Provisorisk badplugg: Vad kan du använda för att täppa till ett badkarsavlopp?

Du har haft en mycket lång jobbig dag på jobbet och kommit hem för att ta ett långt varmt bad, bara för att upptäcka att kontakten inte fungerar. Men det finns ingen anledning att förbanna din otur eftersom problemet är lätt att åtgärda. Du kan återanvända många vardagliga föremål för att bygga en DIY badplugg.

Du kan använda en mängd olika föremål för att skapa en provisorisk badplugg. Ett platt lock, plastpåsar fyllda med luft eller våt trasa, kaffekapslar, en rörmokarspackel, ett högt glas, en kolv för diskho, en avtappningsplugg för båt och vattentät tejp är bland dina många alternativ för att åtgärda ditt problem tillfälligt.

Fortsätt läsa för att se hur du använder dessa vardagliga föremål för att göra en badkarsplugg eller propp så att du inte missar chansen att koppla av i det varma badet!

1. Ett platt burklock

Burklock, särskilt syltburkar, är perfekta förseglingsalternativ för badkar. Det beror på att deras storlek passar perfekt till avloppet.

Hitta ett platt lock som är tillräckligt stort för att passa avloppet. Vänd den upp och ner och lägg den på avloppet. Om du vill vara säker på att den sitter stadigt runt locket, fukta den lite och tryck till ordentligt. Slå nu på vattnet för att skapa en lufttät tätning mellan avloppet och toppen.

När badkaret är fullt med vatten kan du känna ett sug under avloppet, som kombineras med vattnets vikt för att trycka locket mot avloppet ordentligt.

Om du inte har ett platt burklock borde ett smör- eller yoghurtfats lock göra susen. Rengör locket, fukta det lite och tryck det mot avloppet. Det ger dig tillräckligt med tätning för att hålla vattnet i badkaret när du inte har en propp.

Om plastlocket inte är platt, skär av kanten runt locket. På så sätt får du ett platt lock som passar perfekt för hål av alla storlekar.

2. Ett högt glas

Har du ett högt glas som är tillräckligt stort för att fungera som avloppspropp? Du kan placera den i avloppet på vilket sätt den passar bäst. Om glaset är för litet för hålet, linda ett gummiband eller lite bubbelplast runt det som en snabb lösning.

Se även  Hur mycket elektricitet använder en Slow Cooker?

När du vill ta bort glaset, var försiktig så att du inte trycker för mycket, annars kommer du att krossa glaset i handen. Flytta den försiktigt och häll lite vatten runt den, så kommer den ut mer effektivt och smidigt.

3. Plastpåsar

Fyll en plastpåse med vatten och förslut den för att fungera som en provisorisk badkarsplugg. Vilken påse som helst duger så länge den är av rätt storlek för att passa in i avloppet, som en smörgåspåse eller en förvaringspåse. Om påsen inte är tillräckligt stor kommer den att fastna i avloppet. Om påsen inte stänger tätt, knyt ett gummiband runt den. Lägg den över avloppet och använd den som en snabb dräneringspropp genom att stoppa in den i hålet.

Om du vill vara säker på att den är tillräckligt tät, lägg en våt tvättlapp eller en svamp i plastpåsen. När du har fått ut luften ur påsen, knyt änden eller vira ett gummiband eller ett rep runt den. Denna metod är effektivare än bara en plastpåse fylld med vatten. Kom bara ihåg att pressa ut luften ur påsen, annars flyter den i badkaret efter att du fyllt den med vatten.

4. Kaffekapsel

Tomma engångskaffekapslar är också bra idéer för att stoppa badkarsavlopp. Innan du lägger kaffekapseln i avloppet, kontrollera storlekarna för att säkerställa att kapseln passar. Om kapseln har rätt storlek kan du enkelt lägga den i avloppshålet. Om det är mindre än dräneringshålet kan du vira ett gummiband runt det så att det passar. Toppen ska vara vänd nedåt för att ge dig en stängd tätning. Om det läcker lite, oroa dig inte eftersom du kommer att ha tillräckligt med tid att ta ett bad.

Du kan använda vilken kopp som helst som har rätt storlek och går in i avloppshålet. En vanlig Keurig-kopp, en liten medicinkopp eller något med formen av en kopp kan hjälpa dig att bygga den provisoriska avtappningspluggen.

5. Vattentät tejp

Vattentät tejp är ett annat effektivt sätt att täcka badkarets avloppshål. Lägg några lager tejp över hålet och tryck ner det ordentligt för att se till att det inte lossnar när du badar.

Fäst inte tejpen på badkaret när det är blött. Torka badkaret noggrant och vänta ungefär en timme för att säkerställa att fukten inte förstör tejpens vidhäftningsförmåga.

