Paddla kajak på Splendid Santa Fe River i High Springs, FL

Av: Nancy Ferri

Du kanske undrar om floridianerna någonsin tröttnar på det stora antalet sjöar, floder, källor och miles av Atlanten och Gulfkusten som staten har att erbjuda. Skojar du? Det finns mycket mer vattenälskande eskapader här än vad de där splash park-fantasterna skulle få dig att tro. Gör dig redo att hitta äventyr i norra Florida.

Trettio minuter nordväst om Gainesville, ja, UF Gator-fansen Gainesville, ligger staden High Springs med 6 000 invånare. Även om det inte skryter med Gators college-stämning, är dess invånare ganska nöjda med att behålla en lantlig och tyst lågmäld stämning.

O’Leno State Park

Möjligheten dök upp för en 4-nätters vistelse i High Springs O’Leno State Park, byggd på 1930-talet av Civilian Conservation Corps och en av Floridas första delstatsparker.

Dess 6 000 hektar erbjuder en camping som består av 60 el-/vattenplatser samt två primitiva gruppcampingsplatser. En del av parken ger en tolkande ljud- (via mobiltelefon) rundtur i dess historiska byggnader kvar från den svunna staden Keno, en 52 fot hög historisk hängande gångbro som korsar Santa Fe-floden, ett CCC-museum, naturcenter och mil av cykel- och vandringsleder.

Santa Fe River försvinner faktiskt vid en punkt i O’Leno State Park, ett spännande inslag i denna flod. Den färdas under jorden genom kalkstensgrottor som kallas Bellamy Cave-systemet, bara för att dyka upp 3 miles nedströms vid River Rise Preserve. Santa Fe börjar nära Gainesville och går västerut 75 miles innan den mynnar ut i Suwannee River.

Vår resas huvudsakliga uppdrag var att utforska en liten, men ändå sensationell, del av dessa 75 mil.

Paddlingsguide

Floridas Department of Environmental Protection erbjuder många utmärkta paddlingsguider. Diagram 2 på platsen nedan visar High Springs Boat Ramp vid NW 210th Ln och vår take-out plats på Rum Island. Sidorna 5-6 ger en bra förklaring av Santa Fes 26 mil långa paddlingsled och alla dess åtkomstpunkter. https://floridadep.gov/sites/default/files/Santa%20Fe%20Guide_0.pdf

Valda katter

Vi skulle vara sju av oss på vår Santa Fe-resa på denna kyliga, på-igen / off-igen lätt regniga morgon. Vi hade bestämt oss för att planera vår egen skyttel från vår start till slutpunkt. Som de flesta vet är det inte lätt att valla katter, därför har vi ofta hänvisat till vår grupp på det här sättet. Det som visar sig vara bäst att börja tidigt, slutar i allmänhet att vara ledig en timme på grund av att en eller två ”katter” inte kan hålla sig till flockmentaliteten. Idag skulle inte vara annorlunda, men så är livet.

Min man, Dave, och en annan vän skulle vara ”shuttlers”. Vi lastade kajakerna och gav oss av mot High Springs Boat Ramp, 6 mil söder om State Park. Efter att ha lämnat kajakerna här, med mig som vaktar dem, körde Dave och vän till slutpunkten, Rum Island County Park, ytterligare 11 km söderut för att lämna av en av lastbilarna.

Skyttelplatserna fungerade perfekt och vår flock kom magiskt tillsammans med alla nu vid High Springs Boat Ramp. Vi var redo att ge oss av för vår 7 mil nedströms paddel på den fantastiska Santa Fe-floden.

  Zonindelningsfrågor för stugor utanför nätet

Äventyret börjar

Santa Fe, liksom många floder i norra Florida, är känd för att översvämma – ibland. Delstatsparken har en träbalk nära floden som markerar åren och översvämningsnivåerna sedan 1964. Den historiska höjden registrerades till 67 fot 1948. Vintermånaderna är vanligtvis inte en tid du behöver oroa dig för översvämningar.

Vi hade blivit varnade av parkpersonal att hålla oss till höger när vi paddlade. För det mesta gjorde vi det, men vi hittade några stora stenar för att undvika som låg längs flodens botten.

