukar. Använd dem på gymmet för att torka av bänkar innan du sätter dig på dem, efter att du duschat eller för att torka upp små spill i din husbil.

Människor som väljer att köpa dessa handdukar har flera färger att välja mellan. Färgerna inkluderar blått, grått, grönt, khaki och många andra. De har alla en unik typ av sömmar för att förhindra att fibrerna fransar sig runt kanterna.

Du får också en väska med tillräckligt med plats för en av handdukarna, en telefon och några andra saker. Väskan har en ögla upptill så att du kan hänga den var du vill. Den är porös för att låta din handduk andas och torka av vid behov.

Fördelar

 • Olika färger att välja mellan
 • Innehåller tre olika storlekar
 • Levereras med en liten väska
 • Använder anti-fray sömmar

Rainleaf mikrofiberhandduk

De Rainleaf mikrohandduk, kommer också med en påse, precis som den tidigare produkten på listan. Dessa handdukar är antibakteriella och torkar lika snabbt som alla andra mikrofiberhanddukar. Välj mellan blått, tegelrött, mint, orange och en uppsjö av alternativ.

Du kan välja den bästa storleken du behöver från deras urval. Den finns i x-small, small, medium, large, x-large och xx-large. Storlekar är listade enligt deras dimensioner, som sträcker sig från 12″ x 24″ till 40″ x 72″. Oavsett om du behöver en svetthandduk eller en duschhandduk är dessa ett utmärkt val.

Det yttre fodret på denna handduk skyddar den från lösa trådar och fransar. Den är korsstygn för att hålla den bekväm när du använder den för att torka av. Den kanske mest imponerande egenskapen är att dessa handdukar väger bara 0,13 pund och så mycket som 0,8995 pund när de är torra.

Fördelar

 • Kommer i flera färger och storlekar
 • Ultralätt design
 • Otroligt mjuka sömmar
 • Perfekt för resor och camping

4 prov på mikrofiberhandduk

Om du letar efter en kompakt handduk som du kan ta med dig nästan överallt, är den här ditt val. De 4 prov på mikrofiberhandduk. Den är bara 15,7″ x 31,5″, men du kan även få den i två andra storlekar. Välj mellan orange, grönt, grått, blått och lila när det är dags att göra ditt val.

Vilken storlek och färgkombination du än väljer, du får en gratis bärväska. Storleken på fodralet kommer att matcha handdukens mått, men den kommer inte att överstiga 3,5 ″ x 7,9 ″.

Du kommer absolut att älska den här handduken eftersom den känns silkeslen när du torkar av. Det skrynklar inte heller efter att det torkat och det spricker inte heller. Det finns också två hål i dragkedjorna på överdraget som gör att du kan haka fast det på din ryggsäck eller väska för att bära.

Fördelar

 • Inkluderar en bärbar väska
 • Kompakt design
 • 100% polyester för att transportera bort fukt och torka så snabbt som möjligt
 • Fem unika färger

JML mikrofiber badhandduk

Du behöver inte alltid använda snabbtorkande handdukar för träning och mindre spill. Här är ett annat utmärkt val, den JML mikrofiber badhandduk, som kommer i tvåpack. Denna badlakan är tillräckligt stor för att användas efter varje dusch. De finns i 21 olika färger, så du kan hitta din favorit och välja ut ett mönster också.

Du kan helt enkelt handtvätta eller maskintvätta dessa handdukar, beroende på vad du föredrar. Det finns ingen anledning att slänga dem i torktumlaren efteråt eftersom de är torkade från den senaste centrifugeringen som används i de flesta tvättmaskiner. Om det fortfarande finns lite fukt i handduken, häng upp den för att torka i några minuter.

  Kan man använda värmare i tält? (Ja, vi kommer att förklara)

Dessa handdukar är mycket absorberande jämfört med andra mikrofiberhanddukar. Dessa superabsorberande handdukar kan absorbera så mycket som 7 gånger sin vikt i vatten.

