Placera tältpinnar i hård mark (tips och tricks som fungerar)

Tältstänger kommer ofta med alla köpta tältpaket. Även om det kan vara frestande att bara slå upp sitt tält och slänga in sina saker, hoppas vikten räcker; Det är viktigt att sätta upp ditt tält. Tältpinnar hjälper till att hålla ditt tält säkert under hårda vindar och till och med allmän in- och utstigning.

Däremot kanske de pinnar som medföljer ditt tält inte alltid är lämpliga beroende på din campingplats. Sandjord kräver bredare stolpar, medan stenig jord kan kräva mer robusta aluminiumstolpar. Om du campar på särskilt hårt underlag måste du vara strategisk när du slår upp ditt tält.

Att placera tältpinnar på hård mark innebär följande:

  • Förbehandling av jorden
  • Använda rätt verktyg
  • Tar din tid
  • Skapa ett starthål
  • Var villig att kompromissa

Om du tar dig tid och gör det rätt så håller ditt tält i dåligt väder, oavsett vilken typ av jord som finns under.

Typer av tältpinnar

Tältpinnar finns i olika längder, former och material. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar och är också gynnsam för en viss typ av yta.

De första är aluminiumstavar. Dessa tältpinnar är oftast de mest populära och brukar medfölja vid köp av tält. De är lätta och böjer lättare än andra typer av stolpar.

Även om deras vikt gör dem idealiska för backpacking, är de inte de mest robusta. Aluminiumstolpar är lämpliga för mjuk till medelhög jord och rekommenderas inte för hård stenig eller frusen jord.

Nästa upp är titaniuminsatser. Dessa tältstänger är några av de mest hållbara utan att vara tunga. Vanligtvis är dessa stolpar inte breda utan mindre i diameter; detta beror på att titan kan vara ganska dyrt.

Eftersom dessa starka stolpar kan böjas snarare än att gå sönder när tryck appliceras, är de lämpliga för hård, stenig och till och med frusen mark.

Stålstolpar är ett annat svårt alternativ. De är mer hållbara än aluminium, men de är också tyngre. Ändå är de vanliga och finns i en mängd olika former, från breda till tunna och långa. Stålstolpar rekommenderas för medelhårda jordar.

Äntligen har vi plasttältpinnar. Ibland hittar du dessa säljs med tältpaket, speciellt mer budgetvänliga tält. Plastpinnar är billiga eftersom de behöver bytas ut ofta, för när de väl går sönder måste de slängas.

  Kan ormar komma in i ett tält? (och hur man håller dem utanför)

Plastpålar anses vara lätta, men de är också höga och breda. Dessa skrymmande stolpar kan användas på mjuka till medelstora jordar.

Förutom materialet de är sammansatta av kan tältpinnar också ha olika former. Olika former och längder fungerar bäst för specifika jordtyper.

Breda stakar är bäst för nästan alla typer av jord, vare sig sandig eller stenig. En stor yta kan göra det svårt att köra in, men det gör att stolpen också tål att dras och dras upp ur marken. Breda pålar är också kända som v-formade pålar på grund av deras pilspetsutseende.

I andra änden av spektrumet finns smala trådvirkade eller runda trådpålar. Dessa kan också kallas stift. De är långa och tunna, med en krok i ena änden för att fästa tältöglan eller snurrlinan.

Virkade trådar är vanliga, men inte de mest användbara. Detta gäller särskilt när det gäller lös eller sandig jord. På grund av sin brist på yta kan de lätt lossna och glida ut.

Den sista typen är tältpinnar i skruvstil. Dessa stolpar är formade som en korkskruv som kan skruvas i marken. Denna design ses ofta på undersidan av parasoll och av goda skäl. Skruvtältstänger fungerar bäst i sandig eller lös jord.

Om möjligt bör du undersöka platsen och jordtypen för din campingdestination innan du börjar din resa. På så sätt kan du välja det bästa materialet och stilen för tältstänger för att hålla ditt tält stadigt på marken.

Hur man slår i tältstänger

Att hamra i tältstänger kan tyckas enkelt nog, du hamrar bara staven i marken. Det finns dock en strategi för att slå upp ditt tält.

Det korrekta sättet att sätta in en tältstång är vinkelrätt mot marken. Det betyder att tältstången ska hamras in vertikalt istället för snett. Den nittio graders vinkeln mellan stolpen och marken ger mest motstånd och gör det svårt för din stolpe att dra sig ur marken.

