Plåtböjningsanvändningar: 6 exempel med bilder

Plåtböjningen är den här mystiska knuten som du hör namnet på hela tiden, och du kanske tittade på en handledning om hur man knyter den – men efter allt detta, förklarar det hur bra plåtböjningen är? Tja, läs vidare min medlärare, jag ska visa dig.

Sheet Bend är en Bend, som är en knut som används för att knyta ihop två rep. Plåtböjningen är särskilt användbar för att knyta ihop två rep med olika diametrar.

Jag vill dela med mig av några exempel på hur du kan använda plåtböjen samt några fördelar och nackdelar med plåtböjen. Låt oss komma till det:

Varför använda arkböjen?

En arkböj med ett tjockare gult rep och ett tunnare blått och rött rep
The Sheet Bend, i all ära. Lägg märke till hur det gula och blåa repet är mycket tjockare än det röda och blåa repet

Plåtböjen är en utmärkt och lätt att knyta böj för att fästa ihop två rep. Inte bara det, dess främsta fördel är det den kan användas för att binda ihop två olika diametrar av rep.

Plåtböjningen kan enkelt modifieras för att förstärkas och kan göras mycket säker, även om den inte är supersäker i sin grundform. Se den Dubbel arkböjning avsnitt i detta inlägg om du vill stärka plåtböjningen.

Är du trött på att inte veta vilken knut du ska använda och när? Jag gjorde en knopkurs som lär ut över 30 knop och det jag gör annorlunda är Jag visar dig faktiskt var du kan använda dessa knutar. Om du är intresserad, kolla in min kurs här:

Sätt du kan använda arkböjen

Sheet Bend kan vara användbar i en massa olika scenarier, jag kommer att täcka de stora situationerna där du kanske vill använda den.

Förlängning av en linje

Detta är kanske vanligaste orsaken varför du kanske vill använda en arkböj.

Om du har två repbitar och ingen av dem är tillräckligt lång för det jobb du vill ha, kan du knyta ihop båda delarna av repet med plåtböjen.

Som ett exempel, på min bakgård, experimenterade jag med att hänga en hängmatta med en åslinje, och min åslinje var för kort! Så jag knöt ihop två av mina rep för att stänga avståndet.

arkböj i slutet av varje rep
Plåtböj i slutet av varje rep för att förlänga repet

Fäst till mitten av en linje

Kom ihåg att plåtböjen inte behöver bindas i änden av något av repen! Du kan knyta en arkböj på en vik i vardera änden. Detta kan vara användbart om du vill fästa ditt rep i mitten av ett rep.

  Kostnaderna för att konvertera en Sprinter Van förklaras
Arkböj i mitten av en rad
arkböj i mitten av en linje

Ett exempel på när du kanske vill göra detta är a rep räddningslinje.

En repräddningslinje

Om du har ett rep som du slänger upp ovanför en trädgren så att du kan hänga något eller om du gör en remskiva, ibland vill du verkligen inte klättra hela vägen upp i det trädet för att få ner repet.

Det finns ett par sätt du kan få tillbaka ditt rep. En är att använda en annan mindre linje som en rep räddningslinje. Du kan knyta det mindre repet till det större repet med en arkböj. När du är klar med ditt större rep kan du använda det mindre repet för att dra tillbaka det större repet till säkerhet.

Dra kabel genom väggen

Plåtböjen är superanvändbar för att dra kabel genom en vägg!

Om du någon gång vill lägga i en nätverkskabel eller liknande kan du knyta en draglina till din nätverkskabel med plåtböjen. Med en draglina kan du knyta andra nätverkskablar till draglinan för att göra det mycket lättare att dra ytterligare kablar genom väggen.

Jag vet att det låter superspecifikt… men jag har gjort det förut – man vet aldrig när något liknande dyker upp för dig!

Kom ihåg att om du vill knyta plåtböjen bör du använda den tjockare eller styvare kabeln eller repet som bukändan på repet. Du vill inte haka halvt tjockt eller styvt rep om du kan undvika det.

Permanent dragrep

Om det är något du ofta måste dra kan du knyta ett kortare, starkare rep som du kan lämna fäst vid föremålet du försöker dra.

  Är dubbelväggstält verkligen varmare?

