Olika typer av rör för vattenförsörjning (med för- och nackdelar)

Sedan tidig mänsklig historia har system för att dränera och transportera vatten i hemmen varit en stapelvara. Men allt eftersom tiden går och tekniken växer, finns det nu en mängd olika alternativ för vattenledningar.

Koppar och plast är den vanligaste typen av rör som används för vattenförsörjning. Andra VVS-rör inkluderar galvaniserat stål, gjutjärn, PVC, ABS, CPVC och HDPE. Att välja ett lämpligt rör för dig beror på pris, utrymme och tillämpning.

Resten av den här artikeln kommer att utforska arten av dessa fylliga rör mer i detalj och diskutera fördelarna och nackdelarna de kommer med.

1. Koppar

Koppar har använts för vattenledningar under lång tid på grund av dess hållbarhet och antimikrobiell egenskaper. Koppar är mycket mångsidigt rörsystem eftersom det finns i olika typer och storlekar.

Ridgid koppar (eller hård koppar) prisas för sin långa livslängd och används främst i hela en byggnad eller ett hem. Den skärs lätt med en såg eller rörskärare och svetsade samman för att öka dess längd.

Flexibel koppar (eller mjuk koppar) är mer formbar, vilket gör den lätt att böja även utan verktyg. Dess perfekt när utrymmet är begränsat, och flexibilitet är avgörande. Flexibiliteten gör att koppar kan användas för plumpning handfat, duschar eller till och med runt hörnen.

Kopparrör finns i tre olika storlekar: M, L och K. Dessa bokstäver indikerar olika grader av tjocklek på rörets vägg. Typ M är tunnast, typ K är tjockast och typ L är någonstans däremellan. Dessa rör är delade ytterligare av färger, röd, blå och grön (M, L, K), för enkel identifiering.

Varje typ utmärker sig i olika roller. Typ M och L är idealiska för inomhusbrukmen L är bättre för att flytta dricksvattenmedan M används för avlopp och dränering. Typ K-tjocklek gör den perfekt för tuffa förhållanden och används som sådan för utomhusplompning.

På grund av dess unika fördelar är kopparrör fortfarande ett populärt alternativ. Materialet är kraftigvilket gör den resistent mot korrosion, läckage och extrema temperaturförändringarvilket gör att rören håller i flera decennier.

Bakterier kan inte överleva på kopparytan, vilket gör det till ett idealiskt val för att flytta dricksvatten. Det kan det också vara återvunnet.

Koppars främsta avskräckande faktor är priset. Som ett av de dyrare alternativen måste du överväga din byggbudget innan du använder kopparrör för vattenförsörjning.

Se även  Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

2. PEX

Tvärbunden polyeten, allmänt känd som PEX, är ett populärt plaströr som används för hem och företag. Det är ett mycket hållbart ämne, resistent mot korrosion och rostoch behöver inte bytas ut om den inte är trasig.

Flexibilitet och användarvänlighet är några av dess viktigaste fördelar. PEX-rör kan enkelt dela hörn och väva väggar samtidigt som de tål trycket från vattentillförseln. De passar varandra på olika sätt och utökar sitt sortiment snabbt utan att behöva löda eller limma.

Även om det är ett plastmaterial är PEX-rör det resistent mot extrem värme och kyla temperaturer.

De är vanligtvis färgkodade för temperatur (röd för varm och blå för kall), vilket gör dem lätta att organisera. Det förblir också en av de billigaste VVS-alternativ tillgängliga.

Dess största nackdel kommer från dess begränsning till intern användning. UV-strålar är kända för att ha en nedbrytningseffekt på plast. Om de installeras utomhus kommer rören inte att hålla. Vissa PEX-rör är kända för att påverka vattnet det transporterar, ändra dess lukt och smakså de kanske inte är det bästa alternativet för att flytta dricksvatten.

3. PVC (polyvinylklorid)

Polyvinylkloridrör, eller PVC, är en termoplastisk polymer som kombinerar vinyl och plast.

Styv, lätt och lagom hållbar dessa plaströr används vanligtvis för dräneringsjobb, såsom handfat, toaletter och duschar. Liksom andra plaströr, de inte rosta eller korrodera.

PVC-rör är lätt att klippa och limma till andra för snabba anslutningar. Det släta invändiga fodret bekämpar sedimentuppbyggnad, vilket hjälper rören att motstå blockering.

Detta motstånd mot blockering och livslängd gör PVC till ett populärt alternativ för inomhus-, utomhus- och underjordsbruk.

Dessa rörs största brister kommer från deras begränsade storleksalternativ, oförmåga att hantera värmenoch oro för toxicitet. PVC-rör är endast tillgängliga i systemet med nominell rörstorlek (NPS). Varmvatten är känt för förvränga eller till och med smälta dessa rör.

Det finns farhågor om att det kan införa BPA eller andra polyvinylkloridkemikalier i dricksvatten.

Dessa kemikalier kan leda till respiratoriska och reproduktiva komplikationer, så PVC-rör används inte ofta för att transportera dricksvatten (dricksvatten). Vissa stater har till och med förbjudna denna typ av användning.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

4. CPVC (klorerad polyvinylklorid)

Klorerad polyvinylklorid, populärt känd som CPVC, kan kategoriseras i samma familj som PVC-rör.

