Peppar- eller björnsprayburk fungerar på bergslejon (livräddningstips)

Bergslejon, även kända som pumor, pantrar, pumor och America’s Lion, är vanligtvis svåra att upptäcka och ännu svårare att träffa. Men attacker av bergslejon blir vanligare eftersom deras territorium invaderas av mänsklig utveckling.

Bara den här månaden skadades en ung pojke i Colorado allvarligt av ett bergslejon som attackerade honom på hans trädgård. Bara i Colorado har tjugotvå bergslejon attackerats under de senaste tjugo åren. Så vad kommer att fungera som ett försvar mot ett fjälllejon? Ett allmänt tillgängligt avskräckande medel, pepparspray, kan göra susen.

Så fungerar pepparspray på fjälllejon?

Pepparspray och björnspray fungerar på fjälllejon. Deras luktsinne gör dem ännu mer känslig till pepparspray, och det borde fungera om du kan träffa ditt mål. Däremot älskar bergslejon att lägga sitt byte i bakhåll och kanske på nära håll innan du vet att de finns där. Det betyder att pepparsprayen kommer att fungera på fjälllejonet, men du kommer förmodligen också att få en dos.

Bättre att bli pepparsprayad än att äta!

Fungerar pepparspray på fjälllejon – vad gör det?

Även om fjälllejon inte jagar människor, är det alltid en bra idé att vara alert i bergslejonens territorium. För att skydda dig själv och dina husdjur kan du också överväga att bära försvarsutrustning som pepparspray.

Bergslejon har, precis som andra katter, ett starkt luktsinne. Därför kan de vid en attack oftast avskräckas med en hälsosam dos pepparspray i ansiktet. Det kan dock vara svårt att nå ditt mål.

Vid sällsynta tillfällen har bergslejon varit kända för att jaga människor. De är, precis som andra katter, oansenliga och rör sig snabbt. Om du blir överraskad av ett fjälllejon kan det vara svårt att komma till din pepparspray och spraya den. Bergslejon brukar gå efter huvudet eller nacken när de attackerar.

björnspray är ett annat kraftfullt verktyg för att bekämpa ett bergslejon. Du kan också använda ett skjutvapen, kniv eller något annat vapen. Om du inte har något till hands, överväg att använda en sten, gren eller vad som helst.

Andra praktiska verktyg att bära med sig är ett lufthorn. Om du misstänker att du blir förföljd eller stöter på ett fjälllejon kan en hög smäll hjälpa till att skrämma bort dem. Och vandringsstavar som tas på din vandring kan användas som vapen för att försvara dig om en attack inträffar.

  Är dubbelväggstält verkligen varmare?

Tyvärr är hundar och små barn intressanta för fjälllejon och kan lockas. Om du blir attackerad och utan din pepparspray finns det några saker du kan göra för att försöka överleva.

Vad man ska göra under en bergslejonattack

Om du blir attackerad av ett bergslejon måste du slåss. Spring inte iväg och spela inte död. I många fall, efter några minuters kämpande, kommer ett bergslejon att besluta att du inte är värt ansträngningen.

Människor, beroende på deras ålder och storlek, kan matcha eller överstiga fjälllejonens vikt. Därför har du en ganska god chans att avvärja en attackerande katt.

Du kan misstänka att du blir förföljd om miljön blir kusligt tyst. Dessutom, om du hittar ett färskt hjortkadaver eller annat djur, kan ett fjälllejon vara i närheten. Bergslejon är oansenliga, men du kan upptäcka deras spår och lämnar ett runt fotavtryck med tåravtryck och vanligtvis inga klomarkeringar.

Om du blir attackerad eller förföljd måste du stå på dig och försöka få dig att se längre ut med alla nödvändiga medel. Du kan höja armarna, lyfta en kappa eller jacka över huvudet, eller använda någon annan taktik för att få dig att se längre ut.

Till skillnad från vissa björnar springer inte arter, hukar eller hukar sig eller leker döda. Om du springer från ett fjälllejon kan du aktivera deras naturliga jaktinstinkt att jaga. Att stå får dig inte att se ut som deras vanliga byte, men att huka sig, huka sig eller spela död kan provocera fram en attack.

Du kan tala högt och bestämt till fjälllejonet för att låta dem veta att du inte är ett byte. Om du inte skrämmer bort fjälllejonet genom att få dig att se längre ut och tala med hög röst, bör du förbereda dig på att slå tillbaka.

Som nämnts brukar bergslejon sikta på huvudet och halsen. Försök att stanna stående och bekämpa fjälllejonet genom att slå eller sparka det om du kan hålla balansen. Det kan också vara bra att använda en sten eller en stor pinne.

Förhoppningsvis, efter några minuters strid, kommer bergslejonet att besluta att du inte är värt besväret och lämna. Efter en attack ska du kontakta 911 om du behöver läkarvård och även anmäla attacken till dina lokala skogsvakter eller skogsvakter.

  Ska jag låta min RV-omvandlare vara påslagen hela tiden?