Floden var tyst idag. De enda människor vi såg längs vår väg var vi 7, vilket var bra för oss. Med mulen himmel idag fick floden en mörkare, tanninartad natur, men när man tittade rakt ner från kajaken kunde man se en klarhet, tillväxten av vattensallat och långbladiga gräs växa under dig eller skymta en sköldpadda som simmade förbi.

Vi hade vågat oss mindre än 3 mil när vi fick äran att få syn på två lekfulla uttrar vid strandkanten. Vi satt och tittade på de två som poppade upp och ner, simmade fram och tillbaka och hade till och med en underhållning genom att glida upp på ett nedfällt träd för att stirra så kort på oss. Jag gjorde mitt bästa för att få ett foto, men uttrar är kameraskygga och snabba och föredrar att leka ”fånga mig om du kan” ju närmare vi paddlar dem.

Vid Mile 3 paddlade vi under en annan åtkomstpunkt för floden, Hwy. 27 Bro. Även om floden kan ha en starkare ström ibland på grund av högre vattennivåer, visade sig idag vara mer av en ”lazy river”-tur, vilket ger oss ett lätt paddelsteg och tid att ta in skönheten, söka efter vilda djur och vara på Håll utkik efter de många källorna vi skulle passera längs vår väg.

Under denna 7 mil långa paddling passerade vi 11 källor i Santa Fe som visas på flodkartan vid High Springs Boat Ramp. Floridas enorma mängd sötvattenkällor är ett helt eget naturfenomen. Att förstå akvifärsystemet och dess betydelse för detta tillstånd är värt att googla för att verkligen uppskatta ”riktiga Florida” och varför bevarandet av akvifären är ovärderligt för dess ekosystem.

Vissa fjädrar var knappt märkbara medan andra skulle ge en bula eller snurra till strömmen. Vi skrek, woo hoo, när våra kajaker rörde sig lite snabbare, eller gav oss en liten sväng och sväng när vi red över en av dessa okända källor som bubblade under oss.

Poe Springs

Den största våren på vår resa mötte vi vid Mile 6, Poe Springs. Poe Springs är en landstingspark för dagbruk för dem som vill svalka sig i det kristallklara vattnet. Från Poe Springs rinner dagligen 45 miljoner liter 72-gradigt vatten ut i Santa Fe-floden. Vår plan var att paddla in i Poe och ta en titt på denna 25 fot djupa källa. Parken verkade inte ha någon där denna kyliga, trista dag så det verkade vara en bra tid för lite utforskning.

  Hur jag minimerar elektrisk användning i min stuga

Vi var flera som paddlade med all kraft mot det gurglande källvattnet som forsade ut i ån, dock orkade vi inte paddla särskilt långt. Så mycket som vi försökte, kunde vi inte ta oss bortom kalkstenen under oss. Vi var övertygade om att om vattnet hade stigit med bara 6”, hade vi kunnat njuta av en flyta över denna vackra källa.

Tyvärr var det inte meningen att det skulle vara så, och vi kunde inte heller ha haft en tillräckligt säker fot för att bära våra kajaker in på våren. Nästa gång, nästa gång.

River Wildlife

Man kan förvänta sig att se en hel del längs denna flodsträcka, men vi är inte säkra på om det var vädret eller bara en av dessa dagar som inte var avsedd för djur att vara ute och gå. Medan vi chansade på de två roliga uttrarna fick vi bara syn på några få gulbukiga sköldpaddor, hoppande fiskar som skulle reta upp alla fiskare och några fåglar av vattentyp. Vi hörde ugglor så vi räknar dem.

På en så stor flod skulle man tro att alligatorer alltid skulle vara närvarande. Av någon anledning är Santa Fe inte känt för en stor alligatorpopulation. Det är inte att säga att vissa inte är där, men det såg vi inte ens.

Naken Ed

Jag antar att de flesta som läser den här artikeln inte har hört talas om John Edward Watts, alias Naked Ed. En legend i sitt eget sinne? Nej, Ed var faktiskt en vänlig karaktär från att läsa om dem som hade träffat honom och är en legend för dem som älskar Santa Fe-flodens källor.

