Öringfiske från land: betet och riggarna du behöver ha

Öringfiske är något jag har mycket erfarenhet av och är en av mina favorittyper av fiske. Det finns inte många saker bättre än att landa en stor sjööring på lättare redskap och i det här inlägget kommer jag att prata om hur man fångar öring från stranden.

Öring brukar sätta upp en vacker Bra bekämpa och det är den främsta anledningen till att jag gillar att gå efter dem. De är mycket mer aktiva under hela året (särskilt i kallt vatten) så du har en ganska god chans att fånga dem året runt. Det är de också köttätare så de kommer att äta i stort sett alla typer av protein (buggar, maskar, annan fisk, etc).

Jag kommer att visa dig vilken typ av spö/rulle jag föredrar, vad den bästa linan är, vad bete Jag har fått de bästa resultaten med, och några andra tips som hjälper dig att komma igång. Fortsätt läsa eller titta på videon nedan för fullständig information om vilka riggar och beten jag gillar att använda för att fånga öring.

Öring riggar och installation

Självklart är det första vi behöver en gjutning stång. Antingen en baitcaster eller en snurrande rulle kommer att göra jobbet bra och allt beror på vilken typ du föredrar. Jag använder båda och har var och en av dem konfigurerad på olika sätt så att jag inte behöver lägga en massa tid på att ändra saker.

Baitcasting spön är roligare enligt mig men mycket mer kan gå fel. De verkar inte kasta lika långt och fågelbon är en ganska vanlig sak. Du kan också landa större fiskar och täcka mer vatten med en. A spinning rulle är det enkla alternativet och är förmodligen bäst för nybörjaren. Inget kan verkligen gå fel och det kommer faktiskt att kasta en lång sträcka.

  Kan du använda en baitcaster för öring? (Och hur man gör det)

Nästa sak är fiske linje. Jag gillar att använda en flätad linje med en fluorkarbonledare. Jag gillar flätlinan eftersom den är starkare, tunnare, känsligare och håller 3-4 gånger längre än en vanlig fiskelina. Jag gillar att använda en fluorkarbonledare eftersom den är osynlig för fisken och den sjunker (flätan gör det inte). Min ledare kommer att vara cirka 2 fot lång.

Vilket lb-test du kommer att använda beror på vilken typ av öring du är ute efter. Jag använder i stort sett alltid en 20 lb flätlina och sedan byter jag upp ledaren baserat på vad jag går efter. Om jag är ute efter större insjööring kommer jag att använda 12-15 lbs test och något runt 4-6 lbs för mindre öringar.

Nästa sak du behöver är en kula vikt. Detta kommer att hjälpa dig att skära igenom vegetation och kommer också att göra gjutning lättare. Jag gillar dem mycket mer än clip-on vikter och använder dem när jag kan. Allt du behöver göra är att skjuta kulvikten på din huvudsakliga fiskelina. Här är en på Amazon som kommer i en massa olika storlekar.

öringvikter

Efter det vill du bifoga en snurra. Detta kommer att säkra din vikt och även låta dig fästa dina två linjer tillsammans. Den lägger också till lite extra vikt för att hjälpa till med gjutning. Använd vad din favoritknut än är så är du bra att gå. Jag gillar att använda Uni-knuten för att fästa linan på min svivel och krok.

Det sista steget är att bifoga din krok. Återigen, det beror på storleken på öringen du är ute efter, men normalt använder jag en #6 cirkelkrok när jag är ute efter standardöring. Jag gillar att använda en cirkelkrok eftersom den normalt fångar fisken på sidan av munnen och det är lättare att ta bort kroken. Jag brukar fånga och släppa så det är lättare för mig och bättre för öringen.

  Bästa strandfiskeupplägget – spö, rulle och lina

Öring Bete och beten

Öring är inte den kräsnaste fisken som finns så det är inte så svårt att hitta något de kan bita på. Om jag flugfiskar så använder jag självklart en fluga och om jag trollar så använder jag nog något som snurrar. När jag fiskar från stranden brukar jag använda någon sorts Powerbait.

Du kan använda en rad olika saker (falska maskar, riktiga maskar, spinnare) men jag gillar att använda en Powerbait som flyter. Det är inte alltid bäst på att hålla sig på kroken men det är det jag har haft bäst resultat med. Om det fungerar är jag villig att lägga ner extraarbetet.

öring bete

Om jag fiskar i ett område som öringen leker så använder jag fisk ägg. Dessa fungerar riktigt bra i bäckar och floder där vattnet flyter ganska bra. Om jag är i en sjö eller damm där vattnet står stilla så använder jag en majsgul öring Powerbait. Se våra favoriter här.

Allt du behöver göra är att rulla den till en liten boll och trycka in kroken i den. Dra åt allt igen och du är redo att gå. Det kommer faktiskt att flyta vilket är bra för att undvika ogräs och annat skräp.

Hur man fiskar Öring Från stranden

När allt är riggat och klart att köra, är nästa sak du måste göra att ta reda på där fisken kan sitta. Du kan helt enkelt kasta ut den och vänta på att något biter, men det är inte alltid det bästa alternativet (även om det fungerar mycket av tiden).

  Hur man trollar skedar för öring och lax

Det jag gillar att göra är att hitta någon sorts omslag öringen kanske gömmer sig. De gillar att sitta och lägga ett bakhåll för sitt byte när de simmar förbi så det är där vi vill att vårt bete ska vara.

Du vill leta efter ogräs sängar, stenar i vattnet, fallit ner träd, etc. De kommer troligen att vara i det området. Allt du behöver göra är att kasta i det allmänna området och vänta på en bit. Ditt bete har ingen verkan när du använder Powerbait så du behöver inte rycka i spöet eller något liknande. Den kommer också att flyta så att du inte behöver oroa dig för att den ska fastna.

Om du är med vatten som rör sig, kasta ditt bete till kanten av strömmen. Om du är med stilla vatten, kasta ditt bete nära något slags skydd. Det är vad du kommer att få bäst resultat med, enligt mig.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.