Piper verkligen sängramar i metall?

En sängram i metall är ett utmärkt val på grund av dess styrka och hållbarhet. Men som fallet är med alla typer av sängramar, tenderar den att slitas ut med tiden, varefter den oundvikligen börjar producera höga gnisslande ljud.

Naturligtvis kan dessa vara oerhört irriterande, särskilt när du försöker fånga en blick efter en lång dag på jobbet. Alla typer av rörelser gör att en gammal eller defekt metallsäng gnisslar och väcker dig från din välbehövliga sömn. Och när det kommer till älskling kan en pipig sängstomme verkligen förstöra stämningen.

Men situationen kanske inte är så illa som den låter. Även om metallsängramar är känsliga för gnisslande, kanske du kan lösa problemet utan alltför mycket ansträngning. Innan vi avslöjar hur du kan göra det, bör du lära dig varför det händer i första hand.

Varför metallsängramar tenderar att gnisa

Oavsett om den är gjord av metall eller trä, kommer en sängram oundvikligen att ha mycket av fogar. När du använder sängen och när den rör sig gnider metalldelarna mot varandra och skapar friktion. Det är oftast friktionen som orsakar gnisslet.

Hur det nu än är med det, en välkonstruerad sängram i metall ska inte gnissla. När det gör det betyder det vanligtvis att lederna eller bultarna har upplevt en del slitage och lossnat.

Dessutom kan ljudet bli värre om någon del av sängramen har böjts eller gått sönder. Och ju fler delar din ram har, desto fler gnisslande möjligheter kommer den att ha. Till exempel tenderar sängar med skenor, mittstöd eller en lamellbas att vara mer bullriga än andra. Om inte ens en del är på sin plats kan det hela bli obalanserat och pipigt.

Se även  Kan du applicera polyuretan med en trasa?

Föga förvånande, billigare och Modeller av lägre kvalitet tenderar att lossna och börja knarra mycket snartr än andra. När allt kommer omkring är de gjorda med mindre omsorg och är vanligtvis inte lika täta som deras dyrare motsvarigheter.

Om din sängram är helt ny och den producerar gnisslande ljud ändå, har du förmodligen att göra med en defekt. Som vi nämnde kan även den minsta defekt eller förbiseende göra att hela ramen blir tunn och vinglig, och därmed bullrig. Kontakta din återförsäljare för att få en ersättning eller få pengarna tillbaka.

Hur man fixar en pipande metallsängram

Här är några tips som hjälper dig att förhindra att din sängram i metall gnisslar:

Bedöm sängramen

Det första du bör göra är inspektera sängramen noggrant för att identifiera källan av gnisslet. Det är som sagt oftast skarvar och lösa skruvar som är ansvariga, men så är det inte alltid.

Ibland kan orsaken helt enkelt vara att sänggaveln slår i väggen eller att madrassen skaver mot ramen. Å andra sidan kan vissa delar av din säng vara trasiga, vilket du kanske inte har märkt tidigare.

Dra åt skruvarna och bultarna

Ta din skiftnyckel eller skruvmejsel och dra åt alla bultar, inte bara de som du tror är de skyldiga. Se till att göra det då och då för att hålla din säng fin och spänd och förhindra gnisslet. Dessutom kan du lägga till gummibrickor för att minska friktionen.

Byt ut trasiga delar

Om några delar av din sängram inte har kunnat repareras, måste du byta ut dem helt för att reparera din sängram och sluta skrika.

Se även  Hur högt är ett tvåvåningshus?

Till exempel, om fjädrarna i din madrass verkar vara problemet, måste du skaffa en ny. På samma sätt, om sänggaveln eller någon av lamellerna orsakar gnisslet, ta bort dem och ersätt dem med lämpliga alternativ. Och om det saknas skruvar är det självklart att du måste byta ut dem också. Se bara till att de nya har rätt storlek.

Smörj in lederna

Att använda en produkt som t.ex WD-40, smörj fogarna på din metallsängram då och då.

Se till att sängen är stabil

Kontrollera slutligen om din säng är stabil, dvs om dess ben ligger plant mot golvet. Om inte, ge ytterligare stöd där det behövs. Det kan dock bara vara en tillfällig lösning och kommer inte att fungera för länge.

Dessutom är det alltid en bra idé att lägga filtkuddar på benen på dina möbler, som t.ex dessa från X-Protector.

Slutsats

Om du har tur kanske du kan komma undan med enkla reparationer. Men om din sängram är gammal och över sin bästa tid, kanske du måste köpa en ny för att få gnisslet att sluta. Att reparera en gammal och sliten sängstomme är trots allt kostsamt och i de flesta fall direkt omöjligt.

Lämna en kommentar