Hur man håller fjälllejon borta från dig och din campingplats

Det finns förebyggande åtgärder du kan vidta för att minska risken för att stöta på ett fjälllejon. Eftersom dessa stora katter är kända för att lockas av barn och husdjur, som kan se dem som bytesdjur, håll alltid dina djur och barn väldigt nära varandra.

Det kan också vara bra att fästa en klocka på ditt husdjurs halsband. När de rör sig genom bergslejonens territorium bör ljudet av klockan ge alla som söker sig djur en rättvis varning om att du och ditt husdjur kommer, vilket ger dem tid att lämna området.

Vissa människor går en promenad med en radio när de befinner sig i bergslejonets territorium. Ljudet kan förringa den naturliga atmosfären, men pumor tenderar att dra sig undan för mänskliga röster och ogillar höga och häpnadsväckande ljud.

Det är bäst att inte vandra ensam i fjälllejonets territorium och att stanna med en grupp. Gryning och skymning är tillfällen då bergslejonangrepp är vanligare, eftersom djuret kan ha problem med att skilja dig från sitt byte och jagar vanligtvis under dessa timmar.

Om du går ut för att leta ved, hämta vatten eller gå på toaletten är det bäst att gå i par.

Om du vandrar är det bäst att hämta små barn eller hålla dem mellan dig och andra vuxna. Om du hör kattungarnas jamningar kan du närma dig fjälllejonungar. Eftersom de skyddar sina ungar bör du undvika alla områden där ungar misstänks.

Lämna ingen mat på din camping, utan förslut den i en lufttät behållare; precis som du skulle göra om du campade i björnland. Släng allt skräp, tvätta dina matlagnings- och matredskap och se till att campingen är ren.

Det rekommenderas att sova i ditt tält. Bergslejon attackerar vanligtvis inte slumpmässigt, särskilt om de inte kan se vad som finns inuti. Om du sover och vaknar med ett fjälllejon måste du göra så mycket ljud som möjligt för att skrämma bort honom.

Lite om fjälllejon

Bergslejon kallas ibland katten med många namn, och med goda skäl. Mountainlion.org säger, ”Bergslejon var en gång mer utbredd än något annat däggdjur på västra halvklotet … från kanadensiska Yukon till Magellansundet … och från Atlantkusten till Stilla havet”.

På grund av detta mötte tidiga människor dem regelbundet, och varje grupp eller stam gav vanligtvis den stora katten ett annat namn. Detta resulterade i bergslejon med över fyrtio olika engelska titlar.

  Hur man gör en bärbar komposttoalett: grunderna

Dessa stora katter anses vara några av de minsta i ”storkattfamiljen” men kan fortfarande bli ganska stora. Hanar kan vara över åtta fot långa, mätt från nosspets till svans, och honor i genomsnitt cirka åtta fot. En manlig bergslinje väger vanligtvis mellan 130 och 150 fot, medan en hona väger mellan 65 och 90 pund.

De är vanligtvis bruna eller grå till färgen och smälter väl in i sin omgivning, och lever i klippiga raviner, bergssidor och skogar. Deras vanligaste byte är rådjur, så varhelst rådjur finns kan ett bergslejon vara i närheten. Det gör att de även kan hittas i kustnära skogar, öknar och på hög höjd.

Bergslejon är ensamma varelser och är kända för att vara svårfångade. Detta gör dem svåra att studera och deras totala befolkningstal är fortfarande relativt okända. Mountain Lion Foundation uppskattar dock USA:s befolkning till mindre än 30 000.

Eftersom deras livsmiljö kan vara cirka hundra kvadratkilometer, faller deras territorium ofta offer för mänsklig expansion och utveckling. Som ett resultat dödas ett betydande antal bergslejon av människor varje år genom bilar, skjutvapen eller andra metoder.

Bergslejon gillar tät undervegetation för skydd och kommer vanligtvis att fly från ett hot. De söker inte efter interaktioner med människor, men kan attackera om de hamnar i hörn eller, vid sällsynta tillfällen, svälta. Att springa från dem kan aktivera deras naturliga jaktinstinkter, så det rekommenderas inte.

Var medveten, men slå läger inte i rädsla

Berglejon möten och attacker förekommer, men de är inte vanliga på något sätt. Bergslejon är ofta skygga och undviker mänsklig kontakt om de inte är sjuka eller verkligen svälter.

I de flesta fall, när ett bergslejon inser att du är människa och inte ett byte, kommer det att ge upp kampen och fly. Ändå är det viktigt att vara medveten och förberedd när du campar och vandrar i bergslejonets territorium.

Fler artiklar du kommer att älska

Vilka dofter eller föremål stöter björnar bort? (hur man avskräcker och inte lockar till sig björnar)

Giftiga ormar under camping (identifiera, behandla bett och myter)

Håll din hund sval medan du campar (7 tips som kan rädda din hund)

Camping i Wolf Country (Dina vanligaste frågor besvarade)