Öppen spis vs braskamin för en stuga

Det är den urgamla frågan. Öppen spis eller braskamin?

Jag är en ganska funktionell person. Jag älskar eld som värmekälla, särskilt i min stuga där jag har en riklig, fri vedkälla. Och som funktionell person är min hållning det en braskamin kommer att överträffa en öppen spis varje gång när det kommer till att värma upp din stuga. Som sagt, det finns några överväganden du bör ta hänsyn till. Här är några som sticker ut för mig. Jag tror att du snabbt kommer att se varför jag skulle gå med en vedspis. Åtminstone ur en funktionell synvinkel.

Värmeförlust från väggen och skorstenen

De flesta eldstäder finns idag på en yttervägg av byggnaden. I en relativt liten stuga är detta inget undantag. Men detta utgör ett stort problem. När du eldar i eldstaden, vart tar all värme vägen?

En del värme överförs till rummet. Självklart. Men mycket värme går också till att värma tegel- eller stenomramningen som skickar den värmen till utomhus. Så du värmer inte bara upp rummet. Du värmer upp ytterväggen på din stuga och det omedelbara området utanför. Så eldstaden är inte lika effektiv för att värma upp din stuga som en braskamin även om du bara tänker på placeringen av eldstaden på en yttervägg.

Jämför det med en braskamin som kan sitta nära en yttervägg, men inte i väggen. En mycket högre andel av värmen från kaminen kommer att gå till rummet, inte ut genom väggen.

Det som är intressant är att jämfört med värmen som går upp och ut genom skorstenen, är värmen som går ut genom väggen ingenting. Eldstäder är ökända för att förlora en mycket hög andel av sin värme genom skorstenen. Och det är vettigt. Värmen stiger. När du har en brasa i eldstaden och det finns ett stort öppet hål precis ovanför den, är det ingen överraskning att mycket av värmen kommer att försvinna uppåt.

Med en braskamin förloras mycket mindre av den värmen från rökkanalen. Hela kaminen blir varm, liksom rökkanalen själv, och det huvudet strålar ut i rummet snarare än att gå upp och ut genom rökkanalen.

  Hur håller timmerstugor varma utan isolering?

Värmeöverföring till rummet

Detta hänger nära ihop med min tidigare punkt, men det finns ännu fler värmeöverföringsöverväganden.

Återigen, med värmen från en öppen spis som går upp genom skorstenen, för att effektivt värma ett rum behöver du ofta en eldstadsfläkt. Vissa människor har inget emot det relativt tysta brummandet, men jag föredrar det tysta. Dessutom tar fläkten bort det sprakande ljudet från elden, vilket är en del av anledningen till att gå med en öppen spis.

Återigen, med en braskamin går en mycket högre andel av värmen till att värma upp kaminen och rökkanalen som strålar ut i rummet. Braskaminer är extremt effektiva för att värma upp rum. Det är därför jag ur praktisk synvinkel skulle behöva gå med en braskamin.

Erfarenheten

Det är här beslutet kan vända för mig. Braskaminer ger dig inte samma upplevelse som en trevlig sprakande brasa i den öppna spisen. Man hänger inte strumpor på en mantel ovanför en braskamin. De utgör inte en särskilt trevlig kontaktpunkt i ett rum. Så även om de är riktigt effektiva när det kommer till värme, är de inte lika trevliga att krypa ihop till med en varm kopp kakao en kall dag.

Så om upplevelsen av en trevlig eld i stugan är vad du är ute efter, kommer den öppna spisen att vara rätt väg att gå.

Utrymmes sparande

I många stugor är golvytan ganska begränsad. Vi brukar inte bygga våra stugor för att vara lika stora som våra hem. Så att kvadratmeter är värdefullt, och att ha en skrymmande braskamin som tar upp ett hörn av rummet låter inte så tilltalande för många människor.

En öppen spis på en yttervägg tar egentligen inte så mycket plats. Tegel- eller stenomfattningen och skorstenen går upp på platsen för stugan och det enda förlorade utrymmet är stenen eller kaklet omedelbart framför den öppna spisen.

Braskaminer tar däremot mer plats. Du behöver inte bara en baksida av sten eller kakel, utan också en stenhärd att sätta den på. Braskaminer, även när de är nära en vägg, tenderar att sticka ut i rummet och ta mycket mer plats.

