Olika Zipline-bromsstilar

När du åker ziplining är hur du stannar inte detsamma från en ziplinebana till en annan. Vilka är de olika bromsstilarna med zipline du kan uppleva?

Vid ziplining stannar du antingen via passiv bromsning eller aktiv bromsning. Aktiva bromsar kräver att du manuellt stoppar dig själv, vanligtvis med en läderhandske på vajern eller en bromsbelägg. Passiva bromsar använder gravitation, fjädrar eller magneter för att få dig att stanna.

I den här guiden kommer vi att förklara båda typerna av zipline-bromsstilar i detalj och sedan fördjupa oss i för- och nackdelarna med var och en. Vi kommer också att prata om hur du kommer att veta vilken bromsstil du kommer att använda när du använder ziplining, så se till att fortsätta läsa!

Typerna av Zipline-bromsstilar

Som vi berörde i introt, stannar en zip-line genom antingen passiva eller aktiva bromsar. Låt oss gå igenom båda bromsstilarna nu och förklara dem mer fullständigt.

Aktiv bromsning

Den första bromsstilen är den aktiva bromsen. Som det här namnet antyder, stannar zip line-åkaren aktivt på linjen med en av två metoder, antingen händerna eller en bromsbelägg.

När du väl lärt dig om dessa två typer av aktiva bromsningsmetoder kommer du att förstå varför zipline-företag i stort sett inte använder aktiva bromsar nuförtiden.

Handbromsning

När en zipline-bana kräver att ryttaren slutar använda sina händer, har de ett par tjocka, läderfodrade handskar för att göra det. Ryttaren behöver inte tillhandahålla handskarna själv; istället är de en del av ziplineförarens utrustning som deras sele.

När du åker nerför zipline, når du upp en av dina handskar och greppar den runt kabeln. Genom att trycka på kabeln skapar du friktion och minskar din åkhastighet gradvis. Då slutar du till slut.

Du kommer att tränas i hur du handbromsar innan du åker längs zipline, inklusive när du ska bromsa. Det finns dock inget område på kabeln som anger när det är dags att bromsa. Om ryttaren missar sin kö kan de krascha in i vad som än finns i andra änden av ziplinen, oavsett om det är ett träd eller en träplattform.

Bromsbeläggsbromsning

Om en zipline-åkare inte behöver bära en handske för att få sig att stanna, kommer zipline-företaget att förse dem med en bromsbelägg istället. Bromsbeläggen är en hållbar enhet som stoppar ziplinen vid en tidpunkt föraren vill.

Återigen kommer du att få utbildning om hur och när du ska använda bromsbelägget. Åtminstone dina händer är skonade!

Passiv bromsning

Mycket vanligare på zipline-banor i hela landet (och på andra håll) är passiva bromsar. Zipline-företag kommer att använda en av tre typer av passiva bromsar: fjäderbromsning, magnetisk bromsning eller gravitationsbromsning. Här är en översikt över varje typ.

Fjäderbromsning

Fjäderbromsar heter att på grund av införandet av fjädrar i bromssystemet. Det är inte heller små fjädrar utan enorma spolar av slitstark metall. Efter att ha drabbats av en zipline-åkare kommer spolarna att komprimeras.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Utah?

Detta kompressionssteg är viktigt, eftersom fjädern absorberar bördan av ziplineförarens momentum snarare än föraren själva. Det är detta som gör att ryttaren kan sakta ner och sedan stanna.

Naturligtvis förblir en fjäder inte hoptryckt för alltid och kommer att hoppa ut igen, eller hur? Ja, och det gäller fjäderbromsar också. Därför bör du förvänta dig en viss återhämtning med fjäderbromsar. Det kommer inte att räcka för att driva dig tillbaka uppför zipline, men det kan vara lite av en överraskning om du inte förväntar dig det.

Din vikt kan påverka hur mycket rebound du kommer att uppleva när du bromsar. Om du är tyngre kommer fjädern att släppa lättare än för en lättare förare. Anledningen är att fjädern komprimerades mer i första hand, så den kommer att skapa mer rebound när den vecklas ut.

Eftersom returen dämpar dig från ett plötsligt, hårt stopp, kommer ryttare som väger mindre att få mer av en snabb, till och med smärtsam stöt än tyngre ryttare.