Se även  Hur många babymorötter motsvarar 1 morot? (Besvarade)

6. VVS-spackel

Du kan använda rörmokarspackel för att ersätta en defekt packning på popup-avloppet. Även om detta är en tillfällig fix, förhindrar den läckage från avloppet och tätar avloppet för att hålla vattnet i badkaret.

Men du kan inte använda den ensam för att blockera avloppet. Den är perfekt för att täta en avloppspropp som inte passar ordentligt.

Ta en liten bit VVS-spackel, rulla den i händerna och gör en lång bit som en mask. Den ska vara tillräckligt lång för att täcka avloppets omkrets. Ta ut popup-avloppet och byt ut den defekta packningen mot kittet. Stäng sedan avloppet och tryck till det ordentligt. När du har badat klart och tömt badkaret ska du ta ut kittet. Så det är bara en engångslösning.

VVS-spackel kommer väl till pass i andra hemreparationssituationer, och det kostar inte mycket. Så se till att du har några hemma, för säkerhets skull!

7. Sänkkolv

Om du har en toalett- eller handfatskolv liggande kan du använda den för att täppa till badkarets avlopp. Tvätta dess gummiände med tvål och placera den över badkarets avloppshål. Tryck ned den ordentligt för att täta den.

Du kan lämna trähandtaget där eller ta bort det. Handtaget hjälper dig att ta bort kolven när du är klar och redo att tömma badkaret. Om du ser ett hål inuti gummidelen efter att du tagit bort trähandtaget, måste du behålla handtaget eftersom det inte kan bilda en tätning.

8. Båtavtappningsplugg

Sportfiskare brukar ha denna bit hemma. Båtpluggar finns i olika storlekar, så leta efter en som har samma storlek som din badkarsavlopp. Tryck ner den så att den sitter tätt i hålet. När det är säkert inuti avloppet, vrid det medurs för att säkerställa att vattnet inte läcker. När du vill ta bort pluggen och tömma badet, vrid det helt enkelt åt motsatt håll.

Om du känner att det kan komma till nytta i framtiden att ha en vridning av båtavlopp, kan du få det online eller från båtutrustningsbutiker. Men om du vill använda den som ett badkarsblock är det bättre att köpa en badkarsplugg istället!

Se även  Hur man fixar en toalettsits som fortsätter att falla (bästa tips och tricks)

9. Lock för medicinbehållare

Alla av oss har gott om medicinbehållare med toppar som passar storleken på badkarsavloppet. Samla alla dina medicinbehållare och leta efter en topp som du kan sätta in i hålet. Lägg den upp och ner i avloppet och tryck till ordentligt.

Vissa av dessa toppar har popup-lock. Du kan använda dem som avlopp för proppen. På så sätt behöver du inte ta ut den provisoriska proppen för att tömma badkaret. Öppna helt enkelt popup-locket för att släppa ut vattnet!

DIY-badplugg är en tillfällig lösning

Lösningarna i den här artikeln är alla tillfälliga korrigeringar. Du kan använda dem när du vill bada, men det är bättre att leta efter en permanent lösning om du vill ha fullständig sinnesfrid.

Om du tar en snabb tur till den lokala butiken hittar du bra alternativ för utbyte av din badkarsplugg. Ta de exakta måtten på kontakten så att du kan hitta den bästa ersättningen. Dessa pluggar kommer att hålla längre än tillfälliga gör-det-själv-lösningar och kommer inte att kosta dig mycket.

Ett alternativ är att få en gummipropp eller plugg från en lokal butik. Detta är dock inte heller en permanent lösning eftersom gummit utsätts för slitage och gör att badkaret läcker igen.

Alternativt, om du inte kan hitta ersättningen i exakt storlek, ring en professionell för att hjälpa dig att få en mer permanent lösning. Även om det kan kosta lite pengar att be om professionell hjälp, är det ett säkrare val eftersom du kan vara säker på att du åtgärdar problemet för gott.

Slutsats

Att hitta en snabb lösning på en trasig avtappningsplugg för badkaret kan vara en livräddare om du verkligen är i behov av ett varmt bad efter en tuff dag. Lyckligtvis finns det ingen brist på DIY-lösningar på detta problem.

Det bästa du kan prova är att lägga ett plant lock över plugghålet efter att du har fuktat det så att det fastnar ordentligt. Alternativt kan du använda en avloppskolv, en kaffekapsel, ett VVS-spackel, en plastpåse fylld med en trasa eller svamp och vattentät tejp. Dessa föremål är alla användbara lösningar för att tillfälligt blockera badkarspluggen.

Lämna en kommentar