Panorera efter guld – en spännande aktivitet för stugan

Jag är alltid på jakt efter roligare och spännande aktiviteter att göra i stugan eller utanför nätet.

En aktivitet som ger en helt ny nivå av spänning för barn från 1 till 100 är att leta efter skatter! Även om din stuga förmodligen inte har en begravd skatt i närheten med en piratkarta gömd på vinden, kan det finnas en skatt att hämta. Det är därför att panorera efter guld är ett av mina favoritsätt att tillbringa en avkopplande eftermiddag i stugan. Ljudet av rinnande vatten i bäcken och det noggranna letandet efter guldbitar kan vara både lugnande och upphetsande! Så låt mig berätta allt du behöver veta för att börja panorera efter guld i din stuga.

Kan jag panorera efter guld i min stuga?

Den första frågan du behöver besvara innan du sätter igång är kan du faktiskt panorera efter guld på din fastighet. Svaret är inte så enkelt som du kanske tror.

Bara för att du äger en bit mark betyder det inte att du äger mineralrättigheter till den. Mineralrätter har i många fall sålts separat från den faktiska fastigheten under ett år. Tro det eller ej, om du hittar en oljekälla under ditt hus så äger du förmodligen inte den oljan. Den som äger mineralrättigheterna gör det. Och dessa mineralrättigheter kan ägas av en regering eller något företag.

Det är därför du bör kontakta ditt län och ta reda på om handlingen på din fastighet innehåller mineralrätter, eller bara yträttigheter till din fastighet.

Lyckligtvis säljs en hel del landsbygdsfastigheter med både yt- och mineralrättigheter. Vår stugfastighet var till exempel ursprungligen ett gruvanspråk som omfattade både yt- och mineralrättigheter.

Om du inte äger mineralrättigheter på din fastighet, skulle du med största sannolikhet inte få några problem för att leta efter guld i strömmen. Men om du börjar hitta mycket och ordet kommer ut, kan det sluta med att någon annan gör anspråk på guldet på din fastighet. Så om du inte äger mineralrättigheter, men du vill göra lite rekreationspanorering, är det förmodligen säkert att göra det. Gör bara inte en för stor grej av det om du hittar något.

Hur kan jag avgöra var den bästa platsen är för guldvaskning?

Den bästa stenen att hitta guld i är kvarts. Om du har kvarts på din fastighet så är det ett gott tecken på att det kan finnas guld. Förutom kvarts behöver du också vatten för att panorera för guld. Traditionellt görs panorering i en bäck eller flod. Så om du har en bäck som rinner genom din fastighet eller i närheten på allmän mark, så skulle det vara ett bra ställe att prova det.

  Indiana Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Men om du inte har en stream har du inte tur. Du kan panorera efter guld även om du inte har vatten som rinner genom din fastighet. Skaffa en stor hink eller badkar och ös ner nävar eller skyffla fulla med små bitar av kvarts. Om du har större kvartsstenar kan du till och med använda en hammare för att krossa dem lite. Häll dem i hinken eller badkaret och fyll den sedan halvvägs med vatten. Använd sedan din panna för att ösa upp stenar och vatten. Detta är förmodligen inte lika sannolikt att hitta guld men det kan fortfarande vara väldigt roligt, särskilt för barn.

Nu, efter de bästa ställena att leta i en bäck efter guld!

Leta efter platser där sand och små stenar tenderar att byggas upp. Dessa är platser där vattnet går från att röra sig snabbt till långsamt på kort utrymme. Här är några exempel.

 • River/Stream Bends. Närhelst en bäck vänder, kommer den yttre kanten av kurvan att fånga upp mycket skräp. Det kommer att omfatta små stenar och sand som har transporterats nedströms. Detta är ett bra material att sålla igenom när du letar efter guld i din stuga.
 • Loggar och skräp. Av samma anledning som flodböjar kan dunstockar och annat skräp i vattnet vara bra ställen att leta efter. Återigen, du letar efter platser där vattnet plötsligt måste sakta ner eftersom det är där vattnet kommer att avsätta mineralerna som har transporterats nedströms, inklusive guld.
 • Sandreglar. Sandreglar är andra platser där vattnet har behövt sakta ner snabbt vilket får det att avsätta allt guld som det har burit. Guld är tyngre än de flesta andra mineraler i floden, så närhelst det måste sakta ner kommer guldet att vara en av de första sakerna som faller ut. Andra mineraler kan transporteras nedströms men guldet kommer troligen att stanna kvar.

Vilka saker behöver jag för att börja panorera efter guld?

