Ram ProMaster vs Mercedes-Benz Sprinter: Vilket är rätt för dig?

Ram ProMasters största konkurrent har utan tvekan varit Mercedes-Benz Sprinter skåpbil, en av toppsäljarna i branschen. När det kommer till campingfordon är dessa två utmanare två av de bästa pengarna man kan köpa.

Så, mellan Ram ProMaster vs. Mercedes-Benz Sprinter, vilken passar dig? Mer än någon annan skåpbil på marknaden erbjuder Mercedes-Benz Sprinter det bästa inom komfort och lyx. Å andra sidan är Ram ProMaster robust, pålitlig och byggd för att hålla.

I det här inlägget får du lära dig följande information:

 • De största skillnaderna mellan de två konkurrerande skåpbilarna
 • För- och nackdelar med var och en
 • Hur mycket kostar det att bygga om skåpbilarna till husbilar
 • Hur man väljer det ena framför det andra
 • Olika modeller att testa för båda skåpbilarna

Skillnader från Ram ProMaster och Mercedes-Benz Sprinter

Även om de har vissa likheter finns det några skillnader mellan de båda skåpbilarna. Här är sex skillnader mellan Ram ProMaster och Mercedes-Benz Sprinter skåpbil.

I prisjämförelser är tillverkarens rekommenderade försäljningspris det första som sticker ut. ProMasters (MSRP) är lägre än Sprinter. De totala årliga kostnaderna för Sprinter är också högre, liksom delar och arbete.

ProMaster använder framhjulsdrift medan Sprinter har bakhjulsdrift, och den finns även med fyrhjulsdrift, vilket ökar den totala kostnaden. De har en framhjulsdriven version; den är dock endast tillgänglig i vissa länder för närvarande.

ProMaster har fördelen när det kommer till den maximala golvbredden inuti med 75,6 tum mot 70,4 tum för Sprinter. Bredden på en skåpbil är mycket viktig om du vill konvertera en gör-det-självbil och planerar att campa ur den. Du har mer utrymme att flytta sängen i sidled, lägga till extra bekvämligheter och så vidare.

Den höga skåpbilen Mercedes-Benz Sprinter har längre hjulbas och något mer innerhöjd jämfört med Ram ProMaster. Specifikationerna för Sprinter är 79,1 tum invändig höjd, medan ProMaster är 76,8 tum inuti. När det kommer till längd är hjulbasalternativen för ProMaster skåpbil 136 och 159 tum. Sprinter finns med en hjulbas på 144 tum och 170 tum. Båda skåpbilarna har omfattande tillval på sin längsta hjulbas.

Ram ProMaster skåpbil saknar lite i GVWR jämfört med Mercedes-Benz Sprinter skåpbil. Summan kommer till £8 900 för Ram skåpbil och £9 050 för Mercedes-Benz skåpbil. Denna lilla skillnad är något att tänka på om du funderar på att lägga till mer vikt för en konvertering.

När man jämför den maximala dragkapaciteten för de 2500 höga taken, Mercedes-Benz Sprinter har en maximal dragkapacitet på 5 000 pund, och Ram ProMaster vinner den på 5 100 pund.

Ram ProMaster vs Mercedes-Benz Sprinter Van

Båda skåpbilarna är utmärkta val för alla som vill hitta en gör-det-själv-konverteringsbil. Maximalt lagringsutrymme och en tom duk gör dem till perfekta alternativ, men vissa människor kanske argumenterar för det ena framför det andra. Efter att ha sett alla för- och nackdelar med båda skåpbilarna kommer du ett steg närmare att välja vilken som är bäst för dig.

Nedan kommer jag att ge dig några av fördelarna och nackdelarna med varje skåpbil:

Ram ProMaster Of Proffs

Andra intressanta inlägg
Kan du bära en kniv när du campar? Lagen förklarade
Hymer Aktiv Loft vs Pleasure-Way Tofino: Vilket är rätt för dig
Wild Van Campground i PA Wilds – Hammersley Wild Area

Ram tar samma pris för basmodellen av deras ProMaster som de gör för de flesta av sina lastbilar. Du behöver inte spendera mycket pengar för att få en bra modell. Även 2500 skåpbilen har ett rimligt pris, till skillnad från många andra liknande skåpbilar på marknaden.