CPVC besitter hållbarhet och obestämd livslängd. Den behåller sin motståndskraft mot korrosion och rost, lätt och måttligt flexibel.

Den viktigaste skillnaden mellan CPVC och PVC är att CPVC-rör är det klorerad. Kloreringen ökar hållbarheten, vilket gör att de kan tål högre temperaturer, vilket gör det till ett bättre alternativ för varmvattentransport.

CPVC-rör kommer också i en olika storlekar alternativ. De finns tillgängliga i NPS och CTS eller kopparrörstorlekssystem, och CTS härmar dimensioneringsregler som används i kopparrör.

Dessa rör är billigare än metallrör, men de saknar fortfarande mångsidighet. De är kända för bryts ner i direkt solljus och är begränsade till inomhusapplikationer. Det är viktigt att veta att även om CPVC-rör är billigare än de flesta metallalternativ, är det fortfarande långt dyrare än PVC rör.

5. ABS (akrylnitrilbutadienstyren)

ABS, eller akrylnitrilbutadienstyrenrör, är en annan kusin i PVC-rörfamiljen.

ABS-rör är mindre flexibel men mer hållbar än PVC och identifieras av sin djärva svarta färg. Materialet används för flera applikationer, bland annat 3D-printing och Legos.

Till skillnad från PVC-rör har ABS en hög motståndskraft mot stötar och kalla temperaturer. Dessa rör är lätta och lätta att installera och är idealiska för användning inomhus och under jord.

ABS-rör uppvisar liknande problem som andra plastbaserade VVS. Direkt solljus kan förvränga och förstör dem med tiden, vilket begränsar dem till underjordisk användning endast utomhus. De innehåller också BPA vilket gör dem olämplig för transport av dricksvatten.

6. HDPE (polybutylen med hög densitet)

High-Density Polybutylene, även känd som HDPE-rör, är ett av de mest populära alternativen för underjordiska rörledningar.

De får beröm för sitt hållbarhet, korrosionsbeständighet och flexibilitet, vilket gör att de kan installeras med färre anslutningar. På grund av dessa fördelar har HDPE-rör ett brett användningsområde.

Dessa rör fungerar bra i kallt väderär en av få giftfri plaströrsalternativ och är en bra ersättning för PVC för nedgrävda rörledningar.

Även om de utmärker sig i kallare temperaturer är de kända för att spricka vid hög värme och smälter i direkt solljus.

7. Galvaniserat stål

Galvanisering är en process för att förhindra rost i stål genom att belägga det med zink. Zinken fungerar som ett skyddande lager som gör att rören kan motstå korrosion och rost.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

De introducerades som en alternativ till blyrör och såg enorm popularitet före 1980-talet. Galvaniserade rör är utan tvekan starka, deras ändar är gängadeså att de kan ansluta.

Även om de har fallit i unåde av dagens bostadsbyggnadsstandarder, använder många hem fortfarande denna VVS-stil. Det är vanligt att människor visualiserar dessa rör när de tänker på grundläggande VVS. Det är det också billigare än koppar.

Galvaniserad rörsåg användes vanligtvis för avlopps-, ventilerings- och dräneringsrör innan de faller i onåd. Även om det fortfarande finns vissa tillämpningar idag, har det ansetts vara för problematiskt för användning av dricksvatten. För närvarande är det i första hand används för gasledningar på grund av dess styrka och hållbarhet.

Om ditt hem fortfarande använder detta VVS-system, rekommenderas starkt att uppgradera ditt VVS-system, eftersom detta rör har många problem. Den har den kortaste livslängden bland sina kamrater, allt från 20 till 50 år.

Även om beläggningen hjälper den att bekämpa rost, är den inte perfekt. Med tiden har zink flagnar bort, exponerar stålet för atmosfären och leder till rost, vilket äventyrar rörens styrka. Invändig rost kan också förorena vattnet strömmar genom dessa rör.

Vatten som har förorenats av bly är odrickbart. Ytterligare försämring av ditt hemrör kan leda till strukturella skador.

Galvaniserat stål saknar motstånd mot igensättning; det är benäget att bygga upp inre mineraler, vilket kan avbryta flödet av din vattenförsörjning.

Det är viktigt att notera att galvaniseringen äventyras när dessa rör är skadade. Den komprometterade galvaniseringen gör att rören tappar mycket av sitt motstånd och blir snabbt känsliga för korrosion.

Galvaniserat stål är också väldigt tungvilket gör det svårt att arbeta med dessa rör.

8. Gjutjärn

Gjutjärnsrör blev populärt ungefär samtidigt som galvaniserat stål och delade de flesta av dess styrkor och svagheter. Gjutjärnsrör är mycket värmebeständig, minska ljud och finns i olika storlekar.

Trots sin hållbarhet är den fortfarande benägna att rosta över tid. Du kan byta ut de rostiga delarna med plastplumping istället. Gjutjärn ses vanligtvis bara med avlopp och annan dränering system idag.

Lämna en kommentar