Det krävs inte massor av redskap för att panorera efter guld. På den mest grundläggande nivån behöver du en guldpanna som kommer att kosta dig runt $5. Men om du vill att allt ska hjälpa dig att få en rolig och komplett guldvaskningsupplevelse här är allt du kan tänka dig.

 • En guldpanna. Det här är bara ett runt fat med sluttande sidor som har åsar i sig för att hålla de tyngre mineralerna i pannan medan du virvlar runt vattnet och låter leran och leran flyta iväg. De finns i några olika storlekar. Det är trevligt att ha några, så jag köper dem bara i ett kit med allt annat.
 • Skärm. Det är trevligt att använda en skärm för att få ut de stora stenarna innan du fyller pannan med smuts. Satsen jag gillar kommer med ett par skärmar som passar över en vanlig 5-liters hink, så att du kan skotta sanden och gruset på skärmen över hinken och bara skaka den för att släppa igenom de mindre sakerna.
 • Guldflaska. Det är inget speciellt med det här, men jag gillar att ha en liten genomskinlig flaska för att förvara mina guldfläckar. Det är bara ett bra ställe att lägga dem på och det är lätt att ha med sig i fickan när jag är ute vid bäcken.
 • Snufferflaska. Detta är trevligt att använda för att plocka upp guldfläckarna och få dem i din flaska. Det hjälper dig att inte tappa några, vilket skulle vara lätt att göra om du försöker ta upp de små fläckarna med fingrarna och släppa in dem.
 • Magnet. Detta kan vara till hjälp för att separera svart sand och andra material från guldet.
  3 sätt att göra din gummibåt mer hållbar

Jag rekommenderar ärligt att du bara skaffar ett enkelt kit som den här på Amazon som innehåller allt du behöver.

Hur man panorerar för guld

Vissa människor gör det här riktigt komplicerat. Verkligheten är att alla utvecklar lite olika teknik och det kräver bara lite övning. Här är de grundläggande stegen för hur man panorerar för guld.

 1. Fyll upp pannan 2/3 av vägen med sand och grus från bäcken
 2. Sänk pannan i vatten och använd fingrarna för att separera allt i pannan. Du vill inte ha lerklumpar, så bryt upp dem.
 3. Vänd kastrullen så att några av åsarna är på bortre sidan och skaka den åt vänster och höger medan den är under vattnet. Skaka den inte så hårt att innehållet går över kanten. Syftet med detta steg är att arbeta de tyngre materialen till botten och lättare material till toppen. Guld är tyngre än de flesta andra mineraler som du hittar så det kommer att arbeta sig till botten.
 4. När större stenar arbetar sig upp till ytan kan du trycka dessa åt sidan och plocka ut dem med fingrarna. Om du använde en skärm för att separera de stora sakerna innan du lade den i pannan, behöver du inte göra det här steget. Du bör inte förlora guld genom att göra detta eftersom skakningen borde ha arbetat guldet mot botten av pannan.
 5. Lyft upp kastrullen ur vattnet och luta kastrullen framåt medan du skakar försiktigt fram och tillbaka. Detta kommer att flytta guldet mot pannans framsida, fortfarande längs botten. Sänk sedan ner den i vattnet så mycket att vattnet börjar sopa bort de översta, lättaste lagren av material från pannans framkant. Använd en försiktig skakrörelse framåt och bakåt för att hjälpa vattnet att rinna fram och tillbaka över vattnet för att föra bort dessa mineraler.
 6. Jämna nu ut kastrullen igen och sänk ned i vatten. Börja skaka vänster och höger igen för att arbeta ytterligare ett lager lätta material till ytan. 5-6 sekunder av detta bör hjälpa till att separera mer lätta material.
 7. Upprepa steg 5 och 6 om och om igen tills det mesta av innehållet i pannan har sopats bort. Du kommer till slut att sitta kvar med små detaljer av svart sand, andra tunga material och guldfläckar.
 8. Häll i lite vatten i pannan och virvla runt den så att resten av materialet kan spridas ut lite. Använd en snusflaska full med vatten för att försiktigt spraya den svarta sanden bort från guldfläckarna. Krama flaskan lite och sätt sedan munstycket ända upp till guldfläckarna. Släpp trycket på flaskan så att den suger upp guldfläckarna. Tippa flaskan med höger sida upp för att låta guldet falla till botten. När du har samlat upp alla guldfläckar från pannan, ta ut sugröret ur snufferflaskan, sätt tillbaka locket och täck sedan spetsen på flaskan med en flaska. Vänd flaskan upp och ner och låt guldfläckarna falla ner i din glasflaska.
  Gör snöbollar ont?

Obs: Den här artikeln ska inte tolkas som juridisk rådgivning. Den här artikeln är endast i informationssyfte.