Den fyrkantiga formen på ProMaster var den första i sitt slag i skåpbilsindustrin. De flesta andra gods- och passagerarbilar hade rundade sidor för ett smidigt utseende. När Ram designade sin skåpbil, bevisade de att skärande hörn aldrig fungerade. Deras sidor är nästan vertikala, vilket ger skåpbilar det utrymme de önskar.

  Är det fysiskt möjligt att sprinta ett maraton?

Ram ProMaster skåpbilar kan köras på diesel eller bensin, beroende på år och modell du väljer. Att ha friheten att välja vilken typ av bränsle du oftast kommer att använda kan inte underskattas. Om du campar i ditt tillstånd vet du vad som är tillgängligt oftare än inte.

Ram ProMaster Van Cons

Den fyrkantiga formen är inte så visuellt tilltalande som den smarta Mercedes-Benz Sprinter skåpbilen. Det är inte heller lika lätt att hitta parkeringsplatser och den extra höjden på ProMaster kan vara ett problem om du försöker passa in i garage eller genomkörande restauranger. Det kan vara åsikter, men de är värda att överväga.

Ram har för närvarande ingen V8-version för ProMaster. Även om det inte är en stor sak, kommer du att känna dig lite långsammare när lastutrymmet är fullt. Efter att ha lagt till en sängram, kylskåp, förvaringsutrymme och andra nödvändiga campingsaker kan det bli ett större problem.

Mercedes-Benz Sprinter Van Pros

Mercedes är mest känd för sin lyx. Även om skåpbilar inte är en symbol för extravagans, lyckades företaget införliva alla möjliga uppgraderingar av stil och funktionalitet. Du kan campa med pekskärmsstereofunktioner, några av de bästa luftkonditioneringsalternativen på marknaden och mer.

Den invändiga höjden på Mercedes-Benz Sprinter är ett av dess främsta försäljningsargument, speciellt för människor som vill göra om den till en husbil. Att kunna stå är nästan en viktig aspekt av att campa från en skåpbil, vilket är anledningen till att Sprinter fortsätter att vara Van Life-rörelsens ansikte utåt.

Att ha en skåpbil som du kan stå upp i är en viktig egenskap när du försöker välja en skåpbil att campa i. Vi har ett inlägg som ger dig mer information om detta ämne.

Beroende på vilken konfiguration du väljer kan Sprinter dra mellan 5 000 och 7 500 pund. Om du vill använda skåpbilen för förvaring medan du drar en släpvagn att sova i, kommer dragkapaciteten för detta fordon att vara en utmärkt funktion för dig. Lastutrymmet i skåpbilen är enormt, vilket gör att du kan lasta all utrustning du behöver för att campa.

Mercedes-Benz Sprinter Van Cons

Mercedes är känt för sin lyx, men tyvärr är det höga kostnader inblandade. Du kommer ofta att upptäcka att Sprinter skåpbilar är mycket dyrare än andra skåpbilar av samma kaliber, bara på grund av namnet. Även begagnade Mercedes-Benz Sprinter skåpbilar kan kosta lika mycket som en helt ny Ram ProMaster.

Mercedes-Benz har inte lika många återförsäljare över hela landet som Ram. Du kan behöva köra några timmar för att hitta en återförsäljare att köpa från, och det kan vara en stor sak när du är på resande fot och behöver service eller reparationer.

Det finns många alternativ att överväga innan du väljer en av skåpbilarna. Mercedes erbjuder lyx och gas- eller dieselalternativ, medan Ram erbjuder utrymme och rakare sidor för att anpassa din campingupplevelse. Ärligt talat, vilken som helst av dem skulle vara en utmärkt husbil.

Om du undrar hur länge din Sprinter skåpbil kommer att hålla, har vi ett inlägg som ger dig den information du behöver.

Båda skåpbilarna är bra allroundfordon som ger det utrymme som behövs för att bygga en sängplattform, garderober och alla bekvämligheter du behöver i din husbil.

Varje företag har olika konfigurationer att välja mellan och erbjuder ytterligare uppgraderingar om du bestämmer dig för att lägga till fler.