Se dessutom till att kroken inte pekar mot ditt tält. Kroken ska vara vänd bort från ditt tält så att du har en stor mängd hållkraft när du fäster vajern eller öglan.

  Vad ska jag ha på mig när jag vandrar i 60 graders väder?

Slutligen, ha dina tältpinnar placerade direkt på hörnet av ditt tält. De ska vara lutande och bilda ett ”X” över din tältbas istället för att löpa i linje med dina tältsidor i form av en kvadrat. Detta ger dig det optimala greppet.

Om du har placerat dina insatser korrekt och är redo att slå in dem, finns det några sätt du kan göra detta på.

Du kan använda en hammare, hammare eller en stor sten. Hammare och hammare betyder att du bär med dig verktyg, en sten kan räcka i ett nafs eller om du backpackar och inte vill bära extra vikt.

Mjuka hammare fungerar bäst för lös eller sandig jord, hammare är något av ett allsidigt verktyg, och stora stenar kan vara särskilt användbara för hård jord.

Det rekommenderas inte att slå ett stolpe med foten. Du är mer benägen att böja stolpen eller trycka den omgivande smutsen uppåt som en spak istället för att köra ner den i marken.

Använd istället ditt valda verktyg för att köra din stolpe ordentligt hela vägen ner i marken. Lämna den inte halvvägs, eftersom detta inte ger dig ett säkert grepp. Om du är orolig för att stolpen är för svag, använd en stor sten ovanpå stolpen för att stärka den.

Om inlägget gick in väldigt lätt så kommer det förmodligen ut lätt. Om du inte har stenar för att förstärka stolpen kan du använda mer än en stolpe för extra hållkraft. Det kan också vara bra att ta med tältpinnar av varierande längd.

Sätt ut i särskilt hård jord

Instruktionerna ovan får det att låta tillräckligt enkelt, men vad händer om marken är riktigt hård?

Ett knep är att förbehandla jorden. Om jorden är mycket tät och kompakt, använd lite vatten för att lossa den.

Häll först en liten mängd vatten på smutsen där du vill placera din insats. Vänta några minuter tills det sipprar in och lossar området. Använd sedan en stor sten för att slå din insats. Vattnet bör göra utplaceringen lättare.

  Campinggasflaskor (pris, hur länge de håller, jämförelser)

När du använder en sten eller till och med ett verktyg för att driva din insats i hård och stenig mark, lyssna efter förändringar i ljudet. Om du träffar en sten eller ett omöjligt föremål kommer stangen från staven att ge ett annat ljud.

Det skulle vara klokt att flytta din tältstång och försöka igen. Att försöka köra in en stolpe i den steniga marken för snabbt eller för kraftfullt kommer ofta att resultera i en böjd eller bruten stolpe.

Om marken är hård från att frysa kan du använda en starkare titan- eller stålpåle för att göra ett starthål. Bara hamra den på mitten eller lite mer och dra sedan ut den. Starthålet ska göra det lättare för en bred tältstång att komma in.

Titanium Shepard krokar, i en mängd olika längder, fungerar ofta bäst för stenig mark. Stål eller titan spetsade tältpinnar, med ett tillplattat huvud och en tunn diameter, är bäst för frusen mark.

Slutligen, om dina tältpinnar bara inte går in, var beredd att kompromissa. Leta efter träd, stockar, buskar eller något annat du kan knyta fast dina tältlinor eller trådar till istället för att binda ner dem.

Stora stenar kan också vara användbara för att hålla eller binda ner dina tältlinor om stolparna inte passar. Detta är också känt som att sätta upp ett tält.

Vad händer om jag har det motsatta problemet?

Precis som hård jord kan vara ett problem, så kan mjuk jord. Om jorden är lös och sandig kommer din insats förmodligen att glida rakt in och ut igen.

Ett knep är att försöka gräva lite djupare tills du träffar den täta krossade marken; slå sedan din insats. Stora stenar över stolparna eller används som spännband kan också hjälpa.

Säkra alltid ditt tält

Även om det finns en specifik strategi för att slå upp ditt tält, oavsett om det är på mjuk mark eller hård mark, är det viktigaste att alltid staka ner det. Du vill inte att det ska bli en drake när du är inomhus.

Fler artiklar du kommer att älska