Även vädret spelar in när man använder fjäderbromsar på ziplinebanan. När allt kommer omkring, om förhållandena är hala på grund av regn eller fukt, kommer du att snabba ner zipline-kabeln snabbare än du skulle göra en torr dag. Eftersom du kommer på fjäderbromsen snabbare jämfört med normen, kommer du att få fjädern att komprimeras mer.

Du vet vid det här laget att det ökar graden av rebound. Den här gången skulle returen vara mer sannolikt att inträffa oavsett ziplineförarens vikt. Som sagt, tyngre ryttare kommer naturligtvis att ha ännu mer rebound än de skulle ha en torr dag.

Är fjäderbromsar den bästa typen av passiv bromsning? Nej, det är de inte, och styckena ovan exemplifierar varför. Det gör inte fjäderbromsarna osäkra, men de kan säkert behöva fler förbättringar.

Magnetisk bromsning

Den andra typen av passiv bromsning är magnetiska bromsar. Genom kraften av magneter och virvelströmmar stannar du utan någon rebound som du får med passiv bromsning, och inte heller någon friktion som vad som krävs med aktiv bromsning.

Strömmarna från den magnetiska bromsen genererar en elektromagnetisk kraft från det ledande rörliga föremålet (aka zip line-ryttaren) och magneten. Detta sker på grund av elektromagnetisk induktion, som skapar elektromotoriska krafter längs ett magnetfält.

När zipline färdas förbi magneten, som förblir stationär, cirkulerar virvelströmmarna. Dessa strömmar har ett eget magnetfält som motstår magnetfältet. Detta är vad som applicerar en dragkraft på din zipline från magnetbromsen och låter dig stanna.

En av de största fördelarna med magnetbromsning är att upplevelsen du får när du stannar på zipline är konsekvent oavsett förarens vikt eller vädret utanför. Det finns inget plötsligt ryck och det finns inte heller någon studsande, smärtsam studs.

Tyngdkraftsbromsning

Den tredje och sista typen av passiv bromsning är gravitationsbromsen. Den här formen av bromsning är mer än en broms kopplad till din zipline-uppställning, utan snarare påverkar gravitationsbromsningen designen av hela ziplinebanan.

  Hur man håller en snögubbe från att smälta

En zipline-bana med gravitationsbromsar har vanligtvis en uppförsbacke mot slutet. Kabeln kommer att vara slack för att påverka dess form.

När föraren närmar sig uppförsbacken saktar de ner farten och pingisar på linjen. När de väl når den nedre delen av kabeln stannar de naturligtvis. Tyngdkraften är i aktion, varför denna form av passiv bromsning kallas gravitationsbromsning.

Zipline-banor med långa linor implementerar vanligtvis inte gravitationsbromsning, och inte heller snabba zipline-banor, eftersom gravitationsbromsning inte heller bidrar till. När allt kommer omkring, på en lång zipline kommer ryttaren att öka i hastighet allt eftersom.

Precis som fjäderbromsning får en tyngdkraftsbroms att zip line-åkaren studsar runt lite, även om det i det här fallet är mer som att rikoschettera. Att sakta ner är också en mer gradvis process, så allt detta kan bli en tråkig och till och med smärtsam del av zipline-upplevelsen.

Passiv bromsning För- och nackdelar

Nu när du förstår både passiva och aktiva bromsstilar, låt oss prata vidare om vad som är bra och dåligt med båda typerna, börja med passiva bromsar.

Fördelar

 • Passiva bromsar, oavsett vilken typ, är alltid säkrare än aktiva bromsar. Det finns inget behov för zipline-åkaren att applicera friktion på kabeln när som helst, varken genom att använda sin hand eller en bromsbelägg. De ska inte röra kabeln alls.
 • Zipline-åkare kan njuta av sin tur till slutet utan ansvar att stoppa sig själva. Detta sätter mindre press på ryttaren.
 • Vissa typer av passiva bromsar som magnetiska bromsar har funktioner som automatisk återställning för att minska mängden stillestånd.
 • Magnetiska bromsar kräver också vanligtvis mindre underhållsarbete.
 • Zipline-åkare kommer sannolikt att känna sig säkrare när de åker på en zipline-bana med passiva bromsar.