Du kan naturligtvis använda bogserlinan som den är, eller om du sedan vill förlänga bogserlinan kan du använda plåtböjen för att tillfälligt få mer längd på draglinan med en plåtböj.

Sedan, när du är klar med dragningen, kan du lossa din arkböj och få tillbaka ditt andra rep. Du bör tänka på att binda arkböjen på en vik för att göra en snabb frigöring.

Användbara varianter

Tucked Sheet Bend

Den infällda plåtböjen har en lägre profil än en vanlig plåtböj. Det här är bra om du drar i det här repet och du inte vill att din lakan böjer sig fast i någonting när du drar den.

infälld plåtböj. Alla linjer är parallella
Instoppad plåtböj. Lägg märke till den låga profilen på knuten.

För att knyta den instoppade arkböjen, knyter du i princip en arkböj, förutom att du sticker den lösa änden av knuten genom öglan du skapade runt knutens bukt.

Jag ska försöka skriva de här instruktionerna, men om du vill ha detta i videoform delar jag med mig av hur man gör denna variant i min knutkurs med video – se till att kolla in det här.

*Obs, jag säger större och mindre rep bara för att skilja de två åt, de kan ha samma diameter på repet.

Knyt en arkböj

 1. Forma en vik med det tjockare/styvare repet
 2. Sätt det tunnare repet genom buktens botten
 3. Ta det tunnare repet över toppen av viken och under hela viken, se till att du ger dig själv tillräckligt med slack för att knyta ett halvt hak.
 4. Stick in det tunnare repet under sig själv för att bilda ett halvt hak

Stoppa arkböjen

 1. Till sist, ta det tunnare repets lösa ände (som ska gå vinkelrätt mot resten av knutens linjer) och stoppa in det genom öglan på kroken.

Du måste släta repet så att det lilla repet går runt det stora repet, annars kollapsar den halva kroken.

  DIY campingmadrass så att du äntligen kan sova

Dubbel arkböjning

Den dubbla plåtböjen är en mycket säkrare version av plåtböjen.

Dubbel plåtböj. Lägg märke till hur det bara är ett dubblerat halvdrag
 1. Knyt en arkböj
 2. Linda det tunnare repet runt viken en gång till, precis bredvid det befintliga halvdraget. Du dubblar i princip bara på halva draget.

Sheet Bend On a Bight (Quick Release)

Slutligen kan du använda plåtböjen med snabbkoppling. Detta är praktiskt om du verkligen behöver dra den här linan hårt, så att du enkelt kan lossa böjen.

Plåtböj med snabbkoppling
Lägg märke till att istället för att sätta ändan genom den sista halva kopplingen, så gör jag en bukt, detta kommer att fungera som en snabbkoppling.
 1. Gör en bukt med det tjockare repet
 2. Sätt det tunnare repet genom buktens botten
 3. Ta det tunnare repet över toppen av viken och under hela viken, se till att du ger dig själv tillräckligt med slack för att inte bara knyta ett halvt drag, utan tillräckligt slack så att du kan lägga en ögla genom det halva draget.
 4. Gör en bukt med det tunnare repet och lägg igenom det där du skulle göra i en vanlig arkböj.

Fördelar med arkböjningen

Jag gillar faktiskt plåtböjningen. Det är en säker knut, på uppoffring av viss styrka. Det är inte troligt att den halkar om den dras åt med den dubbla plåtböjningsvarianten, men den har nackdelen att ha ett par snäva böjar i repet vilket gör att repet tappar styrka.

 • Lätt att knyta
 • Lätt att komma ihåg
 • Fantastiskt för att knyta ihop två olika storlekar av rep
 • Den dubbla plåtböjningsvarianten är ganska säker
 • Variationen med tucked plåtböjning möjliggör en låg profil, utmärkt för att dra något
 • Om den knyts med en vike, kan den vara lätt att lossa
 • Denna böj kan användas var som helst längs längden på båda linjerna

Nackdelar med plåtböjningen

 • Kan halka om man inte knyter en dubbel arkböj
 • Om den inte är undanstoppad har arkböjningen en vinkelrät linje som kan fånga saker
 • Om de inte knyts med en snabbkoppling, kan dessa en eller två halvhakar vara svåra att lossa om mycket belastning appliceras
 • Snäva böjar som försvagar repet