Fördelar

 • Val av 21 färger
 • Absorberar upp till sju gånger sin vikt i fukt
 • Mycket större än de flesta andra mikrofiberdukar
 • 30 tum x 60 tum i storlek

CANYLA överdimensionerad snabbtorkande strandhandduk i mikrofiber

Den här strandhanddukar i mikrofiber tillverkad av CANYLA, är perfekta för dig som vill ha en stor handduk att torka av med. De är enorma 35″ x 78″, och de kommer med en kompakt väska för att göra transport och förvaring mycket enklare för dig. Väskan har en karbinhake för att hänga den eller fästa den i din ryggsäck.

Dessa handdukar finns just nu i fem olika mönster, alla med roliga bilder. ”Smiling at Life”, ”Grabbing Life by the Fin” och ”Keeping it Chill” är några av citaten på dessa djurtäckta handdukar. Färgerna är havsblått, delfingrå, späckhuggarsvart, sjöhästrosa och sköldpaddsgrön.

Företaget hävdar att fibrerna är sandbeständiga, vilket inte kan sägas om bomullshanddukar. De torkar också på bara 30 minuter, även när de är helt genomblöta från början till slut.

Fördelar

 • Fina bilder och citat på varje handduk
 • Inkluderar kompakt bärväska
 • Kommer med en karbinhake för att hänga upp handduken eller väskan
 • Extra stora dimensioner

HOEAAS Microfiber Sport Resehandduksset

Sist men inte minst är denna uppsättning, den snabbtorkande handduksset från HOAAS. Den levereras med två handdukar, men du kan välja mellan en mängd olika storlekar. Dessa handdukar har företagets logotyp på framsidan och finns i rosa, grönt, grått, mörkblått och många andra nyanser.

De torkar upp till tio gånger snabbare än bomullshanddukar, vilket är till och med mer än de flesta andra snabbtorkande polyesterhanddukar. Oavsett vilken storlek du väljer kommer varje handduk med en ögla att hänga upp den efter användning.

Väskan som följer med dessa mikrofiberhanddukar stängs med ett spänne för att förhindra att fukt eller luft kommer in. Denna barriär bevarar tyget i många år. Se till att hela handduken är helt torr innan du lägger den i påsen för att förhindra mögel och bakterier.

Fördelar

 • Inkluderar två handdukar (välj mellan olika storlekskombinationer)
 • Torkar mycket snabbare än andra handdukar
 • Inkluderar vattentät väska
 • Levereras med inbyggda upphängningsöglor

Så, är snabbtorkande handdukar värt det?

Snabbtorkande resehanddukar i mikrofiber är definitivt värda att köpa. De är inte för dyra och de har alla möjliga användningsområden som bomullshanddukar inte kan. Även om du inte använder dem varje dag, är det fortfarande en bra idé att ha en eller två av dessa handdukar liggandes för camping, resor, strandresor, vandring, fitness och mer.

Som en sista anmärkning

Snabbtorkande handdukar är lätta att använda, de kräver ingen torktumlare och du kan absorbera upp till sju gånger så mycket vatten i vatten. Med så många alternativ att välja mellan är det ingen överraskning att tiotusentals kunder har köpt de bästa handdukarna som tidigare presenterats i inlägget.

För att avsluta, här är några viktiga punkter från inlägget:

 • Bomullshanddukar är tyngre än snabbtorkande handdukar
 • Snabbtorkande handdukar är gjorda av polyester, medan traditionella handdukar är gjorda av bomull
 • Försök inte att torka bort färgade fläckar med en mikrofiberduk för att undvika missfärgning
 • Du kan använda en snabbtorkande handduk för spill, svett, vatten, kondens och mycket mer
 • De är den perfekta städpartnern för bilresor och husbilar vart du än går

För några bra idéer om hur du gör din campingresa roligare, kolla in vårt inlägg ”9 tips du bör veta innan du campar”.