Köp- och andrahandsvärde som ombyggnadsfordon

Husbilar är nu mer populära än någonsin. Eftersom den genomsnittliga helt nya husbilen kostar över $60 000, är ​​det lätt att se varför så många köpare drar sig mot anpassade husbilar. Du kan köpa en husbil för 30 000 USD och bara spendera cirka 10 000 USD för att få kvalitetsbekvämligheter.

  8 skillnader mellan 3-säsong och 4-säsong tält

Låt oss ta en titt på köp- och säljvärdet för konverterade Ram ProMaster och Mercedes-Benz Sprinter skåpbilar nedan.

Ram ProMaster konverterat inbytesvärde

För närvarande kostar Ram ProMaster cirka 28 000 $ ny. Det är grundmodellen utan detaljer. Om du vill ha alla ändringar och den bästa motorn måste du spendera cirka 45 000 $+.

Som nämnts ovan kan det kosta runt 10 000 $ att konvertera en skåpbil till en husbil om du vill ha alla tillägg. Du kan dock enkelt komma undan med att spendera bara 2 000 USD. Gör en lista över vad du vill ha innan du köper skåpbilen så att du har en snabb budget att gå.

Om du köper en begagnad Ram ProMaster för runt $15 000 till $20 000, kanske du kan göra en vinst genom att sälja den vidare. Många människor vill inte göra omvandlingarna själva, så du kan spendera totalt 25 000 USD och sälja det för 30 000 USD. Prova att konvertera den med funktioner som alla gillar, som solenergi och effektivt lagringsutrymme.

Mercedes-Benz Sprinter Konverterat inbytesvärde

Basmodellen av Sprinter-bussen kostar cirka 35 000 dollar. Tänk på att det är konkurrenten till Ram ProMaster, men det är ungefär $7 000 mer. Som nämnts ovan kostar Mercedes skåpbilar mycket mer än de flesta andra. Om du vill köpa en begagnad modell kommer den att kosta runt $20 000 till $25 000 (i gott skick).


De goda nyheterna med att köpa Sprinters är att de har funnits mycket längre, vilket innebär att du kan hitta gamla begagnade Sprinters för cirka $10 000. ProMasters har bara funnits i några år, så andrahandsvärdet är fortfarande mycket högt.

Om du köper en begagnad Mercedes Sprinter-buss för runt $10 000 till $25,000, kan du fortfarande göra en anständig vinst bara på namnet. När omvandlingarna är sagt och gjort, är det säkert att säga att du kommer att tjäna minst lika mycket som du spenderade (så länge skåpbilen håller sig i bra form).

Som du vet är körsträcka, slitage och kvaliteten på din omvandling alla faktorer i återförsäljningsekvationen.

Om du är intresserad av hur väl husbilar håller sitt värde, här är ett inlägg som du kanske gillar.

Olika modeller för Ram ProMaster och Mercedes-Benz Sprinter

Ett annat problem med konkurrensen mellan Ram och Mercedes-Benz är att de båda har flera modeller för sina skåpbilar. Varje företag erbjuder olika konfigurationer så att du kan få den som bäst passar dina behov.

Var och en erbjuder en hög topp, men Ram erbjuder både låga och mellanliggande alternativ. Mercedes-Benz säljer vanligtvis bara en high-top, men det finns low-tops tillgängliga om man letar tillräckligt noga. Håll utkik efter begagnade modeller om du vill ha något kort.

De tre mest populära Ram ProMaster-modellerna är följande:

 • 1500 Low Roof ProMaster (136-tums hjulbas)
 • 2500 High Roof ProMaster (159-tums hjulbas)
 • 3500 High Roof ProMaster (3-dörrars förlängd)

De tre mest populära Mercedes Sprinter-modellerna är följande:

 • 2500 Standard Roof Sprinter (144-tums hjulbas)
 • 2500 Passenger Standard Roof Sprinter (144-tum
  hjulbas)
 • 2500 High Roof Sprinter (170-tums hjulbas)

Om du väljer att köpa en personbil har du en heltäckningsmatta, men du måste ta bort alla säten. Lyckligtvis kan denna process göras på bara cirka 20 minuter om du har någon som kan hjälpa dig.