Nackdelar

 • Vikten av en zip line ryttare kan drastiskt påverka stopphastigheten och kraften hos fjäderbromsar.
 • Vädret kan också påverka fjäderbromsarnas stoppvänlighet. Eftersom de flesta zipline-banor kommer att vara öppna i lätt regn och snö, finns det gott om möjligheter varje år där en zipline-åkare kan komma till ett obekvämt stopp.
 • Tyngdkraftsbromsning rekommenderas inte för långa eller branta ziplines samt alla zipline-banor där ryttaren samlar fart.

Aktiv bromsning För- och nackdelar

Låt oss sedan utforska för- och nackdelarna med aktiv bromsning, den mer manuella av de två typerna av zipline-bromsar.

Fördelar

 • Zipline-företag kan välja om de ska ge zipline-åkare antingen en läderhandske eller en bromsbelägg.
 • Zipline-åkaren får bestämma när de vill stanna och kan göra det när de är redo.

Nackdelar

 • Även om zipline-åkare är utbildade i hur man använder en aktiv broms som en läderhandske eller en bromsbelägg, kan de glömma sin träning i spänningen och upprymdheten av zipline-åkning. Detta kan göra att zip line-åkaren stannar för tidigt, men mycket oftare, för sent.
  • Om zipline-ryttaren slutar tidigt, måste alla på zipline-företaget vänta tills den ryttaren kan ta sig ner resten av zipline. Detta kan resultera i missnöje hos kunder, för att inte tala om att du kan ta emot färre zipline-åkare den dagen, vilket skadar dina intäkter.
  • När en zipline-åkare stannar för sent, kan de falla medvetslösa eller drabbas av rivsår, frakturer och till och med brutna ben av att träffa ett träd eller landningsplattformen.
 • På grund av de hastigheter som zip line-åkare färdas när de åker nerför kabeln (vilket kan vara runt 30 miles per timme men ibland snabbare), kan det vara mycket skadligt att greppa kabeln med handen – även med handskar på. Förarens handske kan fastna i zipline-komponenterna som vagnen. Friktionsbrännskador kan uppstå i alla områden där huden är exponerad. Brutna och manglade lemmar är också inom möjlighetens område.
 • Friktionen som krävs för aktiv bromsning kommer att slita ner din zipline-kabel snabbare jämfört med att använda passiva bromsar, som kräver mindre friktion och ibland ingen friktion beroende på typ.
  Vad man ska ha på sig för en tur i luftballong

Hur kommer du att bromsa när du drar dragkedja?

Vilken typ av broms du kommer att använda vid ziplining bestäms av zipliningföretaget. Många zipline-företag har detaljerade avsnitt med vanliga frågor på sina webbplatser som du kan läsa inför din resa för att få ytterligare information.

Om det inte framgår av ziplineföretagets hemsida om de använder aktiva eller passiva bromsar, eller vilken typ av aktiv kontra passiv broms, rekommenderar vi att du kontaktar oss och frågar. Du kan lyfta telefonen och ringa eller kontakta dem via sociala medier eller e-post.

Som vi sa tidigare, även om aktiva bromsar är ovanliga nuförtiden eftersom deras risker är så väldokumenterade, betyder det inte att zipline-företag har övergett aktiva bromsar i grossistledet. Ditt zipline-företag kanske säger till dig att ja, de använder fortfarande aktiva bromsar.

Om det inte är något du är bekväm med, kan du avbryta zipline-upplevelsen. Förutsatt att du fortfarande är inom din avbokningsperiod bör du inte ådra dig några påföljder. Även om du inte får tillbaka hela din återbetalning vet du att du kommer att vara säkrare med ziplining någon annanstans, och din säkerhet är det viktigaste.

Slutgiltiga tankar

De två typerna av zipline-stilar är aktiva och passiva bromsar. Aktiva bromsar kräver manuell ansträngning av zipline-föraren, som måste använda en bromsbox eller sin handskbeklädda hand. De applicerar friktion på kabeln för att stoppa.

Passiva bromsar använder magneter och virvelströmmar eller fjädrar och till och med gravitation för att få förare att stanna. Dessa metoder kräver mindre friktion på linjen, vilket förlänger kabelns livslängd. Zipline-åkare har inte skyldigheten att stoppa sig själva, och det gör deras upplevelse roligare, för att inte tala om minskar risken för att stoppa skador.

Vi hoppas att informationen i den här guiden får dig att känna dig mer bekväm och säkrare nästa gång du åker ziplining!