Rakade ben får dig att springa snabbare: sant eller falskt?

Oavsett om du springer avslappnat eller om du springer för sport, är det troligt att du kommer att gå igenom faser där du vill maximera din löphastighet. Det finns många tekniker du kan förbättra, det finns styrketräning, det finns sprint, men hur är det med den RIKTIGT magra marginella förbättringen? Får du att springa snabbare genom att raka benen?

Att raka ditt benhår för löpning kommer inte att göra dig snabbare med någon meningsfull mängd. Men beroende på din hårtäthet och vädret kan rakning av benen göra löpningen mycket bekvämare, vilket kan göra löpningen mindre eländig och mer motiverande.

Sanningen är att rakning av benen inte direkt gör dig snabbare. I resten av den här artikeln kommer jag att svara på alla frågor du kan ha, och förhoppningsvis kommer du i slutet av den att veta om du vill raka dina ben eller inte. Låt oss gå in i det.

Rakade ben vs. icke-rakade ben

Ska du raka benen för att springa?

Att raka benen eller inte raka benen för ett lopp är 100% din personliga preferens. Det finns liten eller ingen prestationsfördel i nästan alla situationer. Ditt benhår ger inte tillräckligt med vindmotstånd för att göra någon anmärkningsvärd skillnad (till skillnad från till exempel simning).

Såvida du inte har exceptionellt håriga ben förstås. Det kan vara så att rakning i det fallet faktiskt kan göra skillnad. Inte troligt dock.

Om du försöker raka av dig en halv sekund över ett maraton, är det verkligen ett ”varför inte?” scenario. Det är lite jobbigt, men det kan finnas psykologiska fördelar också.

  Är vandringsstrumpor verkligen nödvändiga? Eller är de en bluff?

Om du funderar på att raka dina ben, här är några anledningar till att folk rakar benen för att springa:

  • Det är lättare att applicera vilken typ av lotion eller solskydd som helst
  • I riktigt varmt väder kan (mer) bar hud svalna lättare
  • Vissa människor tycker att kläder är bekvämare över rakade ben

Rakar elitlöpare sina ben?

Jag gick igenom flera bilder på de bästa maratonlöparna som någonsin har levt (här på Wikipedia), och konsensus är det ja, elitlöpare rakar sina ben och armar.

Om detta är för prestanda, komfort, tur, tradition eller bara för att få bättre bilder, vi kommer aldrig att veta. Men om du är en olympier, finns det ingen anledning att inte göra allt för att raka bort någon potentiell källa till drag.

För oss andra kan du raka benen för skojs skull, men det kommer inte att göra någon större skillnad.

Vilka sporter är det vanligt att ha rakade ben?

Den vanligaste sporten där idrottare rakar sina ben är simning, cykling och kontaktsporter som fotboll eller rugby.

Rakning före simning kan faktiskt göra skillnad i drag, så säger den här studien. Vilket är vettigt. Vatten är tätare än luft och så det är möjligt att ha lite mer motstånd kan sakta ner dig över långa avstånd. Återigen, sannolikt inte att göra någon stor skillnad, men åtminstone möjligt.

Folk har gjort en del icke-referentgranskade studier och har kommit fram till att det finns en liten kant om simmare rakar sig. Om inte annat kan det bara vara en mental grej där du har känslan av att du verkligen lägger ner allt genom att raka den sista kvadratcentimetern av din kropp.

  Hur man gör hemmagjord glamping (med tips och tricks)

Idrottare kommer att raka sig i vissa kontaktsporter för att förhindra att håret dras och kläms när de tacklas eller tacklas. Allt för att minska din yta kan förhindra smärta.

Är det ok för män att raka sina ben?

Det är här saker och ting kan bli lite rörande och gå. Personligen tycker jag att vem som helst kan raka sig vad de vill, och det är ingens sak. Å andra sidan förstår jag att vissa killar kan känna sig självmedvetna om att raka benen.

Du kanske måste svara på någons fråga, och du kan vara ärlig – jag ville se hur det var! Jag har hört killar säga det här i exakt det här scenariot, och ingen tänker två gånger på det.