  Behöver jag vara tyst när jag fiskar? Kommer min röst att skrämma bort fisken?

Som sagt, för att få en spisfront att jämna med en yttervägg måste du bygga ut en liten alkov på den väggen för eldstaden. Jag har sett människor bygga liknande alkover i sten eller tegel för att omge sin braskamin. Detta sätter kaminen mer infälld så att fronten ligger nära ytterväggen. Om du går den här vägen behöver braskaminen egentligen inte ta upp mer golvyta än eldstaden.

Installation

Låt oss nu prata om installation. Att installera en öppen spis är inte en liten uppgift. Det kräver vanligtvis sten- eller tegelarbete. Du kan egentligen inte ha en träskorsten Men det är inte så enkelt som att göra en hög, mager tegellåda. Skorstenar har spjäll, kåpor, rökrörsfoder etc. För att bygga en skorsten säkert behöver du verkligen någon som vet vad de gör. Det är inte en gör-det-själv-operation. Som sådan kan kostnaden vara oöverkomlig om du bygger en stuga på en budget.

Även om jag fortfarande inte skulle rekommendera komplett DIY-installation av en braskamin för de flesta – särskilt kaminröret och skorstenen – kan mycket mer av arbetet utföras av husägaren. Komplexiteten och kostnaden för installationen är mycket mindre.

Underhåll

Både braskamin och eldstadsskorstenar bör inspekteras årligen med avseende på slitage, sprickor, ansamlingar etc. Som sagt, braskaminskorstenar är enklare att underhålla. Och om något går fel är de billigare att reparera eller byta ut.

Eldstadsskorstenar kan kosta tusentals dollar bara för att byta ut en rökkanal. En stor anledning till detta är bara svårigheten att komma till dem. Mycket arbete är involverat i att byta ut eller reparera en skorstensbeklädnad. Med en braskamin lämnas dock kaminröret oftast exponerat ända upp till omkring taket eller väggen där det kommer ut ur stugan. Detta gör det mycket lättare att byta ut en del av kaminröret eller skorstenen som behöver repareras eller bytas ut.

Ur underhållssynpunkt, enligt min erfarenhet vinner braskaminer dagen.

Kompromissen

Både eldstäder och braskaminer har många fördelar. För atmosfären är eldstäder i allmänhet det bättre alternativet. Men för uppvärmningseffektivitet, kostnad och underhåll är braskaminer det bättre alternativet. Så vad händer om du inte kan bestämma dig?

  Har parasailing en viktgräns?

Om du bygger en ny stuga och du tror att du vill ha en öppen spis, är det dags nu! Att lägga till en öppen spis och skorsten efter att du är klar med din stuga kommer att vara ett mycket större jobb, medan det är ganska enkelt att lägga till en braskamin. Så om du är på staketet för att du verkligen vill ha den där sprakande elden, åtminstone ibland, gå med den öppna spisen.

Som sagt, om din budget tillåter det och du har plats för båda, kan det vara riktigt effektivt att ha en av varje. För att värma upp stugan hela natten kommer braskaminen att bli säkrare och effektivare. Så använd den som din huvudsakliga värmekälla. Men för atmosfären av en enstaka trevlig sprakande brasa, använd den öppna spisen. Och när det är särskilt kallt kanske du vill använda båda.

Stugan vi bygger nu har två våningar. Den nedre våningen är mestadels underjordisk med cirka 1/2 väggar exponerade för utomhusbruk. Så det är typ en halv källare. Den övre våningen är det huvudsakliga vardagsrummet. I den här stugan tror jag att det bästa tillvägagångssättet skulle vara en braskamin i källaren. Detta kommer att leda den nivån ganska bra och en stor del av värmen kommer att stiga till den övre nivån. Dessutom kommer det att göra golvet i det huvudsakliga vardagsrummet varmt att gå på. Sedan, på övervåningen, kan jag se oss installera en öppen spis för stämningen om vi bestämmer oss för att gå den vägen.

Naturligtvis är valet, i ditt fall, ditt. Allt beror på din budget och prioriteringar. För många små stugor kommer en öppen spis – även med sin mindre effektiva värmeöverföring till rummet – att göra ett mer än tillräckligt jobb för att värma upp stugan. Om det fungerar för dig, så uppmuntrar jag dig att göra det. Som en alltför praktisk person på många sätt tror jag att jag prioriterar att braskaminen installeras först.