Ed, en närliggande infödd Lake City, stötte på Lily Springs när han paddlade kanot på floden för över 20 år sedan. Han blev kär i Lily Springs, ett privatägt markskifte, men fann att det var fullt av skräp och ovårdat. Han frågade ägaren om han kunde städa upp och ta hand om platsen.

Överraskande nog gick ägaren med och gav Ed en 20-års-ingen leasing-betalning. Född med ”benskörhetssjukdom” tyckte Ed att det var omöjligt att arbeta och gick på handikapp. Detta blev inte bara en plats att kalla hem, utan ett jobb han älskade. Han byggde en gräskoja (så småningom en på pålar) och förklarade att han föredrog sitt vårliv och sitt eget sällskap.

Så småningom moderniserade Ed med el och telefon. Han höll kontakten med kanotposten för att se hur många paddlare som kunde vara på väg varje dag. Ed gillade att hälsa på paddlare till Lily Springs och av respekt bar han en ländduk när han förväntade sig att se folk, men namnet fastnade eftersom vissa fortfarande hade sett Ed som Naked Ed.

  Vad är en flugfisketippet?

2017 ”pensionerade sig Ed, i mitten av 60-talet”. Han hade hållit Lily Springs orörd, alkoholfri och insisterade på att packa in den, packa ut den mentalitet för alla han kom i kontakt med. Nakne Ed var trots allt en ganska bra kille.

Nestlé-striden

Under de senaste 15 åren har en volontärstyrelse i norra Florida (OurSantaFeRiver.org) lett ett försök att bekämpa Seven Springs Water Company från att få ett lågpristillstånd för att fritt ta en miljon liter vatten per dag från Santa Fe River-källor.

Seven Springs Water kommer i sin tur att sälja det till Nestle som kommer att buteljera Floridas källvatten, med 6 000 flaskor per minut, och sälja det till resten av världen. Det är mycket vatten och mycket plast! Florida fortsätter att översvämmas av andra vattenbolag som rutinmässigt tillåts eller begär att göra detsamma.

Kampen fortsätter att rädda Florida Springs och dess akvifer. Likasinnade supportrar kan hjälpa till att eliminera plast och behovet av att använda källvatten genom att minska deras behov av att köpa vatten på flaska. Lär dig ytterligare steg du kan ta på www.floridaspringsinstitute.org.

Rum Island and Beyond

Rum Island, en alkoholfri länspark i Ft. White, fick sitt namn från lokala bootlegging och moonshine-operationer där i början av 1900-talet. För oss fungerade det som vår utgångspunkt på Santa Fe vid Mile 7

Det fanns flera källor precis bortom denna uttagsplats som vi hade hoppats kunna utforska, men dessa sju kajakpaddlare var fuktiga, kalla och var fortfarande tvungna att slutföra vår returtransfer.

Gilchrist Blue Springs, Ginnie Spring och Rum Island Spring fanns i närheten men skulle sparas till vår nästa paddel på Santa Fe. Dave och jag körde till Gilchrist Blue Springs State Park en dag och det glaciärblå källvattnet var fascinerande och definitivt värt en kajakexpedition.

Slutsats

Efter en smidig transfer tillbaka till vår camping, förklarade vi alla att dagen var en stor framgång. Du vet aldrig vad Moder Natur kan slänga dig i vägen men med lite kyliga temps och regndroppar här och där var vi alla glada att vi höll ut och skulle göra om det hela igen.

Tips: När du planerar en paddel på Santa Fe, kontrollera flodnivåerna eftersom de kommer att ändras beroende på storm- och regnförhållanden, särskilt under sommarmånaderna. Det finns flera kanotposter längs floden om du skulle vilja ordna transfer eller behöver hyra. Om två fordon är tillgängliga kan lite forskning och bra tillfartskartor göra det enkelt att skjutsa sig själv.

Tack för att du gör din del för att respektera och skydda Floridas källor och vatten.

”I varje vandring med naturen får man mycket mer än han söker.” ~ Ansel Adams.