För campingändamål går det inte att förneka att modeller med högt tak är de bästa valen som erbjuds av båda företagen. Du kan både stå upprätt i dem, vilket är en stor fördel, och du kan välja att köpa ett större lastutrymme för längre längd.

  Blir tält stulna på campingplatser?

De bästa frågorna att ställa dig själv innan du väljer en skåpbil

Att köpa en skåpbil från båda företagen är en betydande investering. Innan du fattar ett beslut, överväg ett antal frågor och funderingar du kan ha. När allt kommer omkring bör du kunna konvertera skåpbilen och njuta av din campingupplevelse utan köparens ånger.

Här är de fem frågor du bör ställa dig själv innan du köper en Sprinter eller ProMaster:

Är du bekymrad över tillgänglighet och garanterad livslängd? Om så är fallet, har Mercedes tillverkat Sprinter skåpbilar i flera år, vilket innebär att du inte har några problem att hitta delar för vilket år och vilken modell som helst. Ram ProMaster är relativt ny, vilket gör det svårare att hitta delar.

Har du en begränsad budget? Mercedes skåpbilar är nästan alltid dyrare än en Ram ProMaster. Dessutom är reparations- och underhållskostnaderna per del högre. Om du vill få det fixat hos en återförsäljare måste du spendera ännu mer pengar.

Hur många människor campar du med? Båda fordonen har plats för två personer, men ProMaster är lite rymligare. Om du är orolig över att ha tillräckligt med utrymme att röra dig utan att känna dig rörig eller överbelastad, bör du försöka skaffa en. Ensamcampare kan använda båda skåpbilarna.

Föredrar du ytterligare bekvämligheter? Mercedes verkar alltid leda vägen när det kommer till bekvämligheter. Om du är någon som gillar lyx, då är Sprinter skåpbilen att välja. ProMaster har många funktioner, men Mercedes har allt du kan önska dig.

Vill du att din skåpbil ska vara bredare eller längre? ProMaster har en något bredare insida, så att du kan lägga sängar i sidled. Det finns tillräckligt med utrymme för att göra detsamma med en Mercedes Sprinter skåpbil, men den extra bredden i en ProMaster överträffar allt du hittar från konkurrenterna.

Hur mycket kostar det att konvertera varje skåpbil?

Tvärtemot vad du kanske tror kan du konvertera båda skåpbilarna för samma pris. Den lilla skillnaden i längd, bredd och höjd ändrar inte hur mycket du bör spendera på lyx. Det betyder att oavsett vilken skåpbil du väljer är de båda fantastiska DIY-camperprojekt.

Innan du börjar bygga och bygga om, skapa en budget för att veta exakt hur mycket du vill spendera. Här är några saker som folk ofta lägger till när de renoverar och konverterar husbilar:

 • Solpaneler, en solcellsladdare och en batterilagringsbank.
 • En sängram som lyfts från golvet för att möjliggöra förvaring under.
 • En takfläkt.
 • Handfat, skåp och bänkutrymme.
 • En vattenpump.

Du kan spendera cirka 2 500 USD för alla ovanstående föremål. Men om du vill ta steget från de lägre slutprodukterna kan du spendera mycket mer. Det beror på vilka material du köper, hur många watt du behöver från din solenergi och så vidare. Sammantaget varierar konverteringskostnaderna från $2 000 till $10 000.

sammanfatta

När det gäller konkurrensen mellan Ram och Mercedes skåpbilar är det för nära att ringa. Du måste ta reda på vilket av de två som är det bästa alternativet för dig. Camping behöver inte vara ett stressigt beslut att ta, så skaffa den husbil som är rätt för dig och börja konvertera den så snart du kan.

Oavsett om du föredrar lyxen hos Mercedes eller den rymliga interiören i Ram, kommer du att älska skåpbilen du köper. Eftersom dimensionerna och andra specifikationer är så lika, är det omöjligt att göra ett fel val mellan de två.

Ram ProMaster och Mercedes-Benz Sprinter är några av de mest populära skåpbilarna som används för gör-det-själv husbilskonverteringar, och du kan inte gå fel med något av alternativen.